Ухвала
від 06.09.2016 по справі 760/8195/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

06.09.2016 760/8195/16-к

1-кс/760/11933/16

солом`янський районний суд міста києва

УхВАЛА

і м е н е м У к р а ї н и

06 вересня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про арешт грошових коштів, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Вебікс", ТОВ "Ф-Проект" у ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300175)

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015110130000019 від 28.07.2015, за фактом фіктивного підприємництва та сприяння в ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах юридичним особам за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що на території Київської області діє організована злочинна група осіб у складі п`яти осіб, які використовували реквізити та поточні рахунки фіктивних підприємств, чим самим сприяли діючим суб`єктам підприємницької діяльності в умисному ухиленні від сплати податків, шляхом документального оформлення господарських операцій, які свідчать про нібито купівлю продаж товарно матеріальних цінностей, послуг або укладання угод про надання поворотної фінансової допомоги.

У ході проведення обшуків, за адресами здійснення незаконної діяльності учасниками організованої злочинної групи, та інших учасників виявлено та вилучено печатки ряду підприємств, що свідчить про фіктивність вказаних юридичних осіб, та використання їх реквізитів у схемах безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ.

У подальшому під час проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій встановлено, що зазначена вище група осіб, з метою пособництва в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах використовувала суб`єкти господарювання, які мають явні ознаки «фіктивності», серед яких ТОВ "Юнівет Груп", ТОВ "Основа Інвест", ТОВ "Амідпро", ТОВ "Ізотерм Груп", ТОВ "Вернон", ТОВ "Оріон Євростар", ТОВ "Фін-Консалт", ТОВ "Терморесурс", ТОВ "Консалтпрайм", ТОВ "Вебікс", ТОВ "Вераєті", ТОВ "Ф-Проект", ТОВ "Фірма "Едтава", ТОВ "Петропродуктсервіс", ТОВ "Нокас", ТОВ "Група "Ноосфера", ТОВ "Вертікс-Фінанс", ТОВ "Інвайт ЛТД".

Вказані підприємства звітуються використовуючи одну IP-адресу, що підтверджуючи їх фіктивність, пов`язаність та те, що вказані піддприємства підконтрольні одній групі осіб.

Зазначена група осіб використовувала реквізити зазначених вище юридичних та фізичних осіб в схемах незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат для підприємств платників податку, а кошти отримані від такої діяльності, у подальшому знімалися готівкою, з банківських рахунків ФСПД та поверталися замовникам, за мінусом відсотків, які утримуються за зняття готівки, тобто створили та прийняли активну участь у роботі так званого «Конвертаційного центру».

Так, у ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій та проведеним аналізом баз даних ДФС України - АІС «Податковий блок», встановлено, що зазначені вище СГД з ознаками «фіктивності» суб`єкти підприємницької діяльності з початку 2016 року незаконно формували податковий кредит підприємствам вигодонабувачам на суму на загальну суму понад 3500 тис. грн., що в 5000 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та являється особливо великим розміром, та продовжують свою незаконну діяльність і по даний час.

Встановлено, що ТОВ "Юнівет Груп", ТОВ "Основа Інвест", ТОВ "Амідпро", ТОВ "Ізотерм Груп", ТОВ "Вернон", ТОВ "Оріон Євростар", ТОВ "Фін-Консалт", ТОВ "Терморесурс", ТОВ "Консалтпрайм", ТОВ "Вебікс", ТОВ "Вераєті", ТОВ "Ф-Проект", ТОВ "Фірма "Едтава", ТОВ "Петропродуктсервіс", ТОВ "Нокас", ТОВ "Група "Ноосфера", ТОВ "Вертікс-Фінанс", ТОВ "Інвайт ЛТД" не мають основних засобів, власних або орендованих офісних та складських приміщень, працівників, тобто всіх складових частин для забезпечення проведення законної фінансово-господарської діяльності та звітуються із однієї фактичної адреси.

З вищезазначених фактів, вбачається, що діяльність зазначених вище СГДздійснюється поза межами правового поля, що у свою чергу свідчить про не набуття належним чином цивільної право-дієздатності. Таким чином, операції зазначених вище юридичних осіб є фіктивними правочинами, та такими, що вчинено без наміру створення правових наслідків, які обумовлювались цими правочинами (ст.234 Цивільного Кодексу України (ЦКУ).

Встановлено, у ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300175) відкрито рахунки для:

-ТОВ "Вебікс" (код ЄДР 36801108) НОМЕР_1 (українська гривня, євро, долар США), НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня), НОМЕР_4 (українська гривня);

-ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДР 33348165) НОМЕР_5 (українська гривня);

У ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300175) зберігаються відомості про рух грошових коштів та залишки коштів на рахунках.

Дані відомості перебувають у володінні та зберігаються лише в банківській установі де відкрито та обслуговується рахунок клієнта, та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та кваліфікацію дій службових осіб зазначених суб`єктів господарської діяльності, являються джерелом доказів, а тому виклик в судове засідання службових осіб банківської установи призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів. Саме з метою збереження такого майна, що підпадає під п.1 ч.2 ст.170 КПК України, слідчий просить задовольнити клопотання.

Окрім цього вищевказані відомості, які містять охоронювану законом таємницю, становлять банківську таємницю, тимчасовий доступ до яких, здійснюється лише на підставі ухвали слідчого судді, суду, відповідно до вимог ст.ст. 159, 162 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, слідчий вважає, що є всі підстави вважати, що гроші, що знаходяться на вищезазначених банківських рахунках, є предметом протиправної діяльності, самі по собі є об`єктом та знаряддям злочину, містять ознаки речових доказів та використовувались та отримані в наслідок вчинення шахрайських дій, а також для сприяння суб`єктам підприємницької діяльності мінімізації податкових зобов`язань, розкраданню державного майна та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, отримані злочинним шляхом та можуть бути засобами для розкриття злочину та виявлення винних осіб та, в подальшому, визнані речовими доказами по кримінальному провадженню, а також з метою забезпечення можливої конфіскації майна та цивільного позову, а також збереження речових доказів.

Також є всі підстави вважати, що грошові кошти з зазначених рахунків можуть бути перераховані на розрахункові рахунки інших юридичних/фізичних осіб, що призведе до їх втрати і унеможливить встановлення причетних до злочину осіб.

Отже, з метою запобігання протиправним діям з використанням банківських рахунків, припинення злочинної діяльності, в подальшому відшкодування спричинених збитків, забезпечення можливих у майбутньому цивільних позовів та конфіскації майна, а також збереження речових доказів, у слідчого виникла необхідність у накладенні арешту на банківські рахунки вищеперерахованих підприємств, які відкрито у відповідній банківській установі, зокрема видаткової частини рахунків за виключенням податкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших юридичних та фізичних осіб завдано не буде, так як зазначена група підприємств створена/придбана виключно з метою прикриття незаконної діяльності, а особи які вважаються засновниками та службовими особами не мають жодного відношення до фінансово-господарської діяльності підприємств.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Згідно ст. 59 Закону України Про банки і банківську діяльність від 07.12.2000 року арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом. Зняття арешту з майна та коштів здійснюється за постановою державного виконавця або за рішенням суду.

Зупинення власних видаткових операцій банку за його рахунками, а також видаткових операцій за рахунками юридичних або фізичних осіб здійснюється лише в разі накладення арешту відповідно до частини першої цієї статті, крім випадків, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму". Зупинення видаткових операцій здійснюється в межах суми, на яку накладено арешт, крім випадків, коли арешт накладено без встановлення такої суми.

Згідно ст. 98 КПК України речовими доказами визнаються гроші отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи, а також гроші у будь-якій валюті готівкою або безготівковій формі, що знаходяться на банківський рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, за наявності достатніх підстав вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Відповідно до ст. 159 тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно п.1,2,3 ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи обставини вчинення імовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке ґрунтується на положеннях ст. ст. 161, 162 КПК України, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення даного клопотання та накладення арешту на грошові кошти і надання тимчасового доступу до речей і документів.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст 98, 107, 132, 159, 160, 162, 163, 164, 170, 309 КПК, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

1.Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунках та заборонити відчужувати кошти з банківських рахунків (в частині видаткових операцій, крім обов`язкових платежів до бюджету та для виплати заробітної плати), відкритих у ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300175) для:

-ТОВ "Вебікс" (код ЄДР 36801108) НОМЕР_1 (українська гривня, євро, долар США), НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня), НОМЕР_4 (українська гривня);

-ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДР 33348165) НОМЕР_5 (українська гривня);

станом на дату, годину та хвилину отримання ухвали суду та в подальшому зупинити видаткові операції по цим рахункам.

2. Зобов`язати службових осіб ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300175) надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження за №320151101300000019, або уповноваженій особі за дорученням слідчого, тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію про залишок на рахунку у формі довідки, на момент накладення арешту на вищевказані рахунки та виписку по рахункам з моменту відкриття по момент виконання ухвали.

У разі невиконання вимог тимчасового доступу до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

3. Зобов`язати старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_3 направити копії зазначеної ухвали ТОВ "Вебікс" (код ЄДР 36801108), ТОВ «Ф-Проект» (код ЄДР 33348165)

Ухвала слідчого судді в частині накладення арешту може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її постановлення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо ухвалу слідчого судді було винесено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала в частині накладення арешту на майно виконується слідчим шляхом представлення її примірника банку. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання в цій частині.

В частині надання тимчасового доступу до документів - визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 матеріали судового провадження № 760/8195/16-к 1-кс/760/11933/16

Примірник 2 старший слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 .

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.09.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —760/8195/16-к

Ухвала від 29.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 13.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 15.03.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

Ухвала від 01.06.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

Ухвала від 26.05.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кицюк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні