Рішення
від 27.07.2016 по справі 910/9855/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.07.2016Справа №910/9855/16

За позовом Публічного акціонерного товариства "Київенерго"

до Молодіжної громадської організації "Галерея РА"

про стягнення грошових коштів

Суддя Цюкало Ю.В.

У засіданні брали участь:

від позивача: Телегін Д.В. - за довіреністю від 11.11.2015 року;

від відповідача: не з'явились.

В судовому засіданні 27 липня 2016 року, відповідно до положень ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

У травні 2016 року до канцелярії Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (позивач) до Молодіжної громадської організації "Галерея РА" (відповідач) про стягнення 38 391,26 грн. нарахування за самовільно спожиту електроенергію.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням п.п. 6.41.-6.43. Правил користування електричною енергією.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.06.2016 року суддею Цюкало Ю.В. прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі №910/9855/16. Розгляд справи призначено на 06.07.2016 року.

У судове засідання, призначене на 06.07.2016 року, представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Представник позивача в судове засідання з'явився, надав усні пояснення, відповів на запитання суду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.07.2016 року відкладено розгляд справи у судовому засіданні на 27.07.2016 року.

Клопотання щодо фіксації судового процесу учасниками процесу не заявлялось, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосуванням засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81 1 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, необхідних для повного та об'єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

27.10.2014 року уповноваженими представниками Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (далі - позивач) зафіксовано самовільне підключення струмоприймачів Молодіжною громадською організацією «Галерея Ра» (відповідач) до електричної мережі енергопостачальника з метою безоблікового споживання електроенергії за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32 (нежиле приміщення), про що був складений відповідний акт порушень ПКЕЕ № 46655 (далі - Акт).

25.01.2016 року відбулось засідання комісії позивача по розгляду акта про порушення № 46655 від 27.10.2014 року, оформлене Протоколом № 116 (далі - Протокол).

Відповідно до Протоколу комісією було прийнято рішення про нарахування за Актом № 46655 згідно з п.п. 2.6., 2.7. Методики визначення обсягу та вартості електроенергії облікованої внаслідок порушення ПКЕЕ за період з 28.04.2015 року по 27.10.2015 року. Потужність самовільного підключення 9,90 кВт. Режим роботи - 12 годин.

До Протоколу додано Розрахунок вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за Актом порушень Правил користування електричною енергію № 46655 від 27.10.2014 року, відповідно до якого відповідачу було нараховано до сплати 38 391,26 грн.

Копії Протоколу, Акту та рахунок на оплату направлено відповідачу, що підтверджується фіскальним чеком та списком згрупованих відправлень.

Користування відповідачем приміщення за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32 підтверджується Договором № 696/1 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва від 27.10.2010 року.

Позивач стверджує, що уповноваженими представниками ПАТ "Київенерго" було зафіксовано порушення відповідачем п.п. 6.41.-6.43. Правил користування електричною енергією з боку відповідача, а саме - самовільне підключення струмоприймачів (електропроводки) до електричної мережі ПАТ "Київенерго" з метою безоблікового споживання електричної енергії, що є підставою для стягнення 38 391,26 грн. вартості такої енергії.

Оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про електроенегетику» споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Згідно з п. 2.1. Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року N 28 (далі - ПКЕЕ) користування електричною енергією - споживання електричної енергії з дотриманням споживачем визначених відповідними договорами умов підключення електроустановок споживача до електричних мереж у точці приєднання, умов оплати купованої електричної енергії та режимів споживання електричної енергії для отримання договірних обсягів електричної енергії та величини потужності.

Пунктом 1.3. ПКЕЕ передбачено, що постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Відповідно до п. 5.1 ПКЕЕ договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Згідно з п. 6.41 ПКЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень.

Пунктом 6.42. ПКЕЕ встановлено, що на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Пунктом 7.6 ПКЕЕ передбачено, що у разі самовільного підключення споживачем струмоприймачів або збільшення величини приєднаної потужності понад величину, визначену умовами договору та/або проектними рішеннями, приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку, зниження показників якості електричної енергії з вини споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок електропередавальної організації та інших споживачів, невиконання припису уповноваженого представника відповідного органу виконавчої влади, який стосується вищенаведених порушень, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право без попередження повністю припинити споживачу електропостачання (технічне забезпечення електропостачання споживача) після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення.

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 27 Закону України «Про електроенергетику» правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем було здійснено самовільне підключення струмоприймачів до електричних установок позивача з метою безоблікового споживання електроенергії.

При цьому, користування відповідачем нежилого приміщення за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32 площею 216,4 кв. м. підтверджується Договором № 696/1 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва від 27.10.2010 року. Доказів припинення дії вказаного договору станом на день самовільного підключення струмоприймачів до електричних установок позивача відповідач не надав.

Позивачем було належним чином оформлено самовільне підключення струмоприймачів відповідача до електричних установок позивача, а саме було складено та підписано уповноваженими представниками позивача Акт та проведено засідання відповідної комісії, за результатами якої складено Протокол, які було направлено відповідачу.

Згідно з п. 6.43. ПКЕЕ, кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Позивачем направлено відповідачу рахунок на суму 38 391,26 грн. за самовільно спожиту електроенергію, тобто відповідно до п. 6.43. ПКЕЕ строк оплати вказаного рахунку настав.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Статтею 1213 Цивільного кодексу України передбачено, що набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Таким чином, зважаючи на те, що доказів оплати самовільно спожитої енергії станом на день розгляду справи відповідачем не надано, позовні вимоги про стягнення з останнього нарахування за самовільно спожиту електроенергію в розмірі 38 391,26 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати позивача, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Молодіжної громадської організації «ГАЛЕРЕЯ РА» (01001, м. Київ, вулиця Пушкінська, будинок 24-Б, квартира 9, ідентифікаційний код 21693935) на користь Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» (01001, м. Київ, площа Івана Франка, будинок 5, ідентифікаційний код 00131305, рахунок зі спеціальним режимом використання № 26038301201 у Головному управлінні по м. Києву та Київській області ВАТ «Ощадбанк», МФО 322669), грошові кошти: 38 391,26 грн. (тридцять вісім тисяч триста дев'яносто одна гривня 26 копійок) за самовільно спожиту електроенергію. Видати наказ.

3. Стягнути з Молодіжної громадської організації «ГАЛЕРЕЯ РА» (01001, м. Київ, вулиця Пушкінська, будинок 24-Б, квартира 9, ідентифікаційний код 21693935) на користь Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» (01001, м. Київ, площа Івана Франка, будинок 5, ідентифікаційний код 00131305, п/р 26000306201 у Головному управлінні по м. Києву та Київській області ВАТ «Ощадбанк», МФО 322669), грошові кошти: 1 378,00 грн. (одна тисяча триста сімдесят вісім гривень) судового збору. Видати наказ.

4. Копію даного рішення направити відповідачу у справі № 910/9855/16.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 22.08.2016 року.

Суддя Ю.В. Цюкало

Дата ухвалення рішення27.07.2016
Оприлюднено08.09.2016
Номер документу61074238
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9855/16

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 27.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 06.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні