Рішення
від 08.09.2016 по справі 908/1979/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/89/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.09.2016 Справа № 908/1979/16

Суддя господарського суду Запорізької області Сушко Л.М., розглянувши матеріали справи

за позовом Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 банк В«ПриватбанкВ» (адреса - 49094 м. Дніпро Дніпропетровської області, вул. Набережна Перемоги, б. 50)

до відповідача ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю В«Ай Ті Джі ЛогістікВ» (юридична адреса - 69121 м. Запоріжжя, вул. Маршала Чуйкова, б. 32 кв. 54; адреса ліквідатора - ОСОБА_3, 71610 с. Приморське Василевського району Запорізької області, вул. Східна, б. 151/2)

про зобов'язання визнати грошові вимоги та включити їх до реєстру кредиторів

За участю уповноважених представників сторін:

від позивача: ОСОБА_4, довіреність № 2390-К-О від 15.07.2014р.;

від відповідача : не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

27.07.2016р. до господарського суду Запорізької області звернувся Позивач - Публічне акціонерне товариство ОСОБА_1 банк В«ПриватбанкВ» з позовною заявою до Відповідача - ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю В«Ай Ті Джі ЛогістікВ» про зобов'язання визнати грошові вимоги та включити їх до реєстру кредиторів.

Системою документообігу господарського суду здійснено автоматичний розподіл справи між суддями та справу призначено до розгляду головуючому судді Сушко Л.М.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 28.07.2016р. порушено провадження у справі № 908/1979/16, справі присвоєно номер провадження 14/89/16, судове засідання призначено на 12.08.2016р., у сторін витребувані документи і матеріали, необхідні для вирішення спору по суті. В судовому засіданні 12.08.2016р. судом, у відповідності до ст. 212 ГПК України, прийнято заяву позивача про зміну предмету позову. Ухвалою суду від 12.08.2016р., у зв'язку з неявкою представника відповідача, з метою встановлення фактичних обставин спору, розгляд справи відкладався на 08.09.2016р. Розгляд справи за клопотанням представника позивача здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу, за наявними матеріалами та закінчений 08.09.2016р., судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Представник позивача в судовому засіданні 08.09.2016р. підтримав заявлені позовні вимоги з підстав, що викладені у позові та заяві про зміну предмету позову, а саме просив суд зобов'язати ліквідаційну комісію ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» в особі голови ліквідаційної комісії, визнати грошові вимоги Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 «Приватбанк» у загальному розмірі 115141,21 грн. та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу. Підставою для звернення з позовом зазначав наявність у ТОВ «Ай Ті Джі Логістик» заборгованості у розмірі 115141,21 грн., яка виникла внаслідок неналежного виконання відповідачем зобов'язань за договором про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підпису і відбитку печатки від 01.09.2011р. Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців з 12 червня 2014р. відповідач перебуває в стані припинення. З метою врегулювання погашення виниклої заборгованості позивач спрямував голові ліквідаційної комісії відповідача вимогу, яка залишена без реагування, заборгованість непогашена. Також позивач посилався на те, що поштовий конверт з направленою вимогою на адресу відповідача повернувся за закінченням терміну зберігання. Вказані обставини, на думку позивача, свідчать про ухилення від визнання відповідачем грошових вимог. В обґрунтування правової позиції посилався на ст.ст. 11, 110, 111, 112, 525, 526, 610 ЦК України.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, повноважного представника не направив. Про час і місце судового засідання відповідач попереджений належним чином, в порядку ст. 64 ГПК України. Згідно з спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб. фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 22160715 від 12.08.2016р., станом на 12 серпня 2016 р. значиться юридична особа - ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик», ідентифікаційний код 37835300, місцезнаходження: 69121, АДРЕСА_1. Саме на цю адресу надсилались процесуальні документи. Примірник ухвали про порушення провадження у справі від 28.07.2016р., який адресовано відповідачу, повернуто підприємством поштового зв'язку на адресу суду з позначкою причини повернення В«закінчення терміну зберіганняВ» .

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України В«Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції від 26.12.2011 р. № 18 за змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду.

Зазначене свідчить, що судом вжиті заходи повідомлення відповідача про порушення провадження у справі, місце та час розгляду справи.

Заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

01.09.2011 року ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» звернулося до Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» із заявою про відкриття поточного рахунку та карткою зі зразками підписів та відтиску печатки.

За вказаною заявою банк за наявності вільних грошових ресурсів здійснює обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, про розмір якого банк повідомляє клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку та клієнта; порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентуються Умовами та Правилами надання банківських послуг і Тарифами банку, що розміщенні в мережі Інтернет на сайті www.privatbank.ua, які разом із цією анкетою (заявою) становлять договір банківського обслуговування.

Відповідно до пункту 3.18.1.1 Умов та Правил надання банківських послуг, які застосовуються до виниклих правовідносин кредитний ліміт на поточний рахунок (надалі - кредит) надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів клієнта, у межах кредитного ліміту (надалі - ліміт). Техніко-економічного обґрунтування кредиту фінансування поточної діяльності. Про розмір ліміту банк повідомляє клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлення засоби електронного зв'язку банку та клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms-повідомлення чи інших). Банк здійснює обслуговування ліміту клієнта, що полягає у проведенні його платежів понад залишку засобів на поточному рахунку клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, шляхом дебатування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо. Кредит надається у обмін на зобов'язання клієнта щодо поверненню кредиту, сплати процентів та винагороди (пункт 3.18.1.3 Умов та Правил надання банківських послуг).

Як вбачається з матеріалів справи та не спростовано відповідачем, позивачем встановлено відповідачу кредитній ліміт у розмірі 30000 грн.

Позивач зазначає, що 12.06.2014 р. до Єдиного держаного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» (ЄДРПОУ 37835300) головою комісії з припинення призначено ОСОБА_3.

Маючи підтверджені вимоги до відповідача, ОСОБА_1 направив на адресу голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» та на адресу боржника заяву про визнання грошових вимог на суму 115141,21 грн. та необхідні документи, що підтверджують заборгованість відповідача, а саме копію розрахунку заборгованості станом на 23.05.2016 року та копією довіреності представника Банку. Дана вимога направлялась відповідачу 17.06.2016 р., що підтверджується фіскальним чеком та описом вкладення від 17.06.2016 р. (арк.с. 17-18).

Зазначена вимога отримана особисто ОСОБА_5 21.06.2016 р., про що свідчить особистий підпис на рекомендованому повідомленню про вручення поштового відправлення (арк.с. 19).

Разом з тим, будь-яких відповідей, погоджень, заперечень тощо на адресу Банку від голови ліквідаційної комісії не надходило.

Поштове відправлення (вимога № 20140620РВ310 від 16.06.2016р.), що надлилося на адресу ТОВ «Ай Ті Джі Логістик» повернуто відправнику за закінченням строку зберігання (арк.с. 20).

Як зазначає позивач, вказана обставина свідчить про протиправне ухилення голови ліквідаційної комісії відповідача від виконання обов'язку щодо визнання заборгованості перед позивачем за спірним кредитним договором та включення вимог позивача до проміжного ліквідаційного, що і стало підставою для звернення з позовом до суду.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінивши надані докази, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги про зобов'язання ліквідаційну комісію ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» в особі голови ліквідаційної комісії, визнати грошові вимоги Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 «Приватбанк» у загальному розмірі 115141,21 грн. та включити зазначені вимоги до проміжного ліквідаційного балансу підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Укладений між сторонами договір за своїм змістом та правовою природою є кредитним договором, а тому права та обов'язки сторін, що виникають при одержанні та поверненні кредиту, регулюються умовами договору, Умовами та Правилами надання банківських послуг та відповідними положеннями Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з пунктом 3.18.1.8 Умов та Правил надання банківських послуг проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до «Умов та правил надання банківських послуг» (або у формі «Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки» або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/ Інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформації, або в будь-які іншій формі далі «Угода»). При порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених «Умов та правил надання банківських послуг», банк на свій розсуд має право змінити умови кредитування, встановивши інший термін повернення кредиту. При належному виконанні клієнтом зобов'язань, передбачених «Умовами та правилами надання банківських послуг», за відсутності заперечень за місяць до закінчення терміну обслуговування ліміту, проведення платежів клієнта у порядку обслуговування ліміту може бути продовжено банком на той самий строк. Термін також може бути змінений банком згідно п. 3.18.2.3.4 цього розділу «Умов та правил надання банківських послуг». Згідно статей 212, 651 Цивільного кодексу України у випадку порушення клієнтом якого-небудь із зобов'язань по кредиту, банк на свій розсуд, починаючи з 91-ого дня порушення якого-небудь з зобов'язань має право встановити інший строк повернення кредиту. При цьому банк направляє клієнту повідомлення з зазначенням дати строку повернення кредиту на свій вибір або в письмовій формі, або за допомогою засобів електронного зв'язку банка і клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms- повідомлення чи інших). При непогашення заборгованості у строк, вказаний в повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, вказаної в повідомленні, вважається простроченою.

У пункті 3.18.1.11 Умов та Правил надання банківських послуг періодом безперервного користування є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Період безперервного користування "кредитним лімітом на поточному рахунку" не більше 35 днів. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості за кредитом в цей період не впливають на зміну дати початку періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченні якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо.

Відповідно до частини 1 статті 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно наданого Банком розрахунку у зв'язку з неповерненням кредитних коштів за відповідачем утворилася заборгованість за період з 27.09.2011 року по 23.05.2016 року у розмірі 30000,00 грн.

Відповідно до частини 1 статті 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом; розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором; якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

У пунктах 3.18.4.1, 3.18.4.1.1, 3.18.1.4.1.2 та 3.18.1.4.1.3 Умов та Правил надання банківських послуг встановлено, що за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт сплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційна процентна ставка). Порядок розрахунку процентів: за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати анулювання дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (надалі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню"), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою у розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При не обнулінні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, клієнт сплачує банку за користування кредитом проценти у розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню. У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. У випадку порушення клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення будь-якого з грошових зобов'язань та при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами та Правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня наступного за датою порушення зобов'язань.

Відповідно до п. 3.2.1.4.1.3 Умов та Правил надання банківських послуг , які застосовуються до спірних правовідносин, у випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. У випадку порушення клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 56% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення будь-якого з грошових зобов'язань та при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами та Правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня наступного за датою порушення зобов'язань.

Розрахунок відсотків за користування кредитом здійснюється щодня, починаючи з дати утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількістю днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків здійснюється до повного погашення заборгованості по кредиту, на суму залишку заборгованості по кредиту. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати (пункт 3.18.4.9 Умов та Правил надання банківських послуг).

З вищевикладеного вбачається, що відповідач за користування кредитними коштами повинен був сплатити відсотки, які згідно розрахунку та банківської виписки за період з 27.09.2011 року по 23.05.2016 року становлять 33788,06 грн.

Згідно пункту 3.18.4.4 Умов та Правил надання банківських послуг клієнт сплачує банку винагороду за використання ліміту у відповідності з пунктами 3.18.1.6, 3.18.2.3.2, 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, існуючого на кінець банківського дня за попередній місяць, у порядку, передбаченому Умовами та Правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає Банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Оплата винагороди здійснюється в гривні. У разі якщо видається в іноземній валюті, винагорода сплачується у гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

З урахуванням зазначеного слідує, що відповідач за користування кредитними коштами повинен був сплатити комісію, яка згідно розрахунку та банківської виписки за період з 27.09.2011 року по 23.05.2016 року складає 7830,00 грн.

Відповідно до пункту 3.18.6.1 Умов та Правил надання банківських послуг обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку клієнта здійснюється з моменту подання клієнтом в банк заяви на приєднання до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку і картки зі зразками підписів та відтиску печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою чи електронною інформацією, або у будь-якій іншій формі) чи/або з моменту надання клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитного ліміту вказаних у них сум, і діє у об'ємі перерахованих коштів до повного погашення зобов'язань сторонами.

Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін); зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Отже, строк повернення кредитних коштів, сплати відсотків за користування кредитними коштами та комісійної винагороди вважається таким, що настав.

На момент розгляду справи доказів погашення заборгованості по кредиту, відсоткам за користування кредитними коштами та по комісійній винагороді перед позивачем відповідач не надав, позовні вимоги не спростував.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до вимог договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 та 2 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання; пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно із частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до пункту 3.18.5.1 Умов та Правил надання банківських послуг у випадку порушення клієнтом будь-якого із зобов'язань із сплати відсотків за користування кредитом, передбачених пунктами 3.18.2.2.2, 3.18.4.1, 3.18.4.2, 3.18.4.3 строків повернення кредиту, передбачених пунктами 3.18.1.8, 3.18.2.2.3, 3.18.2.3.4, винагороди, передбаченої пунктами 3.18.2.2.5, 3.18.4.4, 3.18.4.5, 3.18.4.6 клієнт сплачує банку за кожний випадок порушення пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (в % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А у разі реалізації банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, клієнт сплачує банку пеню у розмірі, вказаному в пункті 3.18.4.1.3 від суми заборгованості за кожний день прострочення; сплата пені здійснюється у гривні. У випадку якщо кредит надається в іноземній валюті, пеня сплачується у гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати. Нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язання, передбаченого пунктами 3.18.0.5.1, 3.18.5.2, 3.18.5.3 здійснюється протягом 3 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконане клієнтом (пункт 3.18.5.4 Умов та Правил надання банківських послуг).

Позивач надав до суду розрахунок пені за несвоєчасне виконання зобов'язань за спірним договором банківського обслуговування, відповідно до якого розмір пені становить 43523,15 грн.

Таким чином, непогашеними зобов'язаннями відповідача перед позивачем складають 115141,21 грн., які складаються з 30000,00 грн. - заборгованість за кредитом, 33788,06 грн. - відсотки, 7830,00 грн. - комісія та 43523,15 грн. - пені.

Відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідач ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю підприємство «Ай Ті Джі Логістик» (ЄДРПОУ 37835300) перебуває в стані припинення підприємницької діяльності, головою комісії з припинення призначено ОСОБА_3 (арк.с. 41-43, 100).

Згідно зі статтею 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Публічне акціонерне товариство ОСОБА_1 банк «Приватбанк» зазначає, що лише під час моніторингу в ЄДР даних щодо стану боржника, дізналося про внесення до реєстру запису про припинення товариства з обмеженою відповідальністю підприємство «Ай Ті Джі Логістик» (ЄДРПОУ 37835300) та негайно направило заяву з кредиторськими вимогами до голови ліквідаційної комісії у розмірі 115141,21 грн.

Отже, Публічне акціонерне товариство ОСОБА_1 банк «Приватбанк» своєчасно звернулося із кредиторськими вимогами у сумі 115141,21 грн. до відповідача.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем отримано вимогу 21.06.2016 року, однак відповіді не надано.

Згідно п. 1.7 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. № 14 «Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань» якщо боржник (відповідач) заперечує проти одержання ним вимоги кредитора, останній (позивач) зобов'язаний подати господарському суду докази її надіслання боржникові. Ухилення боржника від одержання на підприємстві зв'язку листа, що містив вимогу (відмова від його прийняття, нез'явлення на зазначене підприємство після одержання його повідомлення про надходження рекомендованого або цінного листа) не дає підстав вважати вимогу непред'явленою.

Голова ліквідаційної комісії відповіді на адресу Банку не направив, кредиторські вимоги не задовольнив.

Згідно з частиною восьмою статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

У визначений частиною шостою статті 105 Цивільного кодексу України строк відповідач заяву з кредиторськими вимогами позивача не розглянув, що і стало причиною виникнення спору.

Частиною третьою статті 112 Цивільного кодексу України унормовано, що у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду з позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Враховуючи, що відповідь на надіслану вимогу ПАТ КБ «Приватбанк» голова комісії з припинення (ліквідатор) відповідача зобов'язаний надати протягом тридцяти днів з дня її отримання, тобто до 21.07.2016 року включно, то з урахуванням нормативних строків пересилання письмової кореспонденції до 25.07.2016 року включно ПАТ «КБ «Приватбанк» мав сподівання на отримання відповіді від голови комісії з припинення (ліквідатора) відповідача.

Таким чином, саме з 25.07.2016 року позивач дізнався, що голова комісії з припинення (ліквідатор) відповідача ухиляється від розгляду його кредиторських вимог, та саме у ПАТ КБ «Приватбанк» виникло право на звернення до суду з даним позовом.

Тобто, позивач мав право подати відповідний позов до 25.01.2017 року включно.

Позивач з позовом до суду звернувся 22.07.2016 р., що підтверджується печаткою на поштовому конверті та описом вкладення до цінного листа, тобто в межах визначеного строку (арк.с. 47-48).

Обставини справи свідчать, що всупереч наведеним вище нормам права, ПАТ КБ «Приватбанк» відповіді на свою заяву про визнання (чи відмову) визнання кредиторських вимог так і не отримав.

Отже, в даному випадку, зважаючи на відсутність відповіді ліквідаційної комісії на вимоги кредитора, не має підстав вважати погашеними кредиторські вимоги ПАТ КБ «Приватбанк» в сумі 115141,21 грн., що виникли із зобов'язань заявою про відкриття поточного рахунку та карткою зі зразками підписів та відтиску печатки від 01.09.2011р.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. В силу вказаної норми предметом доказування є обставини, які свідчать про дійсні права та обов'язки сторін у справі та складаються з фактів, якими позивач обґрунтовує підстави позову, та фактів, якими відповідач обґрунтовує заперечення проти позову.

Статтями 42, 43 ГПК України встановлено, що господарський судовий процес здійснюється на засадах змагальності та рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом. При цьому принцип змагальності передбачає покладання тягаря доказування на сторони, покладання на них відповідальності за доведеність їхніх вимог чи заперечень; вимагає від сторін ініціативи та активності в реалізації їхніх процесуальних прав.

Статтею 22 ГПК України встановлено загальний обов'язок сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

В даному випадку, відповідач своїм правом на участь у судовому розгляді справи не скористався, письмових пояснень не надав, проти позову не заперечив, доказів погашення заборгованості у повному обсязі суду не надав.

Враховуючи викладене, беручи до уваги наявність заборгованості відповідача перед позивачем, позовні вимоги позивача є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 75, 82-84 Господарського процесуального кодексу України господарський суд Запорізької області, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 банк «Приватбанк» до ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістік» про зобов'язання визнати грошові вимоги та включити їх до реєстру кредиторів задовольнити в повному обсязі.

Зобов'язати ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» (69121, АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ 37835300) в особі голови ліквідаційної комісії ОСОБА_3 визнати вимоги Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 банку «Приватбанк» (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна перемоги, буд. 50, код ЄДРПОУ 14360570) зі сплати заборгованості за договором банківського обслуговування б/н від 01.09.2011 р., станом на 23.05.2016 р. у розмірі 115141,21 грн. (сто п'ятнадцять тисяч сто сорок одна грн. 21 коп.), яка складається із заборгованість за кредитом - 30000,00 (тридцять тисяч) грн. 00 коп., заборгованість за відсотками - 33788,06 (тридцять три тисячі сімсот вісімдесят вісім грн. 06 коп.), заборгованість з комісії - 7830,00 (сім тисяч вісімсот тридцять грн. 00 коп.), пеня - 43523,15 (сорок три тисячі п'ятсот двадцять три грн. 15 коп.) та включити ці вимоги до проміжного ліквідаційного балансу ТОВ «Ай Ті Джі Логістик».

Стягнути з ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю «Ай Ті Джі Логістик» (69121, АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ 37835300) на користь Публічного акціонерного товариства ОСОБА_1 банк «Приватбанк» (юридична адреса: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50; код ЄДРПОУ 14360570) 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 09.09.2016р.

Суддя Л.М. Сушко

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів із дня оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання повного рішення.

Дата ухвалення рішення08.09.2016
Оприлюднено19.09.2016
Номер документу61253990
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1979/16

Судовий наказ від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Судовий наказ від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Рішення від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 12.08.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.07.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні