Постанова
від 31.08.2016 по справі 816/1239/16
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року м. ПолтаваСправа № 816/1239/16

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Ясиновського І.Г.,

за участю: секретаря судового засідання - Петренко О.В.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області до Приватного підприємства "Керам" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, -

В С Т А Н О В И В:

05 серпня 2016 року Лубенська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області звернулась до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Керам" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу у розмірі 66049,90 грн, за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі згідно акту опису від 03 лютого 2015 року.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на недостатність коштів на рахунках відповідача, необхідних для погашення суми боргу, що виник із заборгованості з орендної плати за землю з юридичних осіб в розмірі 66049,90 грн. У зв'язку з цим позивач просить надати дозвіл податковому органу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, у відповідності з вимогами статті 95 Податкового кодексу України.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав, просив задовольнити у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, хоча повідомлявся про час та місце судового розгляду належним чином.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, дослідивши інші докази у їх сукупності, суд встановив такі обставини.

Приватне підприємство "Керам" (код ЄДРПОУ 34931951) є юридичною особою, зареєстрованою 26.04.2007, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців 1 562 102 0000 000329.

Згідно наданого позивачем розрахунку за відповідачем на момент звернення з позовом обліковується податковий борг, у тому числі з орендної плати за землю з юридичних осіб в розмірі 66049,90 грн.

Відповідно до підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України передбачено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно з пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За правилом пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пунктом 59.3 статті 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

На виконання зазначених положень позивачем сформовано та направлено на адресу відповідача податкову вимогу від 07 березня 2013 року № 225/10/19-29, яка отримана уповноваженою особою відповідача, про що свідчить підпис 11 березня 2013 року у корінці податкової вимоги.

Відповідно до пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України, у разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу (пункт 88.1 статті 88 Податкового кодексу України).

У зв'язку з несплатою відповідачем податкового боргу в добровільному порядку, податковим керуючим було складено акт опису майна (щодо заміни предмета податкової застави) від 03 лютого 2015 року, який зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 05 лютого 2015 року, відповідно до якого у податкову заставу описані активи платника податків, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією витягу.

Відповідно до підпунктів 20.1.19 та 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб'єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України; звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

В силу пункту 95.1 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.3 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення контролюючого органу підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою контролюючого органу. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

Отже, законодавець в чіткій послідовності визначив процедуру стягнення податкового боргу за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення податкового боргу шляхом продажу майна такого платника податків може здійснюватись лише у разі недостатності коштів, які перебувають у його власності.

З аналізу наведених норм суд приходить до висновку про те, що стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить такому платнику податків, здійснюється контролюючим органом виключно на підставі рішення суду, яке передує процедурі продажу майна такого платника, включеного до податкової застави.

Відповідно до п. 41.1 статті 41 Податкового кодексу України, Контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 04 листопада 2013 року по справі № 816/5904/13-а адміністративний позов Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Полтавській області до Приватного підприємства "Керам" про стягнення податкового боргу задоволено, стягнуто із розрахункових рахунків Приватного підприємства "Керам" (код ЄДРПОУ 34931951) кошти на погашення податкового боргу на р/р 33213812700092 код платежу 13050202, одержувач УДКСУ у Гребінківському районі, код одержувача 37714540, банк одержувача: ГУДКСУ у Полтавській області, МФО податковий борг з орендної плати з юридичних осіб у сумі 27 064,01 грн. (двадцять сім тисяч шістдесят чотири гривні одна копійка).

У зв'язку з частковим погашенням податкової заборгованості з орендної плати за землю з юридичних осіб в розмірі 11654,84 грн згідно платіжного доручення № К3005 від 05 грудня 2013 року, Лубенською ОДПІ виставлено інкасове доручення (розпорядження) № 6 від 26 грудня 2014 року на суму 15499,17 грн, яке повернено без виконання у зв'язку з тим, що кошти на рахунок не надходили.

Частина заборгованості, що заявлена до стягнення в судовому порядку (постанова Полтавського окружного адміністративного суду по справі № 816/5904/13-а від 04 листопада 2013 року в сумі 1340,33 грн погашена у зв'язку з перерахуванням 26.02.2014 коштів з одного бюджетного рахунку на інший (орендна плата за землю з юридичних осіб).

Станом на 27.04.2016 у відповідача наявна податкова заборгованість перед бюджетом зі сплати орендної плати за землю з юридичних осіб, яка не заявлялась до стягнення в судовому порядку, в розмірі 51891,06 грн.

Лубенською ОДПІ до Полтавського окружного адміністративного суду було подано позовну заяву до ПП «Керам» про стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника в розмірі 51891,06 грн.

Постановою Полтавського окружного адміністративного суду по справі № 816/626/16 від 25 травня 2016 року адміністративний позов Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області до Приватного підприємства "Керам" про стягнення податкового боргу задоволено, стягнуто з рахунків Приватного підприємства "Керам" (код ЄДРПОУ 34931951) податковий борг по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 51891,06 грн (п'ятдесят одна тисяча вісімсот дев'яносто одна гривня шість копійок) на р/р 33213812700092, код одержувача 37714540, одержувач платежу ГУДКС України у Полтавській області, МФО 831019.

У зв'язку з цим, Лубенською ОДПІ виставлено інкасове доручення (розпорядження) № 1 від 02 червня 2016 року на суму 51891,06 грн, яке повернено без виконання через те, що кошти на рахунок не надходили.

Станом на 25.08.2016, згідно облікової картки платника податків за відповідачем рахується заборгованість за платежем орендна плата з юридичних осіб в розмірі 66049,90 грн., в тому числі: 59845,96 грн (податкове зобов'язання по деклараціях №1300002319 від 20.05.2013р. та №1400001218 від 20.02.2014р.), 4781,03 грн. (штрафна санкція згідно ППР №0006001609 від 15.12.2014р.), 1422,91 грн (пеня).

З огляду на зазначене, суд вважає, що позивачем здійснені заходи по стягненню коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків на суму податкового боргу у загальному розмірі 66049,90 грн, який виник внаслідок несплати відповідачем податкового боргу. Тобто, позивачем здійснені належним чином всі необхідні заходи, що передують зверненню контролюючого органу до суду щодо надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відтак, позовні вимоги Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області до Приватного підприємства "Керам" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків - підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7-11, 71, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області до Приватного підприємства "Керам" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків задовольнити повністю.

Надати дозвіл Лубенській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області (код ЄДРПОУ 39750004) на погашення суми податкового боргу Приватного підприємства "Керам" (код ЄДРПОУ 34931951) за рахунок майна у розмірі 66 049,90 грн (шістдесят шість тисяч сорок дев'ять гривень 90 коп.), що перебуває у податковій заставі згідно акту опису майна від 03 лютого 2015 року.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд.

Повний текст постанови виготовлено 01 вересня 2016 року .

Суддя І.Г. Ясиновський

Дата ухвалення рішення31.08.2016
Оприлюднено07.09.2016
Номер документу60170572
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1239/16

Постанова від 31.08.2016

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні