Постанова
від 17.08.2016 по справі 813/2323/16
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 серпня 2016 року                                                                                 № 813/2323/16

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гулкевич І.З.

секретар судового засідання Іванес Х.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Личаківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

ВСТАНОВИВ:

Личаківська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що у відповідача є несплачена до бюджету заборгованість в сумі 46619,50 грн. Керуючись статтею 95 Податкового кодексу України просить надати дозвіл на погашення суми боргу за рахунок майна платника, що є одним із джерел погашення податкового боргу.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника,позовні вимоги підтримує в повному обсягу.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, належним чином повідомлений про дату та час розгляду справи, що підтверджується повідомленням-врученням судової повістки. Заперечень на адміністративний позов або заяву про визнання позову не подав.

Згідно з частиною 1 статті 41 КАС України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі факти, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

З матеріалів справи судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Галичина» зареєстроване у встановленому законом порядку як юридична особа, йому присвоєно код ЄДРПОУ 22341960. Відповідач перебуває на обліку у Личаківській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Львівській області як платник податків.

Відповідно пункту 14.1.175. статті 14 Податкового кодексу України (далі – ПК України) податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

З матеріалів справи встановлено, що у відповідача є податковий борг перед бюджетом на суму 46 619,50 грн., який складається зокрема з несплаченого податкового зобов'язання по податку на додану вартість в сумі 14954,53 грн., податку на прибуток в сумі 16 766,50 грн., єдиного соціального внеску в сумі 14 898,47 грн., визначеного податковими повідомленнями-рішеннями та самостійно задекларованих у податкових деклараціях.

Державна податкова інспекція у Личаківському районі м. Львова зверталася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» податкового боргу.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 23 вересня 2014 року з Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» стягнуто податкову заборгованість в сумі 28498,15 грн.

На виконання вказаної постанови позивачем до банків скеровувались інкасові доручення, проте вони були повернуті без виконання через відсутність коштів на рахунках Товариства, що підтверджується відмітками на звороті інкасових доручень, наявних в матеріалах справи.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків, згідно з підпунктом 87.2 статті 87 ПК України, є будь-яке майно такого платника з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до пункту 88.1 статті 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення. Згідно з пунктом 89.3 статті 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акту опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, котрий має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби.

31 грудня 2015 року позивачем у відповідному державному реєстрі зареєстровано податкову заставу майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» відповідно до акту опису майна № 158 від 29 грудня 2015 року, що підтверджується копією Витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 48734387.

Порядок продажу майна, що перебуває у податковій заставі, визначений статтею 95 ПК України. Відповідно до пункту 95.1 цієї статті контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно з пунктом 59.1 статті 59 ПК України - у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.5 статті 59 ПК України передбачено, що у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до вимог вищезазначеної статті позивачем виставлено податкову вимогу.

Відповідно до абзацу другого пункту 95.3. статті 95 ПК України контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Враховуючи те, що Підприємством податковий борг самостійно не сплачено, такий може бути погашено за рахунок коштів отриманих від продажу майна, що перебуває у податковій заставі відповідно до пункту 95.3. статті 95 ПК України.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

З огляду на наявність судових рішень щодо стягнення з відповідача податкового боргу, а також зважаючи на відсутність у відповідача коштів на рахунках, суд дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на погашення податкового боргу в сумі 46 619,50 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог.

Відповідно до статті 94 КАС України судові витрати з сторін не стягуються.

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 86, 94, 128, 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України суд

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати дозвіл Личаківській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Львівській області на погашення податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Галичина» (м. Львів, вул. Джорджа Вашингтона 5/17; код ЄДРПОУ 22341960) в сумі 46 619,50 грн. (сорок шість тисяч шістсот дев'ятнадцять гривень 50 коп.) за рахунок майна, яке перебуває в податковій заставі.

Судові витрати з сторін не стягуються.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                             Гулкевич І.З.

Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59757592
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2323/16

Постанова від 17.08.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 12.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 12.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні