Рішення
від 12.08.2016 по справі 308/6123/16-ц
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/6123/16-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.08.2016 м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді Світлик О.М.,

при секретарі судового засідання Гайданці Г.В.,

з участю позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2, про стягнення аліментів, мотивуючи його тим, що з 15.01.2005 року вони з відповідачем перебували у шлюбі, який на день подання позову розірвано.

Вказує, що з відповідачем у них є спільні дві неповнолітні доньки: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2, що на даний момент проживають з нею.

Зазначає, що рішенням суду від 17.01.2007 року шлюб між подружжям розірвано, а при розлученні ОСОБА_2 зобов'язано сплачувати аліменти на утримання старшої доньки в твердій грошовій сумі 600 (шістсот) грн.00 коп., однак рішення суду він не виконує. Стверджує, що у 2008 році у них народилася друга дитина та відповідач участі у вихованні дітей не бере, матеріальної допомоги, жодних коштів на утримання дітей не надає.

Вказує, що відповідач перейшов проживати до свої батьків, які мешкають в АДРЕСА_1 , місце роботи його позивачці невідоме. Також позивач повідомляє, що ніякої державної допомоги вона не отримує, а діти повністю знаходяться на її утриманні. Позивачка вважає, встановлення аліментів в твердій грошовій сумі найбільш доцільним, зважаючи на мінливий дохід відповідача.

Таким чином, просить суд збільшити розмір аліментів на утримання їхньої малолітньої доньки ОСОБА_3 2005 року народження з раніше встановленої суми 600 (шістсот) гривень до 1500 (однієї тисячі п'ятсот) гривень та стягнути з ОСОБА_2 аліменти на її користь на утримання їхньої малолітньої доньки ОСОБА_3 2005 року народження в твердій грошовій сумі щомісячно стягувати в розмірі 1500 (одна тисяча п'ятсот) гривень щомісяця, починаючи з дня пред'явлення позову до досягнення дитиною повноліття.

У судовому засіданні 12.08.2016 року позивач ОСОБА_1 подала доповнення до обґрунтування позову, зауваживши, що діти потребують грошових коштів на придбання одягу, підручників, сплату за навчання у музичній школі, а також підтримала позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав частково, однак, не вказав конкретний розмір аліментів, які бажає сплачувати добровільно, враховуючи мінливий дохід щомісяця. При цьому, просив у рішенні суду зазначити мінімальний розмір для аліментів, визначений законодавчо.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши забрані докази, виходячи з їх належності та допустимості, приходить до наступного висновку.

Як встановлено з матеріалів справи, 15 січня 2005 року між позивачем ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 та відповідачем ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, було зареєстровано шлюб (актовий запис №14), який рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 17.01.2007 року у справі №2п-5160/06 розірвано.

Водночас, у судовому засіданні відповідач заперечив, що рішення суду у вищевказаній справі стосується його, оскільки провадження здійснювалось відносно іншої особи з прізвищем Мильо.

Разом з тим, суд констатує, що рішення суду у справі №2п-5160/06 прийнято у судовому засіданні 17.01.2007 року, у якому особисту участь взяв ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, а зі змісту рішення, копій свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1, свідоцтва про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_2 вбачається, що дані, зазначені у рішенні суду від 17 січня 2007 року ідентичні відомостям, вказаним у наведених свідоцтвах.

У судовому засіданні встановлено, що у позивача з відповідачем є спільні діти: донька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2, виданого 20 лютого 2006 року міським відділом реєстрації актів цивільного стану Ужгородського міськрайонного управління юстиції Закарпатської області, про що в книзі реєстрації народжень зроблено відповідний актовий запис № 871, а також донька ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, що стверджується копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_3, виданого 08 грудня 2008 року міським відділом реєстрації актів цивільного стану Ужгородського міськрайонного управління юстиції Закарпатської області, про що в книзі реєстрації народжень зроблено відповідний актовий запис № 1573.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 мешкає за адресою: АДРЕСА_1, місце проживання якого зареєстровано з 21.05.2000 року.

З резолютивної частини рішення суду від 17.01.2007 року у справі №2п-5160/06 встановлено, що ОСОБА_2 зобов'язано сплачувати аліменти на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у твердій грошовій сумі в розмірі 600 (шістсот) грн.00 коп. щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.11.2006 року і до досягнення дитиною повноліття.

Водночас, сторони ні добровільно, ні у судовому порядку не визначили розмір аліментів на утримання спільної доньки ОСОБА_4.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Відповідно до Конвенції ООН про права дітей від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р. № 789-XІІ) дитина, з огляду на її фізичну й розумову незрілість вимагає спеціального захисту й турботи, включаючи належний правовий захист, як до так і після народження.

Згідно з вимогами ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує, зокрема, стан здоров'я та матеріальне становище дитини, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ч. 1 ст. 183 СК).

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з ч. 1 ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою (ч. 1 ст. 141 СК України).

Частина перша ст. 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення (ч. 1 ст. 184 СК України).

Згідно з п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них.

Судом не встановлено незадовільний стан здоров відповідача, перебування на його утриманні інших дітей, непрацездатних членів сім'ї. Водночас, при визначенні у 2007 році судом розміру аліментів, що підлягали до сплати батьком на утримання доньки ОСОБА_3, враховано згоду відповідача. Разом з тим, на час звернення з даним позовом донька сторін у справі ОСОБА_3 навчається у шкільному закладі, у музичній школі, внаслідок чого збільшилися потребу у витратах на її утримання.

Відповідач є працездатною особою молодого віку, відтак, спроможний забезпечити своє працевлаштування, відповідно й отримання доходів та сплату аліментів на утримання дітей.

Враховуючи зміст ст. ст. 181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

Станом на день розгляду справи у відповідності до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 вересня прожитковий мінімум на одну особу - дитину віком від 6 до 18 років: з 1 травня становить 1531 гривню, з 1 грудня - 1689 гривень.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають до задоволення, а на підставі п. 1 ч. 1 ст. 367 ЦПК України у справі про стягнення аліментів суд допускає негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Суд також вважає, що у відповідності до вимог ст. 88 ЦПК України підлягають до стягнення з відповідача до спеціального фонду Державного бюджету України 551,20 грн. судового збору

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 10, 60, 61, 88, 212, 213, 215, 223, 294, 296, 367 ЦПК України, ст.ст.141, 150, 180-182, 184, 191, 192,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей - задовольнити повністю.

Збільшити розмір аліментів на утримання малолітньої доньки ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, визначений за рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 17 січня 2007 року у справі №2п-5160/06, та стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти на утримання малолітньої доньки ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1500 (одна тисяча п'ятсот) гривень 00 копійок щомісяця, починаючи з дня пред'явлення позову до суду - 14 червня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, аліменти на утримання малолітньої доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, у розмірі 1500 (одна тисяча п'ятсот) гривень 00 копійок щомісяця, починаючи з дня пред'явлення позову до суду - 14 червня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню в розмірі платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, до спеціального фонду Державного бюджету України 551 (п'ятсот п'ятдесят одну) гривню 20 копійок судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Закарпатської області через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуюча О.М. Світлик

Дата ухвалення рішення12.08.2016
Оприлюднено25.08.2016
Номер документу59809479
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/6123/16-ц

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Фазикош О. В.

Рішення від 12.08.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Світлик О. М.

Ухвала від 11.07.2016

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Світлик О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні