Постанова
від 12.10.2009 по справі 2а-10118/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КОПІЯ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2009 року Справа №2а-10118/09/0470

Дніпропетровський окру жний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Верба І.О.

при секретарі Куцеволі В.В.

за участю представників:

позивача подав заяву пр о розгляд справи за його відс утності

відповідача не з' явив ся

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Д ніпропетровську адміністра тивну справу

за адміністративним позов ом Дніпропетровської між районної державної податков ої інспекції Дніпропетровсь кої області, смт. Ювілейне Дні пропетровського району Дніп ропетровської області

до Приватного підприєм ства Агропромислова фірма «А гро-Плюс Солоне», смт. Солоне С олонянського району Дніпроп етровської області

про припинення юридичн ої особи, -

в с т а н о в и в:

Дніпропетровська міжра йонна державна податк ова інспекція Дніпропетровс ької області звернулась до а дміністративного суду із адм іністративним позовом до при ватного підприємства Агропр омислова фірма «Агро-Плюс Со лоне» з позовними вимогами п ро припинення юридичної особ и.

В обґрунтування позову заз начено, що відповідач порушу є вимоги діючого законодавст ва, а саме, не подає податкових декларацій та документів бу хгалтерської звітності з 01 кв ітня 2008 року.

Представник позивача пода в заяву про розгляд справи за його відсутністю, просив зад овольнити позовні вимоги у п овному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце проведення якого по відомлений належним чином. С удом направлено на адресу ві дповідача судову повістку на 12 жовтня 2009 року разом із копіє ю ухвали про відкриття прова дження та копію позовної зая ви, які вручені відповідачу 16 вересня 2009 року, про що свідчит ь повідомлення про вручення рекомендованого поштового в ідправлення №68595342. Відповідно до частини 8 статті 35 Кодексу а дміністративного судочинст ва, вважається, що повістку вр учено юридичній особі, якщо в она доставлена за адресою, вн есеною до відповідного держа вного реєстру, або за адресою , яка зазначена її представни ком, і це підтверджується під писом відповідної службової особи. Відповідач процесуал ьним правом на участь у судов ому засіданні не скористався , на пропозицію суду заперече нь проти позову та доказів на їх підтвердження у встановл ений судом строк не направив . З огляду на викладене, суд ді йшов висновку про можливість розгляду справи за відсутно сті відповідача.

Проаналізувавши матеріали справи, суд приходить до висн овку, що позовна заява підляг ає задоволенню, з наступних п ідстав.

З матеріалів справи виходи ть, що юридична особа - прива тне підприємство Агропромис лова фірма «Агро-Плюс Солоне » (ідентифікаційний код - 3486792 1) зареєстроване Солонянсько ю районною державною адмініс трацією Дніпропетровської о бласті 15 березня 2007 року, та пер ебуває на обліку у Дніпропет ровській міжрайонній державній податковій інспек ції Дніпропетровської облас ті як платник податків та інш их обов' язкових платежів.

Згідно статті 104 Кодексу адм іністративного судочинства України суб' єкт владних по вноважень має право звернути ся до адміністративного суду у випадках, встановлених зак оном. Органи державної подат кової служби у випадках, в меж ах компетенції та у порядок в становлений законами Україн и, мають право звертатися до с удових органів із заявою (поз овною заявою) про скасування державної реєстрації суб' є кта підприємницької діяльно сті, такі повноваження визна чені пунктом 17 статті 11 Закону України «Про державну подат кову службу України».

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних і ф ізичних осіб-підприємців» пі дставами для постановлення с удового рішення щодо припине ння юридичної особи, що не пов ' язано з банкрутством юриди чної особи, зокрема є: визнанн я недійсним запису про прове дення державної реєстрації ч ерез порушення закону, допущ ені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; пр овадження нею діяльності, що суперечить установчим докум ентам, або такої, що заборонен а законом; невідповідність м інімального розміру статутн ого фонду юридичної особи ви могам закону; неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону; наявність в Єдино му державному реєстрі запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

Відповідно до статті 10 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні» до ф ункцій органів державної под аткової служби належить конт роль за своєчасністю, достов ірністю, повнотою нарахуванн я та сплати податків та зборі в (обов'язкових платежів), конт роль за своєчасністю подання платниками податків бухгалт ерських звітів і балансів, по даткових декларацій, розраху нків та інших документів, пов 'язаних з обчисленням податк ів, інших платежів, а також пер евірка достовірності цих док ументів щодо правильності ви значення об' єктів оподатку вання і обчислення податків, інших платежів.

З метою реалізації вказано ї основної функції податково го органу Закон України «Про державну податкову службу в Україні» визначив право орг анів державної податкової сл ужби здійснювати документал ьні невиїзні перевірки, а так ож планові та позапланові ви їзні перевірки своєчасності , достовірності, повноти нара хування і сплати податків та зборів (обов' язкових плате жів), додержання валютного за конодавства; одержувати у пл атників податків (посадових осіб платників податків) поя снення з питань, що виникають під час перевірок та стосуют ься реалізації повноважень о рганів державної податкової служби, встановлених цим та і ншими законами України; вима гати від платників податків, діяльність яких перевіряєть ся, усунення виявлених поруш ень податкового законодавст ва, контролювати виконання з аконних вимог посадових осіб органів державної податково ї служби, а також припинення д ій, які перешкоджають здійсн енню повноважень посадовими особами органів державної п одаткової служби.

Вказана норма кореспондує з нормами Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців», якими визначені п ідстави для постановлення су дового рішення про припиненн я юридичної особи внаслідок неподання податкової звітно сті протягом року, оскільки т ільки за умови наявності под аткової звітності можливо ре алізувати основну контрольн у функцію податкового органу .

Поряд з цим, державні органи , згідно з частиною 2 статті 19 Ко нституції України, зобов' яз ані діяти лише на підставі, в м ежах повноважень та у спосіб , що передбачені Конституціє ю та законами України. Компет енція органів державної пода ткової служби поширюється на відносини в сфері оподаткув ання, отже й поширюється на сп ірні правовідносини. Чинне з аконодавство не передбачає м ожливості звернення інших су б' єктів владних повноважен ь до суду з наведених підстав , отже звернення податкового органу із заявленим позовом також повністю відповідає п ринципу, закріпленому статте ю 124 Конституції України.

Позивач в обґрунтування по зовних вимог про припинення юридичної особи приватного п ідприємства Агропромислова фірма «Агро-Плюс Солоне» пос илається на положення статті 38 Закону України «Про державн у реєстрацію юридичних і фіз ичних осіб-підприємців», від повідно до якого підставами для постановлення судового р ішення щодо припинення юриди чної особи, зокрема, є неподан ня протягом року органам дер жавної податкової служби под аткових декларацій, документ ів фінансової звітності відп овідно до закону, та наявніст ь в Єдиному державному реєст рі запису про відсутність юр идичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до статті 9 Закон у України «Про систему опода ткування» платник податків з обов' язаний подавати до дер жавних податкових органів та інших державних органів від повідно до законів деклараці ї, бухгалтерську звітність т а інші документи і відомості , пов' язані з обчисленням і с платою податків і зборів (обо в' язкових платежів).

Згідно інформації Дніпроп етровської міжрайонної державної податкової інспе кції Дніпропетровської обла сті відповідач не подає декл арації та документи податков ої звітності з 01 квітня 2008 року , що є порушенням чинного зако нодавства України та порушен ням законних інтересів держа ви.

Згідно пункту 8.6. «Порядку об ліку платників податків, збо рів (обов'язкових платежів)», з атвердженого наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19 лютого 1998 року № 80, якщо платник податків не ма є заборгованості перед бюдже том та у разі неподання протя гом одного року в органи держ авної податкової служби пода ткових декларацій, документі в податкової звітності, наяв ності в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням, то ке рівник органу державної пода ткової служби приймає рішенн я у вигляді розпорядження ві дносно платника податків - пр о звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасува ння державної реєстрації суб 'єкта підприємницької діяльн ості, постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи чи підприємницьк ої діяльності фізичної особи -підприємця.

Як вбачається з довідки Дні пропетровської міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровсько ї області, заборгованості по платежам до бюджету приватн е підприємство Агропромисло ва фірма «Агро-Плюс Солоне» н е має.

03 червня 2009 року начальником Дніпропетровської міжрайон ної державної податко вої інспекції Дніпропетровс ької області видано розпоряд ження №32-р про звернення до Дн іпропетровського окружного адміністративного суду щодо припинення юридичної особи приватного підприємства Агр опромислова фірма «Агро-Плюс Солоне».

З огляду на викладе, суд дій шов до висновку про наявніст ь підстав для задоволення ад міністративного позову.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Дніпропетровської міжрайон ної державної податкової інс пекції Дніпропетровської об ласті до приватного підприєм ства Агропромислова фірма «А гро-Плюс Солоне» про припине ння юридичної особи задоволь нити повністю.

Припинити юридичну особу п риватне підприємство Агропр омислова фірма «Агро-Плюс Со лоне» (код ЄДРПОУ 34867921).

У день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору за місцезнаходженням юридич ної особи для внесення до Єди ного державного реєстру запи су про судове рішення.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження відповідно до статті 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України та може бути оск аржена шляхом подачі заяви п ро апеляційне оскарження про тягом десяти днів з дня склад ення постанови в повному обс язі та подальшої подачі апел яційної скарги протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарж ення та апеляційна скарга по даються до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Дніпропетр овський окружний адміністра тивний суд в порядку статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Суддя (пі дпис) І.О. Верба

Постанова виготовлена у повному обсязі 16.10.2009 р.

З оригіналом згідно Суддя І.О. Верба

Постанова не набрала закон ної сили станом на 16.10.2009 р. Суддя І.О. Верба

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено01.12.2009
Номер документу6111120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10118/09/0470

Постанова від 12.10.2009

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба І.О.

Постанова від 12.10.2009

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні