Ухвала
від 05.09.2016 по справі 922/2964/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"05" вересня 2016 р.Справа № 922/2964/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Добрелі Н.С.

розглянувши матеріали

позовної заяви Публічного акціонерного товариства "Промислово-виробниче підприємство "Кривбасвибухпром", м. Кривий Ріг до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожня Карта", смт. Бабаї про стягнення 10 439,67 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Промислово-виробниче підприємство "Кривбасвибухпром" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожня Карта" про стягнення 10 439,67 грн. за неналежне виконання умов договору поставки № 407 від 19.10.2012 року.

Дослідженням позовних матеріалів судом встановлено, що вони подані з порушенням приписів ст.ст. 56, 57 ГПК України, а саме, не надано доказів, які підтверджують відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

Відповідно до статті 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, як підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 статті 56 Господарського процесуального кодексу України, в редакції змін, внесених Законом України № 3382-VІ від 19.05.2011 року, позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що позивачем додано, в якості доказів направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів - опис вкладення у цінний лист на адресу: вул. Промислова, буд. 1, смт. Васищеве, 62495.

Таку ж адресу зазначено позивачем у позовній заяві.

Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

З вказаним положеннями Цивільного кодексу України кореспондуються норми Закону України "Про держану реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-ІV від 15.05.2003 р. (у редакції Закону № 2452-ІV від 03.03.2005 р.), згідно зі статтею 1 якого місцезнаходженням юридичної особи також є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи виступають від її імені.

Пунктом 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України " Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 року передбачено, що місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (стаття 17Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців").

У разі зміни місцезнаходження особи вносяться відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, тобто місцезнаходженням сторони є адреса останньої, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Враховуючи викладене, юридичною адресою сторони є адреса її місцезнаходження, що зазначається в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до ОСОБА_1 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 02.09.2016 року, місцезнаходженням відповідача, а саме Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожня Карта" (код ЄДРПОУ 34265085) є: вул. Вторчерметівська, буд. 4, смт. Бабаї, Х/о, 62403.

Однак, позивачем не подано доказів направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів на юридичну адресу відповідача (вул. Вторчерметівська, буд. 4, смт. Бабаї, Х/о, 62403).

Дотримання вимог викладених в статтях 54-58 Господарського процесуального кодексу України є обов`язком заявника, заяву повинно бути подано в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо до позову не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Судом крім того встановлено, що позовну заяву підписано Головою ОСОБА_1Монаковим, в той час, як в матеріалах позовної заяви відсутні докази на підтвердження повноважень даної особи щодо підписання позовної заяви.

Згідно зі ст. 54 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником.

Недодержання вимог статей 54 і 57 Господарського процесуального кодексу України щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, яка містить вичерпний перелік підстав повернення позовної заяви без розгляду.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суд повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою посадове становище якої не вказано.

В силу положень ч. 3 ст. 28 ГПК України представниками юридичних осіб можуть бути інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації.

За приписами п.3.5. Постанови Пленуму ВГСУ №18 від 26.12.2011р. визначено, що недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК України щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК України. Так, позовна заява підлягає поверненню без розгляду, якщо позивачем не вказано повне найменування сторін та їх поштових адрес, або позовну заяву підписано не уповноваженою належним чином особою чи особою, посадове становище якої не вказано, або прокурор не зазначив орган, уповноважений здійснювати відповідні функції держави у спірних відносинах, або позовна заява не підписана позивачем.

Слід зазначити, що статтею 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Конституцією України визначено основні засади судочинства і до них, зокрема, належать законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини та змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (ст. 129 Конституції України).

Остання з зазначених засад судочинства кореспондується з положеннями ст. 33 ГПК України, якою встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог і заперечень, відтак вбачається не справедливим у відношенні до особи, визначеної відповідачем у даному позові, прийняття до розгляду позовної заяви, яка не відповідає вимогам законодавства.

Статтею 9 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак, - а отже прийняття до розгляду позовної заяви, поданої без дотримання ч.1 ст. 54 ГПК України може бути витлумачено як надання переваги заявникові, що є неприпустимим.

В контексті вищевказаного, господарський суд повертає позовну заяву та додані до неї документи на 21 аркуші Публічному акціонерному товариству "Промислово-виробниче підприємство "Кривбасвибухпром", на підставі п. 1, 6 ч.1 ст. 63 ГПК України, без розгляду.

Керуючись ст. ст. 33, 36, 54-57, п.1,6 ч.1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву (вх. № 2964/16 від 01.09.2016 року) Публічному акціонерному товариству "Промислово-виробниче підприємство "Кривбасвибухпром", м. Кривий Ріг разом із доданими до неї документами всього на 21 аркуші, в тому числі платіжне доручення № НОМЕР_1 від 11.08.2016 року про сплату судового збору в розмірі 1 378,00 грн. на 1 аркуші.

Суддя ОСОБА_2 922/2964/16

Примітка: Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення (ст.63 ГПК України).

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено09.09.2016
Номер документу61073959
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2964/16

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні