Постанова
від 04.08.2009 по справі б-39/10-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2009 р. № Б-39/10-08

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

головуючого Короткевича О.Є. (доповідач у справі)

суддів : Заріцької А. О., Хандурін М. І .

розглянувши матеріали кас аційної скарги Державної податкової інсп екції у Київському районі м. Харкова

на ухвалу господарського суду Харк івської області від 20.05.2009 року

у справі № Б-39/10-08

за заявою боржника Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Динамічні си стеми управління"

про Банкрутство

Від боржника: не з'яви вся;

Від скаржника: не з'явився

ВСТАН ОВИВ:

08.05.2008 року господарським судом Харківської області п орушено провадження у справі №Б-39/10-08 про банкрутство Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Динамічні системи упр авління" (Далі - ТОВ "Динаміч ні системи управління"), введе но мораторій на задоволення вимог кредиторів на весь час провадження у справі про бан крутство з усіма наслідками передбаченим законом.

Постановою господарського суду Харківської області ві д 21.05.2008 року в порядку ст. 51 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом»в изнано ТОВ "Динамічні систем и управління" код 33818082 банкрут ом, відкрито ліквідаційну пр оцедуру та призначено ліквід атором банкрута - Голубєва О . І.

В порядку ст. 32 Закону Україн и «Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом» ліквідато ром ТОВ "Динамічні системи уп равління" було подано звіт по ліквідації підприємства бан крута та ліквідаційний балан с банкрута.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 08.0 9.2008 року затверджено вищезазн ачений звіт ліквідатора та л іквідаційний баланс ТОВ "Дин амічні системи управління" т а припинено провадження у сп раві №Б-39/10-08.

Постановою Вищого господа рського суду України від 23.12.2008 р оку скасовано ухвалу господа рського суду Харківської обл асті від 08.09.2008 року у справі №Б-39/ 10-08 та направлено справу на нов ий розгляд до суду першої інс танції.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 20.0 5.2009 року затверджено наданий ліквідатором ліквідаційний баланс підприємства - банкр ута та звіт, ліквідовано юрид ичну особу ТОВ "Динамічні сис теми управління" код 33818082 та пр ипинено провадження у справі №Б-39/10-08.

Державна податкова інспек ція у Київському районі м. Ха ркова не погодилась з рішенн ям суду першої інстанції та з вернулась з касаційною скарг ою на ухвалу господарського суду Харківської області від 20.05.2009 року у справі №Б-39/10-08 до Вищ ого господарського суду Укра їни та просить скасувати оск аржувану ухвалу та закрити п ровадження у справі.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 13.07.2009 року прийнято касаційну скаргу Д ержавної податкової інспекц ії у Київському районі міста Харкова на ухвалу від 08.09.2008 рок у до провадження та призначе но скаргу до розгляду.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку ухвалу суду першої інста нції, на підставі встановлен их фактичних обставин справи перевіривши застосування су дом норм матеріального та пр оцесуального права, дійшла в исновку, про відсутність пра вових підстав для задоволенн я касаційної скарги, виходяч и з наступного.

У даній справі судом першої інстанції порушено провадже ння та застосовано до боржни ка судову процедуру ліквідац ії на підставі ст. 51 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом".

Згідно зі ст.41 ГПК України го сподарські суди розглядають справи про банкрутство у пор ядку провадження, передбачен ому цим Кодексом, з урахуванн ям особливостей, встановлени х Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Відповідно ст. ст. 4, 43 ГПК Укр аїни судове рішення є законн им та обґрунтованим лише у ви падку всебічного повного та об' єктивного розгляду в суд овому процесі всіх обставин справи в їх сукупності у відп овідності з нормами матеріал ьного та процесуального прав а.

Ухвала суду про затвердже ння звіту ліквідатора, лікві даційного балансу є за своєю правовою природою судовим р ішенням, яке підсумовує хід л іквідаційної процедури, в як ому необхідно повно відобраз ити обставини, що мають значе ння для даної справи (вчиненн я належних дій по виявленню а ктивів та пасивів боржника, з окрема, виявлення ліквідатор ом кредиторів та дотримання їх процесуальних прав підчас розгляду їх грошових вимог , д оведення неможливості відно влення платоспроможності бо ржника внаслідок вжитих лікв ідатором заходів, доведення неможливості задоволення ви значених ліквідатором вимог кредиторів з наслідками йог о ліквідації), висновки суду п ро встановлені обставини і ї х правові наслідки повинні б ути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджувати ся достовірними доказами, до слідженими в судовому засіда нні (Постанова Пленуму Верхо вного Суду України від 29.12.1976 №11).

Затверджуючи звіт ліквід атора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, господарський суд пе ршої інстанції виходив з тог о, що відповідно до поданого л іквідатором боржника звіту у боржника - ТОВ фірми "Динамічн і системи управління" відсут ні будь-які активи, за рахунок яких можна було б задовольни ти вимоги кредитора та наявн і всі підстави ліквідувати б анкрута.

В своїй ухвалі від 20.05.2009 року господарський суд також вст ановив, що ліквідатором пров едені всі необхідні дії по лі квідації банкрута,здійснено всі необхідні заходи по лікв ідації підприємства банкрут а та не виявлено майна, що нале жить боржнику.

Відсутність майна, що належ ить боржнику на праві власно сті підтверджується відпові дними довідками державних ус танов, а саме КП "Харківське мі ське БТІ", інспекції держтехн агляду, УДАІ при ГУМВС Україн и в Харківській області.

Якщо ліквідатор не виявив м айнових активів, що підлягаю ть включенню до ліквідацій ної маси, він зобов'язаний подати господарському суд у ліквідаційний баланс, я кий засвідчує відсутність у банкрута майна як це передба чено ч. 5 ст. 32 Закону.

Враховуючи вищевикладен е, Колегія суддів Вищого госп одарського суду України не в бачає підстав для скасування ухвали господарського суду Харківської області від 20.05.2009 року у справі № Б-39/10-08 .

Викладені в касаційній ска рзі доводи стосовно того, що Д ПІ у Київському районі м. Харк ова оскаржує рішення про дон арахування податку на прибут ок та податку на додану варті сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Динамічні с истеми управління" до Вищого адміністративного суду Укра їни до уваги не приймаються, о скільки не стосуються суті в ирішеного спору.

Таким чином, доводи касаці йної скарги ДПІ у Київському районі міста Харкова не спро стовують висновків суду перш ої інстанції.

Отже, перевіряючи на підст аві встановлених фактичних о бставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, колегія суддів ді йшла висновку про відповідні сть оскаржуваної ухвали суду першої інстанції вимогам чи нного законодавства та відсу тність підстав для її зміни а бо скасування.

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11111 ГПК України, Вищий господа рський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ДПІ у Київському районі м. Харкова на ухвалу господарського су ду Харківської області від 20.0 5.2009 року залишити без задоволе ння.

Ухвалу господарського су ду Харківської області від 20.0 5.2009 у справі № Б-39/10-08 залишити бе з змін.

Головуючий О. Є. Короткевич

Судді А.О. Заріцька

М. І. Хандурін

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.08.2009
Оприлюднено05.12.2009
Номер документу6002480
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-39/10-08

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 04.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 20.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Постанова від 08.09.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Постанова від 23.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 14.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні