Ухвала
від 09.08.2016 по справі 202/5078/16-к
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5078/16-к

Провадження № 1-кс/0202/1571/2016

УХВАЛА

Іменем України

09 серпня 2016 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю слідчого СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 09.06.2016 за № 12016040660001338, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Так, на виконання доручення № 37.4/5257 від 16.06.2016 у кримінальному провадженні Управлінням Служби безпеки України у Херсонській області встановлено інформацію щодо осіб, які задіяні у протиправній фінансовій схемі із надання послуг суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки по мінімізації податкових зобов`язань, завищення валових витрат податку на прибуток, протиправному обготівкуванню грошових коштів отриманих можливо злочинним шляхом та їх легалізації шляхом зарахування на розрахункові рахунки підприємств із можливими ознаками фіктивності причетні наступні громадяни України:

1) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

2) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

3) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

4) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

5) ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , управляє автомобілем «КІА Spotage», д/н НОМЕР_1 .

Встановлено, що зазначені особи зареєстрували ряд суб`єктів господарської діяльності (далі СГД) без мети проведення реальної фінансово-господарської діяльності та використовують їх реквізити для виведення коштів в «тіньовий» сектор економіки шляхом переведення їх у готівку за нібито реалізовані товарно-матеріальні цінності.

До вказаних СГД відносяться: ПП "Рошер ЛТД" (код ЄДРПОУ 40217542); ПП"Ориент Агро" (код ЄДРПОУ 40218724); ПП "Грана" (код ЄДРПОУ 40221407); ПП "Клевер-Юг" (код ЄДРПОУ 40221454); ПП "Миллер Щип" (код ЄДРПОУ 40218855); ПП "Агрофид ЛТД" (код ЄДРПОУ 40221428); ПП "Мантикора" (код ЄДРПОУ 40221480); ПП "Органик Юг Транс" (код ЄДРПОУ 40219199); МКП ВТФ "Еліта-Сервіс" (код ЄДРПОУ 21307719); ПП"Агро-Макс Юг" (код ЄДРПОУ 39242083); ПП "Еліт-Агро Сервіс" (код ЄДРПОУ 39240898); ТОВ "Марін`ян" (код ЄДРПОУ 37353781); ПП "Абсолют Тера" (код ЄДРПОУ 34458160); ПП "Филин" (код ЄДРПОУ 39594430); ПП"Рикон ЛТД" (код ЄДРПОУ 39609200); ПП «Перпетуум Групп» (код ЄДРПОУ 40216638); ТОВ "Персей-Агро" (код ЄДРПОУ 39918577); ТОВ"Цефей-Експо" (код ЄДРПОУ 39918708); ТОВ "Амаран-Агро" (код ЄДРПОУ 39918163); TOB"Енергогрейд-2015" (код ЄДРПОУ 39580889).

Обготівкування грошових коштів здійснюється через банківські рахунки вказаних підконтрольних СГД, які відкриті в ПАТ «Сбербанк», ПАТ «Альфа Банк», ПАТ «Райфайзен Банк Аваль», ПАТ «Полтава-банк», ПАТ«Промінвестбанк», ПАТ«КБ «Приватбанк», АБ «Південний», AT«Укрсиббанк».

Таким чином, встановлено, що для досягнення свого злочинного задуму, вищевказаними особами зареєстровано ряд суб`єктів підприємницької діяльності без мети здійснення фінансово-господарської діяльності, які використовуються для документального оформлення неіснуючих операцій по купівлі/продажу товарно-матеріальних цінностей. Після чого підроблені документи передаються службовим особам підприємств реального сектору економіки для відображення в їхньому бухгалтерському й податковому обліку, з метою мінімізації податкових зобов`язань. Тобто, операції між суб`єктами підприємницької діяльності реального сектору економіки та зазначеними підприємствами вчинені без мети настання реальних правових наслідків, без економічної вигоди, а виключно з метою легалізації «приходу» товарно-матеріальних цінностей та завищення валових витрат з податку на прибуток перших.

Послугами по безпідставному оберненню безготівкових коштів, отриманих можливо злочинним шляхом, у готівку та їх легалізації користуються службові особи СГД реального сектору економіки, які зареєстровані на території Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

За результатами вжитих заходів встановлено, що місцями зберігання печаток і штампів фіктивних СГД, первинної бухгалтерської документації, комп`ютерної техніки та інших предметів і документів, які мають відношення до вказаної протиправної діяльності є: орендовані офіси, а також місця фактичного проживання ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та транспортні засоби, якими вони користуються.

З огляду на викладене у транспортному засобі, яким користується гр. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме: «КІА Spotage», д/н НОМЕР_1 , можуть знаходитись речі та документи, що мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами, а саме: документи, бухгалтерська та податкова звітність за результатами здійснення фіктивними підприємствами фінансово-господарської діяльності, а також суб`єктів господарювання, що мали фінансово-господарські відносини з вказаними підприємствами; печатки, штампи, бланки документів та чернетки фіктивних підприємств та суб`єктів господарювання, що мали фінансово-господарські відносини з вказаними підприємствами; магнітні та електронні носії інформації, комп`ютерна техніка, сервери (за наявності локальної комп`ютерної мережі), інше обладнання, що використовується для здійснення злочинної діяльності та на якому міститься інформація щодо вчинення вказаного злочину; засоби мобільного зв`язку осіб причетних до вказаної злочинної діяльності; значні суми готівкових коштів, здобуті злочинним шляхом, які сприятимуть швидкому, повному і неупередженому розслідуванню у кримінальному провадженні, і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення даного злочину.

Згідно з інформацією Регіонального сервісного центру в Херсонській області МВС України, автомобіль марки «КІА Spotage», д/н НОМЕР_1 , зареєстровано за гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

09 серпня 2016 року слідчому судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, в якому просив надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі «КІА Spotage», д/н НОМЕР_1 , який згідно з інформацією Регіонального сервісного центру в Херсонській області МВС України, зареєстровано за гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з метою відшукання і вилучення зазначених у клопотанні речових доказів.

У судовому засіданні слідчий наполягав на задоволенні клопотання.

Перевіривши матеріали клопотання та додані до клопотання документи, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених в клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження №12016040660001338 вважаю, що клопотання є законним, обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки зібраними матеріалами кримінального провадження підтверджується наявність підстав вважати, що в зазначеному автомобілі можуть знаходитись речі, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню, а також можуть зберігатись речі, незаконно отриманні внаслідок вчення злочину.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою слідчого судді не здійснювалося, що відповідає вимогамст. 107 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.110, 233-237,309,369-372,395 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі «КІА Spotage», д/н НОМЕР_1 , який згідно з інформацією Регіонального сервісного центру в Херсонській області МВС України, зареєстровано за гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з метою відшукання і вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, а саме: документів, бухгалтерську та податкову звітність за результатами здійснення фіктивними підприємствами фінансово-господарської діяльності а також суб`єктів господарювання, що мали фінансово-господарські відносини з вказаними підприємствами; печаток, штампів, бланків документів та чернеток фіктивних підприємств та суб`єктів господарювання, що мали фінансово-господарські відносини з вказаними підприємствами; магнітних та електронних носіїв інформації, комп`ютерної техніки, серверів (за наявності локальної комп`ютерної мережі), іншого обладнання, що використовується для здійснення злочинної діяльності та на якому міститься інформація щодо вчинення вказаного злочину; засобів мобільного зв`язку осіб причетних до вказаної злочинної діяльності; значних сум готівкових коштів, здобутих злочинним шляхом, які сприятимуть швидкому, повному і неупередженому розслідуванню у кримінальному провадженні, і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення даного злочину.

Право на проведення обшуку надати слідчому СВ Індустріального відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , іншим слідчим, які входять до складу утвореної групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні, або іншим працівникам оперативних підрозділів органів Національної поліції, органів безпеки, визначених слідчим відповідним дорученням про проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41Кримінального процесуального кодексу України.

Строк виконання ухвали до «09» вересня 2016 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59824602
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/5078/16-к

Ухвала від 09.08.2016

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мороз В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні