Ухвала
від 31.08.2016 по справі 759/11896/16-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2628/16

ун. № 759/11896/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі: ОСОБА_2 за участю прокурора Київської міської прокуратури № 8 ОСОБА_3 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 12015100080001971, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.03.15 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України клопотання про отримання дозволу на проведення перевірки,-

ВСТАНОВИВ:

31.08.2016 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання про отримання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства, можливого розрахунку розміру збитків, заподіяних самовільним зайняттям земельної ділянки в якому просили: надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог Земельного законодавства України під час здійснення господарської діяльності ТОВ «Корпорація Маріам» (код ЄДРПОУ 30968043) на земельній ділянці з кадастровим номером 75:322:027 площею 0,1610 га, що знаходиться за адресою м. Київ, вул. Зодчих, 5 у Святошинському районі м. Києва в рамках кримінального провадження № 12015100080001971 від 02.03.15 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України та здійснити відповідний розрахунок розміру завданої шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, проведення будівельних робіт, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, заподіяної внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, окремо по кожному із зазначених правопорушень та здійснення перевірки доручити Державної інспекції сільського господарства України у 2-х денний термін з моменту отримання ухвали слідчого судді, результати проведення перевірки направити у максимально стислі строки до Київської місцевої прокуратури № 8 прокурору ОСОБА_3 .

Клопотання обґрунтоване наступним.

до Святошинського УП ГУ НП України в м. Києві надійшло звернення від представника Всеукраїнської правозахисної газети ОСОБА_4 з приводу можливих порушень зі сторони власників АЗС та осіб, які експлуатують АЗС, вимог чинного законодавства про охорону праці, що стосується безпечної експлуатації технологічного обладнання на АЗС на території Святошинського району м. Києва та в місті Києві, а саме, допускається експлуатація у вибухонебезпечних зонах електрообладнання загального призначення (на колонках встановлено сигнальні лампи без відповідного ступеню вибухозахисту), не проведено вимір електричного опору заземлюючих пристроїв АЗС у встановлені терміни, для зливу палива з паливно-роздавальних колонок використовуються не електропровідні гнучкі зливні рукави, які не заземлено у встановленому порядку, демонтовано контактний пристрій для приєднання заземлюючого пристрою, який використовується для заземлення автоцистерни під час зливу палива до резервуарів АЗС, не здійснюється заземлення автоцистерни під час зливу палива до резервуарів АЗС, на АЗС для зливу палива з автоцистерни до підземного резервуару використовуються не електропровідний гнучкий зливний рукав, який не заземлено у встановленому порядку та інші, створюють потенційну загрозу загибелі людей або настання інших тяжких наслідків.

Крім того, 04.08.2016 на адресу Київської місцевої прокуратури №8 надійшли наявні акти обстежень земельних ділянок на території Святошинського району від Департаменту земельних ресурсів КМДА, проведені за період з 01.06.2015 (з дати зміни структури Департаменту земельних ресурсів до цього часу).

У вказаному акті зазначено, що відповідно до даних міського земельного кадастру земельна ділянка площею 0,1610 га (код д:75:322:027) обліковується за ТОВ «Корпорація Маріам» вул. Зодчих, 5 у Святошинському районі м. Києва.

За поданням Департаменту земельних ресурсів рішення щодо передачі зазначеної земельної ділянки у користування (власність) Київська міська рада не приймала. Документи, що посвідчують право власності чи користування на земельну ділянку у Департаменті земельних ресурсів станом на 31.12.2012 не зареєстровані.

Під час перевірки вказаної земельної ділянки встановлено, що земельна ділянка використовується ТОВ «Корпорація Маріам» для експлуатації та обслуговування будівель та споруд, в яких розташовано авто мийку, СТО, АГЗП.

Будівлі та споруди (адміністративна будівля, туалет, кіоск), які розташовані на земельній ділянці загальною площею 34,4 кв.м. на праві власності належить ТОВ «Корпорація Маріам».

Виявлені порушення: відсутність документів, які посвідчують речові права на земельну ділянку, передбачені ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

Крім того, відповідно до відповіді ДПІ у Святошинському районі Головного управління ДФС у м. Києві від 09.08.2016 за адресою м. Київ, вул. Зодчих, 5а, здійснює діяльність ТОВ «Нафтогазгрупа» (код ЄДРПОУ 38966284), перебуває на обліку ДПІ у Святошинському районі ГУ ДФС у м. Києві як платник окремих місцевих податків (акцизний податок).

Так, слідчим Святошинського УП ГУ НП у м. Києві проведено огляд місця події від 12.08.2016 за адресою м. Київ, вул. Зодчих, 5, під час якого встановлено, що за зазначеною адресою перебуває АГЗП та дозвільні документи або документи, які б підтверджували законність розміщення пункту АГЗП у куточку споживача відсутні.

Вказаний факт може свідчити про порушення чинного законодавства під час здійснення господарської діяльності АГЗП, як на об`єкті із підвищеною небезпекою, у зв`язку з чим, виникла необхідність у залученні спеціаліста Інспекції для проведення слідчих дій в межах даного кримінального провадження та проведенні перевірки дотримання законодавства під час здійснення господарської діяльності АГЗП та розрахунку суми збитків, заподіяних самовільним зайняттям земельної ділянки.

Таким чином, з метою перевірки самовільного зайняття земельної ділянки, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, заподіяної внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, на земельній ділянці з кадастровим номером 75:322:027 площею 0,1610 га, що знаходиться за адресою м. Київ, вул. Зодчих, 5 у Святошинському районі м. Києва, прошу надати дозвіл на проведення перевірки, оскільки фактичні дані,які можуть бути отримані в результаті перевірки з наведених питань, з урахуванням даних внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, можуть бути використані для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, та зазначені суспільні відносини мають резонанс серед населення.

Слідчий суддя ознайомившись із поданим клопотанням, доказами на підстави, які посилається суб"єкт звернення встановив наступне.

Згідно ч.1 ст.1 КПК України встановлено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Згідноп.10 ч.1 ст.3 КПК України кримінальне провадження - досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв"язку із вчиненням діяння, передбаченого Заокном України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.18 ч.1 ст. 3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку передбаченому, КПК України, судового контролю за дотрииманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, та у випадку, передбаченому ст. 247 КПК України.

Згідно Закону України від 28.12.2014 року №71-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу україни та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" який набув чинності з 01.01.2015 року, встановлено,що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організаій, ФОП з обсягом доходу до 20 млн.грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюється виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб"єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами КПК України.

Отже позапланова перевірка здійснюється виключно з дозволу ОСОБА_5 , за заявкою суб"єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами КПК України Одже, підставою для проведення позапланової перевірки має бути дозвіл Кабінету Міністрів Укріїни, за заявкою суб"єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду . Про дотримання вказаної процедури суб"єкт звернення слідчго судю не повідомив. При цьому, враховуючи значення слів "рішення суду" можемо робити висновок, що таке рішення приймається під час судового провадження. Види судових рішень визначені в ст. 369 КПК України, якою встановлено, що судове рішення може бути викладене у формі вироку або у формі ухвали суду. Таким чином, ухвала слідчого судді не віднесена до рішень, та не може бути підставою для призначення позапланової первірки.

Одночасно звертаю увагу прокурора Київської міської прокуратури № 8 ОСОБА_3 , що згідно ст.131 КПК України- види заходів кримінального провадження, закондавець не поклав на слідчого суддю права або обов"язку, такий захід кримінального провадження , які передбачені Главою 10 КПК України, як призначення позапланової перевірки на дотримвння податкового законодавства України.

Керуючись ст.ст. 1,3, 9, 40, 93, 110,131,308 КПК України та п. 78.1., 78.1.1., 78.1.11, ст. 78 ПКУ, - суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Київської міської прокуратури № 8 ОСОБА_3 про призначення проведення позапланової перевірки - залишити без задоволення.

Ухвала слідчого судді діє один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.08.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу60163454
СудочинствоКримінальне
Сутьотримання дозволу на проведення перевірки

Судовий реєстр по справі —759/11896/16-к

Ухвала від 31.08.2016

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Лук`яненко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні