Постанова
від 11.08.2011 по справі 4076/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2011 р. Справа № 2-а-4076/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом

прокурора Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області, Високопільського відділення Нововоронцовської МДПІ до приватного підприємства "Автостар" <3-я особа >про припинення юридичної особи,

встановив:

Прокурор Високопільського району Херсонської областів інтересах держави в особі Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області, Високопільського відділення Нововоронцовської МДПІ (далі-позивач) звернувся до суду з позовом до приватного підприємства "Автостар" (далі-відповідач) про припинення юридичної особи.

У позовній заяві прокурором зазначено, що відповідач не подає до Високопільського відділення Нововоронцовської МДПІ податкові декларації. Заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) у нього немає. Крім того, внаслідок проведеної перевірки податковою службою встановлено відсутність відповідача за юридичною адресою. У зв'язку з цим прокурор Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області, Високопільського відділення Нововоронцовської МДПІ просить припинити юридичну особу - приватне підприємство "Автостар".

Відповідач письмових заперечень проти позову та заяви про його визнання не надав, про розгляд справи в порядку скороченого провадження, строк та порядок подання заперечення проти позову, а також наслідки неподання такого заперечення повідомлений належним чином. За юридичною адресою приватного підприємства "Автостар", що внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Херсонським окружним адміністративним судом було направлено рекомендованим листом ухвалу про відкриття скороченого провадження, що повернулась у зв'язку з незнаходженням відповідача за даною адресою.

Згідно з ч.8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідо до ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суддя дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Приватне підприємство "Автостар" зареєстроване як юридична особа Високопільською районною державною адміністрацією 11.09.2002 р., ідентифікаційний код 30874647.

13.09.2002 р. відповідача взято на облік у Високопільському відділенні Нововоронцовської МДПІ як платника податків, зборів, обов'язкових платежів за № 537.

Згідно з актом "Про результати виїзду за юридичною адресою приватного підприємства "Автостар" від 26.05.2011 р. на підставі того, що відповідач не звітує перед податковим органом з 2008 року по теперішній час, Нововоронцовською МДПІ здійснено перевірку, внаслідок виїзду за адресою відповідача, якою встановлено відсутність ПП "Автостар" та його посадових осіб за юридичною адресою. Відповідно до довідки від 23.05.2011 р. №1718/7/24-012 "Про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів), що контролюються відділом Високопільського відділення Нововоронцовської МДПІ" зазначено, що ПП "Автостар" не має заборгованості перед бюджетом.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 26.05.2011 р. до Єдиного державного реєстру внесено відомості про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Відповідно до п. 8 ст. 19 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Згідно з пп.16.1.3. п. 16.1. ст.16 ПКУ Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПКУ) платник податків зобов'язаний: подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Підпунктом 20.1.12 п.20.1 ст.20 ПКУ встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Частина 2 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”від 15.05.2003 року № 755-IV (далі-Закон № 755-IV) передбачає, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до ч.1 ст. 38 Закону № 755-IV суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Оскільки відповідач порушив встановлені законодавством вимоги щодо подання декларацій та звітності до податкових органів та беручи до уваги той факт, що в Єдиному державному реєстрі наявні відомості про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, суд погоджується з вимогами позивача про припинення юридичної особи - приватного підприємства "Автостар".

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”,пп. 20.1.12 п.20.1 ст.20 ПК України, ст.ст.69, 70, 158-162, 183-2 КАС України, -

постановив:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - приватне підприємство "Автостар", ідентифікаційний код 30874647.

Копію постанови суду направити державному реєстратору.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з моменту її отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Гомельчук С.В.

кат. 8.3.2

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.08.2011
Оприлюднено16.09.2016
Номер документу61230291
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4076/11/2170

Постанова від 11.08.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні