Рішення
від 01.09.2016 по справі 923/831/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 вересня 2016 року Справа № 923/831/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Задорожної Н.О. при секретарі Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Приватного підприємства "Приватне сільськогосподарське підприємство "Новогригорівське", с. Новогригорівка Генічеського району Херсонської області

до Новогригорівської сільської ради Генічеського району Херсонської області, с. Новогригорівка Генічеського району Херсонської області

про визнання права власності на нерухоме майно

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, представник, дов. № 5 від 01.12.2015 року;

від відповідача - ОСОБА_2, представник, дов. від 03.08.2016 року.

Сутність спору: Позивач (Приватне підприємство ""Приватне сільськогосподарське підприємство "Новогригорівське", Херсонська область, Новогригорівка, код ЄДРПОУ 30812348) звернувся до відповідача (Новогригорівська сільська рада, Генічеський р-н, с. Новогригорівка, код ЄДРПОУ 04400529) з позовом, в якому просить суд визнати за ним право власності на об'єкти нерухомого майна, а саме:

- адміністративну будівлю, 1989 р. побудови, до складу якої входить: адміністративна будівля літера "А", ґанок літера Кр, ґанок літера Кр1, підвал під літерою А літера Пд та вхід в підвал літера "І" загальною площею 919,8 кв. м., розташовану за адресою: Херсонська обл., вул. Комсомольська, будинок 22;

- будівлю майстерні, 1986 р. побудови, до складу якої входить: будівля майстерні літ. "Б", прибудова літера "б", паркан № 1, ворота № 2, хвіртка № 3, ворота № 4, вбиральня літера "В", загальною площею 1430,8 кв. м., розташовану за адресою: Херсонська область, Генічеський р-н, с. Новогригорівка, вул. Чваніна, буд. 42;

- будівлю молочно-товарної ферми (МТФ), до складу якої входить: будівля коровника літера Б, 1970 р. забудови, прибудова літера "б", службова прибудова літера "б1", прибудова літера "б2", прибудова літера "б3", будівля коровника літера "В", 1983 р. забудови, службова прибудова літера "в", нежитлова будівля літера "Г", будівля трансформаторної літера "Д", ґанки Кр, Кр1, Кр2, Кр3, загальною площею 3337,6 кв. м., розташовану за адресою: Херсонська область, Генічеський р-н, с. Новогригорівка, вул. Пушкіна, буд. 86.

Обґрунтовуючи позов, позивач посилається на те, що є правонаступником прав і обов'язків колективної сільськогосподарської асоціації пайщиків "Новогригорівська", якій належало спірне майно і яка 01.09.1992 р. була створена під час реорганізації спеціального колгоспу "Новогригорівський".

Спірні об'єкти нерухомості не увійшли до переліку майна, яке підлягало передачі у власність власникам майнових паїв - колишнім членам асоціації пайщиків "Новогригорівське" і було передано до новоствореного ПП "ПСП "Новогригорівське", у 2000 р. та до наступного часу знаходиться на балансі та бухгалтерському обліку підприємства. З часу передачі та до наступного часу позивач безперервно та відкрито використовує об'єкти нерухомості та не отримувало претензій щодо користування цим майном.

В наступний час, з метою врегулювання земельних правовідносин між позивачем та органом місцевого самоврядування, підприємством виготовлено технічну документацію на об'єкти нерухомого майна - адміністративну будівлю, будівлю майстерні з прибудовами, будівлю молочно-товарної ферми із зазначенням під цими будівлями розміру площ земельних ділянок для подальшого укладання договорів оренди землі.

Проте, відсутність правоустановчих документів на об'єкти нерухомості стало причиною відмови в укладенні договорів, а зареєструвати своє право власності на об'єкти адмінбудівлі, майстерні та молочно-товарної ферми позивач не має можливості у зв'язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно, як передбачено Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень",

Позивач також зазначає, що з часу фактичної передачі йому документів ліквідованого КСАП "Новогригорівське" (2000 р.) частина документів втрачена, отже відновити документи, які б підтверджували право власності асоціації пайовиків "Новогригорівське" на спірне майно не уявляється можливим.

Право власності на спірні об'єкти з огляду на викладені обставини, відповідачем не визнається, що порушує права позивача щодо здійснення правомочностей власності - володіння, користування та розпорядження своїм майном на власний розсуд.

Відповідач в наданому суду письмовому відзиві та усних поясненнях позов визнав у повному обсязі, підтвердивши, що на території Новогригорівської сільської ради Генічеського р-ну за часів Радянського Союзу існував спеціальний колгосп "Новогригорівський", який був реформований у КСАП "Новогригорівська". На виконання програми Уряду та Президента України під час реформування аграрного сектору КСАП "Новогригорівська" було розпайовано та на її базі створене Приватне підприємство "ПСП "Новогригорівське", яке є правонаступником прав і обов'язків ліквідованого КСАП "Новогригорівська".

До 01 січня 2013 р. Новогригорівська сільська рада у відповідності до приписів наказу Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 "Про затвердження Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності та інших речових прав на нерухоме майно" мала право рішенням виконавчого комітету оформлювати права власності на об'єкти нерухомості, розташовані на її території, шляхом видачі відповідного свідоцтва на право власності.

Таке право було реалізовано окремими громадянами на підставі наявних у них сертифікатів на майновий пай колишньої КСАП "Новогригорівська", актів прийому-передачі, виготовлених технічних паспортів, у тому числі й на частину спірного майна площею 62,9 кв. м. по вул. Комсомольській, 22, що знаходиться в адміністративній будівлі.

Не передані пайовикам та не розпайовані об'єкти нерухомості, у тому числі й спірні є власністю правонаступника КСАП - ПП "ПСП "Новогригорівське" і сільська рада не спростовує цього факту, однак видати відповідний правоустановлюючий документ не має можливості в силу діючого законодавства України.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

Згідно з відповіддю архівного сектору Генічеської районної державної адміністрації від 13.04.2016 р. № 13.05.02/14, наданої на запит позивача № 125 від 22.03.2016 р. на підставі рішення загальних зборів членів спеціального колгоспу "Новогригорівський" від 01 лютого 1992 р. (протокол № 1 від 01.02.1992 р.) спеціальний колгосп "Новогригорівський" був реорганізований в колективну сільськогосподарську асоціацію пайовиків (КСАП) "Новогригорівська" (а.с. 53).

На виконання програми Уряду та Указу Президента України від 03.12.99 р. № 1529/99 "Про невідкладні заходи по реформуванню аграрного сектору" загальними зборами КСАП "Новогригорівська", оформленими протоколами № 4 від 26.12.1999 р. та № 2 від 03.03.2000 р. були прийняті рішення про розташування КСАП, його реорганізацію та створення приватного підприємства "ПСП "Новогригорівське" (а.с. 54-70).

Відповідно до пункту 3.9 розділу 3 Статуту приватного сільськогосподарського підприємства "Новогригорівське", зареєстрованого Генічеською райдержадміністрацією 04.05.2000 р. за реєстр. № 1049, позивач є правонаступником майнових прав та обов'язків КСАП "Новогригорівське" (а.с. 72).

Під час проведення заходів по розпаюванню КСАП "Новогригорівська", було виділено майно, в тому числі і об'єкти нерухомого майна, розташовані в с. Новогригорівка, для передачі у власність власникам майнових паїв - колишнім членам КСАП. На підставі наявних майнових паїв, актів прийому-передачі та відповідного рішення комісії по розпаюванню, Новогригорівська сільська рада Генічеського р-ну видавала відповідні свідоцтва про право власності на нерухому майно, які реєструвалися у відповідності до приписів чинного та діючого на той час законодавства України (а.с. 78-79).

Окрім цього, майно, яке не увійшло до переліку майна, що підлягало розпаюванню між членами КСАП "Новогригорівська" і мало бути спрямоване на погашення наявних боргів КСАП, на підставі рішення уповноважених учасників асоціації та згідно наказу голови правління КСАП № 4 від 26.12.199 р. було передано на баланс позивача на підставі накладної № 17 від 12.04.2000 р. після реєстрації ПП "ПСП "Новогригорівське" (а.с. 73,74).

Відповідно до довідки Управління агропромислового розвитку Генічеської районної державної адміністрації від 15.04.2016 р. за вих. № 06/01-24-6 адміністративна будівля, розташована у с. Новогригорівка по вул. Комсомольська, 22; будівля майстерні, розташована у с. Новогригорівка по вул. Чваніна, 42; будівля молочно-товарної ферми, розташована у с. Новогригорівське по вул. Пушкіна, 86 будувалися на умовах господарського розрахунку за кошти колишнього спеціалізованого колгоспу "Новогригорівський". Державні кошти на будівництво вказаних об'єктів, так само і на будівництво інших об'єктів нерухомості (включаючи об'єкти соціальної сфери) для спеціалізованого колгоспу "Новогригорівське" та його правонаступнику - КСАП "Новогригорівська" не виділялись. Генічеська райдержадміністрація не проводила облік об'єктів нерухомості, зведених суб'єктами господарювання за власні кошти та власними силами (а.с. 76).

Таким чином, належними та допустимими доказами, у розумінні приписів ст.ст. 32, 33, 34, 36 ГПК України доведено той факт, що спірні об'єкти будувалися власними силами і за рахунок коштів колишнього колгоспу "Новогригорівський", правонаступниками якого стала КСАП "Новогригорівська" і в подальшому - ПП "ПСП "Новогригорівське". Відтак, державна частка у спірному нерухомому майні відсутня.

Спірні об'єкти нерухомого майна з моменту передачі і до наступного часу перебувають на балансі позивача, утримуються ним та використовуються у здійсненні статутної діяльності.

Спірні об'єкти нерухомого майна позивачем інвентаризовано, КП "БТІ "Орехівської райради" на них виготовлено технічну документацію, належно засвідчену копію якої надано в матеріали справи (а.с. 14-52).

Як зазначає позивач, у 2016 р. ПП "ПСП "Новогригорівське" звернулося до Новогригорівської сільської ради за вирішенням питання щодо укладення договорів оренди земельних ділянок, на яких розташовані спірні об'єкти нерухомості відповідно до вимог чинного законодавства України, що врегульовує земельні правовідносини.

Питання укладення договорів оренди землі унеможливлено внаслідок правовстановлюючих документів на спірні об'єкти нерухомості.

В свою чергу, позивач з 01 січня 2013 р. позбавлений можливості прийняти рішення про оформлення за позивачем права власності на спірні об'єкти у зв'язку із зміною законодавства та набранням чинності Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Зокрема, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. за № 1127 п. 47 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею у власність фізичним та юридичним особам майна, у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи ... подаються: 1) документ, що посвідчує право власності юридичної особи на майно, що передається у власність фізичним та юридичним особам.

З часу фактичної передачі КСАП "Новогригорівська" позивачу (2000 р.) документації КСАП "Новогригорівська", частина документації втрачена і її відновлення є неможливим.

Відповідач відмовляється видати позивачу правовстановлюючі документи у зв'язку із змінами в законодавстві та відсутності повноважень, хоча зазначає, що при визнанні такого права за позивачем на підставі судового рішення не матиме жодних заперечень, оскільки позовні вимоги є правомірними, а відсутність можливості укладення договорів оренди земельних ділянок, на яких розташовані спірні об'єкти, унеможливлює надходження додаткових коштів до місцевого бюджету.

Статтею 27 Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" як підставу державної реєстрації права власності на нерухоме майно визначено рішення суду.

Відповідно до ст. 316, ч. 1 ст. 317, ч. 1, 2 ст. 319 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Невизначеність правового статусу спірного нерухомого майна, позбавляє позивача можливості здійснювати правомочності власника у наданому законом обсязі прав.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, передбачених законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За приписами ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його права власності.

З'ясувавши обставини справи, дослідивши докази на їх підтвердження та надавши їм правову оцінку з урахуванням вимог ст. 43 ГПК України, господарський суд визнав позов обґрунтованим і задовольняє його у повному обсязі.

Згідно поданої позивачем письмової заяви витрати по оплаті судового збору покладаються на нього і за рахунок відповідача не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

Визнати за Приватним підприємством "Приватне сільськогосподарське підприємство "Новогригорівське" (ідентифікаційний код 30812348) право власності на нерухоме майно:

- адміністративну будівлю, 1989 р. побудови, до складу якої входить: адміністративна будівля літера "А", ґанок літера Кр, ґанок літера Кр1, підвал під літ. А літера Пд та вхід в підвал літера "І", загальною площею 919,8 кв. м., за адресою: Херсонська область, Генічеський р-н, с. Новогригорівка, вул. Комсомольська, буд. 22;

- будівлю майстерні, 1986 р. побудови, до складу якої входить: будівля майстерні літера "Б", прибудова літера "б", паркан № 1, ворота № 2, хвіртка № 3, ворота № 4, вбиральня літера "В", загальною площею 1430,8 кв. м., за адресою: Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Новогригорівка, вул. Чваніна, буд. 42;

- будівлю МТФ (молочно-товарної ферми), до складу якої входить: будівля коровника літера "Б", 1970 р. забудови, прибудова літера "б", службова прибудова літера "б1", прибудова літера "б2", прибудова літера "б3", будівля коровника літера "В", 1983 р. забудови, службова прибудова літера "в", нежитлова будівля літера "Г", будівля трансформаторної літера "Д", ґанки Кр, Кр1, Кр2, Кр3, загальною площею 3337,6 кв. м., за адресою: Херсонська область, Генічеський р-н, с. Новогригорівка, вул. Пушкіна, буд. 86.

Повне рішення складено 02.09.2016 р.

Суддя Н.О. Задорожна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.09.2016
Оприлюднено09.09.2016
Номер документу60893997
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/831/16

Рішення від 01.09.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 05.08.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні