Рішення
від 15.09.2016 по справі 910/6774/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2016Справа №910/6774/16 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Металург-Мета"

до Моторного (транспортного) страхового бюро України

про стягнення 388751,87грн.

Суддя Усатенко І.В.

Представники сторін:

від позивача Єрьомін Я.С. (за дов.)

від відповідача Патрик Г.Г. (за дов.)

На підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні 15.09.2016 судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулось з позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Металург-Мета" до Моторного (транспортного) страхова бюро України про стягнення гарантійних внесків у розмірі 388751,87 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані позивачем наявністю у відповідача обов'язку з повернення залишку гарантійного внеску, сплаченого позивачем до Фонду захисту потерпілих.

Ухвалою суду від 09.06.2016 порушено провадження у справі № 910/6774/16, розгляд останньої призначено на 30.06.2016.

Представниками сторін в судовому засіданні 30.06.2016 подані документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі.

Відповідач надав відзив, в якому проти позову заперечує, посилаючись на те, що залишок несплачених позивачу коштів у розмірі 375724,71 грн. становлять вклади у ПАТ "Брокбізнесбанк", що є проблемним.

В судовому засіданні 30.06.2016 оголошено перерву до 11.07.2016.

Представники сторін подали в судовому засіданні 11.07.2016 додаткові документи до матеріалів справи.

В судовому засіданні представники сторін подали спільне клопотання про продовження строків розгляду спору. Суд задовольняє вказане клопотання сторін та продовжує строк розгляду спору на 15 днів.

Ухвалою суду від 11.07.2016 строк розгляду спору продовжено, розгляд справи відкладено на 22.08.2016.

Через загальний відділ діловодства суду 11.08.2016 від позивача надійшли додаткові пояснення та заява про зменшення позовних вимог, в зв'язку з частковою оплатою відповідачем своїх зобов'язань. Позивач просить стягнути з відповідача 379730,41 грн.

У відповідності до статті 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Вищезазначена заява, за своєю правовою природою являється заявою про зменшення розміру позовних вимог і була подана до прийняття рішення у справі, а тому приймається судом до розгляду, позовні вимоги розглядаються з урахування заяви про зменшення позовних вимог.

Через загальний відділ діловодства суду 22.08.2016 від позивача надійшла заява про долучення документів до матеріалів справи.

Через загальний відділ діловодства суду 22.08.2016 від відповідача надійшли пояснення по суті спору.

Судове засідання 22.08.2016 не відбулось, в зв'язку з перебуванням судді Усатенко І.В. у черговій щорічній відпустці.

Ухвалою суду від 29.08.2016 розгляд справи призначено на 09.09.2016.

Через загальний відділ діловодства суду сторони подали додаткові документи до матеріалів справи.

В судовому засіданні 09.09.2016 оголошено перерву до 15.09.2016.

Через загальний відділ діловодства суду 15.09.2016 від позивача надійшла заява про зменшення позовних вимог, в якій він просить стягнути з відповідача суму неповернутого гарантійного внеску у розмірі 375724,71 грн.

У відповідності до статті 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Вищезазначена заява, за своєю правовою природою являється заявою про зменшення розміру позовних вимог і була подана до прийняття рішення у справі, а тому приймається судом до розгляду, позовні вимоги розглядаються з урахування заяви про зменшення позовних вимог.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечував, просив у задоволенні позовних вимог відмовити.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

20.04.2012 між Акціонерним товариством "Страхова компанія "Металург" (страховик) та Моторним (транспортним) страховим бюро України укладено Договір про співпрацю № 062 у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за внутрішніми договорами.

Предметом цього договору, є співробітництво сторін у сфері організації та провадження обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за внутрішніми договорами страхування (п. 1.1 договору).

За даним договором серед обов'язків страховика визначено, зокрема, обов'язок сплатити вступний членський внесок у розмірі, визначеному рішенням органу управління МТСБУ; своєчасно та у повному обсязі сплачувати щомісячні членські внески до цільового фонду фінансування діяльності Бюро; надавати Бюро звіти за формами та у строки, що затверджені Президією Бюро; сформувати в фонді захисту потерпілих гарантійний внесок у сумі еквівалентній ___ євро (п.2.1.12); поповнювати гарантійний внесок у фонді захисту потерпілих у випадках та на умовах, встановлених Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (далі - Закон), положенням про цей фонд, іншими внутрішніми документами чи рішеннями органів управління Бюро, прийнятими у межах їх повноважень, тощо (п. 2.1.1, 2.1.2, 2.1.7, 2.1.12, 2.1.15 договору).

Зобов'язання Бюро за п.2.2. договору становлять, зокрема, повернення на умовах, що встановлені законом, положенням про фонд захисту потерпілих, гарантійний внесок, сформований страховиком у цьому фонді.

Відповідно до п. 11.1 договору він вступає в силу з дати його підписання сторонами, скріплення їх печатками та діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим договором.

Відповідач повідомив позивача, що рішенням Загальних зборів членів МТСБУ від 14.03.2013 (протокол № 44/2013) ПрАТ "СК "Металург" (за його заявою) виключено з асоційованих членів МТСБУ з 15.02.2013, вказане підтверджується повідомленням про виключення з членів МТСБУ за рішенням Загальних зборів членів МТСБУ від 28.02.2013 № 6.3-05/5139. Згідно додатку № 1 до вказаного повідомлення станом на 25.02.2013 заборгованість АТ "СК "Металург" до фондів МТСБУ відсутня, кількість заяв про страхове відшкодування за внутрішніми договорами страхування, за якими не прийняті рішення про виплату, та заяви, за якими рішення прийняті, але сплата не здійснена складає 74 штуки на загальну суму 572530,00 грн.; залишок бланків страхових документів для укладання внутрішніх договорів страхування складає 514 штук. У позивача вимагалось провести інвентаризацію не використаних бланків та повернути їх МТСБУ.

Нормами частини 1 статті 11 ЦК України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства. Пунктом 1 частини 2 зазначеної статті визначені підстави виникнення цивільних прав та обов'язків, якими зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до п. 39.1, 39.2 ст. 39 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (надалі - Закон) Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, законодавства України та свого Статуту. Статут МТСБУ затверджується зборами засновників (членів) МТСБУ, погоджується з Уповноваженим органом та реєструється відповідно до вимог законодавства. МТСБУ не може виступати засновником чи співзасновником юридичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю та/або мають на меті одержання прибутку. Основними завданнями МТСБУ є: здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених цим Законом; управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій, тощо.

За п.п. 44.1., 44.2. ст. 44 Закону, органами управління та контролю МТСБУ є: загальні збори членів МТСБУ; Координаційна рада МТСБУ; президія; дирекція; інші визначені Статутом МТСБУ органи. Структура, функції, компетенція, порядок формування та роботи органів управління та контролю МТСБУ визначаються Статутом МТСБУ з урахуванням положень цього Закону.

До компетенції загальних зборів членів МТСБУ належить вирішення таких питань: а) визначення основних напрямів діяльності МТСБУ; б) внесення змін та доповнень до Статуту МТСБУ; в) обрання членів президії МТСБУ; г) прийняття страховиків до членів МТСБУ та виключення з членів МТСБУ; ґ) затвердження річних результатів діяльності МТСБУ та висновків ревізійної комісії; д) затвердження розміру, порядку та строків сплати членських внесків; е) інші повноваження відповідно до Статуту МТСБУ. (п.45.4.Закону).

Приписами 52.1., 51.2 ст. 51 Закону, членство страховика в МТСБУ припиняється у разі виключення такого страховика із членів МТСБУ або втрати цим страховиком статусу асоційованого члена МТСБУ. Виключення страховика з членів МТСБУ та/або позбавлення статусу повного члена МТСБУ здійснюється рішенням загальних зборів членів МТСБУ за поданням дирекції МТСБУ з таких підстав: а) подання страховиком заяви про припинення членства в МТСБУ або позбавлення статусу повного члена МТСБУ.

Судом встановлено, що на підставі власної заяви на підставі рішення загальних зборів учасників МТСБУ від 14.02.2013 було припинено асоційоване членство позивача у МТСБУ, про що останнього було повідомлено.

26.08.2015 позивач звернувся до відповідача з листом № 25, в якому повідомляв, про реорганізацію, в результаті якої створено 07.05.2015 ТОВ "Меалург-Мета", що є правонаступником всіх прав та обов'язків ПрАТ "СК "Металург" та просило сплатити залишок гарантійного внеску з урахуванням інвестиційного доходу, в зв'язку з виключенням з асоційованого членства. Факт правонаступництва підтверджується статутом ТОВ "Металург-Мета", долученим до матеріалів справи.

Відповідач надав відповідь позивачу, в якій зазначив, що частина коштів фонду захисту потерпілих, облікована за страховиком, що розміщена у проблемних банках станом на 31.12.2014 складає 388106,00 грн. Залишок гарантійного внеску страховика у фонді захисту потерпілих станом на 31.12.2014 складає 628287,00 грн., до повернення у 2015 році ТОВ "Металург-Мета" підлягає 120090,00 грн. Кошти на рахунок страховика будуть перераховані 01.10.2015 (лист від 11.09.2015 № 5-41/25550).

14.01.2016 позивач звернувся до відповідача з претензією № 16-77, в якій вимагав повернення гарантійного внеску з урахуванням інвестиційного доходу у строк до 15.02.2016.

Відповідач надав відповідь від 26.01.2016 № 5-41/2198, в якій зазначив, що залишок коштів базового гарантійного внеску ПрАТ "СК "Металург" у фонді захисту потерпілих станом на 31.12.2015, що підлягає поверненню ТОВ "Металург-Мета", становить 185153,48 грн. (з урахуванням інвестиційного доходу). Кошти будуть перераховані до 14.02.2016.

08.02.2016 позивач звернувся до відповідача з претензією № 17-77, в якій вимагав повернення гарантійного внеску з урахуванням інвестиційного доходу у строк до 15.02.2016 (отримана відповідачем 22.02.2016, докази в матеріалах справи).

14.03.2016 відповідач надав відповідь на претензію № 7071/4-3-06, в якій зазначив, що станом на 15.02.2013 (день припинення асоційованого членства) загальний розмір гарантійного внеску становив 861706,00 грн. Станом на лютий 2016 року залишок неповернутої частини гарантійного внеску складає 388751,87 грн. без урахування інвестиційного доходу за січень і лютий 2016 року (375724,71 грн. з цих коштів розміщені у ПАТ "Брокбізнесбанк").

Позивач просить стягнути в відповідача суму нарахованого інвестиційного доходу за період з 15.02.2013 по 01.01.2016 у сумі 193580,53 грн. та суму гарантійного внеску станом на 15.02.2013 у розмірі 861706,04 грн. за вирахуванням сплачених відповідачем 675556,16 грн. та суми 4005,70 грн., вирахованої з ФЗП за страховика ПрАТ "СК "Лафорт". Загальна сума боргу за розрахунком позивача складає 375724,71 грн.

Відповідно до п.51.8. ст. 51 Закону члени МТСБУ зобов'язані сплачувати:

а) членські внески у розмірі, визначеному загальними зборами членів МТСБУ;

б) гарантійні та інші внески до централізованих страхових резервних фондів у розмірі, визначеному цим Законом;

в) відрахування з премій обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності відповідно до цього Закону.

Позивач надав до матеріалів справи копії платіжних доручень за період з лютого 2005 року по травень 2012 року на підтвердження сплати гарантійного внеску до фонду захисту потерпілих та щомісячних відрахувань до фонду захисту на загальну суму 929153,70 грн. Крім цього до матеріалів справи надані банківські виписки за період з лютого 2000 року по березень 2013 року, які підтверджують сплату позивачем на рахунок відповідача гарантійного внеску та щомісячних відрахувань до фонду захисту потерпілих на загальну суму 1030483,35 грн.

Положенням про централізований страховий резервний фонд захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах від 06 грудня 2012 № 31/2012 визначався порядок повернення страховику його гарантійного внеску у випадку втрати членства в МТСБУ і застосовується в редакції від 06.12.12 № 31/2012 чинній на момент виключення позивача зі складу асоційованих членів МТСБУ.

Повернення частини гарантійного внеску, що перевищує мінімальний гарантійний внесок, здійснюється за зверненням страховика в порядку, встановленому Президією Бюро. (п.3.12.1.Положення № 31/2012).

При виході страховика зі складу Бюро у зв'язку із виключенням з членів Бюро, втратою статусу асоційованого члена або позбавленням членства в Бюро повернення такому страховику його гарантійного внеску здійснюється в строк, визначений Законом.

Гарантійні внески повертаються Дирекцією Бюро частинами: 10% його залишку - протягом 12 місяців з дати виходу страховика із складу Бюро, 30% залишку - протягом 12 місяців з дати виплати першої частини і решта залишку не пізніше закінчення трирічного строку з дати виходу страховика зі складу Бюро, з урахуванням наступних особливостей. У разі, якщо страховик не врегулював усі відомі йому події, що мають ознаки страхових випадків за його внутрішніми договорами страхування, а саме: не прийняв рішення про виплату страхового відшкодування або про відмову у такій виплаті чи не виконав усі рішення про виплату страхового відшкодування за такими договорами, строк повернення чергової частини залишку гарантійних внесків розпочинається не раніше дати отримання Бюро документального підтвердження повного врегулювання таких подій. За відсутності такого підтвердження повернення залишку гарантійного внеску здійснюється протягом останнього місяця строку, встановленого Законом для такого повернення. Дострокове повернення залишку гарантійного внеску можливе на підставі договору зі страховиком шляхом врегулювання подій, що мають ознаки страхових випадків за внутрішніми договорами страхування такого страховика. (п.3.12.2.Положення № 31/2012).

У разі, якщо страховик не врегулював усі відомі йому події, що мають ознаки страхових випадків за його внутрішніми договорами страхування, а саме: не прийняв рішення про виплату страхового відшкодування або про відмову у такій виплаті чи не виконав усі рішення про виплату страхового відшкодування за такими договорами, строк повернення чергової частини залишку гарантійних внесків розпочинається не раніше дати отримання Бюро документального підтвердження повного врегулювання таких подій. За відсутності такого підтвердження повернення залишку гарантійного внеску здійснюється протягом останнього місяця строку, встановленого Законом для такого повернення.

Відповідно до п.51.9. ст. 51 Закону , гарантійні внески, сплачені страховиком до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, з урахуванням інвестиційного доходу, отриманого від розміщення таких внесків, та з вирахуванням коштів, сплачених МТСБУ, підлягають поверненню страховику за умови, що стосовно нього не здійснюється процедура ліквідації та/або банкрутства. Строк такого повернення з фонду захисту потерпілих становить три роки з дня припинення асоційованого членства страховика в МТСБУ, з фонду страхових гарантій - п'ять років з дня припинення його повного членства в МТСБУ, але не раніше наступного дня після виконання зобов'язань за договорами міжнародного страхування та перестрахування або передачі зобов'язань іншому страховику - повному члену МТСБУ. У разі якщо стосовно страховика здійснюється процедура ліквідації та/або банкрутства, а також у разі його ліквідації зазначені кошти не підлягають поверненню.

Таким чином, страховик має право на повернення гарантійного внеску у передбачений Законом , Порядком та Положенням алгоритм дій. Відтак, приймаючи до уваги виключення ПрАТ "СК "Металург" з асоційованих членів МТСБУ 15.02.2013 та враховуючи приписи ст.51.9. ст. 51 Закону, частини залишку гарантійного внеску повертаються страховику за три роки, з урахуванням вищенаведених у Положенні № 31/2012 особливостей, тобто до 15.02.2016.

З урахуванням того, що 15.02.2016 збіг трирічний строк для повернення гарантійного внеску, останній має бути повернутий позивачу у повному обсязі з урахуванням інвестиційного доходу.

До матеріалів справи долучено звіти про рух коштів фонду захисту потерпілих. Згідно звіту за 4 квартал 2015 року залишок коштів позивача у фонді захисту потерпілих станом на 31.12.2015 становить 564883,89 грн., інвестиційний дохід 9021,46 грн. Згідно звіту за 1 квартал 2016 року залишок коштів позивача у фонді захисту потерпілих станом на 01.01.2016 становить 564883,89 грн. (інвестиційний дохід 9021,46 грн. не був врахований даному звіті), гарантійний внесок повернутий позивачу - 185153,48 грн., регламентні виплати 4005,70 грн., створення резерву знецінення фінансових інвестицій - 375724,71 грн., залишок на 31.03.2016 - 0,00 грн.

На підтвердження повернення позивачу гарантійного внеску до матеріалів справи надані копії платіжних доручень: № 77 від 11.08.2015 на суму 120090,00 грн., № 725рв від 03.02.2016 на суму 185153,48 грн., № 7876 від 28.10.2014 на суму 269265,89 грн., № 4080 від 20.11.2013 на суму 92025,33 грн., виписки по рахунку від 20.05.2016 на суму 9021,46 грн. Загальна сплачена відповідачем сума становить 675556,16 грн.

Як вбачається зі звіту за 1 квартал 2016 року сума коштів належна позивачу у фонді захисту потерпілих у розмірі 375724,71 грн. була віднесена на створення резерву знецінення фінансових інвестицій.

Відповідно до п. 43.4 ст. 43 Закону кошти централізованих страхових резервних фондів, створених при МТСБУ, розміщуються з урахуванням безпечності, прибутковості та ліквідності і мають бути представлені активами таких категорій: грошові кошти на банківських рахунках, банківські депозити (вклади), цінні папери, що емітуються державою. Рішення про використання коштів централізованих страхових резервних фондів відповідно до встановленої мети приймає дирекція МТСБУ відповідно до положення про централізовані страхові резервні фонди МТСБУ, що затверджується президією МТСБУ за погодженням з Координаційною радою МТСБУ.

Кошти, сплачені страховиками як базовий гарантійний внесок до фонду захисту потерпілих, використовуються виключно для здійснення регламентних виплат, передбачених підпунктом "ґ" пункту 41.1 статті 41 цього Закону . У першу чергу використовується гарантійний внесок того страховика, для виконання зобов'язань якого він здійснюється.

Кошти, сплачені страховиком як додатковий гарантійний внесок до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ , використовуються для виконання зобов'язань такого страховика перед МТСБУ . Кошти, сплачені страховиком як додатковий гарантійний внесок до фонду захисту потерпілих, також можуть використовуватися для виконання зобов'язань такого страховика за внутрішніми договорами страхування перед членами МТСБУ, а сплачений як додатковий гарантійний внесок до фонду страхових гарантій - для виконання зобов'язань цього страховика за договорами міжнародного страхування та правочинами, пов'язаними з перестрахуванням його відповідальності за договорами міжнародного страхування.

Відповідно до пп. ґ п. 41.1 Закону МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння: у разі недостатності коштів та майна страховика - учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, для виконання його зобов'язань за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Відповідно до п. 2.2, 2.7, 2.13 Положення № 31/2012 джерелами формування фонду захисту потерпілих є: базовий та додатковий гарантійні внески; відрахування страховиків з премій за внутрішніми договорами у порядку та розмірі, визначеному Координаційною радою Бюро; повернені Бюро у регресному порядку кошти за заподіяну у результаті ДТП шкоду; добровільні внески та пожертвування. Базовий гарантійний внесок страховика збільшується на суму платежів здійснених ним до фонду захисту потерпілих за втрачені бланки полісів внутрішнього обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Розмір таких платежів встановлюється Бюро. Кошти, сплачені страховиком до фонду захисту потерпілих, є коштами страхових резервів з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів таких страховиків.

Отже гарантійний внесок до фонду захисту потерпілих має чітко визначене цільове використання і використання його за іншим призначенням, зокрема і для створення резерву знецінення інвестицій, суперечить закону.

Відповідно до п. 4.1, 4.2, 4.4, 5.5 Положення № 31/2012 кошти фонду захисту потерпілих розміщуються з урахуванням безпечності, ліквідності та прибутковості. Банк, який обирається для розміщення коштів, повинен відповідати встановленим уповноваженим органом вимогам щодо наявності та рівня кредитного рейтингу банків, у яких розміщуються кошти страхових резервів страховиків. Президія Бюро щоквартально приймає рішення про розміщення коштів. До прийняття такого рішення дирекція Бюро має право здійснювати розміщення тимчасово вільних коштів на депозитних рахунках на строк не більше 3 місяців в обслуговуючих банках. Страховик має право пропонувати Дирекції Бюро банки та умови розміщення тимчасово вільних коштів сформованого ним у складі фонду захисту потерпілих гарантійного внеску. Інвестиційний дохід, отриманий внаслідок розміщення коштів гарантійних внесків фонду захисту потерпілих, щомісяця розподіляється між страховиками пропорційно залишку гарантійних внесків на початок звітного місяця.

Згідно п. 5.3, 5.5 Положення № 31/2012 дирекція Бюро щоквартально надає Президії Бюро та страховикам до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, звіт про наявність та рух коштів фонду захисту потерпілих з визначенням таких показників: залишок коштів на початок кварталу (в тому числі гарантійного внеску); фактичні надходження протягом кварталу; регламентні виплати; інші витрати; залишок коштів на кінець кварталу ( в тому числі гарантійного внеску); доходи від розміщення коштів фонду захисту потерпілих; дебіторська заборгованість до фонду захисту потерпілих. Нагляд за використанням коштів фонду захисту потерпілих здійснює Координаційна Рада Бюро.

Відповідно до п. 6.14 Статуту МТСБУ при виключенні страховика з членів Бюро, а також у випадку втрати ним статусу асоційованого члена вступні та членські внески, а також відрахування до фонду попереджувальних заходів йому не повертаються. Порядок повернення відрахувань та гарантійних внесків до централізованих страхових резервних фондів, а також внесків, спрямованих на формування банківської гарантії за вимогою Ради Бюро міжнародної системи автострахування "Зелена картка", визначається чинним законодавством, положенням про фонд страхових гарантій, положенням про порядок і умови формування централізованих страхових резервних фондів Бюро та договором про співпрацю між страховиком і Бюро.

Відповідно до п. 2.6 Положення № 31/2012 щоквартально страховик самостійно визначає величину базового гарантійного внеску виходячи з офіційного курсу євро, встановленого НБУ, на останній день кварталу. У разі, якщо визначений таким чином базовий гарантійний внесок страховика буде меншим за встановлений п. 2.3 та з урахуванням ст. 6 цього положення, страховик протягом місяця з дати перерахунку зобов'язаний здійснити необхідний платіж до фонду захисту потерпілих. У разі нездійснення такого платежу у страховика виникає заборгованість перед бюро щодо сплати внесків до фондів бюро.

Відповідно до п. 6.3, 6.4 Положення № 31/2012 станом на 05.11.2012 наявний залишок вільних від зобов'язань коштів, що сплачені страховиком до фонду захисту потерпілих, зараховується до базового гарантійного внеску такого страховика у фонді захисту потерпілих. У разі, якщо розмір базового гарантійного внеску страховика до фонду захисту потерпілих менший за суму, встановлену п. 2.3 цього положення, такий страховик зобов'язаний сплатити різницю, виходячи з того, що половина коштів сплачується не пізніше ніж 05.11.2013, а у повному розмірі - не пізніше 05.11.2014. Для страховиків, які мають статус члена бюро на момент набрання чинності цим положенням, мінімальний базовий гарантійний внесок страховика у фонді захисту потерпілих встановлюється до 04.11.2013 у сумі еквівалентній 100000,00 євро.

Станом на 05.11.2012 офіційний курс євро, встановлений НБУ становив 10,271005 грн. за 1 євро. Тобто для позивача базовий гарантійний внесок мав становити 1027100,50 грн. Згідно звіту про рух коштів ФЗП за 4 квартал 2012 року залишок у ФЗП становив 878751,16 грн., залишок на 31.12.2012 становить 874107,89 грн. Тобто всі вільні кошти позивача, наявні у ФЗП були зараховані до базового гарантійного внеску у ФЗП, що не заборонено діючим законодавством, статутом та договором.

З огляду на вказані пункти Положення № 31/2012 судом не приймаються до уваги доводи відповідача, що гарантійним внеском до ФЗП може вважатись лише сума, сплачена безпосередньо позивачем як гарантійний внесок (призначення платежу) і що, щомісячні відрахування, здійснені позивачем, можуть бути зараховані до базового гарантійного внеску, але не підлягають поверненню, оскільки зараховані до гарантійного внеску, а не сплачені страховиком як гарантійний внесок і саме з таким призначенням платежу. Суд зауважує, що гарантійний внесок сформований саме з коштів позивача, і, відповідно сплачений саме позивачем. Крім того, статут МТСБУ передбачає неможливість повернення лише вступних та членських внесків, а також відрахувань до фонду попереджувальних заходів. З приводу повернення відрахувань до ФЗП, що можуть використовуватись для формування гарантійного внеску, то відповідної заборони щодо їх повернення при виході страховика з членів МТСБУ в законодавстві нема.

Згідно звіту про рух коштів ФЗП ТОВ "Металург-Мета" за 1 квартал залишок у ФЗП станом на 01.01.2016 становив 564883,89 грн., з вказаної суми 185153,48 грн. гарантійного внеску було повернуто позивачу, що підтверджується платіжним дорученням, 4005,70 грн. - використані МТСБУ як регламентні виплати. Судом встановлено, що 375724,71 грн. безпідставно були віднесені на створення резерву знецінення фінансових інвестицій, а тому вони підлягають поверненню позивачу як залишок не сплаченого гарантійного внеску.

Суд вважає доводи позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Крім того, суд зазначає, що до правовідносин з позивачем з приводу повернення базового гарантійного внеску не може бути застосовано Положення про централізований страховий резервний фонд захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах № 47\2014 та додатку до нього Протоколу президії МТСБУ № 355\2015 від 18.06.2015, яким затверджений Порядок повернення страховику гарантійного внеску Фонду захисту потерпілих, з огляду на те, що до спірних відносин мають застосовуватися нормативно-правові акти, які діяли на момент виникнення у позивача права на повернення такого внеску, тобто станом на 15.02.2013.

Надміру сплачений судовий збір повертається платнику за його заявою ухвалою суду на підставі ст.. 7 Закону України "Про судовий збір". Позивач не звертався до суду з заявою про повернення надміру сплаченого судового збору, в зв'язку зі зменшенням суми позовних вимог.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на сторін пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Моторного (транспортного) страхового бюро України (02154, м. Київ, Русанівський бульвар, 8, код ЄДРПОУ 21647131) на користь Товариства з додатковою відповідальністю "Металург-Мета" ( 69006, м. Запоріжжя, проспект Металургів, будинок 30, код ЄДРПОУ 20496084) 375724,71 (триста сімдесят п'ять тисяч сімсот двадцять чотири) грн.. 71 коп. гарантійного внеску та 5635,87 (п'ять тисяч шістсот тридцять п'ять) грн.. 87 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили, видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 16.09.2016

Суддя Усатенко І.В.

Дата ухвалення рішення15.09.2016
Оприлюднено21.09.2016

Судовий реєстр по справі —910/6774/16

Постанова від 07.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 06.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 24.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 13.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 07.06.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 24.05.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні