Рішення
від 05.09.2016 по справі 921/405/16-г/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" вересня 2016 р.Справа № 921/405/16-г/16 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Хоми С.О.

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз", вул. Чернівецька, 54А, м.Тернопіль,46006

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Добра вода", с.Млинівці, Зборівський район, Тернопільська область,47242

За участю представників від:

Позивача: юрисконсульт ОСОБА_1, довіреність № 28 від 04.01.16 р.

Відповідача: не з'явився.

Суть справи:

Хід розгляду справи відображений у відповідних ухвалах суду та протоколах судових засідань, які знаходяться в матеріалах справи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз", вул. Чернівецька, 54А, м.Тернопіль звернулося в господарський суд Тернопільської області з позовом про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Добра вода", с.Млинівці, Зборівський район, Тернопільська область - 38424 грн. 88 коп. заборгованості за використаний природний газ, 6605 грн. 48 коп. пені, 491 грн. 68 коп. 3% річних, 1887 грн. 04 коп. інфляційних нарахувань, 1378 грн сплаченого судового збору.

Як зазначає позивач в своїй позовній заяві, підставою для звернення до суду з позовом є неналежне виконання відповідачем умов типового договору на постачання природного газу за регульованим тарифом № 07/П-002 від 02.11.2015 року щодо оплати за поставлений природний газ.

Представник позивача в судове засідання з'явився.

05.09.2016 року від позивача надійшла Заява № 433 від 05.09.2016 року , в якій Товариство з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз" просить суд припинити провадження по справі № 921/405/16-г/16 в частині стягнення з відповідача заборгованості за використаний природний газ на суму 38424 грн. 88 коп. в зв'язку із оплатою, в іншій частині позовні вимоги залишаються без змін згідно позовної заяви.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився.

Відповідач обґрунтований нормативно та документально підтверджений відзив на позов не подав, хоча судом було дотримано вимоги статті 64 Господарського процесуального кодексу України, своєчасно винесено і надіслано за вказаною в позовній заяві позивачем адресою відповідача с.Млинівці, Зборівський район, Тернопільська область ухвалу від 11.07.2016 року про порушення провадження у справі та призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду 22.07.2016 року на 9 год 15 хв і необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, відправленого 12.07.2016 року з відміткою про вручення його відповідачу 15.07.2016 року (повідомлення знаходиться в матеріалах справи).

Таким чином, відповідач повідомлений про розгляд справи № 921/405/16-г/16 господарським судом Тернопільської області.

Крім того, відповідач будь-яких додаткових документів суду не надав, а тому згідно ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В ході розгляду справи представнику позивача було роз'яснено його процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст.20,22,81-1 ГПК України; наслідки укладення мирової угоди.

Технічна фіксація судового процесу у відповідності до ст.81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника позивача .

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

02 листопада 2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз", надалі "Постачальник", з однієї сторони, Публічним акціонерним товариством "Тернопільгаз", надалі "Газорозподільне/Газотранспортне підприємство" та Приватним акціонерним товариством "Добра вода", надалі "Споживач" з другої сторони, було укладено Типовий договір на постачання природного газу за регульованим тарифом №07/П-002 , у відповідності до п. 1.1. р. 1 якого В«ПостачальникВ» постачає природний газ (далі - газ) "Споживачу" в обсягах і порядку, передбачених договором для забезпечення потреб "Споживача", а "Споживач" оплачує "Постачальнику" вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

У відповідності до п. 2.3. договору обсяг спожитого газу (протранспортованого) газу за розрахунковий період, що підлягає оплаті "Споживачем" визначається за підсумками розрахункового періоду на межі балансової належності об'єктів "Споживача" за даними комерційних вузлів обліку, визначених к Додатку 1 до договору.

Згідно п. 3.1. договору договірні обсяги постачання газу "Споживачеві" наводяться у додатку 3 до договору.

Як визначається в п. 3.7. договору "Постачальник" до 5-го числа місяця, наступного за звітним місяцем, надсилає "Споживачу" два примірники акта приймання-передачі газу за звітний місяць, підписані уповноваженим представником "Постачальника".

У п. 3.8. договору зазначається, зокрема, що "Споживач" протягом двох днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов'язується повернути "Постачальнику" один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником "Споживача" або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта приймання-передачі газу.

У відповідності до п. 3.9. договору акти приймання-передачі газу є підставою для остаточних розрахунків "Споживача" з "Постачальником".

Як визначається в п. 4.1. договору розрахунки за реалізований "Споживачеві" газ здійснюються за цінами, що встановлюються Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

У відповідності до п. 4.2. договору у випадках, передбачених законодавством, до ціни на природний газ додаються:

- збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності (тимчасово до 01 січня 2016 року);

- тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами;

- тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами;

- тариф на постачання газу за регульованим тарифом;

- податок на додану вартість.

Згідно п. 4.4. договору сторони домовились, що ціна газу, розрахована відповідно до пунктів 4.1. та 4.2. цього розділу, є обов'язковою для сторін з дати набрання нею чинності; визначена на її основі вартість газу буде застосовуватись сторонами при складанні актів приймання-передачі газу та розрахунках за газ згідно з умовами договору.

У відповідності до п. 4.5. Типового договору розрахунковий період за договором становить один місяць - з 9.00 години першого дня місяця до 9.00 год. години першого дня наступного місяця включно; місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу на загальну кількість реалізованого газу, визначену згідно з розділом 3 договору. Загальна сума вартості договору складається з місячних сум вартості договірних обсягів постачання газу "Споживачеві".

Як визначається в п. 4.6. договору оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється "Споживачем" на умовах щомісячної/щодекадної (потрібне підкреслити) 100% попередньої оплати договірного обсягу постачання газу, визначеного в додатку 3 до договору не пізніше, ніж за три робочих дні до початку розрахункового періоду.

"Споживач" самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період; у разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати "Споживач" розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці; у випадку недоплати вартості послуг з постачання газу за розрахунковий період "Споживач" проводить остаточний розрахунок не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Згідно п. 4.7. договору оплата вартості послуг з постачання газу за договором здійснюється "Споживачем" виключно грошовими коштами, що перераховуються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання "Постачальника", з якого в установленому законодавством порядку здійснюється розподіл грошових коштів між суб'єктами ринку природного газу, у тому числі на поточний рахунок "Газорозподільного/Газотранспортного підприємства" за договором на розподіл/транспортування природного газу.

У відповідності до п.п. 5.3.3 п. 5.3 договору "Споживач" зобов'язався оплачувати "Постачальнику" вартість поставленого газу на умовах та в обсягах, визначених договором.

Як визначається в п. 10.1.договору на постачання природного газу за регульованим тарифом №07/П-002 від 02.11.2015 року, цей договір набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк до 31.12.2015 року; договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення строку дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов; при цьому сторони мають переоформити додаток 3 договору щодо договірних обсягів постачання газу, у якому визначити планові обсяги газу на продовжений строк.

Між сторонами було укладено до Типового договору на постачання природного газу за регульованим тарифом №07/П-002 від 02.11.2015 року:

-додаток 1 "Перелік комерційних вузлів обліку газу та газоспоживного обладнання";

-додаток 2 "Розрахунок втрат і витрат природного газу в мережі";

-додаток 3 "Договірні обсяги постачання природного газу на 2015 рік", згідно якого сторони дійшли згоди, що "Постачальник" здійснює протягом 2015 року постачання природного газу "Споживачеві" для власного споживання в обсязі 0,8 тис. куб. м., у тому числі за місяцями та кварталами:

-Грудень - 800

-IV кв. - 800;

-додаток 3 "Договірні обсяги постачання природного газу на 2016 рік" , згідно якого сторони дійшли згоди, що "Постачальник" здійснює протягом 2016 року постачання природного газу "Споживачеві" для власного споживання в обсязі 51 тис. куб. м., у тому числі за місяцями та кварталами:

- січень - 7000; лютий - 8000; березень - 5000; І кв. - 20000;

- квітень - 1000; травень - 1000; червень - 1000; ІІ кв. 3000;

- липень - 1000; серпень - 1000; вересень - 1000; ІІІ кв. - 3000;

- жовтень - 5000; листопад - 8000; грудень - 12000; IV кв. - 25000.

Як слідує з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз" на виконання своїх зобов'язань за Типовим договором на постачання природного газу за регульованим тарифом №07/П-002 від 02.11.2015 року здійснило поставку відповідачу 6 тис . куб. м. природного газу на суму 52424 грн. 88 коп . в січні 2016 року, що підтверджується актом приймання-передачі природного газу № 07/П-001/0116-1858 від 31.01.2016 року (належним чином засвідчена копія акту приймання-передачі природного газу знаходиться в матеріалах справи).

Як зазначав позивач у позовній заяві, відповідач прийняті на себе зобов'язання згідно укладеного Типового договору на постачання природного газу за регульованим тарифом №07/П-002 від 02.11.2015 року належним чином не виконав та допустив заборгованість по оплаті за поставлений природний газ в сумі 38424 грн. 88 коп.

У відповідності до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України № 435-ІУ від 16 січня 2003 року, з наступними змінами , зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 1 статті 526 Цивільного кодексу України передбачені загальні умови виконання зобов'язання, а саме зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України № 436-IV від 16 січня 2003 року з наступними змінами, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У відповідності до частини 1 статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Як визначається частиною 2 статті 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно частини 2 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

05.09.2016 року від позивача надійшла Заява № 433 від 05.09.2016 року , в якій Товариство з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз" просить суд припинити провадження по справі № 921/405/16-г/16 в частині стягнення з відповідача заборгованості за використаний природний газ на суму 38424 грн. 88 коп. в зв'язку із оплатою та додано:

- копію банківської виписки за дату 07.07.2016 року (надруковано : 08.07.2016 року), з якої вбачається, що відповідач сплатив 500 грн. заборгованості до звернення позивача з позовом до суду та до порушення провадження по справі ;

- копію банківської виписки від 05.09.2016 року про сплату відповідачем 37924 грн. 88 коп. боргу.

Відтак, в частині позовних вимог про стягнення з відповідача 38424 грн. 88 коп. заборгованості за використаний природний газ провадження у справі слід припинити у відповідності до п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України за відсутністю предмета спору, в зв'язку із оплатою.

У відповідності до статті 230 Господарського кодексу України № 436-ІУ від 16 січня 2003 року з наступними змінами , штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Згідно частини 6 статті 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно частини 6 статті 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Закон України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язаньВ» № 543/96-ВР від 22 листопада 1996 року, з наступними змінами , регулює договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань. Статтею 1 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язаньВ» передбачено, що В«платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторінВ» . А згідно статті 3 вказаного Закону „розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

В п.п. 6.2.2 п. 6.2 договору сторони передбачили, що у разі порушення "Споживачем" строків оплати, передбачених розділом IV договору, із "Споживача" стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Відтак, позивач просить стягнути з відповідача 6605 грн. 48 коп. пені за період з 11.02.2016 року по 05.07.2016 року.

Судом здійснено перерахунок суми пені за період з 11.02.2016 року по 05.07.2016 року.

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до задоволення підлягають позовні вимоги щодо стягнення 6605 грн. 48 коп. пені, як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем (розрахунок пені, здійснений судом, додано до матеріалів справи).

В силу п. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відтак, позивач просить стягнути з відповідача 491 грн. 68 коп. - 3% річних за період з 11.02.2016 року по 05.07.2016 року

Перерахувавши суму 3% річних за аналогічний період, суд вважає, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 491 грн. 68 коп - 3% річних , підлягають до задоволення, як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем.

Також позивач просить суд стягнути з відповідача 1887 грн. 04 коп. інфляційних нарахувань за березень 2016 р., квітень 2016 р. та травень 2016 р.

Судом здійснено перерахунок суми інфляційних нарахувань .

За результатами здійсненого перерахунку суд вважає, що до задоволення підлягають позовні вимоги щодо стягнення 1887 грн. 04 коп. інфляційних нарахувань, як обґрунтовано заявлені, підтверджені матеріалами справи, не суперечать чинному законодавству та неоспорені відповідачем.

Судом розраховані судові витрати у відповідності до ст.49 ГПК України та того, що відповідачем було сплачено позивачу 500 грн. боргу за використаний природний газ до звернення з позовом до суду та до порушення провадження по справі.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 43,49, п. 1-1 ч. 1 ст. 80, ст. ст.82,85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити частково .

2.Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Добра вода" с.Млинівці, Зборівський район, Тернопільська область, 47242, ідентифікаційний код 24633678 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопільоблгаз", вул. Чернівецька, 54А, м.Тернопіль, 46006, ідентифікаційний код 39555103 :

- 6605 грн. 48 коп. пені;

- 491 грн. 68 коп. - 3% річних;

- 1887 грн. 04 коп. інфляційних нарахувань;

- 1363 грн. 47 коп. судового збору в повернення сплачених судових витрат.

3.В частині позовних вимог про стягнення 38424 грн. 88 грн. заборгованості за використаний природний газ провадження у справі припинити.

4.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України, через місцевий господарський суд.

Повне рішення складено 09 вересня 2016 року.

Суддя С.О. Хома

Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено14.09.2016
Номер документу61169233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/405/16-г/16

Судовий наказ від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Рішення від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 22.07.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні