Ухвала
від 04.08.2016 по справі 757/35608/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/35608/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ НП України ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В :

25.07.2016 слідчий СГ ГСУ НП України ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу (з можливістю вилучення) до документів у друкованому та електронному виді, які містять охоронювану законом таємницю та зберігаються у оператора телекомунікацій (мобільного зв`язку) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , щодо абонентських номерів НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , а саме: про абонента, зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, змісту, маршрутів передавання, із зазначенням дати та часу з`єднання, тривалості та вартості розмови, місця знаходження абонента на час проведення телефонних розмов, адресу розташування базової станції; ІМЕІ телефону, тип з`єднання (вхідні та вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, 3G, переадресація); дату, час та тривалість з`єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ICCID, IMSI номери сім-картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувається сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості, відомості щодо абонентських номерів, які обслуговуються на умовах контрактних сервісів, що містять інформацію за період з 20.03.2015 по 31.12.2015.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12014000000000409 від 17.09.2014 за фактами розтрати коштів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особливо великих розмірах шляхом видачі кредитів юридичним особам з ознаками фіктивності, а також зловживання повноваженнями службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо не перерахування ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) коштів, які знаходяться на кореспондентському рахунку, відкритому АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також заподіяння ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » майнової шкоди у великих розмірах шляхом протиправного заволодіння автомобілем «Mercedes-Benz» моделі «S550», кузов НОМЕР_4 , д.н.з. НОМЕР_5 , за фактом зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу та за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 289, ч. 1 ст. 263, ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) у 2013-2014 роках, діючи за попередньою змовою між собою, використовуючи ряд підконтрольних комерційних структур та фізичних осіб, діючи умисно, з метою виведення активів з банку, шляхом укладення низки договорів з підприємствами, що мають ознаками «фіктивності» та шляхом перерахування коштів на рахунки фізичних осіб розтратили обігові кошти банку.

Розслідуванням встановлено, що на фізичних осіб ОСОБА_6 (код ДРФО НОМЕР_7 ), ОСОБА_7 (код ДРФО НОМЕР_8 ), ОСОБА_8 код ДРФО НОМЕР_9 ) відкриті рахунки (депозитні, поточні, та інші) в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » без їх відома, які використовувались невстановленими особами для зняття готівкових коштів. Також у ході проведення слідчих та процесуальних дій було встановлено, що службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (попередня назва ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) з метою розтрати коштів Банку, видано кредити низці юридичних осіб, які завідомо не мали можливості його повернути, зокрема: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ«Амбрела девелопмент інвестмент корпорейшн» (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_37 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_39 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_40 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_36 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_41 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_37 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_42 ) на підставі завідомо підроблених документів, а також з використанням анкетних даних підставних осіб, якими підписувалися документи за грошову винагороду. Таким чином, наслідком вчинення зазначених умисних дій, службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за попередньою змовою з невстановленими особами вчинено розтрату грошових коштів Банку, що перебували у їх віданні. За вказаних обставин, у діях ОСОБА_10 , колишніх службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 та інших невстановлених осіб, таких як ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , які діяли від імені зазначених фізичних та юридичних осіб убачаються ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) зловживаючи службовим становищем в супереч інтересів служби не перерахували ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) кошти, які знаходяться на кореспондентському рахунку № НОМЕР_43 , відкритому АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в сумі 8 377 150,00 Євро, що спричинило настання тяжких наслідків у вигляді не отримання ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ОСОБА_24 ) коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, установлено, що службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за участю підконтрольних їм осіб вчинено розтрату коштів банку, шляхом видачі кредитних коштів на підприємства з ознаками фіктивності. З метою надання законності кредитним операціям службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » прийнято рішення про забезпечення кредитних договорів заставним майном, а саме земельними ділянками за значно завищеними цінами.

Таким чином, з метою забезпечення кредитних договорів заставним майном президентом ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_10 , як фізичною особою, здійснено придбання земельних ділянок на території Макарівського району Київської області за ринковою вартістю, що становила в середньому близько 300-400 тисяч грн. за одну земельну ділянку. У подальшому через декілька днів, з метою завищення вартості земельних ділянок ОСОБА_10 уклав договори-купівлі продажу земельних ділянок із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_38 » за значно завищеною вартістю, а саме нова вартість земельних ділянок склала в середньому 5-7 млн. грн. Далі указані земельні ділянки передані в іпотеку ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », знову із додатково завищеною їх вартістю.

Директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_38 » ОСОБА_25 показав, що працював водієм в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та підписував документи від імені указаного товариства за обіцяну грошову винагороду на прохання Голови Наглядової ради Банку ОСОБА_17 .

Установлено, що підписання договорів купівлі-продажу земельних ділянок від імені ОСОБА_10 здійснено ОСОБА_26 на підставі довіреності.

Також установлено, що складанням висновків про оцінку вартості земельних ділянок займався оцінщик ОСОБА_27 , який у свою чергу являється знайомим ОСОБА_26 .

У свою чергу допитана в якості свідка ОСОБА_28 показала, що користується номером телефону мобільного оператора « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_2 , та будучи допитаний як свідок ОСОБА_27 показав, що користується номером телефону мобільного оператора « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_3 .

В судовому засіданні старший слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без участі особи, у володінні якої знаходиться інформація.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що документи, які знаходяться у володінні оператора телекомунікаційній ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 12014000000000409.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СГ ГСУ НП України ОСОБА_4 , погоджене із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СГ ГСУ НП України ОСОБА_4 , слідчим групи слідчих, на тимчасовий доступ до документів, з можливістю їх вилучення в друкованому та електронному вигляді, які містять охоронювану законом таємницю, що перебуває у володінні оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ), щодо абонентських номерів НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , а саме: про абонента, зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, змісту, маршрутів передавання, із зазначенням дати та часу з`єднання, тривалості та вартості розмови, місця знаходження абонента на час проведення телефонних розмов, адресу розташування базової станції; ІМЕІ телефону, тип з`єднання (вхідні та вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, 3G, переадресація); дату, час та тривалість з`єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ICCID, IMSI номери сім-картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувається сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості, відомості щодо абонентських номерів, які обслуговуються на умовах контрактних сервісів, що містять інформацію за період з 20.03.2015 по 31.12.2015.

Визначити строк дії ухвали протягом одного місяця, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Підготовлено в 2-ох оригінальних примірниках

Прим. № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/35608/16-к

Прим. № 2 та належним чином завірена копія ухвали - видано слідчому СГ ГСУ НП України ОСОБА_4

Виконавець: ОСОБА_1

04.08.2016

Дата ухвалення рішення04.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу60006330
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/35608/16-к

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 04.08.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Москаленко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні