Ухвала
від 29.10.2015 по справі 522/4180/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

29.10.2015 Справа 522/4180/15-К

Провадження № 1-КС/522/535/15

У Х В А Л А

29 жовтня 2015 року

Місцевий Приморський районний суд м. Одеси в складі:

Судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

адвоката ОСОБА_4

представника потерпілого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_6

представника потерпілого ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_7

розглянувши в відкритому судовому засіданні клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Приморського районного суду м. Одеси знаходяться матеріали кримінального провадження відносно ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , обвинуваченого в скоєнні кримінальних правопорушень передбачених ст. 171 ч. 1 КК України.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_8 адвокат ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_3 та містять відомості про відрахування ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), станом на червень 2014 року, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування і утримання податку з доходів фізичних осіб з наступних осіб: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

При цьому, захисник ОСОБА_4 посилався на те, що під час судового розгляду кримінального провадження зазначені особи були допитані в якості свідків: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 які посилались на ту обставину, що вони є журналістами ТОВАРИСТА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", тобто особами із статусом, визначення якого надано Законом України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" від 23 вересня 1997 року № 540/97-ВР. Більше того, стверджували, що обвинуваченому ОСОБА_8 було достеменно відомо про їх професійний статус під час подій, які мали місце 11.06.2014 року на території пляжу "Отрада", що орендується TOB " ІНФОРМАЦІЯ_11 ".

В ході виконання своїх професійних обов`язків, користуючись правами захисника, як суб`єкта збирання доказів у змагальному кримінальному провадженні, ним адвокатом ОСОБА_15 отримано інформацію, яка спростовує показання вищезгадуваних свідків, щонайменше, в частині їх заявленого професійного статусу.

У зв`язку з виниклим сумнівом в щирості та достовірності показань свідків ним захисником ОСОБА_15 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_12 та ІНФОРМАЦІЯ_3 направлено адвокатські запити з вимогою надати інформацію щодо зазначених свідків, однак в його задоволенні було відмовлено.

Запитувана інформація необхідна йому як захиснику у відповідності до ст. 96 КПК України з метою надання критичної оцінки показам свідків, доведення неправдивості в якості риси їх характеру, так і недопущення покладення в основу вироку непослідовних, непереконливих, а отже й недостовірних показань.

У судовому засіданні прокурор, потерпілий ОСОБА_5 та представники потерпілих заперечували проти задоволення клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 будучи належним чином повідомлений про дату, місце та час судового розгляду не з`явився, у зв`язку з чим суд ухвалив слухати за його відсутності.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, заслухавши сторони, суд, приходить до висновку, що, клопотання є необґрунтованим та задоволенню не підлягає, з наступних підстав:

Згідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 163 ч. 5 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У своєму клопотанні захисник ОСОБА_4 всупереч вимогам п. 3 ч. 5 ст. 163 КПК України не довів наявність достатніх підстав вважати, що інформація, до якої він просить надати тимчасовий доступ не становить собою або не включає документів, які містять охоронювану Законом таємницю. Більш того, як вбачається із відповідей ІНФОРМАЦІЯ_3 від 10.07.2015 року та ІНФОРМАЦІЯ_12 від 15.07.2015 року наданих захисником в судовому засіданні зазначена інформація становить собою охоронювану Законом таємницю, оскільки є конфіденційною інформацією.

Заявник також стверджував, що в ході виконання своїх професійних обов`язків, користуючись правами захисника, як суб`єкта збирання доказів у змагальному кримінальному провадженні, ним отримано інформацію, яка спростовує показання вищезгадуваних свідків, щонайменше, в частині їх заявленого професійного статусу. Проте, цю інформацію не навів.

Крім того, згідно зазначеної норми закону (ст. 163 КПК України) сторона, що заявляє клопотання повинна також довести використання цих відомостей, як доказів скоєного злочину або непричетності до нього. Однак заявник ці обставини в своєму клопотанні не довів.

Інформація, яку просить надати заявник не є предметом кримінального правопорушення та відповідно не може бути предметом судового розгляду. Розголошення даної інформації порушило б Закон України «Про інформацію» та фактично стало би вторгненням в особисте життя вищезгаданих свідків.

За таких обставин, на переконання суду в даному випадку надання тимчасового доступу адвокату ОСОБА_4 до конфіденційної інформації з мотивів лише права на дискредитацію свідків, без зазначення інших підстав не може бути достатнім для задоволення поданого ним клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-163, 350 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Захиснику обвинуваченого ОСОБА_8 адвокату ОСОБА_4 в задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме відомостей про відрахування ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), станом на червень 2014 року, єдиного внесу на загальнообов`язкове державне соціальне страхування і утримання податку з доходів фізичних осіб з свідків: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 - відмовити.

Слідчий суддя Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.10.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу60768454
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/4180/15-к

Ухвала від 27.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 19.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Крикливий О. М.

Ухвала від 29.10.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 10.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Ухвала від 23.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 14.05.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні