Ухвала
від 05.09.2016 по справі 925/1051/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

                                                                      

          "05" вересня 2016 р.                                                  № 925/1051/16

                                                                                

          Суддя господарського суду Черкаської області Пащенко А.Д., розглянувши матеріали за позовом приватного підприємства "Едельвейс" до Монастирищенської міської ради, до виконавчого комітету Монастирищенської міської ради про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:          

          Приватним підприємством "Едельвейс" подано до Господарського суду Черкаської області позовну заяву до Монастирищенської міської ради та до виконавчого комітету про визнання за позивачем права власності на квартири № 3, 4, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 24, 25, 28, 29, 30 в будинку № 30 по пров. Щорса, 3, що в м. Монастирище Черкаської області.

          Суддя приходить до висновку, що позивачем не додано до позовної заяви доказу сплати судового збору із даного позову в установленому законом розмірі, виходячи з такого.

Згідно пункту 3 частини 1 статті 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви позивач повинен додати документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

          Відповідно до підпункту 1, 2 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру позивачем сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 150 розмірів мінімальної заробітної плати.

В пункті 2.2.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VІ Господарського процесуального кодексу України" із змінами вказано, що судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна у позадоговірних зобов'язаннях (у тому числі в зв'язку з вимогами, заснованими на приписах частини п'ятої статті 216, статті 1212 Цивільного кодексу України тощо), - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом пункту 3 частини другої статті 54 і статті 55 ГПК такий обов'язок покладається на позивача (в тому числі і в тих випадках, коли правові наслідки у вигляді повернення майна застосовуються з ініціативи господарського суду, наприклад, при визнанні договору недійсним - пункт 1 статті 83 ГПК). На виняток з цього правила лише у випадках неправильного зазначення ціни позову вона визначається суддею (частина третя статті 55 ГПК).

Позивач у позовній заяві не визначив ціну позову, не вказав вартість шістнадцяти квартир у житловому будинку, на які він просить визнати право власності, та не обґрунтував і не довів, що сплачена ним сума судового збору 1378 грн. становить 1,5 відсотка ціни позову, тобто вартості спірних квартир.

          Згідно пункту 4 частини 1 статті 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

          З огляду на викладене, позовна заява та додані до неї документи підлягають поверненню позивачу без розгляду на підставі пункту 4 статті 63 ГПК України.

          Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.          

          Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 63 ГПК України,

          УХВАЛИВ:

          Позовну заяву з доданими до неї документами повернути позивачу без розгляду.

          

          Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області.

                                        

          Суддя                                                                                А.Д. Пащенко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено09.09.2016
Номер документу60894072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1051/16

Ухвала від 27.10.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні