Ухвала
від 22.08.2016 по справі 926/1642/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"22" серпня 2016 р. Справа № 926/1642/16

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дохідний дім"

до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Родинна вежа"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Чернівецька міська рада

про визнання недійсними установчих документів та скасування державної реєстрації.

Суддя О. Г. Проскурняк

Представники:

Від позивача - ОСОБА_1 - директор ТзОВ "Дохідний дім"

ОСОБА_2, договір від 21 червня 2016 року.

Від відповідача - ОСОБА_3, довіреність від 11 липня 2016 року.

ОСОБА_4, довіреність від 11 липня 2016 року.

ОСОБА_5 - голова правління ОСББ "Родинна вежа"

Від третьої особи - ОСОБА_6, довіреність №01/02-05/1817 від 05 липня 2016 року.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю "Дохідний дім" звернулось з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Родинна вежа" про визнання недійсними рішення установчих зборів ОСББ "Родинна вежа", визнання недійсним статуту об'єднання та скасування державної реєстрації юридичної особи ОСББ.

Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 22 червня 2016 року порушено провадження у справі № 926/1642/16 та призначено до розгляду в засіданні на 11 липня 2016 року, Залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Чернівецька міська рада. В судовому засіданні 11 липня 2016 року оголошено перерву в розгляді справи до 20 липня 2016 року. Ухвалою суду від 20 липня 2016 року відкладено розгляд справи на 22 серпня 2016 року.

Як вбачається із змісту позовної заяви, позовні вимоги заявлені щодо скасування рішення про державну реєстрацію юридичної особи, вчиненої державним реєстратором.

Статтею 1 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно статті 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарським судам підвідомчі:

1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у тому числі щодо приватизації майна, та з інших підстав, крім:

спорів про приватизацію державного житлового фонду;

спорів, що виникають при погодженні стандартів та технічних умов;

спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), якщо ці ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін;

спорів, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції Конституційного Суду України та адміністративних судів;

інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів;

2) справи про банкрутство;

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції;

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів;

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, за винятком тих, що віднесено до компетенції адміністративних судів;

7) справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов'язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України;

8) справи за заявами про затвердження планів санації боржника до порушення справи про банкрутство.

Підвідомчий господарським судам спір може бути передано сторонами на вирішення третейського суду, крім спорів про визнання недійсними актів, а також спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні та виконанні господарських договорів, пов'язаних із задоволенням державних потреб, спорів, передбачених пунктом 4 частини першої цієї статті, та інших спорів, передбачених законом. Рішення третейського суду може бути оскаржено в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як вбачається, із позовної заяви, зміст позову обґрунтовується скасуванням рішення про державну реєстрацію юридичної особи державним реєстратором, тому означений спір в даній частині позову є адміністративним та стосується публічно-правових відносин і не підлягає розгляду в господарським судах України.

Окрім того, відповідно до частини 1 статті 167 ГК України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Частиною 4 статті 1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Частинами 1, 2 статті 4 вищевказаного закону унормовано, що Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Об'єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об'єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Як вбачається з вищевикладеного, об'єднання є непідприємницьким товариством та створюється з метою захисту прав співвласників квартир. Однак, корпоративні правовідносини включають правомочності на участь особи в управлінні господарською організацією та отримання певної частини прибутку (дивідендів).

Отже, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку не передбачає наявність корпоративних прав у власників квартир та отримання ними прибутку (дивідендів), а лише визначає порядок управління цією організацією, щодо захисту прав співвласників квартир із дотриманням їхніх обов'язків належного утримання та використання спільного майна, тому суд вважає, що данний спір не виникає з корпоративних відносин, а тому не підвідомчий господарським судам України.

Керуючись пунктом 1 частини 1 статті 80, статтями 49, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Припинити провадження у справі.

2. Повернути Товариства з обмеженою відповідальністю "Дохідний дім" (58029, м. Чернівці, вул. П. Каспрука, 16/16, код 33259966) судовий збір у сумі 2 756,00 грн. сплачений платіжним дорученням № 118 від 21 червня 2016 року.

Суддя ОСОБА_7

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення22.08.2016
Оприлюднено26.08.2016
Номер документу59877586
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1642/16

Ухвала від 22.08.2016

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 20.07.2016

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 22.06.2016

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні