Ухвала
від 01.08.2016 по справі 757/36704/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36704/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого в ОВС СВ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС СВ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження - слідчого в ОВС СВ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий в ОВС СВ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , який є старшим групи слідчих у кримінальному провадженні внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Як вбачається з матеріалів клопотання, слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 22016101110000092, внесеного 25.05.2016 р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

Слідчий клопотання обґрунтовує тим, що у вказаному кримінальному провадженні органом досудового розслідування досліджується укладення протягом 2015 року службовими особами ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» ряду договорів з переуступлення права вимоги по кредитних договорах з афілійованими комерційними структурами, серед яких, зокрема, ТОВ «Фактор-Комфорт» (код ЄДРПОУ 39845513), ТОВ «Фактор Стандарт» (код ЄДРПОУ 38806726), ТОВ «Фактор Сервіс» (код ЄДРПОУ 39321683), ТОВ «Профі-Факторинг» (код ЄДРПОУ 39472970), ТОВ «ФК «Акцепт» (код ЄДРПОУ 38451090), ТОВ «ФК «Європейська факторингова компанія розвитку» (код ЄДРПОУ 34615314), ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глобал» (код ЄДРПОУ 38901520) від імені якого діяло ТОВ «КУА «Інвест-Консалтинг» (код ЄДРПОУ 32710395), ТОВ «КУА «Українське інвестиційне товариство» (код ЄДРПОУ 32668390), внаслідок чого виведено з банківської установи високоліквідні активи та кошти, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнтів ПАТ «Банк «Національні Інвестиції», чим вчинено розтрату чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, що у шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та вчинено операції і укладено правочини з коштами та іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що невід`ємною частиною кожного з означених договорів відступлення стали акти приймання-передачі документації, згідно яких ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» передав вказаним юридичним особам оригінали та копії документів кредитних справ позичальників. Умовами вказаних договорів відступлення передбачено обов`язок осіб, з якими вони укладені, провести оплату за відступлення прав вимоги за Кредитними договорами. У сукупності вказані договори призвели до виведення з ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» високоліквідних активів а також коштів, що були розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнтів банку, внаслідок чого банк не зміг виконувати свої зобов`язання перед рядом інших вкладників та став неплатоспроможним. При цьому всі розрахунки за відступлені права вимоги за вищевказаними договорами здійснювались в межах одного банку, без використання кореспондентського рахунку в НБУ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що офісні приміщення ТОВ «Фактор-Комфорт» (код ЄДРПОУ 39845513), з яким ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» було укладено договори відступлення права вимоги за відповідними договорами, знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Олексія Терьохіна, 8.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 61429107 від 14.06.2016, нежитлові приміщення за адресою: м. Київ, вул. Олексія Терьохіна, 8, на праві приватної власності належать ТОВ «ЄВРОПЕЙСЬКА НЕРУХОМІСТЬ» (код ЄДРПОУ 33995189).

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. №3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку що є достатні підстави вважати, що в офісних приміщеннях ТОВ «Фактор-Комфорт» (код ЄДРПОУ 39845513), які на праві власності належать ТОВ «ЄВРОПЕЙСЬКА НЕРУХОМІСТЬ» (код ЄДРПОУ 33995189), знаходяться документальні матеріали, предмети та речі, які можуть слугувати доказами у вказаному кримінальному провадженні, а також інші дані, які можуть бути використані в ході досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів, отриманих злочинним шляхом внаслідок укладення з ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» кредитних договорів та договорів про відступлення права вимоги, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим не обґрунтовано клопотання в цій частині. Слідчий не позбавлений можливості при проведенні обшуку самостійно вилучити майно та в подальшому звернутися до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, якщо слідчий суддя встановить, що є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 та слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 22016101110000092 дозвіл на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях будівлі за адресою: м. Київ, вул. Олексія Терьохіна, 8, які на праві власності належать ТОВ «ЄВРОПЕЙСЬКА НЕРУХОМІСТЬ» (код ЄДРПОУ 33995189) та фактично використовуються ТОВ «Фактор-Комфорт» (код ЄДРПОУ 39845513), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання знарядь кримінального правопорушення і їх вилучення, зокрема:

- договорів про відступлення права вимоги за кредитними договорами, в яких однією із сторін є ПАТ «Банк «Національні Інвестиції», відповідних додатків до них та актів приймання-передачі оригіналів та копій кредитних справ позичальників за такими договорами; договорів про відступлення прав за договорами іпотеки, в яких однією із сторін є ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» та відповідних додатків до цих договорів; договорів про відступлення прав за договорами застави, в яких однією із сторін є ПАТ «Банк «Національні Інвестиції» та відповідних додатків до цих договорів; кредитних договорів з додатками, в яких однією із сторін є ПАТ «Банк «Національні Інвестиції»;

- персональних електронно-обчислювальних машин, електронних приладів, носіїв інформації (флеш-карток, жорстких дисків та інших), мобільних телефонів та сім-карток на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення розслідуваного злочину, що неможливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи;

- документів, печаток, штампів, записних книжок або чорнових (робочих) записів з відомостями, що свідчать про вчинення розслідуваного злочину, були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди та/або містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Печерського

районного суду міста Києва ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання № 757/36704/16-к

Примірник № 2 наданий прокурору ОСОБА_5 .

Слідчий суддя Печерського

районного суду міста Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.08.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/36704/16-к

Ухвала від 01.08.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні