Ухвала
від 18.08.2016 по справі 295/10696/16-к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10696/16-к

1-кс/295/4393/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.08.2016 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду міста Житомира ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши внесене старшим слідчим з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковником податкової міліції ОСОБА_3 ,в рамках кримінального провадження № 32016060000000034, зареєстрованого 27.05.2016 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.3 ст.212 КК України та погодженого прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 клопотання про обшук та додані до клопотання матеріали,

встановив:

Слідчий звернувся із указаним клопотанням, в якому послався на те, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 травня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, сприяли службовим особам підприємств платників ПДВ: ТОВ «Адденум» (код ЄДР 38390934), ТОВ «Алюмінієм Лоджистікс» (код ЄДР 39292307), ТОВ «Трейдбудінвест Сервіс» (код ЄДР 37728202), ТОВ «БК» Спецбуденерго» (код ЄДР 37773056), ТОВ «ТД «Медіа Трейдінг» (код ЄДР 38727037), ТОВ «Хенквіст» (код ЄДР 39314655), ТОВ «Дарлан Груп» (код ЄДР 39296846) в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах на загальну суму 3 млн. 817 тис. грн., шляхом незаконного формування податкового кредиту, від підприємств, з ознаками фіктивності: ТОВ «Украгро-Холдинг Полісся» (код ЄДР 39313735) та ТОВ «Торгова палата «Полісся» (код ЄДР 39313892). Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ "Запчастина-комп Т", ТОВ "Техсоюз і К", ТОВ "Новомакс", ТОВ "Крашер" сформували податковий кредит з ПДВ від вищевказаних підприємств на суму 3,2 млн.грн. ПДВ.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи в липні 2014 року, без мети ведення реальної господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, зареєстрували ТОВ "ТОРГОВА ПАЛАТА "ПОЛІССЯ" (код ЄДР 39313892, юридична та фактична адреса м. Житомир, вул. Велика Бердичівська 112, кв. 17).

Допитана у якості свідка засновник ТОВ "ТОРГОВА ПАЛАТА "ПОЛІССЯ" ОСОБА_5 пояснила, що їй не відомо, що на її ім`я зареєстровано підприємство. Фінансово-господарську діяльність підприємства не проводила та будь-які бухгалтерські та податкові документи на здійснення господарської діяльності не підписувала.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи в липні 2014 року, без мети ведення реальної господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, зареєстрували ТОВ «Украгро-Холдинг Полісся» (код ЄДР 39313735, юридична та фактична адреса м. Житомир, вул. Велика Бердичівська 112, кв. 17).

Допитаний у якості свідка засновник ТОВ "УКРАГРО-ХОЛДИНГ ПОЛІССЯ" ОСОБА_6 пояснив, що здійснив реєстрацію підприємства за грошову винагороду у розмірі 500 грн., на прохання невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_7 ». Фінансово-господарську діяльність підприємства не проводив та будь-які бухгалтерські та податкові документи на здійснення господарської діяльності не підписував. По даному факту 28.05.2016 року до суду скеровано обвинувальний акт відносно ОСОБА_6 за ч. 1 ст. 205 КК України.

Згідно змісту клопотання у подальшому досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Києва та Житомирської області діє група осіб до складу якої входять ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та інші не встановлені особи слідством, які здійснюють ведення бухгалтерського та податного обліку підприємств, які мають ознаки фіктивності/транзитних, а саме ТОВ «Украгро-Холдинг Полісся» (код ЄДР 39313735), ТОВ «Торгова палата «Полісся» (код ЄДР 39313892), ТОВ "МЖК ГРУП" код 31953855, ТОВ "АВМ КОМПЛЕКТ" код 33741764, ТОВ "АЛЬЯНС БРОГ КАПІТАЛ" код 38638508, ТОВ "КОНСУЛ 2014" код 39093223, ТОВ "АЛХАСОР" (код 34454852), ТОВ «Спайс Айленд» (код 39033269), ТОВ «Пивнаніч» (код ЄДР 37395821)та інші СГД. Суть схеми у незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ, полягає у створенні ланцюгу «фіктивних СГД», у яких виникає податковий кредит з ПДВ при імпорті товарів, які у подальшому продають товари за готівку а документально оформлюють продаж на «ризикові» СГД. У подальшому незаконно створений податковий кредит надається (продається) реально діючим СГД шляхом оформлення бухгалтерських та податкових документів про начеб то проведені фінансово-господарські операції.

Проведеним оглядом бази АІС «Податковий блок» встановлено, що податкова звітність ТОВ «МЖК Груп», ТОВ «Спайс Айленд», ТОВ «Пивнаніч» та ТОВ «АВМ Комплект» надсилається з одних ІР-адрес, внаслідок чого можливо зробити висновок, що ведення бухгалтерського та податкового обліку вищевказаних СГД, здійснюються однією особою-бухгалтером та за однією адресою.

Вищевказані підприємства згідно бухгалтерських та податкових документах реалізовують імпортований товар на підприємства з ознаками «транзитності» ТОВ "Запчастина-комп Т" (код ЄДР 34763045, м. Київ) та ТОВ "Техносоюз і К" (код ЄДР 31815357, м. Київ).

Як вказує у клопотанні слідчий, при аналізі руху товарів встановлено, що «транзитні» підприємства згідно податкового та бухгалтерського обліках здійснюють придбання саморізів, анкерів, плівки ПВХ, змішувачів до сантехніки, фітингів, кранів, труб, запчастин до велосипедів у підконтрольних СГД-імпортерів та запчастин до спец. техніки по заниженій вартості у ПНВП Телос (код ЄДР 21468776). В подальшому здійснюється реалізація товару/послуг на адресу ТОВ Крашер (код ЄДР 38447875) та ТОВ Новомакс (код ЄДР 36957676). Згідно податкових накладних у вищевказані підприємства здійснюється подальшу реалізацію запчастин до спецтехніки та послуг з футерування різного роду запчастин на СГД Житомирської області такі як, ТДВ "Коростенський щебзавод", ПрАТ "Бехівський спецкарєр", ТОВ "Омкар", ТОВ "Блок", ТОВ "НВ КДЗ", ТОВ "Техрозробка", ТОВ "Новогородецький кар`єр".

Окрім цього, у ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ Крашер та ТОВ Новомакс проводять безтоварні фінансово-господарські операції з придбання ТМЦ у ПП "РЕСУРСПРОМЦЕНТР" (код ЄДР 35501379). Фактично ТМЦ/послуги ТОВ Крашер та ТОВ Новомакс у ПП "РЕСУРСПРОМЦЕНТР" не придбаються а лише здійснюється лише документообіг та перерахування коштів по рахунках.

У ході досудового розслідування також встановлено, що службові особи ТОВ Крашер та ТОВ Новомаксдля ведення бухгалтерського та податкового, готування бухгалтерських та податкових документів, до яких вносяться недостовірні дані, які свідчать про документальне постачання ТМЦ, погодження рішень на проведення певних фінансових операцій, використовують офісне приміщення за адресою: м. Київ, вул. Петра Радченка 14.

В обґрунтування внесеного клопотання слідчий зазначає, що документи фінансово-господарської діяльності, що планується відшукати в приміщенні, у якому здійснюють фінансово-господарську діяльність ТОВ Крашер та ТОВ Новомакс, а саме чорнові бухгалтерські документи, розрахунки за отримані та реалізовані ТМЦ, оригінали первинних бухгалтерських документів, а також предмети, що були знаряддям та засобом вчинення кримінально протиправних дій, гроші, цінності, набуті кримінально протиправним шляхом, являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, тобто містять відомості, щодо осіб причетних до скоєння злочину та кваліфікації їх дій, а тому існує реальна загроза їх знищення.

Відповідно до ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Оскільки учасники кримінального провадження не заявили клопотання про застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження під час розгляду цього клопотання, тому слідчий суддя відповідно до ч.1 ст.107 КПК України визнав можливим не застосовувати технічні засоби фіксування під час розгляду даного клопотання.

На думку слідчого судді зміст клопотання та доданих до нього матеріалів кримінального провадження містять достатні дані про здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, а також про те, що було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.212 КК України, за обставин, зазначених у клопотанні. Додані до клопотання матеріали досудового розслідування містять достатні дані про те, що за місцем здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ Крашер та ТОВ Новомакс, що знаходиться за адресою м. Київ, вул. Петра Радченка 14, зберігаються документи фінансово-господарської діяльності, що планується відшукати, а саме договори, додатки до договорів; накладні та податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг), довіреностей на отримання ТМЦ, рахунків-фактур на оплату за поставлені товари, платіжні доручення, чорнові записи, а також речі, а саме: комп`ютерна техніка та сервера в яких містяться електронні документи щодо фінансово-господарської діяльності, а саме щодо придбання та реалізації необлікованої продукції, а також предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності, речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Тобто підтверджені підстави до задоволення клопотання, передбачені ч.5 ст.234 КПК України.

Із доданого до клопотання витягу з бази АІС «Податковий блок» слідує, що приміщення у м. Києві по вул. Петра Радченка, 14 є місцезнаходженням ТОВ «Крашер» (юридична адреса). Згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власником нежитлових приміщень по вул. Петра Радченка, 14 у м. Києві є ОСОБА_11 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.234, 235, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 , особам, які будуть діяти за його дорученням (постановою), слідчим слідчої групи на проведення обшуку за адресою: м. Київ, вул. Петра Радченка 14, з метою відшукання та вилучення бухгалтерських документів, виготовлених від імені ТОВ «Украгро-Холдинг Полісся» (код ЄДР39313735), ТОВ «Торгова палата «Полісся» (код ЄДР 39313892), ТОВ "МЖК ГРУП" код 31953855, ТОВ "АВМ КОМПЛЕКТ" код 33741764, ТОВ "АЛЬЯНС БРОГ КАПІТАЛ" код 38638508, ТОВ "КОНСУЛ 2014" код 39093223, ТОВ "АЛХАСОР" (код 34454852), ТОВ «Спайс Айленд» (код 39033269), ТОВ «Пивнаніч» (код ЄДР 37395821), ТОВ "Запчастина-комп Т" (код ЄДР 34763045), ТОВ "Техносоюз і К" (код ЄДР 31815357), ПНВП Телос (код ЄДР 21468776), ПП "РЕСУРСПРОМЦЕНТР" (код ЄДР 35501379) ТДВ "Коростенський щебзавод" (код ЄДР 1374567), ПрАТ "Бехівський спецкарєр" (код ЄДР 3443749), ТОВ "Омкар" (код ЄДР 292400), ТОВ "Блок" (код ЄДР 31833355), ТОВ "НВ КДЗ" (код ЄДР 37808240), ТОВ "Техрозробка" (код ЄДР 38115738), ТОВ "Новогородецький карєр" (код ЄДР 32694400), ТОВ "Юнігран", ТОВ Крашер (код ЄДР 38447875), ТОВ Новомакс (код ЄДР 36957676)та інших підприємств-контрагентів, а саме:

- оригіналів договорів, додатків до договорів, накладних та податкових накладних, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг), довіреностей на отримання ТМЦ, рахунків-фактур на оплату за поставлені товари, платіжних доручень;

- чорнових записів щодо проведених операцій з використанням зазначених СГД, чорнових записів та інших документів (предметів), які містять дані щодо осіб, які контролюють діяльність вказаних СГД, даних щодо відсотків за надані послуги по незаконному формуванню податкового кредиту та розміру винагороди;

- чистих аркушів паперу з відтиском печаток зазначених СГД;

- печаток вказаних вище СГД, за допомогою яких виготовляються документи, до яких вносяться завідомо недостовірні відомості;

- комп`ютерної техніки та інших електронних носіїв інформації, в якій містяться електронні документи щодо фінансово-господарської діяльності вказаних СГД, відомості щодо сум незаконно сформованого податкового кредиту, періоду формування, електронних ключів цифрового підпису, системи «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по розрахунковим рахункам вказаних СГД;

- інших печаток, документів, чорнових записів, чистих аркушів паперу з відтиском печатокз реквізитами СГД, які є контрагентами зазначених вище СГД або можуть бути використані з метою ухилення від сплати податків;

- предмети, які зберегли відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню або інші дані, які можуть бути використані як докази (системи відеонагляду, мобільні пристрої зв`язку та інші);

- інші знаряддя та засоби вчинення злочину, гроші, цінності, та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом, які являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування виключно у кримінальному провадженні №32016060000000034.

Встановити строк дії ухвали до 17.09.2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59926480
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук та додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/10696/16-к

Ухвала від 18.08.2016

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні