Постанова
від 06.09.2016 по справі 814/1612/16
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

06 вересня 2016 р. Справа № 814/1612/16

м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Біоносенка В.В., за участю секретаря судового засідання Кононенка Д.Ф., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Південний кар'єр", до за участю: представника позивача: Тимошин Ю.В. представника відповідача: Корженко А.В.Голови Миколаївської обласної ради, прозобов'язання вчинити певні дії, В С Т А Н О В И В:

ТОВ «Південний кар'єр» звернулось з адміністративним позовом до голови Миколаївської обласної ради Москаленко В.В. з вимогою про зобов'язання видати акт про надання гірничого відводу відповідно до Положення про порядок надання гірничих відводів.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтував тим, що з 2015 року товариство займається оформленням документів щодо гірничого відводу родовища пісків Вознесенське-1. Товариство уклало відповідну угоду з Державної службою геології та надр України, отримало спеціальний дозвіл на користування надрами, звернулось до Миколаївської обласної ради для отримання гірничого відводу в листопаді 2015 року. Рішенням Миколаївської обласної ради №18 від 10.06.16 ТОВ «Південний кар'єр» надано гірничий відвід загальною площею 60,1 га для розробки родовища пісків Вознесенське-1, а також доручено голові обласної ради видати акт про надання гірничого відводу відповідно до Положення про порядок надання гірничих відводів. Але, відповідач тривалий час затягує виконання рішення облради №18 від 10.06.16 та ухиляється від видачі акту про надання гірничого відводу. Невиконання відповідачем своїх обов'язків щодо видачі акту про надання гірничого відводу, вже призвело до того, що під час перевірки Департаментом державного геологічного контролю відсутність акту було зазначено як порушення товариством умов угоди з Державною службою геології та надр України.

Відповідач позов не визнав, просив в його задоволенні відмовити. Свою позицію відповідач обґрунтував тим, що після ухвалення Миколаївською обласною радою рішенням №18 від 10.06.16 про надання гірничого відводу ТОВ «Південний кар'єр» до голови ради надійшли звернення мешканців с. Бузьке Вознесенського району та ТОВ «Виробнича комерційна фірма «Техком» про численні порушення з боку ТОВ «Південний кар'єр» під час вирішення питання про виділення у користування родовища піску Вознесенське-1. Крім того, прийняття облрадою 10.06.16 рішення №18 про надання гірничого відводу ТОВ «Південний кар'єр» викликало великий суспільний резонанс та призвело до тривалих акцій протестів під будівлею Миколаївської обласної ради, однією з вимог протестувальників було скасування зазначеного рішення. З метою уникнення соціальної напруги головою облради було прийнято рішення щодо необхідності додаткового вивчення порушеного питання. На сьогодні на офіційному веб-сайті Миколаївської обласної ради розміщено проект рішення «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення обласної ради від 10.06.16 №18», яке буде розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради відповідно до регламенту.

В свою чергу, представник позивача додав, що зазначені звернення громадян та юридичних осіб, організовані іншими підприємствами-конкурентами позивача, які також бажали отримати родовища піску Вознесенське-1. На адвокатський запит Бузький сільській голова повідомив, що таких громадян, які підписала звернення до голови облради в селищі не проживає, сам особисто він це звернення не підписував, також в с. Бузьке не проводилось громадських слухань, про які йдеться мова у зверненні.

Дослідив матеріали справи, вислухав представників сторін, суд встановив наступне.

ТОВ «Південний кар'єр» зареєстровано в якості юридичної особи 03.04.08. Основним видом діяльності ТОВ «Південний кар'єр» є добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю; добування піску, гравію, глин і каоліну та інше.

20.08.15 ТОВ «Південний кар'єр» отримав в Державній службі геології та надр України спеціальний дозвіл на користування надрами №6079 на видобування піску, придатного в якості піска-компонента в'яжучого для виробництва щільного силікатного бетону, для дорожнього будівництва та благоустрою, рекультивації та планування 2,00 км на північний захід від м. Вознесенська - родовище Вознесенське-1 (арк.спр.14 ).

20.08.15 ТОВ «Південний кар'єр» уклало угоду з Державною службою геології та надр України угоду №6079 про умови користування надрами з метою видобування корисних копалин, відповідно до якої Держгеонадра надало позивачу право користування ділянкою надр з метою видобування корисних копалин, яка розташована 2,0 км на північний захід від м. Вознесенську і за 1,5 км на схід від с. Бузьке, Вознесенського району, Миколаївська область (арк.спр.15 ).

20.11.15 ТОВ «Південний кар'єр» подало документи до Миколаївської обласної ради щодо надання гірничого відводу для видобування корисних копалин з родовища пісків Вознесенське-1 в межах території Бузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області (арк.спр.19 ).

10.06.16 Миколаївською обласною радою на п'ятий сесії сьомого скликання прийнято рішення №18 «Про надання гірничого відводу ТОВ «Південний кар'єр» для розробки родовища пісків Вознесенське-1», відповідно до якого позивачу надано гірничий відвід загальною площею 60,1 га для розробки родовища пісків Вознесенське-1 - корисних копалин місцевого значення у межах території Бузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області.

Відповідно до п.2 зазначеного рішення, голові обласної ради доручено видати акт про надання гірничого відводу відповідно до Положення про порядок надання гірничих відводів (арк.спр.20 ).

20.07.16 на запит представника позивача, голова обласної ради повідомила, що акт про надання гірничого відводу знаходиться на стадії оформлення, оскільки перевіряються факти, викладені у зверненні мешканців с. Бузьке та ТОВ «Виробнича комерційна фірма «Техком» про відсутність згоди землекористувача, рішення про надання гірничого відводу потребує додаткового вивчення (ст.21 ).

Відповідно до ст.17 Кодексу України про надра, гірничим відводом є частина надр, надана користувачам для промислової розробки родовищ корисних копалин та цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин. Користування надрами за межами гірничого відводу забороняється.

Гірничі відводи для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення надаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами і підлягають реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

При наданні гірничих відводів вирішуються питання щодо правильності поділу родовищ корисних копалин на окремі гірничі відводи з метою запобігання залишенню поза гірничими відводами менш цінних ділянок родовищ та не придатних для самостійної розробки, дотримання вимог безпеки під час проведення гірничих і підривних робіт при розробці родовищ корисних копалин та при використанні надр для інших цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, відвернення небезпеки для людей, майна та навколишнього природного середовища.

Відповідно до п.22 Положення про порядок надання гірничих відводів, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України №59 від 27.01.95, гірничі відводи для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення надаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, Київською та Севастопольською міською Радами народних депутатів.

Відповідно до п.25, 26 Положення, рішення стосовно заявки на одержання гірничого відводу приймається протягом не більше 21 дня.

До прийняття рішення розглядається і перевіряється:

правильність і обґрунтованість меж гірничого відводу з урахуванням вимог чинного законодавства про надра;

відповідність проекту гірничого відводу вимогам цього Положення та наявність документів, які додаються до проекту;

проект гірничодобувного об'єкта чи підземної споруди, для яких надається гірничий відвід, в частині повноти і обґрунтованості проектних рішень щодо раціонального і комплексного використання надр, а також забезпечення безпеки людей, майна, будівель, споруд та навколишнього природного середовища.

Надання гірничого відводу оформлюється актом, а також надписом у верхньому правому куті копії топографічного плану (додатки N 1 і 3).

Акт складається у двох примірниках.

Один примірник акта і проекту гірничого відводу зберігається в органі, що його надав, інший видається підприємству чи громадянину, які подали заявку.

У разі незгоди з рішенням про надання гірничого відводу воно може бути оскаржено в установленому порядку.

Таким чином, відповідно до вимог Кодексу та Положення уповноваженим органом на прийняття рішення про надання гірничого відводу або про відмову у наданні гірничого відводу є саме Миколаївська обласна рада.

Саме Миколаївська обласна рада має дискреційні повноваження щодо перевірки наданих надрокористувачами документів на відповідність їх вимогам чинного законодавства, обґрунтованості проектних рішень щодо раціонального і комплексного використання надр, а також забезпечення безпеки людей, майна, будівель, споруд та навколишнього природного середовища та ухвалення відповідного рішення.

Голова обласної ради повноваженнями щодо вирішення питання про надання гірничого відводу або відмови у наданні відводу не наділена.

Оскільки уповноважений відповідно до Кодексу та Положення орган - Миколаївська обласна рада вже вирішив питання про надання ТОВ «Південний кар'єр» гірничого відводу на родовище Вознесенське-1, у голови Миколаївської обласної ради немає повноважень на перегляд цього рішення.

Акт про надання гірничого відводу, який повинен бути оформлений головою облради є лише формою вже прийнятого обласною радою рішення, а тому у відповідача немає повноваження на відмову у видачі акту.

У разі незгоди з прийнятим обласної радою рішенням, зацікавлені особи мають право його оскаржити в судовому порядку.

Надані відповідачем заперечення проти позову не містить жодного правового аргументу, посилання на норми права, які надають голові обласної ради одноособово переглядати рішення ради.

Питання соціальної напруги, у разі його виникнення, повинно вирішуватися у передбачений законодавством спосіб (зверненням до правоохоронних органів, скасування рішення уповноваженими суб'єктом, оскарження рішення в судовому порядку та ін.), а не свавільною бездіяльністю відповідача.

За повідомленням сторін, рішенням Миколаївської обласної ради №18 від 10.06.16 в судовому порядку жодною особою не оскаржено.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що відповідач допустив протиправну бездіяльність щодо невидачі позивачу акту про надання гірничого відводу відповідно до Положення, а тому позов належить задовольнити, а порушені права ТОВ «Південний кар'єр» поновлені шляхом зобов'язання відповідача - суб'єкта владних повноважень вчинити невчинену дію.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Голову Миколаївської обласної ради - Москаленко В.В. видати Товариству з обмеженою відповідальністю "Південний кар'єр" (код ЄДРПОУ 35835450) акт про надання гірничого відводу відповідно до Положення про порядок надання гірничих відводів та на підставі рішення Миколаївської обласної ради №18 від 10.06.2016 року.

3. Апеляційна скарга на цю постанову може бути подана до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання у повному обсязі.

Суддя В. В. Біоносенко

Відповідно до ч.3 ст.160 КАС України постанова складена у повному обсязі 08.09.16

Суддя В.В. Біоносенко

Дата ухвалення рішення06.09.2016
Оприлюднено14.09.2016
Номер документу61199946
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1612/16

Ухвала від 14.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 03.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 09.11.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Ухвала від 11.10.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Ухвала від 11.10.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Запорожан Д.В.

Постанова від 06.09.2016

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Постанова від 06.09.2016

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 12.08.2016

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

Ухвала від 12.08.2016

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Біоносенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні