Постанова
від 13.04.2007 по справі 15/111ад
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/111ад

ГОСПОДАРСЬКИЙ

СУД

Луганської області

91016, м.Луганськ

пл.Героїв ВВВ 3а

тел.55-17-32

ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ

СУД

Луганской области

91016, г.Луганск

пл.Героев ВОВ 3а

тел.55-17-32

П О С Т А Н О В А

Іменем України

13.04.07                                                                                 Справа № 15/111ад.

Суддя Пономаренко Є.Ю.,

при секретарі судового засідання Подколзіній С.С.,

розглянувши матеріали справи за позовом

Краснодонської об'єднаної державної податкової інспекції Луганської області, м. Краснодон Луганської області

до  Приватного сільськогосподарського підприємства «Зорі Донбасу»,                с. Самсонівна Луганської області

про звернення стягнення на активи в сумі 9753 грн. 59 коп.

за участю представників сторін:

від позивача –П'ятницький В.В. - держ. подат. інсп., довіреність № 13 від 29.12.06.;

від відповідача - не прибув.

До початку слухання справи по суті не заявлено вимогу про фіксування  судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв'язку з чим відповідно до п. 21 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України  таке фіксування судом не здійснювалося.

Згідно п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, який набрав законної сили  з 1 вересня 2005 року, до початку  діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України,  вирішуються відповідним господарським  судом  за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Позов подано за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 та ст. 104 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Виходячи з компетенції органів державної податкової служби, визначеної Законом України «Про державну податкову службу в Україні»та статтею 3 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»(далі –Закон №2181), спори за позовами органів державної податкової служби про стягнення сум податкового боргу шляхом звернення стягнення на активи підприємства –боржника підлягають розглядові судами за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Тому, виходячи з суб'єктного складу сторін, предмету судового розгляду та з урахуванням рекомендацій Верховного суду України, провадження у даній справі здійснювалося за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Суть спору: позивачем заявлено вимоги:

- про стягнення з відповідача податкового боргу у сумі 9753 грн. 59 коп. шляхом звернення стягнення на активи.

Заявлені вимоги позивач обґрунтовує, зокрема наступним.

В зв'язку з несвоєчасною сплатою податкових зобов'язань, відповідно до п.5.4. ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" станом на 12.02.2007р. у відповідача виник податковий борг у сумі 9753 грн. 59 коп. який складається з:

1.          Податок на прибуток - 572 грн 00 коп

2.          Податок на додану вартість - 769 грн 25 коп

3.          Податок на землю - 3006 грн 48 коп

4.          Фіксований с/г податок-839 грн 71 коп

5.          Штрафні санкції ПДВ - 954 грн 03 коп

6.          Штрафні санкції з податку на землю - 1762 грн 29 коп

7.          Штрафні санкції з фіксованого с/г - 1263 грн 80 коп

8.          Штрафні санкції за забруднення навколишнього середовища - 501 грн 25 коп

9.          Пеня з фіксованого с/г - 69 грн 04 коп

10.          Пеня за забруднення навколишнього середовища - 15 грн 74 коп

У зв'язку з несплатою узгоджених податкових зобов'язань у відповідача мається податковий борг у заявленій до стягнення сумі.

Підприємству направлялися перша та друга податкові вимоги, майно перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судових засіданнях позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач відзив на позовну заяву та інші витребувані судом документи не представив, участь свого представника у судовому засіданні не забезпечив, хоча про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином - ухвали направлялися за офіційним належним місцезнаходженням підприємства відповідача.

В ході судового розгляду справи судом досліджено всі надані до матеріалів справи пояснення та документи як докази.

Сторони не досягли примирення.

Розглянувши матеріали справи, додатково надані документи, вислухавши представників сторін, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступних підстав.

Відповідач у справі допустив податкову заборгованість перед держбюджетом на суму 9753 грн. 59 коп.

Податковий борг на вказану суму утворився з наступних видів податків та штрафних санкцій:

1.          Податок на прибуток - 572 грн.  00 коп.

2.          Податок на додану вартість - 769 грн.  25 коп.

3.          Податок на землю - 3006 грн.  48 коп.

4.          Фіксований с/г податок-839 грн.  71 коп.

5.          Штрафні санкції ПДВ - 954 грн.  03 коп.

6.          Штрафні санкції з податку на землю - 1762 грн.  29 коп.

7.          Штрафні санкції з фіксованого с/г - 1263 грн.  80 коп.

8.          Штрафні санкції за забруднення навколишнього середовища - 501 грн.  25 коп.

9.          Пеня з фіксованого с/г - 69 грн.  04 коп.

10.          Пеня за забруднення навколишнього середовища - 15 грн.  74 коп.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Відповідач зобов'язання по оплаті збору за забруднення навколишнього середовища виконував  не в повному обсязі допустивши заборгованість.

Згідно до п. 1.2. Закону №2181 податкове зобов'язання –зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів  у  порядку  та у строки,  визначені цим Законом або іншими законами України.

Відповідно до п. 1.3 даного Закону податковий борг (недоїмка) - податкове  зобов'язання  (з урахуванням   штрафних   санкцій   за  їх  наявності),  самостійно узгоджене  платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому  порядку,  але  не сплачене у встановлений строк, а також пеня,  нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Згідно п.5.1 Закону №2181 податкове зобов'язання, самостійно визначене   платником податків у податковій  декларації,  вважається  узгодженим  з  дня подання такої податкової декларації.

Згідно пп. 4.1.4. п. 4.1. ст. 4 Закону №2181 якщо податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю, то платники податків подають податкові декларації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Відповідно до пп.5.3.1. Закону №2181 платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового  зобов'язання,  зазначену  у  поданій  ним  податковій декларації,  протягом  десяти  календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього  Закону  для  подання податкової декларації.

Сума податкового зобов'язання у заявленому до стягнення розмірі визначена у податковій декларації та несплачена до цього часу відповідно до п.п. 1.3, 5.1 та 5.3.1. Закону №2181 стала сумою несплаченого податкового боргу.

На підставі ст. 20 Закону України «Про систему оподаткування»контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів здійснюється державними податковими органами.

Позивачем вживались заходи для погашення податкового боргу у примусовому порядку:

-          боржнику вручено першу податкову вимогу №1/374 від 25 грудня 2003р.;

-          боржнику вручено другу податкову вимогу №2/29 від 25 лютого 2004р.;

-          майно перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3  Закону № 2181 активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

У зв'язку з тим, що вказані заходи щодо примусової реалізації активів результатів не дали, позивач, відповідно до п.п. 3.1.1., 7.2.1. Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»та п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу», обґрунтовано звернувся до суду з позовом про стягнення податкового боргу шляхом звернення стягнення на активи відповідача на вищевказану суму.

На підставі вищевикладеного, позов підлягає задоволенню повністю.

Згідно ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні, в  якому закінчився розгляд справи, оголошено вступну та резолютивну частини постанови та повідомлено представників сторін про те, що постанову у повному обсязі буде виготовлено протягом 5-денного строку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства «Зорі Донбасу», с. Самсонівна Краснодонського району Луганської області, вул. Шкільна, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 31931564 до державного бюджету податковий борг у сумі 9 753 грн. 59 коп. шляхом звернення стягнення на активи.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Постанову складено у повному обсязі та підписано 13.04.2007р.

Про апеляційне оскарження рішення суду першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції  викладаються  в  апеляційній скарзі.

Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження.

Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя

Є.Ю. Пономаренко

Дата ухвалення рішення13.04.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу599024
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/111ад

Постанова від 13.04.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 20.03.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 23.02.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні