Рішення
від 25.08.2009 по справі 12/136-09-2716
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" серпня 2009 р. Справа № 12/136-09-2716

За позовом прокурора М алиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі П редставництва по управлінню комунальною власністю Одесь кої міської ради.

Відповідач: фізична ос оба-підприємець ОСОБА_1;

про стягнення 12722,84 грн.

Суддя Цісельський О.В.

За участю представників сторін:

від прокуратури: Добро жан Н.І. - посвідчення №69 від 19.06.2009 р.;

від позивача: Дудник О .С. - довіреність від 26.12.2008р.;

від відповідача: не з' явився.

СУТЬ СПОРУ: зас тупник прокурора Малиновс ького району м. Одеси в інтере сах держави в особі Представ ництва по управлінню комунал ьною власністю Одеської місь кої ради звернувся до госпо дарського суду Одеської обла сті з позовною заявою, в якій п росить стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 заборгованість з орендної плати за користування нежил им приміщенням підвалу загал ьною площею 125,9 м2 розташованог о за адресою м. Одеса, вул. Гене рала Цвєтаєва, 82, в сумі 11688,23 грн. та пені -1034,61 грн. за несвоєчасне внесення орендної плати.

Представник позивача позов підтримує повністю.

Відповідач був належним ч ином повідомлений про час та місце судового засідання, а с аме, за його юридичною адресо ю, підтвердженою даними з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців станом на 22.07.2009 р. на даними суду позивачем, а тако ж поштовими повідомленнями, але у судове засідання не з' явився, про поважність причи н відсутності не повідомив, в ідзиву на позов не надав.

Згідно п. 4 Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 02.06.2006р. № 01-8\1228 та п .11 Інформаційного листа Вищог о господарського суду Україн и від 15.03.2007р. №01-8\123 до повноважень господарських судів не відн есено установлення фактично го місцезнаходження юридичн их осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників суд ового процесу на час вчиненн я тих чи інших процесуальних дій, тому відповідні процесу альні документи надсилаютьс я господарським судом згідно з поштовими реквізитами уча сників судового процесу, ная вними в матеріалах справи.

Справа розглядається в пор ядку ст. 75 Господарського проц есуального кодексу України, за наявними в ній матеріалам и.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд вст ановив:

19.10.2004 р. між Представни цтвом по управлінню комуналь ною власністю Одеської міськ ої ради (Орендодавець) та фі зичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (Орендар) укладено до говір № 67/71 оренди нежилого при міщення підвалу (далі - Дого вір).

Відповідно до п.1.1 договору відповідачу було передано у строкове платне користуванн я нежиле приміщення підвалу, загальною площею 125 м2, яке розт ашоване за адресою: м. Одеса, в ул. Генерала Цвєтаєва, 82.

Пунктом 1.2. термін дії догово ру оренди встановлено до 01.09.2005 р .

Відповідно до п.2.2. договору з а орендоване приміщення Орен дар зобов' язався сплачуват и орендну плату, що становить за перший після підписання д оговору оренди місяць 466,69 грн. (без урахування ПДВ та індекс у інфляції).

Розмір орендної плати за ко жний наступний місяць визнач ається шляхом коригування ро зміру орендної плати за мину лий місяць на щомісячний інд екс інфляції, що друкується М інстатом України.

Додатковим погодженням ві д 28.03.2007 р. строк дії Договору бул о продовжено до 28.09.2007 р. місячна орендна плата встановлена у розмірі 696,67 грн.

Додатковим погодженням ві д 16.10.2007 р. строк дії Договору бул о продовжено до 01.01.2008 р.

Додатковим погодженням ві д 12.06.2008 р. строк дії Договору бул о продовжено до 01.10.2008 р.

Відповідно п.2.4 догов ору Орендар вносить орендну плату щомісячно до 15 числа пот очного місяця, незалежно від результатів його господарсь кої діяльності.

Згідно п.5.2. за несвоєча сне внесення орендної плати Орендар сплачує пеню в розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ, що діяла у період, за яки й сплачується пеня, від суми п ростроченого платежу за коже н день прострочки.

Прокуратурою Малиновсько го району м. Одеси, відповідно до ст.ст. 19, 20 Закону України «Пр о прокуратуру», в порядку наг ляду за додержанням законів, що стосуються орендних відн осин, проведено перевірку, як ою встановлено, що Відповіда ч всупереч прийнятих на себе за зобов' язань у встановле ні Договором строки не прово дить оплату з орендної плати за користування приміщенням , в результаті чого в період з 01.07.2008 року по 16.06.2009 року, за ним утв орилась заборгованість в сум і 11688,23 грн. та нараховано 1034,61 грн. пені за несвоєчасне внесення орендної плати про, що свідчи ть розрахунок заборгованост і зроблений Позивачем.

Вказані вище порушення вс тановлені Прокуратурою Мали новського району м. Одеси й ст али підставою для звернення з позовною заявою до господа рського суду Одеської област і.

Дослідивши матеріа ли справи, заслухавши предст авників сторін, проаналізува вши норми чинного законодавс тва суд дійшов висновку про ч асткове задоволення позовни х вимог з наступних підстав:

Стаття 41 Конституції Укра їни, ст.319 Цивільного кодексу У країни гарантують право влас ника на свій розсуд володіти , користуватися та розпорядж атися належним йому майном.

Відповідно до ст.175 Господа рського кодексу України майново-господарськими виз наються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарськи х відносин при здійснен ні господарської діяльності , в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити пев ну господарську дію на корис ть другої сторони або ут риматися від певної дії, а упр авнена сторона має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у. Майнові зобов'язання, які ви никають між учасниками госпо дарських відносин, регулюють ся Цивільним кодексом Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом.

Приймаючи до уваги, що майно , яке виступає предметом дого вору, належить до комунально ї власності, до спірних право відносин застосовуються так ож норми Закону України „Про оренду державного та комуна льного майна”.

Відповідно до ст.509 Цивільн ого кодексу України зобов' я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов' язана вчинити на корист ь другої сторони (кредитора) п евні дії (сплатити гроші), а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку. При цьому, зобов' я зання виникають з підстав, вс тановлених ст.11 цього Кодексу , у тому числі із договору.

Згідно вимог ст.ст. 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу. Одностороння відмова в ід виконання зобов' язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається. В свою че ргу, порушенням зобов' язанн я, відповідно до ст.610 Цивільно го кодексу України, є його нев иконання або виконання з пор ушенням умов, визначених змі стом зобов' язання (неналежн е виконання).

Відповідно до п.п.1,2 ст.762 Цивіл ьного кодексу України за кор истування майном з наймача с правляється плата, розмір як ої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено дог овором.

Згідно ст.193 Господар ського кодексу України та ст .525, 526 Цивільного кодексу Украї ни - зобов'язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог ц ього Кодексу, інших актів цив ільного законодавства, а за в ідсутності таких умов та вим ог - відповідно до звичаїв діл ового обороту або інших вимо г, що звичайно ставляться. Одн остороння відмова від зобов' язання або одностороння змін а його умов не допускається. К ожна сторона повинна вжити у сіх заходів, необхідних для н алежного виконання нею зобов 'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпече ння загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч.3 ст.18 Закону Укра їни "Про оренду державного та комунального майна", п.5 ст.762, п.1 ст.530 Цивільного кодексу Укра їни орендар зобов'язаний сво єчасно та в повному обсязі вн осити плату за користування приміщенням.

Відповідно до п.4 ст. 631 Цивіль ного кодексу України закінче ння строку договору не звіль няє сторони від відповідальн ості за його порушення, яке ма ле місце під час дії договору .

Відповідно до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст .611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов' яза ння настають наслідки, встан овлені договором або законом , зокрема сплата неустойки - грошової суми, яку боржник по винен сплатити кредиторові у разі порушення ним зобов' я зання.

Згідно ч.3 ст.549 Цивільного ко дексу України, пенею є неусто йка, що обчислюється у відсот ках від суми несвоєчасно вик онаного грошового зобов' яз ання за кожний день простроч ення виконання. При цьому, від повідно до ст.ст.1, 3 Закону Укра їни “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов' язань” від 22.11.1996р. пл атники грошових коштів сплач ують на користь одержувачів цих коштів за прострочку пла тежу пеню в розмірі, що встано влюється за згодою сторін. Ро змір пені, передбачений ст.1 вк азаного Закону, обчислюється від суми простроченого плат ежу та не може перевищувати п одвійної облікової ставки На ціонального банку України, щ о діяла у період, за який сплач ується пеня.

В порушення умов договору о ренди, зобов' язання з своєч асної сплати оренди Відповід ачем не виконувались на прот язі дванадцяти місяців, внас лідок чого, згідно розрахунк у заборгованості наданого По зивачем, за відповідачем утв орилась заборгованість з оре ндної плати у сумі 11688,23 грн. та п ені - 1034,61 грн.

Відповідно до вимог ст.ст.32, 3 3 Господарського процесуальн ого кодексу України, кожна ст орона повинна довести ті обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. При ц ьому, доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у ви значеному законом порядку вс тановлює наявність чи відсут ність обставин, на яких ґрунт уються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Відповідно до ч.2 ст.615 Цивільного кодексу України о дностороння відмова від зобо в' язання не звільняє винну сторону від відповідальност і за порушення зобов' язання .

З огляду на вищевикладене , суд вважає позовні вимоги Пр окурора Малиновського район у м. Одеси в інтересах держави в особі Представництва по уп равлінню комунальною власні стю Одеської міської ради, що до стягнення заборгованості з орендної плати у сумі 11688,23 грн . підтвердженими матеріалами справи, обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

В частині нарахування пен і судом зроблено розрахунок, згідно якого сума нарахован ої пені складає 306,58 грн., тому су д вважає що в частині стягнен ня пені позовні вимоги Позив ача повинні бути задоволені частково.

Судові витрати по сплаті д ержавного мита та інформацій но-технічного забезпечення с удового процесу згідно зі ст .ст. 44, 49 Господарського процесу ального кодексу України слід покласти на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити частково.

2. Стягнути з фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційн ий код НОМЕР_1) на користь П редставництва по управлінню комунальною власністю Одесь кої міської ради (65039, м. Одеса, ву л. Артилерійська, 1, р/р 37326027001909 МФО 828011 банк ГУДКУ в Одеській обла сті ЗКПО 26302595) - 11688 (одинадцять ти сяч шістсот вісімдесят вісім ) грн. 23 коп. - заборгованість з орендної плати, 306 (триста шіст ь) грн. 58 коп. - пені.

3. Стягнути з фізич ної особи-підприємця ОСОБА _1 (АДРЕСА_1, ідентифікаці йний код НОМЕР_1) на корист ь Державного бюджету України (код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності 095, р/р 311140957000 08, банк одержувача - ГУДКУ в О деській області, МФО 828011, одерж увач ГУДКУ в Одеській област і, код ЄДРПОУ 23213460) витрати по сп латі державного мита у сумі 119 (сто дев' ятнадцять) грн. 94 коп .

4. Стягнути з фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційн ий код НОМЕР_1) на користь Д ержавного бюджету України (р /р 31217259700008 отримувач ГУДКУ в Одес ькій області код ЄДРПОУ 23213460 ба нк - ГУДКУ в Одеській області М ФО 828011 код платежу 22050000) витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу на суму 312 (триста дванадцять) грн . 50 коп.

Рішення господарськог о суду набирає чинності в пор ядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст.11 6 ГПК України.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу6025970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/136-09-2716

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні