Ухвала
від 07.09.2016 по справі 16-105
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

07.09.2016р. Справа № 16-105

Суддя господарського суду Донецької області Бойко І.А. при помічнику судді Буховець С.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали

за заявою: Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ

про: заміну сторони у виконавчому провадженні та видачу дублікату наказу господарського суду Донецької області №5560/08 від 08.08.2016р. у справі №16-105

за позовом: Прокурора м. Дзержинська в інтересах Дзержинського міськвідділу ДУ Пенсійного фонду України, Донецька область, м. Дзержинськ

до відповідача: Державного підприємства «Шахта ім. Ю.А. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Дружківське міське управління юстиції відділу державної виконавчої служби Головно територіального управління юстиції у Донецькій області, Донецька область, м. Дружківка

про: стягнення 2469,48 грн.

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

Рішенням арбітражного суду Донецької області від 20.04.1999р. у справі №16/105 позовні вимоги Прокурора м. Дзержинська в інтересах Дзержинського міськвідділу ДУ Пенсійного фонду України, Донецька область, м. Дзержинськ до Шахти ім. Ю.А. Гагаріна в/о «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка про стягнення 2469,48 грн. - задоволенні.

На виконання рішення арбітражного суду Донецької області по справі №16/105, судом було видано відповідний наказ від 26.08.1999р.

25.08.2016р. до господарського суду надійшла заява №5560/08 від 08.08.2016р. Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ, в якій позивач просить суд замінити сторону виконавчого провадження правонаступником у порядку ст. 25 ГПК України - з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на - ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка та поновити пропущений строк для пред'явлення наказу господарського суду Донецької області від 26.08.1999р. по справі №16-105.

В обґрунтування своїх вимог, заявник у заяві про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником у порядку ст. 25 ГПК України - з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на - ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка посилається на те, що відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з 03.09.2004р. здійснена державна реєстрація юридичної особи ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка є правонаступником боржника ОСОБА_1 ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка.

Що стосується вимог про поновлення пропущеного строку для пред`явлення наказу суду від 28.08.1999р. до виконання по справі №16-105, то закінчення строку для пред`явлення наказу до виконання дублікату наказу про виконання рішення арбітражного суду Донецької області №16-105 від 28.08.1999р. позбавляє Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ здійснити стягнення заборгованості у примусовому порядку. Граничний строк пред'явлення до примусового виконання наказу про виконання рішення арбітражного суду Донецької області №16-105 від 28.08.1999р. був до 28.08.2000р., який Пенсійним фондом не порушено під час пред'явлення до виконання оригіналу виконавчого документу до Микитівського ВДВС Горлівського МУЮ, що підтверджується постановою про відкриття виконавчого провадженя від 15.10.1999р., належним чином засвідчена копія якої міститься у матеріалах справи, та у зв'язку з проведенням АТО та втратою виконавчих документів.

З огляду на зазначені обставини, наказ арбітражного суду Донецької області по справі №16-105 від 28.08.1999р. про звернення стягнення на майно Шахти ім. Ю.А. Гагаріна в/о «Артемвугілля» м. Горлівка - 14 на користь Дзержинського міського відділу Донецького облуправління Пенсійного фонду України у розмірі 2469,48 грн. Реквізити платника: р/ рахунок 26007000005001 у Горлівському філії АКБ «Надра», МФО 335719. Код ОКПО 00175372 не виконується.

Представник сторін в судове засідання не з'явились. Документів, витребуваних ухвалою від 29.08.2016р. не надали.

Розглянувши заяву Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником у порядку ст. 25 ГПК України - з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на - ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка та поновити пропущений строк для пред'явлення наказу господарського суду Донецької області від 28.08.1999р. по справі №16-105, суд дійшов висновку, що дана заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно з ч.7. ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Пунктом 1.4. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» передбачено, що статтею 25 ГПК передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 Цивільного кодексу України). Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 25 ГПК допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам частини другої статті 22 ГПК стосовно прав сторін у судовому процесі.

Згідно вимог ст. 35 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), обставини встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про виконавче провадження», стягувач має право подати заяву про поновлення строку для пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Згідно ст.119 ГПК України, у разі пропуску строку для пред'явлення наказу до виконання з причин, визнаних господарським судом поважними, пропущений строк може бути відновлено.

Статтею 53 ГПК України передбачено, що за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до вимог передбачених ч.1. ст. 22 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи (зокрема, наказ господарського суду) можуть бути пред'явлені до виконання протягом року, строки для виконання рішень господарських судів, зазначені у частині першій цієї статті встановлюються з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

Враховуючі доводи заявника, надані докази, встановлені судом обставини, господарський суд дійшов висновку, що заява Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ, в якій позивач просить суд замінити сторону виконавчого провадження правонаступником у порядку ст. 25 ГПК України - з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на - ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка та поновити пропущений строк для пред'явлення наказу господарського суду Донецької області від 28.08.1999р. по справі №16-105 по підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись вимогами передбаченими ст. 12, 22 Закону України «Про виконавче провадження» та ст. ст. 15, 22, 25, 35, 53, 86, 115, 119 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Управління Пенсійного фонду України у м. Дзержинську Донецької області, Донецька область, м. Дзержинськ, в якій позивач просить суд замінити сторону виконавчого провадження правонаступником у порядку ст. 25 ГПК України - з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на - ДП «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна», Донецька область, м. Горлівка та поновити пропущений строк для пред'явлення наказу господарського суду Донецької області від 28.08.1999р. по справі №16-105 - задовольнити.

2. Замінити сторону (стягувача) з Шахта ім. Ю.О. Гагаріна в/п «Артемвугілля», Донецька область, м. Горлівка на Державне підприємство «Шахта ім. Ю.О. Гагаріна» (84614, Донецька область, м. Горлівка, вул. Плеханова, б.43; код ЄДРПОУ 32782087).

3. Відновити строк для пред'явлення наказу №16-105 від 28.08.1999р. до виконання до 07.09.2017р.

4. Відповідно до вимог передбачених ст. 115 ГПК України, ухвали господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України.

Суддя І.А. Бойко

Вик. помічник судді Буховець С.А.

т. 702-06-80

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.09.2016
Оприлюднено15.09.2016
Номер документу61225380
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16-105

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Ухвала від 07.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні