Вирок
від 19.12.2012 по справі 1501/850/12
АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1501/850/12

ВИРОК

Іменем України

19.12.2012 року Ананьївський районний суд Одеської області

в складі: головуючого судді -Скуртов М. І.

при секретарі Калін О. Б.,

з участю прокурора - Гурової І.М., Дукаценко О.С.,

потерпілого - ОСОБА_1

адвоката - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ананьєві кримінальну справу по обвинуваченню громадянина: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_3, молдованина громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_4, працюючого за наймом, перебуває у фактичних шлюбних відносинах, на утриманні малолітня дитина раніше судимого: 1. 28.11.1996 року Ананьївським районним судом Одеської області за ст.. 82 ч. 3, 44 КК України (у редакції КК України 1960 р.) до 2-х років позбавлення волі, на підставі ст. 45 КК України засуджений умовно з випробувальним терміном на 2 роки; 2. 25.07.2000 року за ст.. 140 ч. 2, 208, 44, 42 КК України (у редакції КК України 1960 р.) до 2-х років позбавлення волі, на підставі ст. 45 КК України засуджений умовно з випробувальним терміном на 1 рік; 3. 21.06.2001 року за ст.. 81 ч. 3, 17, 140 ч. 3, 140 ч. 2, 42, 43 КК України (у редакції КК України 1960 р.) до 4-х років позбавлення волі з конфіскацією майна, приєднано 1 рік позбавлення волі не відбутого за вироком Ананьївського районного суду від 25.07.2000 року, всього до відбуття 5-ть років позбавлення волі з конфіскацією майна, звільнений 18.02.2005 року зі Снігурівської виправної колонії №51 Миколаївської області за постановою Снігурівського районного суду Миколаївської області від 11.02.2005 року умовно-достроково, не відбутий строк 1 місяць 22 дня; 4. 07.10.2008 року Ананьївським районним судом Одеської області за ст.. 186 ч. 2 КК України до 4-х років позбавлення волі, на підставі ст.. 75, 76 КК України від відбуття покарання звільнений з випробувальним терміном на 1 рік, звільнений від призначеного покарання за постановою Ананьївського районного суду Одеської області від 23.10.2009 року, невійськовозобов’язаного, стан здоров’я задовільний, в скоєнні злочину передбаченого ст.. 121 ч. 1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У вечері 14 травня 2012 року підсудний ОСОБА_3 у власному будинку, розташованому на 1-й дільниці м.Ананьїва Одеської області, вживав алкогольні напої разом зі своєю співмешканкою ОСОБА_4, сусідкою ОСОБА_5 та знайомим ОСОБА_1. Близько 23.00 годин вказані особи вийшли у двір вказаного домоволодіння, де між ОСОБА_1 та підсудним ОСОБА_3 виникла сварка, яку розпочав ОСОБА_1, висловлюючись до підсудного ОСОБА_3 грубими словами та вдаривши його кулаком в обличчя, від чого той впав на землю. У ході цієї сварки підсудний ОСОБА_3, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, з-за неприязних відносин, які склалися між ним та ОСОБА_1, з метою спричинення тілесних ушкоджень, наніс ОСОБА_1 близько шести ударів вилами та сапою по голові, ногам й лівій руці, спричинивши при цьому останньому: відкритий оскольчатий перелом нижньої третини тіла лівої великогомілкової кістки, відкритий косий перелом нижньої третини тіла правої великогомілкової кістки, які згідно висновку судово-медичної експертизи № 146 від 11 липня 2012 року у відповідності з п. 2.1.3м В«Правил…В» віднесені до тяжких тілесних ушкоджень за критерієм небезпеки для життя (у тому числі в момент заподіяння та у клінічному перебігу); закритий перелом тіла лівої ліктьової кості в області нижньої третини, який згідно висновку вищевказаної експертизи у відповідності з п. 2.2.2 В«Правил…В»віднесений до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості; три хвилясті рани волосистої частини голови й одну рану в лобної області, які згідно висновку вищевказаної експертизи у відповідності з п. 2.3.3 В«Правил…В» віднесені до легких тілесних ушкоджень, що тягнуть короткочасний розлад здоров’я; садни й синці кінцівок, які згідно висновку вищевказаної експертизи у відповідності з п. 2.3.5 В«Правил…В»віднесені до категорії легких тілесних ушкоджень.

Підсудний ОСОБА_3 в судовому засіданні винним себе в скоєнні злочину передбаченого ст. 121 ч. 1 КК України визнав повністю та пояснив, що 14 травня 2012 року близько 17.00-18.00 годин він та його співмешканка ОСОБА_6 запросили на вечерю у своє домоволодіння ОСОБА_5 та її мати ОСОБА_7. Вдома він випив приблизно 50-150 грамів горілки, а потім сидів на лавці у дворі й курив. Близько 19.00-20.00 годин у двір його домоволодіння прийшов ОСОБА_1, який перебував у стані алкогольного сп’яніння та тримав у руці пляшку горілки. Він та ОСОБА_1 зайшли на кухню його будинку, сіли за стіл, вечеряли, пили горілку та грали у карти. Всього за вечір він випив близько 200 грамів горілки. Приблизно через три години він та ОСОБА_1 вийшли у двір, сіли на лавку та стали курити. В цей час ОСОБА_1 став викрикувати: В«Забери цю нечисть!В»і, несподівано наніс йому один удар кулаком в область лівої щоки під око. Він впав. Потім він почув крики, що лунали зі сторони воріт його домоволодіння, й впізнав голос своєї співмешканки ОСОБА_6, котра просила, щоб ОСОБА_1 йшов додому. Він взяв у дворі дерев’яний держак й побіг до воріт і став вимагати, щоб ОСОБА_1 негайно йшов з його домоволодіння та пригрозив, що інакше поб’є його. Між ним та ОСОБА_1 зав’язалась боротьба в результаті якої ОСОБА_1 відібрав у нього держак. Він встав й почав тікати від ОСОБА_1, а той став наздоганяти його. Вони бігали по дворі навколо виноградної арки, потім зупинилися й стали сваритися, виражатися один до одного грубою нецензурною лайкою в процесі якої він наніс ОСОБА_1 один удар ногою в груди чи у живіт. ОСОБА_1 перехопив його ногу, вони знову впали й почали боротися. При цьому ОСОБА_1 наніс йому декілька ударів кулаком, але він не пам’ятає скільки саме ударів та у які частини тіла. Він підвівся на ноги, побіг до погреба, де взяв вила з дерев’яним держаком. Він підбіг до ОСОБА_1 став вимагати, щоб ОСОБА_1 йшов з його домоволодіння, погрожуючи побиттям вилами,а також попередив ОСОБА_1 про те, що покалічить його. Він помітив, що ОСОБА_1 став відштовхувати від себе ОСОБА_6 схопивши її рукою за горло. Побачивши це, він підбіг до ОСОБА_1, та став наносити ОСОБА_1 удари вилами. Перший удар він наніс по ногам. Від цього удару ОСОБА_1 впав. Потім він ще декілька раз вдарив ОСОБА_1 цими вилами зверху. Вила зламалися. У його руці залишився лише дерев’яний держак вил. Він ще декілька разів наніс ОСОБА_1 удари цим держаком, але вже не пам’ятає скільки саме ударів та у які саме частини тіла. При цьому він вимагав, щоб ОСОБА_1 не піднімався, інакше він покалічить його, так як знав його агресивний характер. Як тільки ОСОБА_1 намагався підвестися на ноги, то він наносив черговий удар. Він побачив на голові ОСОБА_1 потьоки крові та перестав бити ОСОБА_1. В скоєному щиро кається.

Крім особистого визнання своєї провини підсудним ОСОБА_3, його винність в скоєному злочині передбаченому ст.. 121 ч. 1 КК України підтверджується наступними зібраними та дослідженими в судовому засіданні доказами.

Показами потерпілого ОСОБА_1, який пояснив, що 14 травня 2012 року близько 16.00 годин він прийшов у домоволодіння ОСОБА_8, розташоване на 1-й дільниці м.Ананьїва поряд з домоволодінням, у якому проживають його співмешканка ОСОБА_5 та її мати. Він помітив, що ОСОБА_5 та її мати ОСОБА_7 перебували у сусідньому домоволодінні, у якому проживають ОСОБА_6 та ОСОБА_3. Він підійшов до цього домоволодіння та вони запросили його у будинок. Він разом з ОСОБА_3, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у кухні цього будинку вечеряли та вживали горілку. Близько 23.00 годин ОСОБА_3 запропонував йому вийти покурити. Він погодився та вони вишли у двір цього домоволодіння. У той момент, коли він підпалював цигарку, він помітив, як ОСОБА_3 вже йшов від сараю у його напрямку з вилами у руках. Підійшовши до нього, ОСОБА_3 наніс йому вилами удар зверху по голові. Потім ОСОБА_3 зразу ж наніс йому цими вилами другий удар, котрий прийшовся одночасно по обом ногам, при цьому він відчув досить сильний біль в області гомілок ніг й впав на землю. ОСОБА_3 замахнувся вилами й наніс йому черговий удар зверху, намагаючись вдарити по голові. Він встиг виставити над головою свою ліву руку й цей удар прийшовся у область передпліччя цієї руки. Він схопив дерев’яну палицю, котра була встромлена у землю поряд з виноградною аркою, щоб захиститися від нападу ОСОБА_3. Побачивши це, ОСОБА_3 перестав наносити удари й почав тікати від нього за будинок. Він встав та почав переслідувати ОСОБА_3, але трохи пройшовши, зупинився, бо відчував біль у ногах. ОСОБА_3 повернувся й вони стали сваритись. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підішли до них й відтягнули їх один від одного. Він сів на землю у дворі, бо не міг стояти, тому як відчував біль у ногах. Через декілька хвилин у це домоволодіння прибули працівники міліції та швидка. Він був доставлений у Ананьївську ЦРЛ та госпіталізований у хірургічне відділення. Під час обстеження у нього виявили струс головного мозку, переломі кісток обох ніг, перелом кості лівої руки. Просить не позбавляти підсудного волі, щоб він міг відшкодувати йому завдані збитки.

Показами свідка ОСОБА_5, яка пояснила, що увечері 14 травня 2012 року у вечері разом з двома неповнолітніми доньками, співмешканцем ОСОБА_1, матір’ю ОСОБА_9 знаходилась у будинку ОСОБА_6 та ОСОБА_3 де разом вечеряли та вживали горілку. Близько 23.00 годин вона з ОСОБА_6 знаходились у кухні, а ОСОБА_1 та ОСОБА_3 пішли курити. Через деякий час вона почула крики на дворі і вийшла на вулицю де побачила, що ОСОБА_3 бігав з сапою за ОСОБА_1. Вона підбігла до них, щоб розборонити їх. ОСОБА_1 розмахував руками та зачепив її випадково рукою, вдаривши в область лівого ока. В цей час ОСОБА_3 наніс ОСОБА_1 три удари сапою зверху по голові. При цьому дерев’яний держак сапи зламався. ОСОБА_1 стояв хитаючись, а ОСОБА_3 побіг до сараю, звідки взяв металеві вила з дерев’яним держаком, підбіг до ОСОБА_1 і наніс вилами один удар по обом ногам ОСОБА_1 спереду, від чого ОСОБА_1 впав на землю. Потім ОСОБА_3 наніс ОСОБА_1 ще два удари тими ж вилами, але вона не помітила у які саме частини тіла. Потім ОСОБА_3 заспокоївся. Приблизно через 10-15 хвилин до домоволодіння ОСОБА_3 прибули працівники міліції та бригада швидкої медичної допомоги. ОСОБА_1 було надано першу медичну допомогу та він на автомобілі швидкої поїхав до лікарні. Як потім їй стало відомо у ОСОБА_1 виявили переломи кісток обох ніг, перелом кістки лівої руки та струс головного мозку .

Показами свідка ОСОБА_6, яка пояснила, що у другій половині дня 14 травня 2012 року близько 18.00-18.30 годин вона разом зі своїм співмешканцем ОСОБА_3 запросили на вечерю у своє домоволодіння сусідів ОСОБА_5 та її мати ОСОБА_7. Близько 20.00 годин до них у кухню завітав ОСОБА_1, який приніс з собою пляшку горілки, та запропонував разом випити. Близько 22.00-23.00 годин, вона, ОСОБА_5, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 вийшли у двір, бо ОСОБА_5 та ОСОБА_1 вже збирались йти додому. У дворі ОСОБА_1 та ОСОБА_3 сіли на лавку, де стали курити. Вона та ОСОБА_5 стояли поряд з ними та також курили. ОСОБА_1 звернувся до ОСОБА_5, сказав, щоб ОСОБА_5 забрала від нього цю В«нечистьВ» , маючи на увазі ОСОБА_3. ОСОБА_3 попросив ОСОБА_1 не ображати його. ОСОБА_1 наніс ОСОБА_3 удар правою рукою в обличчя з правої сторони. Від цього удару ОСОБА_3 впав з лавки на землю. ОСОБА_3 підвівся на ноги. ОСОБА_3 та ОСОБА_1 схопили один одного руками за одяг. ОСОБА_5 підбігла до них, щоб розборонити їх. ОСОБА_1 вдарив ОСОБА_5 кулаком в область лівого ока. ОСОБА_5 відійшла від ОСОБА_1. Вона схопила ОСОБА_1 руками за його сорочку та намагалась виштовхнути його з двору свого домоволодіння на вулицю. Вона стала просити ОСОБА_1, щоб той йшов з їх домоволодіння. ОСОБА_1 відмовлявся йти, бо у дворі у траві загубив свої тапки. На протязі близько 30 хвилин вона вмовляла ОСОБА_1 піти з їх домоволодіння й штовхала його руками у напрамку воріт. Коли ОСОБА_1 стояв біля хвіртки, вона штовхнула його руками у груди, від чого він впав на землю за хвіртку. Потім вона спробувала закрити хвіртку, але ОСОБА_1 піднявся й вдарив по хвіртці ногою. Від цього удару хвіртка знову відкрилася і вдарила її по лівому плечі. ОСОБА_1 забіг у двір, підбіг до неї, схопив її рукою за волоси, потягнув її до себе й сказав, щоб ОСОБА_3 підійшов до нього, при цьому висловлювався грубою нецензурною лайкою. Вона попросила ОСОБА_1, щоб він відпустив її. ОСОБА_1 відпустив її й вирвав з землі біля арки дерев’яну палицю. ОСОБА_3 біля погреба взяв сапу. ОСОБА_1 та ОСОБА_3 стали бігати по двору один за одним, обзивали один одного грубими словами. ОСОБА_1 один раз вдарив ОСОБА_10 тією палицею по руці чи спині. ОСОБА_3 вдарив ОСОБА_11 держаком сапи по руці. Вона підійшла до них та відібрала у ОСОБА_3 сапу. ОСОБА_5 відібрала у ОСОБА_1 дерев’яну палку. ОСОБА_1 та ОСОБА_3 почали боротися. ОСОБА_3 вирвався від ОСОБА_1 та почав тікати навколо виноградної арки. ОСОБА_1 у свою чергу наздоганяв його. ОСОБА_3 знову схопив сапу й вдарив ОСОБА_1 держаком цієї сапи по ногам, коли той стояв. ОСОБА_1 впав на землю. ОСОБА_3 кинув ту сапу у дворі. ОСОБА_1 намагався встати. ОСОБА_3 схопив вила, які знаходились біля погреба й один раз вдарив ОСОБА_1 їх держаком по голові. ОСОБА_1 впав на землю. У ОСОБА_1 з голови потекла кров. Вона побігла до сусідки ОСОБА_7, щоб та визвала міліцію. Приблизно через 15 хвилин вона повернулася й побачила, що ОСОБА_1 лежав на землі у дворі у свідомості. Вона помітила, що з його голови текла кров. ОСОБА_3 сидів на лавці біля будинку. Через декілька хвилин до них приїхали працівники міліції, а потім й працівники швидкої медичної допомоги.

Показами свідка ОСОБА_9, яка пояснила, що 14 травня 2012 року близько 23 години вона знаходилась вдома коли до неї прибігли її онучка ОСОБА_9 та ОСОБА_6, котрі повідомили, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 б’ються. Вона пішла у домоволодіння ОСОБА_3, де побачила, що у дворі на землі на відстані близько 3 метрів від вхідної двері будинку лежав ОСОБА_1, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, стогнав від болю, хотів піднятися, але не міг. Вона побачила на його голові потьоки крові. Біля ОСОБА_1 стояли ОСОБА_3 та ОСОБА_5. При цьому ОСОБА_3 розповів їй, що між ним та ОСОБА_1 відбулася бійка з-за того, що ОСОБА_1 перший вдарив його кулаком в обличчя, тому він побив ОСОБА_1 палкою. ОСОБА_3 запропонував визвати швидку допомогу та працівників міліції. Через деякий час до домоволодіння ОСОБА_3 прибули працівники міліції та бригада швидкої медичної допомоги. ОСОБА_1 було надано першу медичну допомогу та він на автомобілі швидкої медичної допомоги був доставлений до Ананьївської ЦРЛ. Вона знає, що ОСОБА_12 як вип’є, то стає агресивним, кидається битися, погано впливає на її доньку.

Показами судово-медичного експерта ОСОБА_13, який повністю підтвердив свої висновки які виклав в акті судово-медичної експертизи № 146 від 11 липня 2012 року.

Протоколом огляду місця події з фото таблицями від 23.05.2012 року, з якого видно де сталася подія, та були знайдені та вилучені металеві вила з фрагментом держака в них, та три фрагменти держака вил, на поверхні двох з яких є плями бурого кольору, схожі на кров (а.с. 6-9).

Протоколом відтворення обстановки та обставин злочину від 13 липня 2012 року за участю потерпілого ОСОБА_1, згідно якого він в присутності понятих розказав та показав де його побив підсудний та за допомогою статиста ОСОБА_1 показав положення ОСОБА_3 по відношенню до нього під час нанесення ударів, а також з використанням манекена й вил вказав як саме та у якій послідовності ОСОБА_3 наносив йому удари (а.с. 53).

Висновком судово-медичної експертизи № 146 від 11 липня 2012 року, згідно з яким 15.05.2012 року ОСОБА_1 був госпіталізований в Ананьївську ЦРЛ з тілесними ушкодженнями: відкритим оскольчатим переломом нижньої третини тіла лівої великогомілкової кістки, відкритим косим переломом нижньої третини тіла правої великогомілкової кістки, закритим переломом тіла лівої ліктьової кості в області нижньої третини, численними хвилястими ранами волосистої частини голови, лоба, саднами й синцями кінцівок. Тілесні ушкодження у ОСОБА_1 є наслідками багаторазової травмуючої ударної дії тупими твердими предметами з обмеженою подовженою контактуючою поверхнею, тобто могли бути спричинені у результаті нанесення ударів дерев’яними округлими держаками вил та сапи. Відкриті переломи тіла лівої та правої великогомілкових кісток у ОСОБА_1 у відповідності з п. 2.1.3 м В«Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкодженьВ»віднесені до тяжких тілесних ушкоджень за критерієм небезпеки для життя, у тому числі в момент заподіяння та у клінічному перебігу. Закритий перелом тіла лівої ліктьової кості в області нижньої третини у відповідності з п. 2.2.2 В«Правил…В» віднесений до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості. Численні хвилясті рани волосистої частини голови й лоба, а саме три хвилясті рани волосистої частини голови й одна рана в лобної області, у відповідності з п. 2.3.3 В«Правил…В»віднесені до легких тілесних ушкоджень, що тягнуть короткочасний розлад здоров’я. Садни й синці у відповідності з п. 2.3.5 В«Правил…В»віднесені до категорії легких тілесних ушкоджень (без короткочасного розладу здоров’я) (а.с.49-51).

Дії підсудного ОСОБА_3 суд кваліфікує за ст.. 121 ч. 1 КК України, так як він спричинив потерпілому ОСОБА_1 умисні тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння.

При призначенні підсудному міри покарання, суд бере до уваги характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного ним злочину і враховує, що злочин ним скоєно в стані алкогольного сп’яніння і суд цю обставину визнає такою, що обтяжує йому покарання, а також обставини, які пом’якшують покарання - щире каяття у вчиненому, та активне сприяння розкриттю злочину, позитивну характеристику за місцем проживання, знаходження на утриманні малолітньої дитини, неправомірні дії потерпілого який спонукав підсудного до скоєння злочину, вважає, що він повинен нести покарання, пов'язане з позбавленням волі.

Разом з тим суд вважає що вказані обставини які пом’якшують покарання істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, прохання потерпілого не позбавляти його волі, а також те що протягом більш як трьох років він не порушував громадський порядок і вів нормальний спосіб життя, вважає за можливе застосувати до нього ст.. 69 КК України призначивши покарання нижче від найнижчої межі.

Заявлений прокурором Ананьївського району цивільний позов в інтересах Ананьївської ЦРЛ Одеської області за лікування потерпілого в сумі 4206 гривень підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 301-1, 322, 323, 324, 333-335 КПК України, суд, -

ПРИСУДИВ:

Громадянина ОСОБА_3 визнати винним за ст. 121 ч. 1 КК України і призначити йому покарання з застосуванням ст.. 69 КК України у вигляді трьох років позбавлення волі, з ізоляцією засудженого та поміщенні його на цей строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу.

Строк покарання йому відраховувати з 16 липня 2012 року, як вказано в протоколі затримання.

Міру запобіжного заходу засудженому утримання під вартою залишити попередню, до набрання вироком законної сили.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Ананьївського ЦРЛ Одеської області чотири тисячі двісті шість гривень в рахунок відшкодування витрат на лікування на розрахунковий рахунок 35413006001437, код 01998615, МФО 828011 УДК в Одеській області.

Речові докази по справі які зберігаються у камері зберігання речових доказів Ананьївського РВ ГУМВС: металеві вила з закріпленим на них фрагментом дерев’яного держака, упаковані у полімерний пакет експертної служби МВС України № 2076231, а також три фрагменти дерев’яного держака, упаковані у полімерний пакет експертної служби МВС України № 2076230 - знищити.

На вирок може бути подана апеляція до Одеського апеляційного суду через Ананьївський районний суд Одеської області протягом п’ятнадцяти діб, засудженим ОСОБА_3, з моменту вручення йому копії вироку, а іншими учасниками процесу з моменту його оголошення.

Головуючий суддя: М. І. Скуртов

Дата ухвалення рішення19.12.2012
Оприлюднено07.09.2016
Номер документу60164260
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1501/850/12

Постанова від 07.11.2012

Кримінальне

Ананьївський районний суд Одеської області

Скуртов М. І.

Вирок від 19.12.2012

Кримінальне

Ананьївський районний суд Одеської області

Скуртов М. І.

Постанова від 30.11.2012

Кримінальне

Ананьївський районний суд Одеської області

Скуртов М. І.

Постанова від 14.08.2012

Кримінальне

Ананьївський районний суд Одеської області

Скуртов М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні