Ухвала
від 13.09.2016 по справі 7/162-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"13" вересня 2016 р. Справа № 7/162-Б за заявою агрофірми В«Світанок-СервісВ»у формі ЗАТ, с. Хорохорин, Луцький район

до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«Старк-АгроВ» , с. Усичі, Луцький район

про банкрутство

Суддя Шум М. С.

Представники сторін:

віз заявника: н/з.

від боржника: н/з.

від ПАТ «АКПІБ»: ОСОБА_1, довіреність № 09-32/339

ліквідатор: ОСОБА_2

Встановив: Постановою господарського суду від 12.01.2011р. СГ ТОВ «Старк-Агро» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2

11.08.2016р. ліквідатор банкрута ОСОБА_2 через канцелярію суду подав звіт та ліквідаційний баланс СГ ТОВ «Старк-Агро» з підтверджуючими документами.

В судовому засіданні ліквідатор СГ ТОВ «Старк-Агро» звіт та ліквідаційний баланс банкрута просив затвердити, провадження у справі припинити.

Представник кредитора щодо затвердження звіту та ліквідаційного балансу не заперечив.

Будь-які заперечення від інших кредиторів на адресу суду не надходили.

Заслухавши пояснення ліквідатора, представника кредитора та дослідивши матеріали справи, господарський суд, в с т а н о в и в :

19.01.2013 року набрав чинності Закон України № 4212-VI від 22.12.2011 року «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яким Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» викладено в новій редакції.

Відповідно до п. 1-1 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру , застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

У даній справі про банкрутство СГ ТОВ «Старк-Агро» застосовується положення Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції чинній до 19.01.2013 року.

Згідно звіту ліквідатора та долучених до нього документів встановлено:

У відповідності до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі - Закон про банкрутство), а також постанови господарського суду ліквідатором банкрута вчинено дії на виконання заходів ліквідаційної процедури.

Банкрут - СГ ТОВ «Старк-Агро» зареєстровано за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1. Державна реєстрація банкрута проведена 23.02.2001., про що свідчать установчі документи банкрута та Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У відповідності до вимог Закону про банкрутство виконано наступне.

Згідно вимог Закону про банкрутство та постанови господарського суду опубліковано відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (газета «Голос України» №10 від 20.01.2011р.).

В межах ліквідаційної процедури з поточними грошовими вимогами звернулись:

УПФУ в Луцькому районі в загальному розмірі 94 349,45 грн. Заяву з грошовими вимогами обґрунтовано зобов'язаннями банкрута по сплаті витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах та

ПАТ «Промінвестбанк» в загальному розмірі 41 517,34 грн. Заяву з грошовими вимогами обґрунтовано зобов'язаннями банкрута за кредитним договором, які виникли в процедурі розпорядження майном.

Вимоги поточних кредиторів розглянуто ліквідатором та включено до реєстру вимог кредиторів.

Ліквідатором на виконання вимог законодавства подавались відомості державному органу з питань банкрутства щодо процедури банкрутства СГ ТОВ «Старк-Агро».

За наслідками введення судової процедури банкрутства санація боржника арбітражному керуючому не передано в повному обсязі документацію та товарно-матеріальні цінності товариства.

У зв'язку із зазначеним, інвентаризація належних товариству майнових активів здійснювалась по факту їх виявлення, шляхом подання арбітражним керуючим запитів, розмежування майнових активів, що становлять пайовий фонд, який знаходився у використанні товариства.

З метою з'ясування відомостей про наявність (відсутність) майна та коштів у банкрута, банківських рахунків, для формування ліквідаційної маси додатково подано запити до:

- Луцької ОДПІ;

- КП «Волинське ОБТІ»;

- Луцького ВРЕР ДАІ при ГУ МВС України у Волинській області;

- Реєстраційної служби Луцького МУЮ;

- Державної інспекції сільського господарства у Волинській області;

- ДП «Інформаційний центр»;

- Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області;

- ГУ Держгеокадастру у Волинській області;

- Укррічінспекції;

- ДП «Український інститут промислової власності»;

- Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку»;

- Державної авіаційної служби;

- Волинської митниці ДФС у Волинській області;

На подані запити ліквідатором отримано відповіді щодо майнових активів банкрута, наявність банківських рахунків тощо.

Також під час судової процедури банкрутства санація боржника арбітражним керуючим встановлено факти нестачі товарно-матеріальних цінностей, зокрема майнових активів, які арбітражному керуючому не були передані.

По фактах нестачі та не передачі товарно-матеріальних цінностей товариства арбітражним керуючим було подано відповідні звернення до органів міліції та прокуратури.

Розслідування зазначених обставин з 2010 року не призвели до повернення майнових активів товариству або ж встановлення причетних осіб з відшкодуванням матеріальних збитків.

Відсутність значної кількості майнових активів та неможливість їх повернення (компенсація вартості) призвели до неможливості відновлення платоспроможності боржника та прийняття рішення про застосування ліквідаційної процедури.

Згідно відповіді Луцької ОДПІ повідомлено про банківські установи, в яких було відкрито рахунки банкрутом.

Ліквідатором в якості ліквідаційного використовувався рахунок, відкритий в ПАТ «ВТБ Банк».

Зокрема, ліквідатором оформлено та подано у встановленому порядку документи щодо зміни розпорядника банківських рахунків та закриття рахунків.

Ліквідатором створено комісію із залученням спеціалістів, якими проведено інвентаризацію та обстеження технічного стану основних засобів, які обліковуються на балансі банкрута. Дана комісія встановила фактичний стан основних засобів, зокрема непридатність вказаного майна до використання за його призначенням та моральну застарілість.

Відповідно склад ліквідаційної маси банкрута становить: водонапірна башня; дробілка ДБ-5; віялка; подрібнювач ІСК-3; культиватор КРН-4,2; культиватор КПС-4; культиватор КФ-5,4; культиватор ІСМК-5,4; навантажувач ЗПС-100; електродвигун (3 шт.); бурякопідривач (2 шт.); сівалка СЗ-3,6; косилка КСД-2.1; розкидач МВД 0,5; розкидач орг. добрив ПРТ-7; оприскувач (2 шт.); з/комбайн «Claas Dominator»; з/комбайн «Форшріт Е-514»; к/комбайн «Форшріт Е281»; з/комбайн «Форшріт Е-516»; плуг (2 шт.); транспортер (2 шт.); холодильна установка 2 т; центрифуга; молокомір; вакуум; трактор ЮМЗ-6; трактор Т-70С; трактор К-701 (2шт.); причіп ІПТС-2; причіп ПСЕ-12.5; причіп.

Окрім зазначеного, ліквідатором встановлено належність банкруту права вимоги (дебіторська заборгованість) з ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» та ТОВ АВТФ «Старк».

Відповідно арбітражним керуючим виконувались заходи по стягненню дебіторської заборгованості на користь СГ ТОВ «Старк-Агро».

Зокрема, рішенням господарського суду Волинської області від 15.02.2011р. у справі №7/44-92 задоволено заявлений арбітражним керуючим в інтересах позов СГ ТОВ «Старк-Агро» позов; стягнуто з ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» грошові кошти в сумі 855 382,68 грн. та судові витрати.

Разом з тим, в межах розгляду господарським судом справи про банкрутство ТОВ АВТФ «Старк», за наслідками судового розгляду вказаної справи, неодноразового апеляційного та касаційного оскарження, відмовлено у визнанні грошових вимог СГ ТОВ «Старк-Агро» до ТОВ АВТФ «Старк».

В процедурі ліквідації банкрута арбітражним керуючим вживались заходи з визначення вартості зазначеного майна, витребування майна з чужого незаконного володіння, пошуку покупців із залученням відповідних спеціалістів та розміщення публікацій в ЗМІ.

У зв'язку з відсутністю бажаючих придбати майно, комітетом кредиторів банкрута приймалось рішення про зменшення початкової ціни продажу.

За наслідками проведеного 17.10.2012р. аукціону здійснено реалізацію зернозбирального комбайна «Claas Dominator». Переможцем аукціону - ТОВ «Городиловичі» запропоновано за придбання комбайна 120 230,00 грн.

Грошові кошти, за вирахуванням оплати послуг залучених спеціалістів з оцінки та проведення аукціону, переможцем аукціону сплачено на ліквідаційний рахунок банкрута.

Неможливість протягом тривалого періоду часу здійснити реалізацію майна пояснюється незадовільним технічним станом та моральною застарілістю належної банкруту техніки, обладнання та механізмів.

Про зазначені обставини справи про банкрутство, а саме неможливість здійснити реалізацію розукомплектованої техніки та обладнання банкрута, арбітражним керуючим повідомлявся комітет кредиторів.

З огляду на стан вказаного майна, його розкомплектованість та неможливість здійснити його реалізацію (окрім з/комбайн «Claas Dominator»), комітетом кредиторів було прийнято рішення про реалізацію майна як агрегати та металобрухт.

На виконання рішення комітету кредиторів банкрута ліквідатором здійснено реалізацію техніки та обладнання.

Зокрема реалізовано майно, яке становило ліквідаційну масу та знаходилось в розукомплектованому (неробочому) стані, являло собою окремі агрегати (елементи): водонапірна башня; дробілка ДБ-5; віялка; подрібнювач ІСК-3; культиватор КРН-4,2; культиватор КПС-4; культиватор КФ-5,4; культиватор ІСМК-5,4; навантажувач ЗПС-100; електродвигун (3 шт.);

бурякопідривач (2 шт.); сівалка СЗ-3,6; косилка КСД-2.1; розкидач МВД 0,5; розкидач орг. добрив ПРТ-7; оприскувач (2 шт.); з/комбайн «Форшріт Е-514»; к/комбайн «Форшріт Е281»; з/комбайн «Форшріт Е-516»; плуг (2 шт.); транспортер (2 шт.); холодильна установка 2 т; центрифуга; молокомір; вакуум; трактор ЮМЗ-6; трактор Т-70С; трактор К-701 (2шт.); причіп ІПТС-2; причіп ПСЕ-12.5; причіп. Загальна вартість вказаного майна як металобрухту та окремих агрегатів визначена в розмірі 27 010,00 грн.

Щодо права вимоги на користь банкрута, з отриманих документів встановлено наступне.

В судовому порядку підтверджено заборгованість ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» на користь банкрута в розмірі 855 382,68 грн. боргу та 8 874,30 грн. судових витрат. Виконання судового рішення здійснювалось органом ДВС, за результатами чого грошові кошти від примусового стягнення на ліквідаційний рахунок не поступали.

Також на виконання рішення комітету кредиторів ліквідатором шляхом залучення суб'єкта оціночної діяльності визначено вартість права вимоги банкрута до ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2». З врахуванням обставин неплатоспроможності державного підприємства та існування мораторію на примусову реалізацію майна підприємства, вартість вимоги визначена в сумі 17 200,00 грн.

З врахуванням Прикінцевих та перехідних положень Закону про банкрутство ліквідатором банкрута проведено конкурс з визначенням торгуючої організації з продажу майна СГ ТОВ «Старк-Агро».

Відповідно до рішення ліквідатора боржника ПП «Торговий дім «Форестер» визнано переможцем конкурсу з відбору організатора аукціону з реалізації майна боржника.

Ухвалою господарського суду від 04.03.2014р. задоволено клопотання ліквідатора про залучення в якості торгуючої організації з продажу майна банкрута ПП «Торговий дім «Форестер».

В свою чергу, торгуючою організацією дії щодо проведення аукціону з продажу майна банкрута шляхом розміщення відповідних оголошень на веб-сайтах судової влади та Міністерства юстиції України.

За наслідками проведеного 12.06.2014р. аукціону (протокол №14-06-12/01 від 12.06.2014р.) визначено переможця з придбання майна банкрута, який запропонував найвищу ціну в розмірі 18 060,00 грн.

Переможець торгів повинен протягом п'яти днів з дня одержання проекту договору підписати його та перерахувати кошти за придбане майно на зазначений у протоколі номер банківського рахунку.

Проте, взяті на себе зобов'язання переможець аукціону не виконав, грошові кошти за набуття права вимоги не сплатив.

З огляду на вказані обставини, відповідно до ст.55 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» неодноразово на офіційному веб-сайті ВГСУ було розміщено оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута.

За наслідками проведеного 16.09.2015р. аукціону визначено переможця з придбання майна банкрута, який запропонував найвищу ціну в розмірі 7 375,36 грн.

Переможцем аукціону грошові кошти, за вирахуванням гарантійного внеску, сплачено на ліквідаційний рахунок.

Як зазначалось, з 2010 року працівниками Луцького РВ УМВС України у Волинській області здійснювалось розслідування обставин нестачі рухомого майна СГ ТОВ «Старк-Агро» (техніка, обладнання та худоба). Не зважаючи на тривалість розслідування, оскарження арбітражним

керуючим бездіяльності працівників міліції, встановити місце знаходження належних банкруту майнових активів або здійснити відшкодування збитків не виявилось за можливе.

Неможливість встановити місце знаходження належного банкруту майна (з огляду як на строки досудового розслідування, так і строки ліквідаційної процедури) не може бути перешкодою для подання ліквідатором звіту та ліквідаційного балансу.

З врахуванням вимог ГПК України та судової практики з розгляду справ про банкрутство, ухвала про затвердження звіту ліквідатора та припинення провадження у справі про банкрутство може бути переглянута за нововиявленими обставинами у випадку виявлення розшукуваного майна.

За рахунок коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, ліквідатором здійснено часткове погашення вимог кредиторів. Зокрема здійснено погашення кредиторських вимог І черги ПрАТ АФ «Світанок-Сервіс» в розмірі 84 067,50 грн.

Окрім зазначеного, ліквідатором вжито заходи з оформлення, впорядкування та передачі документів банкрута до трудового архіву.

За період виконання повноважень ліквідатора банкрута у справі арбітражним керуючим здійснено нарахування оплати послуг (винагороди) арбітражного керуючого у відповідності до вимог Закону про банкрутство (в розмірі двох мінімальних заробітних плат).

З 12.01.2011р. по 01.02.2011р.= 19 днів Ч 30,35 грн. Ч 2= 1 153,00 грн.

З 01.02.2011р. по 31.03.2011р.= 2 міс. Ч 941 грн. Ч 2 = 3 764,00 грн.

З 01.04.2011р. по 30.09.2011р.= 6 міс. Ч 960 грн. Ч 2 = 11 520,00 грн.

З 01.10.2011р. по 30.11.2011р.= 2 міс. Ч 985 грн. Ч 2 = 3 940,00 грн.

З 01.12.2011р. по 31.12.2011р.= 1 міс. Ч 1 004 грн. Ч 2 = 2 008 грн.

З 01.01.2012р. по 31.03.2012р.= 3 міс. Ч 1 073,00 грн. Ч 2 = 6 438,00 грн.

З 01.04.2012р. по 30.06.2012р.= 3 міс. Ч 1 094 грн. Ч 2 = 6 564,00 грн.

З 01.07.2012р. по 30.09.2012р.= 3 міс. Ч1 102 грн. Ч 2 = 6 012,00 грн.

З 01.10.2012р. по 30.11.2012р.= 2 міс. Ч 1 118,00 грн. Ч 2 = 4 472,00 грн.

З 01.12.2012р. до 01.01.2013р.= 1 міс. Ч 1 134,00 грн. Ч 2 = 2 268,00 грн.

З 01.01.2013р. до 01.12.2013р.= 11 міс. Ч 1 147,00 грн. Ч 2 = 25 234,00 грн.

З 01.12.2013р. до 01.09.2015р.= 21 міс. Ч 1 218,00 грн. Ч 2 = 51 156,00 грн.

З 01.09.2015р. до 01.05.2015р. = 8 міс. Ч 1 378,00 грн. Ч 2 = 22 048,00 грн.

Всього 146 577,00 грн.

Окрім зазначеного, за період виконання повноважень ліквідатора банкрута арбітражним керуючим понесені витрати, пов'язані з виконанням повноважень у справі про банкрутство.

До вказаних витрат віднесено: публікація оголошень 415,00 грн.; поштові послуги 79,55 грн.; послуги зв'язку 1 115,00 грн.; придбання пального 6 942,92 грн.; оплата судового збору - 1 754,50 грн.

За відсутності коштів, оплату послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого здійснено частково в розмірі 37 860,00 грн.

Крім цього, за рахунок коштів банкрута здійснено оплату: послуг торгуючої організації - 12 023,00 грн.; послуг з оцінки - 6 000,00 грн.; інформаційних послуг - 2 150,00 грн.

Також банком здійснено утримання коштів у зв'язку з обслуговуванням ліквідаційного рахунку.

Підсумовуючи матеріали, здобуті під час ліквідаційної процедури та виконання повноважень ліквідатора, обґрунтованим є висновок про відсутність можливостей для відновлення платоспроможності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальність «Старк-Агро»

та наявності підстав для затвердження звіту ліквідатора та припинення банкрута як юридичної особи.

Згідно ч.ч. 5, 6 ст. 31 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними. Вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Враховуючи викладене, відсутність заперечень кредиторів, суд дійшов висновку про затвердження звіту та ліквідаційного балансу банкрута.

Керуючись ст. ст. 32, 34 п. 6 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013 року,

У Х В А Л И В :

1. Представлений суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«Старк-АгроВ» (с. Усичі Луцького р-ну; код ЄДРПОУ 31296079) затвердити.

2. Ліквідувати юридичну особу - сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю В«Старк-АгроВ» (с. Усичі Луцького р-ну; код ЄДРПОУ 31296079).

3. Зобов'язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та спрямовані на припинення юридичної особи - сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«Старк-АгроВ» (с. Усичі Луцького р-ну; код ЄДРПОУ 31296079).

4. Провадження у справі про банкрутство сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«Старк-АгроВ» (с. Усичі Луцького р-ну; код ЄДРПОУ 31296079) припинити.

Суддя М. С. Шум

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення13.09.2016
Оприлюднено20.09.2016
Номер документу61318163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/162-б

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 11.08.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 22.06.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 06.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 04.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 04.03.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 21.02.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 01.11.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні