Рішення
від 01.08.2006 по справі 10/137-2664
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/137-2664

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" серпня 2006 р.Справа № 10/137-2664

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Півторака М.Є.             

Розглянув справу

За позовом : Прокурора Чортківського району Тернопільської області в інтересах держави  в особі Міністерства палива та енергетики Національної  акціонерної компанії  «Нафтогаз»України, Відкритого акціонерного товариства «Чортківгаз», м. Чортків, вул. Гранична –бічна, 39б Тернопільської області

До відповідача : Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області

За участю представників:

Прокурора: Тиховліс Г.М. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах Прокуратури Тернопільської області , посвідчення № 2

Позивача : Бибизанта Т.Л. – юрисконсульта, довіреність № 388 від 10.04.2006 року;

Відповідача : не прибув

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено  процесуальні права та обов'язки , передбачені статтями 20,22,29, Господарського процесуального Кодексу України .

За відсутності відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи:  

Прокурор Чортківського району  звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики, Національної  акціонерної компанії  «Нафтогаз»України, Відкритого акціонерного товариства «Чортківгаз», м. Чортків з позовом до Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області про стягнення заборгованості  в сумі 1 088,29 грн.

Свої вимоги позивач обґрунтовує умовами Договору на постачання  і транспортування природного газу № 17/с-240,  укладеного  між сторонами  по справі 01.01.2006 року, на виконання умов якого ВАТ „Чортківгазгаз”  транспортувало  відповідачу по справі  природній газ , а останній прийняв, проте повністю не оплатив  вартості отриманого газу, в результаті чого виникла заборгованість, а тому просить стягнути з відповідача суму боргу в розмірі 1 088 грн. 29  коп., з яких  903 грн. 04  грн. вартість спожитого природного газу та 185 грн. 25 пені та штрафу за несвоєчасне проведення розрахунків; витрати по сплаті державного мита та послуг на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу просить  покласти на відповідача.

          Розгляд справи, призначений вперше ухвалою суду від 22 червня 2006 року  на 11 липня 2006 року відкладався до 16:20 годин 01 серпня 2006 року, в зв'язку з неявкою представника відповідача.

Відповідач відзиву на позовну заяву не подав, в судові засідання не з'явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, а тому, справа розглядається за правилами ст. 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Представники позивача та прокурора в судовому засіданні  заявлені  вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи , заслухавши пояснення представника  позивача та висновок прокурора, оцінивши представлені докази в їх сукупності, господарський суд  встановив:  

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 29 Господарського процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст.20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру”  при   здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів  прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також, підприємств та інших юридичних  осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Як встановлено у судовому засіданні, між ВАТ „Чортківгаз”, м. Чортків  (Постачальник) та Чортківським державним обласним навчально –курсовим комбінатом, м. Чортків (Покупець) 01.01.2006 року  укладено договір № 17/с-240  на постачання і транспортування природного газу, у відповідності до умов якого  «Постачальник»зобов'язується в 2006 році  продати  природний газ, а „Покупець”, в свою чергу,  прийняти на оплатити вартість газу та  його транспортування.

П. 5.1 Договору сторони погодили  ціну природного газу, який продається по даному  договору і,  відповідно, складає 589,37 грн. за одну тисячу кубічних метрів (в тому числі  ПДВ), з врахуванням вартості транспортування газу.

Фактична кількість  поставленого по даних Договорах природного газу визначається на підставі щомісячних актів фактичного споживання природного газу, які підписуються між  «Покупцем» та «Постачальником»(п. 3.1 Договорів від 01.01.2004 року та від 01.01.2005 року).

Розрахунки за отриманий природний газ здійснюються покупцем попередньою оплатою  не пізніше ніж за 5 (п'ять) банківських днів  до початку  місяця поставки в розмірі 100% вартості заявленого газу та послуг по його транспортуванню Остаточний розрахунок проводиться  до 10 числа наступного за звітними  місяця шляхом перерахунку грошових коштів на розподільчий рахунок  „Постачальника”.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До вимог господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з врахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності до ст. 509 Цивільного Кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт ( управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

У відповідності до вимог ст. ст. 525,526  ЦК України  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Беручи до уваги доводи позивача, оцінені докази, суд дійшов висновку про те, що, між позивачем та відповідачем виникли зобов'язання з договору поставки, згідно якого, в силу ст. 712 ЦК України, продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк ( строки) товари у власність покупця для виконання його підприємницької діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар та сплатити за нього певну грошову суму, що підтверджується документами, копії яких знаходяться у матеріалах справи.

Згідно пункту 4.13 вищезазначеного договору, прийом передачі газу спожитого „Покупцем” у відповідному місяці оформляється актом реалізації газу між Постачальником та покупцем, які уповноважені представники сторін складають до 1 числа, наступного за звітним місяця і вони є підставою для складання Постачальником щомісячного  реєстру і підставою для проведення остаточних розрахунків між покупцем та постачальником за надані транспортні  послуги.

На виконання умов договору Постачальником за період з січня  по квітень  2006  свої зобов'язання в частині транспортування природного газу виконано , що підтверджено актами приймання –передачі  природного газу, належним чином завірені копії яких знаходяться у матеріалах справи.

Проте за отриманий згідно з договором № 17/с-240 від 01.01.2006 року  природний газ відповідач розрахувався частково  і станом на 06.06.2006 року заборгованість Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області   перед позивачем по справі за спожитий природний газ  та послуг по його транспортуванню становить –903,04 грн.

Таким чином, на час подання позову до суду відповідач не оплатив вартості поставленого йому  позивачем природного газу повному обсязі, що в силу ст.ст. 526 та 530 ЦК України є неприпустимим, а тому  позовні вимоги  в частині стягнення заборгованості в сумі 903,04 грн. підлягають до задоволення , як обґрунтовано заявлені та підтверджені документально .

Статтею 209 Цивільного кодексу України встановлено , що особа , яка не виконала зобов'язання або виконала його неналежним чином несе майнову відповідальність на умовах , передбачених законом або договором.

Виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема,  неустойкою ( стаття 546 ЦК ) .

Неустойкою ( штрафом , пенею ) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язань .

Пунктом 2 статті 343 Господарського кодексу України встановлено, що платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на період, за який сплачується пеня.

Отже , як випливає із змісту Цивільного кодексу України –відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань настає лише у випадках , передбачених законом або встановлено договором .

П. 7.2. Договору сторони передбачили за порушення терміну оплати  «Покупець»сплачує «Постачальнику»пеню в розмірі  0,5  відсотка від суми простроченого платежу за кожен день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Згідно представленого розрахунку позивача розмір нарахованої пені  та штрафу за порушення терміну оплати спожитого природного газу та наданих послуг  по його транспортуванню  станом на 06.06.2006 року   становить 185,25 грн., з яких 122,04 грн. –пеня та 63,21 грн. –сім відсотків штраф.

При даних обставинах справи судом приймається посилання позивача на те , що у нього є правові  підстави для стягнення пені та штрафу за порушення терміну оплати спожитого природного газу та наданих послуг  по його транспортуванню, а тому позовні вимоги в частині стягнення 185,25 грн. підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені та підтверджені документально .

У відповідності з пунктом 4 частини третьої статті 129 Конституції України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Доказів ,які б свідчили про погашення заборгованості перед позивачем на загальну суму 1088  грн. 29 коп. відповідач по справі - Чортківський державний обласний навчально –курсовий комбінат, м. Чортків суду не представив , а тому суд визначає , що на час розгляду позову  в суді борг  не сплачений і грошові вимоги на  суму 1 088 грн.  29 коп. підлягають до задоволення, як обґрунтовано заявлені та підтверджені документально .

Державне мито та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача, згідно приписів ст.ст. 44,49 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі наведеного , керуючись ст.ст. 121,129 Конституції України,  ст. ст. 209,509,525,526,546,712 ЦК України,  ст.ст. 20,22,29,33, 44, 49, 64, 75, 81-1, 82,84, 116 ,117 Господарського процесуального кодексу України, ст. 173,193, 224  Господарського кодексу України, Закону України «Про прокуратуру», господарський суд ,-

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області , ідентифікаційний код 14057204 на користь Відкритого акціонерного товариства  по газопостачанню та газифікації «Чортківгаз», м. Чортків, вул. Гранична –бічна, 39б Тернопільської області, ідентифікаційний код 21155830  –1088 грн.29 коп. заборгованості. Видати наказ .

3.Стягнути з Стягнути з Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області , ідентифікаційний код 14057204 в доход Державного бюджету України 102 грн. державного мита. Видати наказ.

4.Стягнути з Стягнути з Чортківського державного обласного навчально –курсового комбінату, м. Чортків, вул. Копичинецька, 7  Тернопільської області , ідентифікаційний код 14057204 на користь  Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”, м. Київ , пр. Перемоги, 44 , п/р  6002014180001 у ВАТ “Банк Універсальний” , м. Львів , МФО 325707 , код ЄДРПОУ 30045370 –118 грн.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення  судового процесу. Видати наказ.

5.Рішення набуває законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття .

На рішення суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційне подання, протягом десяти днів з дня прийняття  рішення, через місцевий господарський суд.

6.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

 

Суддя                                                                                          М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення01.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу61267
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/137-2664

Рішення від 01.08.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні