Рішення
від 05.09.2016 по справі 922/2305/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" вересня 2016 р.Справа № 922/2305/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Светлічного Ю.В.

при секретарі судового засідання Мороз Ю.В.

розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕО-2007", м. Харків до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія Плюс", м. Харків про зобов'язання надати документи за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1 довіреність б/н від 25.02.2016 р.;

відповідача - не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛЕО-2007" (позивач) звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою до відповідача - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія Плюс", в якій позивач просить: зобов'язати відповідача надати позивачу для ознайомлення та зняття копій документи, які вказані позивачем у позовній заяві. Також, позивач просить стягнути з відповідача судовий збір у розмірі 1378,00 грн.

Присутній представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримував та просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився. До господарського суду Харківської області 12.08.16 року повернулась ухвала від 01.08.16р. про відкладення розгляду справи, 22.08.2016р. повернулась ухвала про порушення провадження у справі від 14.07.2016р., які були направлені на адресу відповідача: м. Харків, вул. Чернишевська, 7, з відміткою пошти: за закінченням терміну зберігання.

Відповідно до п.3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України.

У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81-1 ГПК України), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи вищенаведене та те, що відповідач був повідомлений належним чином, про дату та час розгляду справи, справа розглядається на підставі ст.75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача господарським судом встановлено наступне.

ТОВ "ЛЕО-2007" (позивач) є власником квартири АДРЕСА_1, що підтверджується договором купівлі-продажу квартири посвідченого Приватним нотаріусом Харківського нотаріального округу Харківської області ОСОБА_2 15.12.2010р. та зареєстрованим в реєстрі за № 4259791 (аркуш справи №10-11).

Згідно із відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у будинку №7 по вул. Чернишевській у м.Харкові зареєстровано Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" (далі по тексту - відповідач), про що зроблено запис у реєстрі за номером 1 480 102 0000 045011 від 14.09.2009 року.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та п.5. ч.1 ст.1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", власник квартири у багатоквартирному будинку є співвласником багатоквартирного будинку.

Отже, позивач є співвласником багатоквартирного житлового будинку №7 по вул. Чернишевській у м. Харкові.

У відповідності до ч.7 ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

Частиною 9 ст.10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: затвердження статуту об'єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об'єднання; питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу об'єднання та річного звіту; попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об’єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд; визначення розміру матеріального та іншого заохочення голови та членів правління; визначення обмежень на користування спільним майном; обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації; прийняття рішень про заснування інших юридичних осіб або участь у товариствах.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласник, зокрема, має право: знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання. Об'єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Згідно зі ст. 6 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", співвласники, зокрема, мають право одержувати інформацію про технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, умови його утримання та експлуатації, витрати на утримання спільного майна багатоквартирного будинку та надходження, отримані від його використання; ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії.

Статтею 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що керівництво поточною діяльністю об'єднання здійснюється правлінням.

31 березня 2016 року позивач звернувся до відповідача із листом вих. №13 з проханням надати для ознайомлення: статут ОСББ "Поезія Плюс", рішення загальних зборів, кошторис витрат, річні звіти, інформацію про порядок управління ОСББ, перелік та розмір внесків і платежів співвласників для житлових та нежитлових приміщень та порядок їх сплати. Відповідач отримав вказаний лист 18 квітня 2016 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (аркуш справи №18), але відповіді на вказаний лист відповідач не надав.

29 квітня 2016 року позивач повторно звернувся до відповідача із листом вих. №19 із аналогічним проханням, яке вказано у листі №13 від 31.03.2016р., шляхом вручення представнику відповідача, в якому вимагав повідомити позивача про час та місце для ознайомлення з запитуваною інформацією, але відповідач відповіді знову не надав.

Також, листом вих. №22 від 12 травня 2016 р. позивач направив відповідачу "заяву про надання інформації для ознайомлення", який був повернутий позивачу УДППЗ "Укрпошта" із відміткою поштового відділення - за закінченням терміну зберігання.

В силу ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 6, 14, ч.7 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", позивач, який згідно ч.1 ст.1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та п.5. ч.1 ст.1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", є співвласником багатоквартирного житлового будинку №7 по вул. Чернишевській у м. Харкові має право на ознайомлення та зняття копій: фінансової звітності Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс"; аудиторські висновки щодо перевірки річної фінансової звітності Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс"; звітів ревізійної комісії Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс"; рішень загальних зборів членів Об'єднання співвласників багатоквартирного "Поезія плюс" до моменту набрання законної сили судовим рішенням в даній справі; рішень правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс".

Враховуючи вищенаведене та те, що відповідач документи на ознайомлення позивачу не надав, про час та місце надання позивачу можливості ознайомитись з зазначеними у вимозі документами, не повідомив, відповідно до цього суд вважає, що порушене право позивача підлягає захисту, відповідно до цього позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, відповідно до цього суд вважає за необхідне позов задовольнити та зобов'язати відповідача надати позивачу для ознайомлення та зняття копій документи, які вказані позивачем у позовній заяві.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. Судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином судові витрати у даній справі покладаються на відповідача, з вини якого спір доведено до суду.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 1, 4, 12, 22, 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" (61057, м. Харків, вул. Чернишевська, б. 7, ідентифікаційний код 36625020) надати Товариству обмеженою відповідальністю "ЛЕО-2007" (61030, м. Харків, вул. Біологічна, б.10, ідентифікаційний код 35351845) для ознайомлення та зняття копій наступні документи:

- фінансову звітність Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс", а саме: баланси, звіти про фінансові результати, звіти про рух коштів, звіти про власний капітал, примітки до звітів, з 2011 року до моменту набрання законної сили судовим рішенням в справі;

- аудиторські висновки щодо перевірки річної фінансової звітності Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" з 2011 року до моменту набрання законної сили судовим рішенням в даній справі;

- звіти ревізійної комісії Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" щодо перевірки річної фінансової звітності відповідача з 2011 року до моменту на законної сили судовим рішенням в даній справі;

- рішення загальних зборів членів Об'єднання співвласників багатоквартирного "Поезія плюс" до моменту набрання законної сили судовим рішенням в даній справі;

- рішення правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" до моменту набрання законної сили судовим рішенням в даній справі.

3. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Поезія плюс" (61057, м. Харків, вул. Чернишевська, б. 7, ідентифікаційний код 36625020) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕО-2007" (61030, м. Харків, вул. Біологічна, ідентифікаційний код 35351845) судовий збір в розмірі 1378,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 06.09.2016 р.

Суддя ОСОБА_3

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено12.09.2016
Номер документу61106993
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2305/16

Ухвала від 16.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Рішення від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 14.07.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні