Ухвала
від 17.08.2016 по справі 743/980/16-к
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/980/16-к

Провадження №1-кс/743/98/16

УХВАЛА

17 серпня 2016 року слідчий суддя Ріпкинського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Ріпкинського відділу Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Ріпкинського відділу Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про призначення позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства посадовими особами товариства з обмеженою відповідальністю «Маяк» при використанні упродовж 2014-2016 років земельної ділянки орієнтовною площею 6,6 га., розташованої поблизу земельної ділянки № 14162, власником якої є ОСОБА_4 на території Красківської сільської ради за межами населеного пункту, у зв`язку з досудовим розслідуванням кримінального провадження №42016271010000182, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Заслухавши пояснення прокурора, котрий підтримав подання, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що при вивчення стану законності з питань додержання земельного законодавства з метою виявлення наявності підстав для представництва інтересів держави в суді, Ріпкинським відділом Чернігівської місцевої прокуратури виявлено факт використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів, а саме земельної ділянки земель запасу державної власності на території Красківської сільської ради (за межами населеного пункту) орієнтовною площею 6,6 га.

За вказаним фактом 11.08.2016 до Єдиного реєстру досудового розслідувань внесено відомості за № 42016271010000182, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України.

Оглядом місця події від 10.08.2016 встановлено, що на зазначеній земельній ділянці вирощується сільськогосподарська культура виду «Соняшник».

Опрацюванням публічної кадастрової карти України встановлено, що будь-які правовстановлюючі документи на вказану земельну ділянку відсутні. Кошти за використання земельної ділянки до бюджету сільської ради упродовж 2014-2016 років не надходили.

Згідно інформації Красківської сільської ради оглянута земельна ділянка розташована поблизу земельної ділянки № НОМЕР_1 , власником якої є ОСОБА_4 , належить до земель запасу Красківської сільської ради. Вказана земельна ділянка починаючи з 2014 року використовується ТОВ «Маяк».

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Постановою КМ України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» (із змінами, внесеними Постановою КМ № 526 від 01.10.2014) встановлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком, зокрема Держсільгоспінспекція, (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об`єктів суб`єктів електроенергетики та суб`єктів відносин у сфері теплопостачання) здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження. Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Відповідно до п. 1 Положення про Державну інспекцію сільського господарства України, затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011 № 459/2011, вказана інспекція (далі - Держсільгоспінспекція України) є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі. Згідно з абз. «а» п.п. 1 п. 4 вищевказаного положення Держсільгоспінспекція України відповідно до покладених на неї завдань організовує та здійснює державний нагляд (контроль) у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, в тому числі за дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановлення порядку набуття і реалізації права на землю.

Таким чином, без проведення позапланової перевірки спеціалістами Державної інспекції сільського господарства в області, які мають спеціальні знання у сфері земельного законодавства, сторона обвинувачення об`єктивно позбавлена можливості іншим чином зібрати належні докази.

Разом із тим, на даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 тап. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом. Відтак, єдиним можливим процесуальним шляхом для призначення перевірки дотримання вимог земельного законодавства ТОВ «Маяк» під час кримінального провадження є отримання судового рішення про призначення такої перевірки.

Так, сторона обвинувачення довела суду наявність достатніх підстав вважати, що для з`ясування обставин, які відповідно до ч. 1 ст. 91 Кримінального процесуального кодексу України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні позапланової виїзної перевірки дотримання вимог земельного законодавства ТОВ Маяк» (ЄДРПОУ 03796809, адреса реєстрації місце знаходження: Чернігівська область, Ріпкинський район, с. Смолигівка, вул. Чернігівська, буд. № 21).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.2, 9, 36, 93, 369-372 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

1.Призначити у кримінальному провадженні №42016271010000182 від 11.08.2016 позапланову виїзну перевірку додержання вимог земельного законодавства посадовими особами товариства з обмеженою відповідальністю «Маяк» (ЄДРПОУ 03796809, адреса реєстрації місце знаходження: Чернігівська область, Ріпкинський район, с. Смолигівка, вул. Чернігівська, буд. № 21) при використанні упродовж 2014-2016 років земельної ділянки орієнтовною площею 6,6 га., розташованої поблизу земельної ділянки № 14162, власником якої є ОСОБА_4 на території Красківської сільської ради за межами населеного пункту.

2.Надати дозвіл Державній інспекції сільського господарства в Чернігівській області (м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 41-а) на проведення позапланової виїзної перевірки з питань додержання вимог земельного законодавства, на вирішення якої поставити наступні питання:

-яка площа земельної ділянки?

-до якої категорії належить земельна ділянка та хто являється її власником?

-чи використовувалась вказана земельна ділянка за цільовим призначенням?

-чи були допущені порушення вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки. Якщо так то які саме?

-чи мало місце в даному випадку самовільне зайняття земельної ділянки?

-який розмір завданої шкоди та кому вона завдана?

3.У разі підтвердження фактів самовільного зайняття земельних ділянок вжити відповідних заходів реагування, із долученням усіх матеріалів перевірки (нарахованої шкоди, актів обстежень, інформації про місцезнаходження ділянок, картографічних матеріалів тощо).

4.В ході перевірки зобов`язати службових осіб ТОВ «Маяк» надати необхідні документи на вимогу спеціалістів Державної інспекції сільського господарства у Чернігівській області.

Матеріали перевірки у триденний термін після її закінчення надати до Ріпкинського відділу Чернігівської місцевої прокуратури (смт. Ріпки, вул. Святомиколаївська, 94, Ріпкинського району Чернігівської області) для приєднання до матеріалів кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59959052
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —743/980/16-к

Ухвала від 17.08.2016

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні