Рішення
від 08.07.2016 по справі 314/3083/16-ц
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/3083/16-ц

Провадження № 2/314/668/2016

Заочне рішення

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Вільнянськ 08 липня 2016 року

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючий суддя - Кофанов А.В.,

при секретарі - Лазечна Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом заступника прокурора Запорізької області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області до Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1, про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання права власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

Заступник прокурора Запорізької області, діючи в інтересах держави, звернувся до суду з позовом до Вільнянської райдержадміністрації та ОСОБА_1, в якому вимагає визнати незаконними та скасувати розпорядження Вільнянської РДА № 198 від 16.05.2014 року та № 286 від 17.07.2014 року, на підставі яких іншому відповідачу була виділена у власність земельна ділянка на території Михайлівської сільської Ради Вільнянського району Запорізької області, та визнати право власності на цю земельну ділянку за державою.

Як зазначив у своїй позовній заяві заступник прокурора Запорізької області, на підставі оспорюваних розпоряджень відповідачу ОСОБА_1 була виділена у власність земельна ділянка площею 0,1 га, розташована на території Михайлівської сільської Ради Вільнянського району Запорізької області, цільове призначення - для індивідуального дачного будівництва. Заступник прокурора вважає, що при виділенні земельної ділянки Вільнянська РДА перевищила свої повноваження та діяла не відповідно до закону, оскільки зазначена земельна ділянка розташовується за межами населених пунктів, розпоряджатися цими земельними ділянками Вільнянська РДА повноважень не мала. Враховуючи це, заступник прокурора області й звернувся до суду із зазначеними вимогами.

У судовому засіданні прокурор Свинаренко Р.В. підтримав заявлений позов, просить його задовольнити, врахувавши при цьому обставини та доводи, викладені у позовній заяві; вважає, що відповідач ОСОБА_1 набув право власності на земельну ділянку без достатніх правових підстав, Вільнянська РДА діяла при цьому з перевищенням своїх повноважень, а тому земельна ділянка має бути повернута у власність держави.

Відповідачі та/або їх представники у судове засідання не з'явилися, про дату та місце судового розгляду були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили. Враховуючи це, справу розглянуто в порядку ст.ст.224-226 ЦПК України в порядку заочного провадження.

Суд, заслухавши пояснення прокурора та дослідивши надані йому докази, вважає, що позов підлягає задоволенню повністю.

Так, 09.12.2013 року Вільнянською РДА було видано розпорядження № 523 "Про віднесення земель державної власності, за межами населених пунктів Вільнянського району Запорізької області до категорії земель іншого призначення". Згідно п.1 цього розпорядження, землі державної власності, розташовані на території Вільнянського району Запорізької області, які знаходяться за межами населених пунктів, не передані у власність або користування (не перебували раніше у власності та користуванні) та не перебувають у колективній власності, віднесено до земель іншого призначення.

У подальшому, Вільнянською РДА на підставі розпорядження її голови № 523 від 09.12.2013 року, видано розпорядження № 198 від 16.05.2014 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради". Згідно п.1 цього розпорядження, відповідачу ОСОБА_1 наданий дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1 га, розташованої на території Михайлівської сільської ради Вільнянського району за межами населених пунктів зі зміною цільового призначення - із земель державної власності іншого призначення в землі рекреаційного призначення, для ведення індивідуального дачного будівництва для подальшої передачі у власність.

Після цього Вільнянською РДА було видано розпорядження № 286 від 17.07.2014 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради". Відповідно до п.1 вказаного розпорядження, відповідачу ОСОБА_1 затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1 га на території Михайлівської сільради, для ведення індивідуального дачного будівництва, а відповідно до п.3 цього ж розпорядження йому зазначена земельна ділянка передана у власність (кадастровий номер 2321584000:07:002:0190).

Разом з цим, вбачається, що розпорядження Вільнянської РДА № 523 від 09.12.2013 року "Про віднесення земель державної власності, за межами населених пунктів Вільнянського району Запорізької області до категорії земель іншого призначення", на підставі якого були видані оспорювані розпорядження, визнана протиправною та скасована постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 20.11.2015 року.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч.1 ст.116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.122 ЗК України, районні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених ч. 4, 8 ст. 122 Кодексу, у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для: ведення водного господарства; будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району; індивідуального дачного будівництва.

Відповідно до ч.4 ст.122 ЗК України, центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, передбачених ч. 8 ст. 122 Кодексу, у власність або користування для всіх потреб.

Таким чином, Вільнянська РДА не наділена повноваженнями щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих за межами населених пунктів Вільнянського району Запорізької області. На момент видання спірних розпоряджень розпорядником земель сільськогосподарського призначення державної власності було Головне управління Держземагентства у Запорізькій області (на теперішній час - Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області). Тобто, при виданні спірних розпоряджень Вільнянська РДА порушила вимоги чч. 3, 4 ст.122 ЗК України, та перевищила свої повноваження.

Відповідно до п.10 ч.2 ст.16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 ЦК України, суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Відповідно до ч. 1 ст. 393 ЦК України, правовий акт органу державної влади, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Враховуючи викладене, розпорядження Вільнянської РДА № 198 від 16.05.2014 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради", та № 286 від 17.07.2014 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради" підлягають визнанню незаконними та мають бути скасовані.

Таким чином, на момент розгляду справи за відповідачем ОСОБА_1 зареєстровано право приватної власності на земельну ділянку площею 0,1 га, кадастровий номер 2321584000:07:002:0190, і така реєстрація здійснена без достатніх правових підстав. Разом з цим, спірна земельна ділянка на підставі Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розмежування земель державної та комунальної власності" є державною власністю, належить до земель сільськогосподарського призначення, в силу Закону не вибула та перебуває у володінні держави. Повноваження власника від імені держави стосовно спірної земельної ділянки на момент розгляду справи здійснює Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області відповідно до вимог ч.4 ст.122 ЗК України

Відповідно до ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Згідно вимог ч.2 ст.393 ЦК України, власник майна, права якого порушені внаслідок видання правового акта органом державної влади, має право вимагати відновлення того становища, яке існувало до видання цього акта.

З урахуванням викладеного, позов заступника прокурора має бути задоволений у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10, 60, 212-215 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позов заступника прокурора Запорізької області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області до Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1, про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити повністю.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації № 198 від 16.05.2014 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради" в частині надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_1.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації від № 286 від 17.07.2014 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення індивідуального дачного будівництва на території Михайлівської сільської ради" в частині затвердження проекту землеустрою та передачі земельної ділянки для індивідуального дачного будівництва площею 0,1 га, кадастровий номер - 2321584000:07:002:0190, розташованої на території Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, у приватну власність ОСОБА_1.

Визнати за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області право власності на земельну ділянку площею 0,1 га, кадастровий номер - 2321584000:07:002:0190, розташовану на території Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Стягнути з солідарно з Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області (ЄДРПОУ 02140870, юридична адреса: вул.Бочарова, 12, м.Вільнянськ Запорізької області, 70002), та ОСОБА_1 (інн НОМЕР_1, адреса проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, 69121) на користь прокуратури Запорізької області (ЄДРПОУ 02909973, юридична адреса: вул.Матросова 29а, м.Запоріжжя, 69057, розрахунковий рахунок № 35217095000271, код класифікації видатків бюджету - 2800, відкритий в Державній казначейській службі України, м.Київ, МФО 820172, отримувач: прокуратура Запорізької області, ЄДРПОУ 02909973) судові витрати у розмірі 4823 гривні на сплату судового збору.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Запорізької області через Вільнянський районний суд Запорізької області.

Відповідачі можуть подати заяву про перегляд цього рішення Вільнянським районним судом Запорізької області до цього суду протягом десяти діб з дня отримання копії рішення.

Суддя А.В. Кофанов

08.07.2016 року

08.07.2016

СудВільнянський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.07.2016
Оприлюднено19.09.2016
Номер документу61277398
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —314/3083/16-ц

Ухвала від 25.04.2016

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 25.04.2016

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Рішення від 08.07.2016

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

Ухвала від 31.03.2016

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кофанов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні