Постанова
від 16.08.2016 по справі 522/15119/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа№522/15119/146-к

1-кс/522/15232/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського райсуду м. Одеси ОСОБА_1 , за участі старшого слідчого ОСОБА_2 розглянув клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016160000000095 від 30.06.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчим управління СУ ФР ГУ ДФС в Одеські області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32016160000000095 від 30.06.2016 відносно службових осіб ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Вивченням матеріалів кримінального провадження встановлено, що у період з 01.10.2011 по 31.10.2011 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » мало фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, що мають ознаки «фіктивності», а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 »» ( НОМЕР_3 ), в результаті чого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » порушено п.198.2, п.198.3, п.198.6 ст 198 податкового кодексу України та занижено податок на додану вартість за жовтень 2011 року на суму 708184 грн.

В ході подальшого досудового слідства також встановлено, що в звітні податкові періоди з січня 2009 по грудень 2012 службові особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) діючи умисно, шляхом безпідставного включення до складу податкового кредиту з податку на додану вартівсть та валових витрат з податку на прибуток підприємств сум нібито придбаних товарів та виконаних субпідрядних робіт у постачальників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 »» ( НОМЕР_3 ), які фактично були виконані працівниками ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та придбані за готівковий розрахунок, умисно ухилилися від сплати податків на загальну суму понад 3 млн грн.

Також встановлено, що підприємства, які мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП« ОСОБА_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »» ( НОМЕР_3 ) виступали як субсубпідрядники по виконанню будівельних робіт на замовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЭДРПОУ НОМЕР_10 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_11 ), ПАО « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) де Генпідрядниками виступали ДП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), а субпідрядником ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Під час досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) в банківській установі філії ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (МФО НОМЕР_15 ) відкрито банківські рахунки № НОМЕР_16 (українська гривня).

На вказані рахунки поступали грошові кошти від суб`єктів підприємницької діяльності, які мали взаємини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ). Крім того, грошові кошти, які знаходилися на банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) використовувалися при розрахунках з підприємствами постачальниками і покупцями та на інші цілі. Дані, розрахунки по вищевказаним операціям, договори по яким були укладені в інкримінований період з січня 2009 по грудень 2012 року, можуть здійснюватись і по теперішній час.

Таким чином, відомості про рух грошових коштів по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) містять реальні розрахунки по операціях, які проводилися від імені названого підприємства, та мають доказове значення для встановлення істини в кримінальному провадженні. В роздруківках руху грошових коштів містяться відомості про назви та коди контрагентів, призначення платежів, підстави для здійснення розрахунків з вказівкою на номери та дати договорів, а також платіжних документів. У контрагентів - суб`єктів підприємницької діяльності, які мали фінансово-господарські взаємини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_17 ), є документи, які свідчать про фактичні об`єми та види взаємовідносин. Встановити контрагентів можливо тільки, вивчивши роздруківку руху грошових коштів по банківському рахунку ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ). Також, при відкритті рахунків до банківської установи надавалися заяви на відкриття рахунків, картки із зразками підписів і відбитками печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) Названі документи вказують на правові підстави для відкриття рахунків та причетність осіб, що надали документи, до діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) у зв`язку з цим названі документи мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні.

Враховуючи вищезазначене та той факт, що перелічені документи містять відомості, які становлять банківську таємницю, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, їх необхідно отримати шляхом вилучення у службових осіб банківських установ. Іншими заходами встановити оригінали вільних зразків почерку та відомості про підприємства-контрагенти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) довести здійснення розрахункових операцій з підприємствами постачальниками та покупцями, не представилося можливим.

Враховуючи викладене, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, слідчий просить розгляд даного клопотання проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація.

Розглянувши клопотання слідчого, вивчивши надані матеріали кримінального провадження за №32016160000000095 від 30.06.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, вважаю необхідним в клопотанні слідчого задовольнити, з наступних підстав.

Згідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі, або документи:

1)перебувають, або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2)самі по собі, або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ст. 160 КПК України, в клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів крім іншого, зазначаються, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В своєму клопотанні, слідчий обґрунтовує наявність підстав, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що відомості про рух грошових коштів по банківським рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) містять реальні розрахунки по операціях, які проводилися від імені названого підприємства, та мають доказове значення для встановлення істини в кримінальному провадженні.

В роздруківках руху грошових коштів містяться відомості про назви та коди контрагентів, призначення платежів, підстави для здійснення розрахунків з вказівкою на номери та дати договорів, а також платіжних документів. У контрагентів - суб`єктів підприємницької діяльності, які мали фінансово-господарські взаємини з ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ), є документи, які свідчать про фактичні об`єми та види взаємовідносин. Встановити контрагентів можливо тільки, вивчивши роздруківку руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) та мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а відомості які містяться в них можуть бути використані як докази, та неможливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих електронних форм документів, так як зазначені документи перебувають у володінні філії ВАТ" ІНФОРМАЦІЯ_15 " (МФО НОМЕР_15 ).

Беручи до уваги вищевикладене, вважаю, що клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, по кримінальному провадженню за №32016160000000095 від 30.06.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України - належить задовольнити.

Крім того суд, вважає за доцільним розглядати клопотання без представників ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) та філії ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (МФО НОМЕР_15 ), оскільки існує загроза знищення, зміни такої інформації, що не суперечить ст. 163 ч.2 КПК України, або чинному законодавству.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.40,131,132,159-160 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 задовольнити.

Надати старшому слідчому з особливо важливих справ другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 та особам, що будуть діяти за його дорученням (постановою), тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) філії ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (МФО НОМЕР_15 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня по рахунках № НОМЕР_16 (українська гривня) за період з 01.01.2009 по 31.12.2012;

-копій документів щодо відкриття, закриття та використання вказаного рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 );

-копій юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЭДРПОУ НОМЕР_1 ) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- копій грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунків № НОМЕР_16 (українська гривня) за період з 01.01.2009 по 31.12.2012;

Відповідальні особи зобов`язані надати доступ та можливість вилучення старшому слідчому з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , або оперативним співробітникам за дорученням слідчого та слідчим, які будуть діяти за його постановою зазначених речей та документів.

Встановити строк дії ухвали 1(один) місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

16.08.2016

Дата ухвалення рішення16.08.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/15119/16-к

Ухвала від 26.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 16.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні