Рішення
від 05.09.2016 по справі 915/726/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=====================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2016 року Справа № 915/726/16

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Семенчук Н.О.,

за участю представник позивача - ОСОБА_1 - прокурор,

представник відповідача в судове засідання не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу,

За позовом: Миколаївської місцевої прокуратури № 2 Миколаївської області (54050, м. Миколаїв, просп. Богоявленський, 314) в інтересах держави.

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю В«НизельВ» , 75011, Херсонська область, Білозерський район, с. Благодатне, вул. Залізнична, буд. 38

про: повернення земельної ділянки.

встановив:

Миколаївська місцева прокуратура № 2 Миколаївської області в інтересах держави звернулась до Господарського суду Миколаївської області з позовними вимогами про зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю В«НизельВ» повернути державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області земельну ділянку площею 100 га в межах території Мирнівської сільської ради Вітовського району.

Прокурор в обґрунтування позовних вимог щодо зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю В«НизельВ» повернути державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області земельну ділянку площею 100 га в межах території Мирнівської сільської ради Вітовського району, посилається на правові наслідки припинення договору оренди землі за статтею 34 Закону України "Про оренду землі". Вказує, що користування ТОВ «Низель» земельною ділянкою без правовстановлюючих документів порушує інтереси держави у сфері контролю за використанням та охороною земель. Також, неповернення відповідачем земельної ділянки позбавляє власника землі права розпорядитись ділянкою відповідно до наданих повноважень з додержанням конкурентного порядку надання земель за результатами земельних торгів та забезпечення застосування більш вигідних ринкових ставок орендної плати, що є підставою для захисту інтересів держави органами прокуратури шляхом пред'явлення цього позову.

Відповідач в судове засідання 05.09.2016 не з'явився, причини неявки не повідомив, відзив по суті позовної заяви до суду не надав. Ухвала Господарського суду Миколаївської області від 21.07.2016 була направлена відповідачеві та повернулась до суду з зазначенням причин невручення. Враховуючи, що ухвала Господарського суду Миколаївської області від 21.07.2016 направлена на адресу відповідача, яка зазначена в позовній заяві, то суд вважає, що відповідач належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Господарським судом також враховано, що явка представників сторін не визнавалась судом обов'язковою.

Відповідно до приписів п. 2 інформаційного листа Вищого господарського суду від 15.03.2010р. № 01-08/140 „Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинствіВ» особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку про достатність у матеріалах справи документальних доказів для вирішення спору по суті за відсутності представника відповідача.

У відповідності до вимог ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

При прийнятті рішення судом взято до уваги наступне.

02 квітня 2004 року між Жовтневою районною державною адміністрацією Миколаївської області (далі - орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Низель» було укладено договір оренди земельної ділянки (далі - Договір), у відповідності до умов якого Жовтнева районна державна адміністрація на підставі розпорядження від 18 грудня 2003 року № 554-р надає, а ТОВ «Низель» приймає в короткострокове користування на умовах оренди земельну ділянку: загальною площею 100,00 га, в тому числі 100,0 га ріллі із земель запасу в межах території Мирнівської сільської ради, згідно з планом тимчасового користування, що додається (п. 1.1 Договору).

Згідно п. 1.2 Договору, земельна ділянка надається на умовах оренди в короткострокове користування на умовах оренди строком на 3 (три) роки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до п.п. г) п. 3.2.2 Договору, орендар зобов'язаний повернути земельну ділянку у тому ж стані та в тій ж якості, в якій вона знаходиться.

Пунктом 5.3 Договору сторони погодили, що по закінченню терміну договору земельна ділянка повинна бути повернена орендодавцю у стані та якості, що відповідають її стану та якості на момент передачі її в оренду.

У відповідності до п. 6.1 Договору, договір набуває чинності з моменту його державної реєстрації.

Згідно зі ст.18 Закону України В«Про оренду земліВ» договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Так, договір оренди земельної ділянки 02.04.2004 зареєстрований філією Державного підприємства «Центру державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» у Жовтневому районі, про що вчинено запис у Книзі записів реєстрації договорів оренди для земель Мирнівської сільської ради за № 68, про що міститься посилання у договорі (а.с. 22, 23).

Відповідно до ст.13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Згідно ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Згідно ст. 3 Земельного кодексу України, земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Відповідно до п. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

У відповідності до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 126 Земельного кодексу України визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Як вбачається з матеріалів справи, згідно Розпорядження № 177-р від 04.04.2007 року Жовтневої районної державної адміністрації (а.с. 26) на підставі заяви ТОВ «Низель», відповідачу продовжено термін дії договору оренди земельної ділянки загальною площею 100,0 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 5 років в межах території Мирнівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області. Додаткової угоди до Договору оренди не укладалось, оскільки відповідно до вимог законодавства, що діяло на той період, вищевказане розпорядження є необхідним документом для поновлення договору оренди землі.

Розпорядженням № 304-р від 07.05.2012 Жовтневої районної державної адміністрації «Про поновлення договору оренди землі» (а.с. 27):

- погоджено запропонований ТОВ «Низель» проект додаткової угоди про

поновлення договору оренди землі від 02.04.2004 року зареєстрованого в державному реєстрі земель за № 68;

- укласти з ТОВ «Низель» додаткову угоду про поновлення договору

договору оренди землі від 02.04.2004 року зареєстрованого в державному реєстрі земель за № 68;

- рекомендовано ТОВ «Низель» укладену додаткову угоду про

поновлення договору оренди землі від 02.04.2004 року зареєстрованого в державному реєстрі земель за № 68 надати до відділу Держкомзему у Жовтневому районі для проходження державної реєстрації (а.с 27).

На підставі вказано розпорядження між Жовтневою районною державною адміністрацією Миколаївської області та ТОВ «Низель» було укладено Додаткову угоду до Договору оренди землі від 02 квітня 2004 року № 68, згідно якої сторони зокрема, виклали п.п. 1.2 Договору в наступній редакції: «Договір укладено на 3 (три) роки до 02 квітня 2015 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель запасу в межах території Мирнівської сільської ради Жовтневого району. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 45 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію». Вказана Додаткова угода не містить відмітки про її державну реєстрацію, а тому не набрала законної чинності.

05.05.2015 ТОВ «Низель» звернулось до Головного управління Держземагенства у Миколаївській області з листом № 25 в якому на підставі ст. 33 Закону України «Про оренду землі» просить укласти додаткову угоду про поновлення договору оренди землі від 02.04.2004. Проект додаткової угоди надав разом з листом.

Головне управління Держземагенства у Миколаївській області листом № 0-14-0.8-1056/20-15-СГ від 20.05.2015 повідомило ТОВ «Низель», що строк дії Договору закінчився, тому Договір є припиненим та поновленню не підлягає. У вказаному листі управляння зазначило, що укладена на підставі Розпорядження № 304-р від 07.05.2012 Жовтневої районної державної адміністрації додаткова угода не містить відмітки про її державну реєстрацію. Відповідно до вимог ст. 125 Земельного кодексу України в редакції від 06.05.2012, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Низель» звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом про: - визнання укладеною та дійсною додаткову угоду до договору оренди від 02.04.2004, укладену між позивачем та Жовтневою районною державною адміністрацією Миколаївської області на підставі розпорядження Жовтневої районної державної адміністрації Миколаївської області від 07.05.2012 № 304-р; - визнання укладеною додаткову угоду до договору оренди від 02.04.2004, укладену між позивачем та відповідачем про поновлення строку дії договору на тих самих умовах, які були передбачені договором. Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 16.11.2015 у справі № 915/1165/15 позов ТОВ «Низель» залишено без розгляду.

Так, наявність державної реєстрації договору оренди земельної ділянки та додаткових угод до нього чинним земельним законодавством визначається в якості обов'язкової передумови набрання його законної чинності.

Отже, термін дії договору оренди земельної ділянки від 02.04.2004 закінчився у 2012 році.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Низель», після припинення дії договору оренди земельної ділянки від 02.04.2004, не повернув орендовану земельну ділянку на умовах визначених договором та продовжує користуватись спірною земельною ділянкою, що підтверджується актом про обстеження земельної ділянки від 29.06.2016 (а.с. 42), актом про обстеження земельної ділянки від 01.09.2016, листом № 4211/10/14-20-12-313 від 21.06.2016 Жовтневого відділення Баштанської ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області (а.с. 37), довідкою № 289/04.08 від 21.03.2016 Мирнівської сільської ради (а.с. 40).

Відповідно до ст.31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі припиняється, зокрема, в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Відповідно до ст. 34 Закону України «Про оренду землі», у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Відповідачем не було повернуто спірну земельну ділянку після закінчення строку дії договору оренди та не надано суду належних та допустимих доказів досягнення між сторонами згоди щодо пролонгації (продовження дії) договору оренди земельної ділянки від 02.04.2004.

Враховуючи вище викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані чинним законодавством та підлягають задоволенню.

Частиною 5 ст. 49 ГПК України визначено, що - суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82, 82-1, 84, 85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю В«НизельВ» (75011, Херсонська область, Білозерський район, с. Благодатне, вул. Залізнична, буд. 38, відомості про розрахункові рахунки відсутні, код ЄДРПОУ 31507183) повернути державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області (54034, м. Миколаїв, просп. Миру, 34, відомості про розрахункові рахунки відсутні, код ЄДРПОУ 39825404) земельну ділянку площею 100 га в межах території Мирнівської сільської ради Вітовського району.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю В«НизельВ» (75011, Херсонська область, Білозерський район, с. Благодатне, вул. Залізнична, буд. 38, відомості про розрахункові рахунки відсутні, код ЄДРПОУ 31507183) на користь прокуратури Миколаївської області (54050, м. Миколаїв, просп. Богоявленський, 314, р/р 35215058000340, Банк ДКСУ м. Києва, МФО 820172, код ЄДРПОУ 02910048) 1378,00 грн. судового збору.

Повний текст рішення складено 12.09.2016

Суддя Н.О. Семенчук

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено16.09.2016
Номер документу61251925
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/726/16

Рішення від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 06.07.2016

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні