Рішення
від 16.08.2016 по справі 909/653/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2016 р. Справа № 909/653/16

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., секретаря судового засідання Юрчак С.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут", вул. Ленкавського, 20, м. Івано-Франківськ, 76010,

до відповідача: Відділу освіти Тисменицької районної державної адміністрації, вул. К.Левицького,4, м. Тисмениця, Івано-Франківська область, 77400,

про стягнення суми заборгованості переданого у власність природного газу в розмірі 2 264 410 грн.32 коп.

за участю:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 01-20/10 від 01.02.16

від відповідача: ОСОБА_2, розпорядження № 26-к від 21.06.10

встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут" (далі позивач) звернулось до господарського суду Івано-Франківської області із вимогою до Відділу освіти Тисменицької районної державної адміністрації (далі відповідач) про стягнення 2 264 264 410 грн. 32 коп.

Позовні вимоги обгрунтовані неукладенням відповідачем тимчасового договору на весь обсяг постачання природного газу та непроведенням повної оплати за спожитий природній газ, що спричинило виникнення заборгованості на суму 2 264 410 грн.32 коп.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві та просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

01 липня 2015 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут" (по договору - постачальник/по справі - позивач) в особі Надвірнянського відділу. реалізації ПАТ "Тисменицягаз" та Відділу освіти Тисменицької районної державної адміністрації (по договору - Відділ освіти/ по справі - відповідач) укладено Договір на постачання природного газу за регульованим тарифом №2015/ТП-БО-ТС 100047, відповідно до умов якого постачальник зобов"язався поставити природній газ споживачеві в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

Даний договір підписаний сторонами та скріплений печатками.Однак зазначена угода сторонами була укладена зі строком дії до 31 грудня 2015р.

Згідно п.17 Р.ІІ «ОСОБА_3 постачання природного газу» (надалі - ОСОБА_3), затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2496: «За відсутності у споживача діючого постачальника та\або підтвердженого обсягу природного газу у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір (споживання) природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об’єкт».

Суду не надано доказів звернення відповідача із заявою, ні до Оператора ГРМ (ПАТ «Тисменицягаз»), ні до постачальника ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут" про припинення газопостачання в зв’язку з відсутністю договірних відносин. Відповідач фактично користувався послугами із газопостачання, визнаючи таким чином наявність правовідносин, а відтак взаємних прав і обов’язків, що з них випливають. Він також не повідомив про те, що не має наміру укладати договір на постачання природного газу на 2016 рік з діючим постачальником.

З урахуванням п.20 ОСОБА_3 споживач зобов’язався самостійно обмежувати (припиняти) споживання природного газу у випадках: відсутності укладеного договору постачання природного газу, однак цього не було зроблено.

ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут" як постачальник мав право здійснити заходи з обмеження чи припинення газопостачання споживачу через залучення до цих робіт Оператора ГРМ ще в січні 2016р. (п.13- 14 ОСОБА_3).

Однак, і позивач і відповідач діяли відповідно до рекомендацій висловлених в протоколі наради з питань забезпечення у 2016 році природним газом бюджетних установ та організацій області під головуванням заступника голови облдержадміністрації від 02.03.2016р.,а саме :- департаментам охорони здоров’я , освіти і науки , управлінню культури, національностей та релігій облдержадміністрації організувати роботу з укладання бюджетними установами та організаціями області тимчасових договорів з ТОВ « Івано-Франківськгаз Збут» на весь обсяг постачання природного газу до часу завершення тендерних процедур; - рекомендувати ПАТ «Івано-Франківськгаз», ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут" не допускати під час опалювального сезону 2015-2016 років припинення постачання природного газу бюджетним установам до завершення тендерних процедур з його закупівель, (копія протоколу наявна в матеріалх справи).

Відповідачем не укладено тимчасовий договір на постачання газу , проте позивач не припинив постачання газу в період з січня по квітень 2016року.

Вимогою № IFZ 04.3-ПЯ-1121-0716 від 05.07.2016 року позивач звернувся до відповідача про погашення заборгованості за одержані обсяги замовленного та одержаного природного газу на суму 2 264 410,32 грн. за період з жовтня по грудень 2015р та з січня по квітень 2016р. Проте відповідачем не здійснено оплати спожитого газу.

Статтею 11 ЦК України визначено, що однією із підстав виникнення прав та обов’язків є договори та інші правочини, які відповідно до ст. 629 ЦК України є обов’язковими для виконання сторонами.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов’язання має виконуватися належним чином, у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору, а за відсутності таких вказівок - у відповідності до звичайно пред’явлених вимог. Аналогічна норма також міститься в Господарському кодексі України, а саме ст. 193 передбачає, що суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону та інших вимог щодо виконання зобов’язання відповідно до вимог, що у певних вимогах звичайно ставляться.

Одночасно, до спірних правовідносин , в частині олати спожитого відповідачем газу в період січень- квітень 2016року ,слід застоувати і ч.1 ст.692 ЦК України - покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Підтвердження виконання зобов'язання зі сторони ТОВ В«Івано-ФранківськгазбудВ» є Акти приймання-передачі природного газу та двосторонній Акт звіряння взаємних розрахунків, підписаний відповідачем без зауважень.

Відповідно до ст..610 ЦК України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначеним змістом зобов’язання.

Матеріалами справи підтверджується порушення відповідачем договірних зобов"язань, що визнано представником відповідача в судовому засіданні.

Відповідно до ст. ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене та беручи до уваги визнання представником відповідачем позовних вимог в повному обсязі, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, судові витрати по справі слід відшкодувати позивачу за рахунок відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст.11, 526, 538, 610 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 33, 34, ст. ст. 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

в и р і ш и в :

задовольнити позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут" до Відділу освіти Тисменицької районної державної адміністрації про стягнення 2 264 264 410 грн. 32 коп.

Стягнути з Відділу освіти Тисменицької районної державної адміністрації (вул. К.Левицького,4, м. Тисмениця, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 02143525) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківськгаз Збут" (вул. Ленкавського, 20, м. Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 39595350) - 2 264 410 грн. 32 коп. (два мільйони двісті шістдесят чотири тисячі чотириста десять гривень тридцять дві копійки) заборгованості за спожитий газ та 33 966 грн.15 коп. (тридцять три тисячі дев"ятсот шістдесят шість гривень п"ятнадцять копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 18.08.16

Суддя Фанда О. М.

Дата ухвалення рішення16.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59775646
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення суми заборгованості переданого у власність природного газу в розмірі 2 264 410 грн.32 коп.

Судовий реєстр по справі —909/653/16

Рішення від 16.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні