Рішення
від 06.09.2016 по справі 640/6410/16-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/6410/16-ц

н/п 2/640/1844/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

06 вересня 2016 року Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Зуб Г.А.,

за участю секретаря Левченко І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом Харківської міської ради до ОСОБА_1 про внесення змін до договору оренди землі, -

ВСТАНОВИВ :

20.04.2016 року Харківська міська рада звернулася до суду з вказаним позовом, у якому просила внести зміни до договору оренди землі від 19.02.2009 року за № 340967100058 шляхом визнання договору про зміну до вказаного договору оренди землі в редакції, викладеній у додатковій угоді,-укладеним, та стягнути судові витрати. Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що 19.02.2009 року між сторонами було укладено договір оренди землі площею 0,0057 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1. Рішенням Харківської міської ради від 03 липня 2013 року № 1209/13 затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01 січня 2013 року. Рішенням ХМР від 25.09.2013 року №1269/13 «Про затвердження «Порядку впровадження нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01.01.2013» встановлено, що плата за землю на підставі даних «Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01.01.2013» вводиться в дію з 01.01.2014. Зміни до договорів оренди землі, пов'язані зі зміною розміру орендної плати, оформлюються додатковою угодою до договору оренди землі згідно з Порядком оформлення договорів оренди землі у м. Харкові, який було затверджено рішенням ХМР від 19.12.2012р. №960/12. На підставі вищевказаних положень рішень ХМР Департаментом земельних відносин ХМР було: виконано розрахунок розміру орендної плати за земельну ділянку комунальної власності станом на 01.01.2013р. №426/15 та одержано витяг №183 з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. На підставі вказаних документів відповідачу було надіслано проект додаткової угоди до договору оренди землі з урахуванням зазначених змін та лист - пропозицію, але дані вимоги були відповідачем проігноровані. Різниця в розмірі орендної плати на рік, що підлягає сплаті ХМР за користування зазначеною земельною ділянкою становить 1223,62 грн. на рік. Ухилення відповідача від підписання додаткової угоди до договору оренди землі завдає значних збитків територіальній громаді м. Харкова. Тому, позивач змушений звернутись до суду з даним позовом.

В судове засідання представник позивача ХМР - Оганезова Р.А. з'явилась, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити, та в разі повторної неявки відповідача в судове засідання просила ухвалити по справі заочне рішення.

Відповідач в судове засідання не з'явилась, повідомлена належним чином та своєчасно, причину неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення судового розгляду до суду не надходило.

Суд ухвалює рішення на підставі наявних у справі даних та доказів при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. ст. 169, 224 ЦПК України.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 ЦПК України.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі (ст. 2 Закону України «Про оренду землі»).

Згідно зі ст. 21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Отже, розмір та умови оплати, указані в договорі, не можуть суперечити чинному на час укладення договору законодавству.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином і в установлений строк, відповідно до умов договору або актів цивільного законодавства.

Судом установлено, що 30.12.2008 року між Харківською міською радою та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі, який було зареєстровано у ХРФ ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті по земельних ресурсах» в Державному реєстрі земель 19.02.2009 року за № 340967100058, відповідно до якого відповідачу надано в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення - землі житлової та громадської забудови, землі транспорту, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, на строк до 01.12.2056 року, розмір орендної плати за земельну ділянку в місяць становить 2,81 грн.

Рішенням Харківської міської ради від 03 липня 2013 року № 1209/13, яке набирає чинності 01 січня 2014 року, затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01 січня 2013 року та визначено базову вартість одного квадратного метра земель у м. Харкові у розмірі 291 грн 18 коп.

Департаментом земельних відносин Харківської міської ради підготовлено проект додаткової угоди до договору оренди землі, який разом з листами-пропозиціями від 30.04.2015 року та від 25.05.2015 року направлено на адресу відповідача.

Згідно зі ст. ст. 12, 14, 19 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі - це угода сторін про взаємні зобов'язання, відповідно до яких орендодавець за плату (розмір якої, форми платежу, терміни та порядок внесення і перегляду, індексації передбачаються умовами договору, які не можуть суперечити законам України) передає орендареві у володіння і користування земельну ділянку для господарського використання на обумовлений договором строк.

Після досягнення сторонами домовленості з питань орендної плати та інших істотних умов, передбачених ч. 2 ст. 14 Закону України «Про оренду землі», підписання договору оренди та його реєстрації він набуває чинності та може бути змінений лише за взаємною згодою сторін, у тому числі й у частині розміру орендної плати (ст. 792 ЦК України, ст. ст. 16, 21, 25 Закону України «Про оренду землі».

Згідно із ч. 2 ст. 23 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Отже, сторони договору, дійшовши згоди щодо всіх істотних умов договору оренди землі, складають і підписують договір, надаючи згоді встановленої форми.

Цивільний кодекс України у ст. ст. 3, 6, 203, 626, 627 визначає загальні засади цивільного законодавства, зокрема поняття договору і свободи договору, та формулює загальні вимоги до договорів як різновиду правочинів (вільне волевиявлення учасника правочину).

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Свобода договору, закріплена у ст. ст. 6, 627 ЦК України, яка полягає у праві сторін вільно вирішувати питання при укладенні договору, при виборі контрагентів та при погодженні умов договору, не є безмежною.

У тих випадках, коли актом цивільного законодавства передбачена обов'язковість положень цього акта для сторін договору, сторони не вправі відступити від їх положень (ч. 3 ст. 6 ЦК України).

Частина 1 ст. 628 ЦК України передбачає, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Таким чином, укладення додаткової угоди до договору оренди землі є обов'язком орендаря за умови, якщо запропонований орендодавцем додатковий договір відповідає основному договору. Відмова орендаря від укладення договору в такому разі суперечить вимогам ч. 3 ст. 6, ст. ст. 627, 630 ЦК України.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.632ЦК ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, визначених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

При укладанні договору оренди землі сторони погодилися з тим, що розмір орендної плати переглядається, зокрема, у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, та у випадках, передбачених законом.

Пунктом 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 % нормативної грошової оцінки.

Тобто, умовами Договору за певних обставин передбачена можливість зміни розміру орендної плати.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 30 Закону України «Про оренду землі», визначено, що зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо мов договору спір розглядається у судовому порядку.

Відповідно до ст. 96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону «Про оренду землі» однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до вимог ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Згідно з пунктами 34, 35 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» до виключної компетенції міської ради належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин; затвердження ставок земельного податку відповідно до Податкового кодексу України.

Таким чином, судом встановлено, що в договорі оренди передбачено можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому суд доходить до висновку про підставність та задоволення позовних вимог в повному обсязі.

За ч. 1ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.7, 143, 144 Конституції України, ст.ст.11, 15, 16, 509, 526, 610, 625-627, 632, ЦК України, ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212 -215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Харківської міської ради до ОСОБА_1 про внесення змін до договору оренди землі - задовольнити.

Внести зміни до договору оренди землі від «19» лютого 2009 року за № 340967100058 шляхом визнання договору про зміну до вказаного договору оренди землі укладеним у наступній редакції:

ДОДАТКОВА УГОДА

до договору оренди землі,

зареєстрованого «19» лютого 2009 року за № 340967100058

у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного

кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах»

«___»


20

Харківська міська рада Харківської області (Орендодавець) в особі виконуючого повноваження Харківського міського голови, секретаря міської ради Новака Олександра Миколайовича, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і розпорядження міського голови від 21.04.2015 №144/3к, з одного боку та громадянка ОСОБА_1 (Орендар) з другого боку, домовились про нижченаведене:

І. Відповідно до Податкового кодексу України, Закону України «Про оренду землі», рішення 25 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 03.07.2013 № 1209/13 «Про затвердження «Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2013», рішення 26 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 25.09.2013 № 1269/13 «Про затвердження «Порядку впровадження нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2013», рішення 19 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 27.02.2008 № 41/08

«Про затвердження Положення про порядок визначення розміру орендної плати, плати за суперфіцій, земельний сервітут при наданні земельних ділянок у платне користування в місті Харкові» (з відповідними змінами та доповненнями), рішення 21 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 19.12.2012 № 960/12 «Про Порядок оформлення договорів оренди землі у місті Харкові», листа Державного агентства земельних ресурсів України від 14.01.2015 №6-28-0.22-215/2-15 пункти 5 та 9 договору оренди землі, зареєстрованого «19» лютого 2009 року за № 340967100058 змінити, доповнити пункт 2 словами і викласти у такій редакції:

«2. (редакція по договору). Кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_3.»

«5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки відповідно до витягу з технічної документації № 183 від 29.12.2014 становить 33556 грн. (тридцять три тисячі п'ятсот п'ятдесят шість гривень), а з урахуванням коефіцієнту індексації за 2014 рік складає 41911 грн. (сорок одна тисяча дев'ятсот одинадцять гривень).

При змінах в нормативній грошовій оцінці земель за рішенням міської ради Орендар за свій рахунок виконує розрахунок оновленої грошової оцінки земельної ділянки і направляє один екземпляр відповідному органу державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки.»

«9. Орендна плата за земельну ділянку вноситься Орендарем щомісячно у грошовій формі на рахунок управління Державної казначейської служби України в м. Харкові Харківської області. Інформація щодо реквізитів отримується у відповідному органі державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки.

Розмір орендної плати за земельну ділянку згідно з розрахунком №426/15 від 12.02.2015 на рік становить 3% від її нормативної грошової оцінки і складає 1257,34 грн. (одна тисяча двісті п'ятдесят сім гривень 34 копійок), або в місяць- 104,78 грн. (сто чотири гривні 78 копійок).»

ІІ. Ця додаткова угода є невід'ємною частиною договору оренди землі, зареєстрованого «19» лютого 2009 року за №340967100058 у Харківській регіональній філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» і складена та підписана в трьох примірниках, один з яких залишається у органі, що провів їх державну реєстрацію, а два інших видаються сторонам по договору.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ ОРЕНДАР

Харківська міська рада Громадянка ОСОБА_1

Харківської області АДРЕСА_2

м. Харків, м-н Коституції, 7 Код НОМЕР_1

код 04059243

В особі виконуючого повноваження В особі громадянки

Харківського міського голови, секретаря

міської ради


ОСОБА_1 /підпис/


О.М. Новак

/підпис/

Стягнути з ОСОБА_1, і.н. НОМЕР_2, на користь Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 04059243, судові витрати в розмірі 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) гривень 00 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через Київський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10-ти днів з дня його проголошення. У разі, якщо рішення було винесено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 10-ти днів з дня отримання його копії.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Головуючий:

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.09.2016
Оприлюднено13.09.2016
Номер документу61153881
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —640/6410/16-ц

Рішення від 06.09.2016

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Рішення від 06.09.2016

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні