Рішення
від 30.08.2016 по справі 909/688/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2016 р. Справа № 909/688/16

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Гриняк Б. П. , секретар судового засідання Михайлюк А. С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Першого заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури , бульвар Лесі Українки , буд.47 , м. Коломия , 78600 в інтересах держави в особі Гвіздецької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області , смт. Гвіздець, 78600

до відповідача: підприємця ОСОБА_1 , вул. Галана ,5 , смт. Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області , смт. Гвіздець, 78614

до відповідача: ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації , вул. Верещинського ,17 , м. Коломия

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Гвіздецька ЗОШ I-III ст. Коломийського району , вул. І. Франка , 43 , смт. Гвіздець , Коломийського району , Івано-Франківської області

про: визнання недійсним Договору оренди від 02.09.2016р., укладеного між ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської РДА та підприємцем ОСОБА_1;

зобов'язання підприємця ОСОБА_1 повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради Коломийського району приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи

за участю:

прокурор : Сапожникова Ю.О. ( посвідчення № 036309 від 12.11.2015 р.);

від Гвіздецької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області : ОСОБА_3 - селищний голова НОМЕР_1 від 15.05.2012р.;

від відповідача: підприємець ОСОБА_1 -ОСОБА_1 ( НОМЕР_2 від 13.03.2014р.);

від відповідача: не з'явилися ;

від третьої особи: не з'явилися ;

ВСТАНОВИВ: до господарського суду Івано-Франківської області подано позов першим заступником керівника Коломийської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Гвіздецької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області до підприємця ОСОБА_1 та ОСОБА_2 освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації про визнання недійсним Договору оренди від 02.09.2016р., укладеного між ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської РДА та підприємцем ОСОБА_1 ; зобов'язання підприємця ОСОБА_1 повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи.

Керуючись ч.3 ст.2 ГПК України, заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури в позовній заяві (вх.№8266/16 від 11.08.16р.) визначив, на підставі якого законодавства подається позов; в чому саме порушуються матеріальні інтереси держави; обґрунтував необхідність їх захисту. Тому, у відповідності до ч.1 ст.2 ГПК України, слід вважати, що прокурор з вимогами, викладеними в позовній заяві, звернувся до господарського суду в інтересах держави на підставі покладеного на нього п.2 ст. 121 Конституції України представництва.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві . В обґрунтування заявлених вимог, прокурор посилається на те, що спірний договір укладений з порушенням ст. 63 Закону України "Про освіту" та п.3.19 Державних санітарних правил і норм, влаштування утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2-008-01 і є недійсним Оскільки недійсний правочин не породжує для його сторін жодних бажаних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю, прокурор просить суд зобов'язати підприємця ОСОБА_1 як орендаря за недійсним договором, звільнити та повернути орендоване приміщення.

Відповідач - підприємець ОСОБА_1 заявлені позовні вимоги заперечує, мотивуючи їх безпідставністю та необґрунтованістю. Вказує на відсутність створення ним перешкод для навчально-виховного процесу та незручностей для учнів школи.

Відповідач ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечило, хоча належним чином повідомлене про час та місце розгляду справи, відзиву на позов не подало.

Третя особа - Гвіздецька ЗОШ I-III ступенів явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила, хоча належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, свої пояснення щодо заявлених позовних вимог суду не надала.

Відповідно до ч.3 ст.22 ГПК України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно з п.3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України 26.12.2011 N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" з наступними змінами, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення сторін належним чином про розгляд судової справи і забезпечення їх явки в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, що дає підстави для висновку суду щодо розгляду справи в порядку, передбаченому статтею 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом враховано наступне.

12.05.2006 р. рішенням виконавчого комітету Гвіздецької селищної ради №55 підприємцю ОСОБА_1 надано дозвіл на укладення Договору оренди частини приміщення загальною площею 16,2 кв.м., яке розташоване в коридорі на першому поверсі Гвіздецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів для магазину (канцтовари) .

13.08.2014 р. сесією шостого демократичного скликання Гвіздецької селищної ради прийнято рішення №633-ХХІХ/204, яким надано дозвіл на продовження Договору оренди приміщення загальною площею 16.2 кв.м., яке розташоване в коридорі на першому поверсі Гвіздецької загальноосвітньої школи 1-3 ступенів для магазину ( канцтовари), підприємцю ОСОБА_1.

На підставі даного рішення, 02.09.2014 р. між ОСОБА_2 освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації ( орендодавець) та підприємцем ОСОБА_1 ( орендар) укладено Договір №13/06-12 оренди нежитлових приміщень ( надалі Договір).

Згідно розділу 1 даного Договору орендодавець передає, а орендар приймає в оренду платне користування - нежитлове приміщення комунальної власності, в коридорі (гардероб) на першому поверсі площею 16,2 м.кв. Гвіздецької ОСОБА_4 ступенів, розташованої на території смт. Гвіздець за адресою: вул. Франка, 43, з проведенням торгівлі канцтоварами. Вартість приміщення складає 19400,00 грн.

Факт передачі спірного приміщення в користування відповідачу підтверджується Актом прийому-передачі від 03.09.2014 р.

Частиною 1 розділу 3 Договору передбачено, що місячна орендна плата становить 15 % від оціночної вартості майна за 1 місяць 275,44 грн.

Пункту 9.1 Договору встановлено строк його дії з 02.09.2014 р. до 01.06.2015 р.

Згідно пункту 9.6 Договору, у разі відсутності заяви однієї з сторін про припинення або зміну договору після закінчення його строку протягом одного місяця, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які передбачені договором.

Оскільки , на момент звернення з даним позовом до суду, жодних пропозицій щодо його розірвання сторонами Договору не подавались , останній вважається діючим.

Згідно п. 1.1 статуту Гвіздецької ЗОШ І-ІІ ступенів, затвердженого начальником управління освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації, Гвіздецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Коломийської районної ради знаходиться у комунальній власності.

Згідно довідки виконавчого комітету Гвіздецької селищної ради № 394 від 23.06.2016р. будівлі Гвіздецької ЗОШ І-ІІ ступенів, які розташовані за адресою смт. Гвіздець, вул. І.Франка, 43, знаходяться в оперативному управлінні Коломийського управління освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації.

Відповідно до експертно-грошової оцінки вищезазначеної частини приміщення Гвіздецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, яка проведена 23.06.2016 р. вартість об'єкта оцінки становить 35 866,00 грн.

Згідно ч. 1 ст. 180 ГК України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, які погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 ЦК України встановлено загальні вимоги, додержання яких є необхідними для чинності правочину, із змісту зазначеної статті випливає, що правочин є дійсним, якщо він відповідає загальним умовам дійсності правочину, до яких. зокрема, треба віднести: законності змісту правочину, наявність у особи, яка вчиняє правочин. необхідного обсягу цивільної дієздатності; вільне волевиявлення учасника правочину та його відповідності внутрішній волі; відповідності форми вчинення правочину вимогам законодавства, його спрямованість. Правочин є чинним, якщо він не суперечить ЦК Україні, іншим актам цивільного законодавства та моральним засадам громадського суспільства.

Відповідно до ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до вимог частини 1, 3 ст. 215 ЦК України підставою для недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Частиною 2 ст. 18 Закону України " Про освіту" визначено, що навчальні заклади, що засновані на загальнодержавній або комунальній власності, мають статус державного навчального закладу.

Статтею 61 Закону України "Про освіту" встановлено, що фінансування державних навчальних закладів та установ, організацій , підприємств системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, коштів галузей народного господарства, державних підприємств і організацій, а також додаткових джерел фінансування.

Відповідно до частини 1 ст.63 Закону України "Про освіту" матеріально-технічна база навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти належить їм на правах, визначених чинним законодавством.

Частиною 5 ст. 63 Закону України " Про освіту" передбачено, що об'єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, а також підрозділи, технологічно пов'язані з навчальним та з науковим процесом, не підлягають приватизації, перепрофілюванню або використанню не за призначенням.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, власники і адміністрація навчально-виховних закладів та громадяни, які організовують або здійснюють навчальні та виховні процеси, зобов'язані забезпечити для цього умови, що відповідають вимогам санітарних норм, здійснювати заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров'я, гігієнічне виховання відповідних груп населення та вивчення ними основ гігієни.

В свою чергу приписи статей 22 та 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" покладають на згадані вище органи обов'язок утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності приміщення відповідно до вимог санітарних норм, створювати безпечні і здорові умови праці та відпочинку.

Згідно частини 2 ст. 44 Закону України "Про загальну середню освіту" вимоги до матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів визначаються відповідними будівельними і санітарно-гігієнічними нормами і правилами.

У відповідності до приписів пункту 3.19 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001р. №63, здача в оренду території, будівель, приміщень, обладнання підприємствам, установам, організаціям іншим юридичним та фізичним особам для використання, що не пов'язано з навчально-виховним процесом, не дозволяється.

Правовий аналіз наведених норм свідчить про те, що хоча ст. 61 Закону України "Про освіту" зазначає, що додатковими джерелами фінансування навчальних закладів, заснованих в тому числі на комунальній власності, можуть бути доходи від надання в оренду приміщень, однак, оренда приміщень у них дозволяється лише у випадках, якщо об'єкт оренди використовується за цільовим призначенням для навчально-виховного процесу.

Оренда приміщення в Гвіздецькій ОСОБА_4 ступенів Коломийського району, законом дозволяється лише у випадках, якщо об'єкт оренди використовується для навчально-виховного процесу, і відповідно укладення спірного договору оренди та додаткових договорів до нього було здійснено з порушенням вимог Законів України "Про освіту", пункту 3.19 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01.

Заперечення відповідачів щодо відсутності створення орендарем перешкод для навчально-виховного процесу та незручностей для учнів школи, зазначений факт не спростовують.

За таких обставин, договір оренди від 02.09.2016 р., укладений між управлінням освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації та підприємцем ОСОБА_1, підлягають визнанню недійсними на підставі ст. 203, 215 ЦК України.

Відповідно до ст. 216 Цивільного кодексу України у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Вимога прокурора до відповідача підприємця ОСОБА_1 про зобов'язання звільнити та повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи, за правовим змістом є реституцією (результат встановлення судом факту недійсності договору), відповідно є похідною від позовних вимог до відповідачів про визнання недійсними договору оренди від 02.09.2016 р. , а відтак, належить до задоволення.

Крім того, відповідно до ст. 49 ГПК України, положень пункту 4.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 Про деякі питання практики застосування розділу VІ Господарського процесуального кодексу України приймаючи рішення зі справи, провадження у якій порушено за заявою прокурора, господарський суд у разі повного або часткового задоволення позову стягує судовий збір з відповідача (повністю або пропорційно задоволеним вимогам), якщо він не звільнений від сплати судового збору. Відповідно до ст. 49 ГПК України суд покладає на відповідачів в рівних частках сплату судового збору на користь прокуратури Івано-Франківської області.

Керуючись ст. 22, 75, 49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов першого заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Гвіздецької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області до підприємця ОСОБА_1 та ОСОБА_2 освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації про визнання недійсним Договору оренди від 02.09.2016р. , укладеного між ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської РДА та зобов'язання підприємця ОСОБА_1 повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи

Визнати недійсним Договір оренди нежитлових приміщень від 02.09.2016 р., укладений між ОСОБА_2 освіти, молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації та підприємцем ОСОБА_1 .

Підприємцю ОСОБА_1 ( вул. Галана ,5 , смт. Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області , смт. Гвіздець, 78614, ідентифікаційний код НОМЕР_3) повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради Коломийського району Івано-Франківської області ( смт. Гвіздець,78600, код ЄДРПОУ 04054429) приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи.

Стягнути з підприємця ОСОБА_1 ( вул. Галана ,5 , смт. Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області , смт. Гвіздець, 78614, ідентифікаційний код НОМЕР_3) на користь прокуратури Івано-Франківської області (м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11, код ЄДРПОУ 03530483) 1378,00(одну тисячу триста сімдесят вісім гривень) судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської районної державної адміністрації ,( вул. Верещинського , 17 , м. Коломия , код ЄДРПОУ 02143554 ) на користь прокуратури Івано-Франківської області (м.Івано-Франківськ, вул.Грюнвальдська, 11, код ЄДРПОУ 03530483) 1378,00(одну тисячу триста сімдесят вісім гривень) судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 31.08.16

Суддя Гриняк Б. П.

Дата ухвалення рішення30.08.2016
Оприлюднено06.09.2016
Номер документу60144389
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання недійсним Договору оренди від 02.09.2016р., укладеного між ОСОБА_2 освіти , молоді та спорту Коломийської РДА та підприємцем ОСОБА_1; зобов'язання підприємця ОСОБА_1 повернути у комунальну власність Гвіздецької селищної ради Коломийського району приміщення гардеробу Гвіздецької загальноосвітньої школи

Судовий реєстр по справі —909/688/16

Рішення від 30.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Ухвала від 15.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні