Рішення
від 04.08.2016 по справі 727/5315/16-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/5315/16-ц

Провадження № 2/727/1572/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 серпня 2016 року Шевченківський районний суд м. Чернівці

в складі :

головуючого судді: Семенко О.В.

при секретарі: Гончарук Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради про визнання права власності на нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач, ОСОБА_1, звернулася в суд з позовною заявою до територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради, про визнання права власності на нерухоме майно.

В позовній заяві вказує, що їй на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу від 12 лютого 2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу ОСОБА_2 належать громадські будівлі по пров. Парковому 10В, в м. Чернівці.

Вказане нерухоме майно розміщено на земельній ділянці площею 0,1506 га, кадастровий номер земельної ділянки 7310136300:10:001:0017.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії які не суперечать закону.

З метою поліпшення техніко-технологічних показників власних громадських будівель по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, нею було проведено реконструкцію вказаних громадських будівель, а саме добудовано нежитлову будівлю - офіс (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельну (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м.

Після завершення вказаного будівництва, на її замовлення, Чернівецьким міським комунальним бюро технічної інвентаризації, станом на 31 травня 2016 р. був виготовлений технічний паспорт на громадські будівлі по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці (копія технічного паспорту додається). Під час проведення будівельних робіт були дотримані архітектурні, будівельні, санітарні та екологічні норми, а з початку будівництва жодних заяв, претензій та скарг не надходило, що свідчить про відсутність факту порушення прав інших осіб цим будівництвом.

Вказує, що згідно даного технічного паспорту, громадські будівлі по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці мають загальну площу, яка становить 464,70 кв.м, та складається з будівлі літ. А, загальною площею 367,60 кв.м., котельні (літ.Б), загальною площею 17,00 кв.м., нежитлової будівлі - офісу (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельної (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м.

Зазначає, що у зв'язку з завершенням будівельних робіт з реконструкції вказаних громадських будівель, а також з метою отримання правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно, нею було замовлено та отримано Технічний висновок про відповідність самовільно побудованої ( добудованих) нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ.Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, державним стандартам будівельних норм та правилам щодо необхідної стійкості, міцності та довговічності, яке було виконано фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3, кваліфікаційний сертифікат серія АЕ № 000361.

Згідно зазначеного технічного висновку, під час технічного обстеження були оглянуті основні несучі та огороджувальні конструкції нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ.Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, встановлено їх готовність до експлуатації. При обстеженні видимих недоліків (дефектів, пошкоджень), зокрема тріщин, відшарувань, тощо - не виявлено.

За результатами проведеного технічного обстеження об'єкта, стан якого оцінюється як нормальний, рекомендацій та робіт з усунення недоліків (дефектів, пошкоджень) на момент обстеження не потрібно, по причині їх відсутності.

Отже, на підставі вище зазначеного, вона вважає, що встановлено відповідність нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ. Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, вимогам надійності та безпечної експлуатації та можливість їх безпечної експлуатації.

Просила визнати за нею право власності на громадські будівлі, загальною площею 464,70 кв.м, які складаються з будівлі літ. А, загальною площею 367,60 кв.м., котельні (літ.Б), загальною площею 17,00 кв.м., нежитлової будівлі - офісу (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельної (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м. по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці.

Позивачка в судове засідання не з'явилася, надала суду заяву, позовну заяву просила задовольнити та розглянути справу у її відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, та надав суду заяву в якій не заперечував проти задоволення позовних вимог позивача, просив розглянути справу у його відсутності.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки, суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Згідно положень ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності

Судом встановлено, що позивачу, ОСОБА_1 на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу майна та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно належать громадські будівлі по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці (а.с.20-21).

Позивач з метою поліпшення техніко-технологічних показників власних громадських будівель по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, мною було побудовано нежитлову будівлю - офіс (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельну (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м.

Після завершення вказаного будівництва, на замовлення позивача, Чернівецьким міським комунальним бюро технічної інвентаризації, станом на 31 травня 2016 р. був виготовлений технічний паспорт на громадські будівлі по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці (копія технічного паспорту додається). Під час проведення будівельних робіт були дотримані архітектурні, будівельні, санітарні та екологічні норми, а з початку будівництва жодних заяв, претензій та скарг не надходило, що свідчить про відсутність факту порушення прав інших осіб цим будівництвом (а.с.5-11).

Згідно вказаного технічного паспорту, громадські будівлі по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці мають загальну площу, яка становить 97,10 кв.м, та складається з котельні (літ.Б), загальною площею 17,00 кв.м., нежитлової будівлі - офісу (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельної (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м . (а.с.5-8).

У зв'язку з завершенням будівельних робіт з побудови нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ.Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, а також з метою отримання правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно, мною було замовлено та отримано Технічний висновок про відповідність самовільно побудованої нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ.Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, державним стандартам будівельних норм та правилам щодо необхідної стійкості, міцності та довговічності, яке було виконано фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3, кваліфікаційний сертифікат серія АЕ № 000361.(а.с.9-11)

Згідно зазначеного технічного висновку, під час технічного обстеження були оглянуті основні несучі та огороджувальні конструкції нежитлової будівлі - офісу (літ. В) та дизельної (літ.Г), по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, встановлено їх готовність до експлуатації. При обстеженні видимих недоліків (дефектів, пошкоджень), зокрема тріщин, відшарувань, тощо - не виявлено.

За результатами проведеного технічного обстеження об`єкта, стан якого оцінюється як нормальний, рекомендацій та робіт з усунення недоліків (дефектів, пошкоджень) на момент обстеження не потрібно, по причині їх відсутності.

Згідно зі ст. 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва.

Відповідно до ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки в установленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Встановлені судом обставини повністю підтверджуються дослідженими в судовому засіданні доказами.

Таким чином, оскільки самовільне будівництво відповідає технічним, санітарним та пожежним нормам, але здійснене самочинно його будівництво погоджене з цими службами, то необхідно визнати за ОСОБА_1, право власності на нежитлову будівлю - офіс (літ. В) загальною площею 74,80 кв.м. та дизельну (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м. по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці.

Здійснене будівництво не зачіпає і не порушує будь чиїх прав та інтересів.

Таким чином оскільки проведена побудована нежитлова будівля по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці, була здійснена відповідно до архітектурно-будівельних, санітарних, пожежних норм та внаслідок визнання за позивачем права власності на самовільне будівництво не будуть порушені будь-чиї права, а тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

Визнання права власності необхідне позивачу для оформлення належним чином прав, так як іншого шляху для одержання правовстановлюючих документів, ніж звернення до суду з даним позовом в позивача немає.

На підставі викладеного та керуючись ст. 331, п.5 ст. 376 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212-215, 217-218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на громадські будівлі, загальною площею 464,70 кв.м, які складаються з будівлі літ. А, загальною площею 367,60 кв.м., котельні (літ.Б), загальною площею 17,00 кв.м., нежитлової будівлі - офісу (літ. В), загальною площею 74,80 кв.м. та дизельної (літ.Г), загальною площею - 5,30 кв.м. по пров. Парковому 10-В, в м. Чернівці.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Чернівецької області через Шевченківський районний суд м.Чернівці шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особи, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Семенко О.В.

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення04.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59779168
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —727/5315/16-ц

Рішення від 04.08.2016

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Семенко О. В.

Ухвала від 19.07.2016

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Семенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні