Ухвала
від 16.09.2016 по справі 557/886/16-к
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/886/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

( про тимчасовий доступ до речей і документів )

16 вересня 2016 року смт. Гоща

Слідчий суддя Гощанського районного суду ОСОБА_1 ознайомившись з клопотанням начальника Гощанського відділу Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, яке винесене в кримінальному провадженні №42016181130000042 від 26.05.2016 року ,

В С Т А Н О В И В:

15 вересня 2016 року начальник Гощанського відділу Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_2 , звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме оригіналів : усіх укладених угод, договорів щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » /ПП ОСОБА_3 / протягом 2014-2016 років; ?договорів з додатками на придбання, продаж товарно-матеріальних цінностей; ?актів виконаних робіт, наданих послуг;?актів приймання-передачі, сертифікатів, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, вантажно-митних декларацій, що підтверджують фактичну поставку товарів та інших ТМЦпротягом 2014-2016 років, а також відповідних довіреностей, по яких одержано продукцію, за 2014-2016 роки; ?сертифікати відповідності, паспорта; ?калькуляції (специфікації) на виготовлену продукцію; ?платіжних документів по перерахуванню коштів за виконані роботи, отримані (надані) послуги та придбані/поставлені товари, за 2014-2016 роки;?переписки, листування, інші документи стосовно господарських взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » /ПП ОСОБА_3 / протягом 2014-2016 років; ?інших юридичних та фінансово-господарських документів щодо здійснення фінансово-господарської діяльності, за 2014-2016 роки; ?інших документів, які стосуються постачання товарів, послуг, проведення будівництва і ремонту об`єктів та можуть містити інформацію, що має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, події кримінального правопорушення, винуватості підозрюваних; ?жорстких дисків системних блоків комп`ютерів, на яких розроблялась та зберігається інформація щодо виконання робіт, надання послуг, придбання/продажу товарно-матеріальних цінностей тощо за 2014-2016 роки, - шляхом надання можливості ознайомитися із вказаними документами, файлами, що знаходяться на жорстких дисках комп`ютерів (ноутбуків), а також вилучити вказані документи та речі (здійснити їх виїмку), що перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 АДРЕСА_1 ).

Клопотання мотивовано тим, що протягом 2015-2016 років службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відобразили реалізацію меду без підтверджуючих документів за завищеними цінами з метою штучного збільшення податкового кредиту на суму 3,9 млн. грн., що в подальшому призвело до незаконного відшкодування з державного бюджету України ПДВ на рахунки вищевказаного підприємства на суму 1,309 млн. грн., в тому числі станом на 01.12.2015 в сумі 574 тис. грн. та у грудні 2015 року в сумі 735 тис. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що основними постачальниками вищевказаного товариства у період 2015-2106 років є: ФОП ОСОБА_3 (загальна сума взаємовідносин 6,270 млн. грн.), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (загальна сума взаємовідносин 1,530 млн. грн.), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (загальна сума взаємовідносин 888 тис. грн.), ПП « ОСОБА_4 » (загальна сума взаємовідносин 120 тис. грн.).

Фактично підприємство у період 2015-2016 років здійснювало придбання меду та його подальший експорт, а саме реалізацію за кордон. У період 2015-2016 років основним постачальником меду для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » була ФОП « ОСОБА_3 ».

Під час вивчення взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ФОП « ОСОБА_3 », встановлено, що вказані суб`єкти є пов`язаними, оскільки директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » являється ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований у АДРЕСА_2 ), який перебуває у шлюбі з ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована АДРЕСА_2 ), яка ж і являється приватним підприємцем та основним постачальником меду для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Досудовим слідством встановлено, що директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , перебуваючи у змові з ОСОБА_3 , вчинили дії, спрямовані на заволодіння бюджетними коштами в сумі 1,309 млн. грн., а саме ФОП ОСОБА_3 здійснила постачання товарів, робіт і послуг з метою формування та збільшення податкового кредиту для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в результаті чого було утворено від`ємне значення суми податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та податкового кредиту, наслідком чого у відповідності до підпункту "б" пункту 200.4 статті 200Податкового кодексу України№2755-VI було відшкодування податку на додану вартість за рахунок коштів державного бюджету у сумі 1,309 млн. грн., в тому числі станом на 01.12.2015 в сумі 574 тис. грн. та у грудні 2015 року в сумі 735 тис. грн.

Так у 2015 році ФОП « ОСОБА_3 » здійснила поставку меду для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в кількості 61,950 тон меду на загальну суму 3 899 359,17 грн. Проте, згідно податкового обліку у ФОП « ОСОБА_3 » підтверджується придбання лише 1,5 тонни меду на загальну суму 46,5 тис.

Решту меду ОСОБА_3 , діючи єдиним умислом з ОСОБА_5 , спрямованим на незаконне заволодіння бюджетними коштами, придбавали у сільськогосподарських виробників, зокрема в населення, власників приватних пасік за готівку і відповідно без ПДВ, а у подальшому, використовуючи приватного підприємця « ОСОБА_3 » як транзитера для завищення податкового кредиту, реалізовували даний мед по завищеним цінам для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », внаслідок чого сформували від`ємне значення суми податкового зобов`язання та податкового кредиту та незаконно отримали відшкодування ПДВ з державного бюджету.

Крім того ФОП « ОСОБА_3 » являючись платником податку на додану вартість (свідоцтво № НОМЕР_2 ), з метою прикриття вказаної злочинної діяльності, укриття фактів придбання меду за готівку, штучно сформувала власний податковий кредит, тобто створила походження товарів шляхом здійснення окремих фіктивних операцій з придбання товарів, робіт, послуг у наступних СПД: ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (загальна сума взаємовідносин 678 тис. грн.), ПП « ОСОБА_4 » (загальна сума взаємовідносин 318 тис. грн.), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (загальна сума взаємовідносин 300 тис. грн.), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (загальна сума взаємовідносин 276 тис. грн.), ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (загальна суму взаємовідносин 258 тис. грн.), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (загальна сума взаємовідносин 200 тис. грн.), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (загальна суму взаємовідносин 90 тис. грн.), з якими відображено фіктивне придбання робіт та будівельних матеріалів для будівництва та реконструкції власного цеху по заготівлі і фасуванню меду по АДРЕСА_3 , оскільки ПП ОСОБА_3 в декларації про готовність об`єкта до експлуатації зазначено, що виконання будівельних робіт по даному об`єкту здійснюється власними силами

На даний час ОСОБА_5 та ОСОБА_3 всіляко перешкоджають органу досудового розслідування у встановленні істини по справі, відмовляються надавати юридичні, бухгалтерські та інші документи, що стосуються, придбання меду і його реалізації/експорту, формування податкового кредиту та намагаються підробити документи, сформувати документи для укриття злочинний дій, спрямовані на уникнення від відповідальності, що вказує на їх єдиний злочинний умисел.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені у великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Частинами 1,8 ст.135 КПК України передбачено , що особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов`язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

Вищий спеціалізований суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ звертає увагу на те, що при надходженні клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у яких відсутня інформація про прізвище, ім`я, по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, слід керуватись тим, що ч. 1 ст. 163 КПК передбачено обов`язок слідчого судді здійснити судовий виклик такої особи, а тому слід визнати правильною практику слідчих суддів, які вимагають від слідчого або іншого учасника кримінального провадження, який звернувся із клопотанням, обов`язкового викладення цих відомостей у клопотанні, посилаючись на згадані норми закону, а у протилежному випадку - відмовляють у задоволенні таких клопотань, оскільки по суті без зазначення особи, яка має надати доступ до речей та документів, клопотання не може бути визнано обґрунтованим.

Таким чином, оскільки у клопотанні відсутня інформація про повне найменування юридичної особи, її місцезнаходження та засоби зв`язку слідчий суддя позбавлений можливості здійснити її виклик у порядку передбаченому кримінальним процесуальним законодавством.

За таких обставин клопотання слід повернути для усунення недоліків , яке воно містить .

Керуючись ст.ст. 110, 160 , 163, 369 , 370 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання начальника Гощанського відділу Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_2 , яке винесене в кримінальному провадженні №42016181130000042 від 26.05.2016 року, про тимчасовий доступ до речей і документів , а саме оригіналів : усіх укладених угод, договорів щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » /ПП ОСОБА_3 / протягом 2014-2016 років; ?договорів з додатками на придбання, продаж товарно-матеріальних цінностей; ?актів виконаних робіт, наданих послуг;?актів приймання-передачі, сертифікатів, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, вантажно-митних декларацій, що підтверджують фактичну поставку товарів та інших ТМЦпротягом 2014-2016 років, а також відповідних довіреностей, по яких одержано продукцію, за 2014-2016 роки; ?сертифікати відповідності, паспорта; ?калькуляції (специфікації) на виготовлену продукцію; ?платіжних документів по перерахуванню коштів за виконані роботи, отримані (надані) послуги та придбані/поставлені товари, за 2014-2016 роки;?переписки, листування, інші документи стосовно господарських взаємовідносин із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » /ПП ОСОБА_3 / протягом 2014-2016 років; ?інших юридичних та фінансово-господарських документів щодо здійснення фінансово-господарської діяльності, за 2014-2016 роки; ?інших документів, які стосуються постачання товарів, послуг, проведення будівництва і ремонту об`єктів та можуть містити інформацію, що має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, події кримінального правопорушення, винуватості підозрюваних; жорстких дисків системних блоків комп`ютерів, на яких розроблялась та зберігається інформація щодо виконання робіт, надання послуг, придбання/продажу товарно-матеріальних цінностей тощо за 2014-2016 роки, - шляхом надання можливості ознайомитися із вказаними документами, файлами, що знаходяться на жорстких дисках комп`ютерів (ноутбуків), а також вилучити вказані документи та речі (здійснити їх виїмку), що перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 АДРЕСА_1 ) - повернути для усунення недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя :

Дата ухвалення рішення16.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61348435
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, яке винесене в кримінальному провадженні №42016181130000042 від 26.05.2016 року

Судовий реєстр по справі —557/886/16-к

Ухвала від 16.09.2016

Кримінальне

Гощанський районний суд Рівненської області

Чорноус Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні