Рішення
від 13.09.2016 по справі 212/3740/16-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/3740/16-ц

2/212/2198/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2016 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області

в складі: головуючого - судді Пустовіт О.Г.,

при секретарі - Конограй В.В.,

розглянувши у відсутності сторін та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кривого Рогу цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» в особі відокремленого структурного підрозділу Гірничо - електромеханічний коледж Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» про стягнення заборгованості з виплати соціальної стипендії,-

В С Т А Н О В И В :

В червні 2016 року, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості з виплати соціальної стипендії до Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» в особі відокремленого структурного підрозділу Гірничо - електромеханічний коледж Державного вищого навчального закладу « Криворізький національний університет» (надалі коледж).

В обґрунтування позову зазначив, що у серпні 2012 року він був зарахований на 1 курс вищого навчального закладу 1 рівня акредитації Гірничо - електромеханічний технікум Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» на денну форму навчання, за рахунок коштів державного бюджету, гірнича спеціальність «Експлуатація та ремонт гірничого електромеханічного обладнання та автоматичних пристроїв», поза конкурсом, на підставі статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», як особа, батько якого має стаж роботи в підземних умовах більше 15 років.

З вересня 2012 року по січень 2013 року навчальний заклад, у супереч вимогам законодавства, виплачував йому лише академічну стипендію, значно меншу за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб, а з лютого 2013 року по червень 2016 року не виплачував стипендію взагалі. Враховуючи строк позовної давності, він пред'являє претензію до відповідача за період з липня 2013 року по червень 2016 року. Сума соціальної стипендії, яку відповідач повинен був виплатити за цей період - 45 237,00 гривень. Академічна стипендія за вказаний період йому не виплачувалась.

Загальна сума заборгованості по виплаті соціальної стипендії за період з 01.07.2013 по 30.06.2016 складає 45 237,00 гривень.

До теперішнього часу коледжем не проведено повний розрахунок та не виплачені всі належні йому суми, а саме: заборгована соціальна стипендія в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» за період 01.07.2013 по 30.06.2016 в сумі 45 237,00 гривень, яку він просить стягнути та витрати про справі сплачений судовий збір.

Представник позивача ОСОБА_2 звернулась до суду з заявою про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача ОСОБА_3 звернулась до суду з заявою про розгляд справи у відсутності представника коледжу, проти позовних вимог заперечувала. У наданих письмових запереченнях просила у задоволенні позову відмовити в повному обсязі, оскільки Коледж є бюджетною неприбутковою установою, фінансується за рахунок бюджетних асигнувань, при цьому фінансування витрат соціальної стипендії дітям шахтарів, студентам коледжу, які не навчаються гірничих спеціальностях, не забезпечувалось коштами державного бюджету.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 у серпні 2012 року був зарахований на 1 курс вищого навчального закладу 1 рівня акредитації Гірничо - електромеханічний технікум Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» на денну форму навчання, за рахунок коштів державного бюджету, гірнича спеціальність «Експлуатація та ремонт гірничого електромеханічного обладнання та автоматичних пристроїв», поза конкурсом, на підставі статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», як особа, батько якого має стаж роботи в підземних умовах більше 15 років.

Відповідно до наказу № 70 від 17.02.2015 "Про перейменування відокремлених структурних підрозділів університету» Гірничий технікум ДВНЗ «Криворізький національний університет» перейменовано в Гірничо-електромеханічний коледж ДВНЗ «Криворізький національний університет».

Відповідно до довідки, батько позивача, ОСОБА_4, перебуває на обліку в Криворізькому північному об'єднаному управлінні Пенсійного Фонду України Дніпропетровської області по Жовтневому району та отримує пенсію по інвалідності ІІІ групи від трудового каліцтва, має 16 років 02 місяця 09 днів підземного стажу, тим самим позивачу ОСОБА_1 надано право на отримання з вересня 2012 року соціальної стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Відповідно до статті 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», дія цього Закону поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день.

Стаття 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I та II групи зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

У відповідності до пункту 8 частини 3 статті 3 Закону України «Про вищу освіту» формування і реалізація державної політики у сфері вищої освіти забезпечується шляхом надання особам, які навчаються у вищому навчальному закладі, пільг і соціальних гарантій у порядку, встановленому законодавством.

Згідно з частиною 2 статті 62 Закону України «Про вищу освіту» особи, які навчаються у вищому навчальному закладі за денною формою навчання, за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів мають право на отримання стипендій у встановленому законодавством порядку.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України за 2013 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб установлений у розмірі:

З 1 січня - 1147 гривень, з 1 грудня - 1218 гривень.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України за 2014 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб установлений у розмірі: з 1 січня - 1218 гривень.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України за 2015 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб установлений у розмірі: з 1 січня по 31 серпня 2015 року - 1218 гривень.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України за 2016 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб установлений у розмірі: з 1 січня - 1378,00 гривень, з 1 травня - 1450 гривень.

Вказаними вище Законами дія статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» не призупинялась.

Всупереч статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», Коледж не здійснював ОСОБА_1 виплати соціальної стипендії, посилаючись на відсутність коштів та норми Порядку призначення та виплати стипендії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 №882, яким виплата стипендії особам, батьки яких шахтарі та мають стаж роботи у підземних умовах більше 15 років, не передбачена.

Крім того, положення, визначені в Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 №882, щодо розміру стипендій не можуть бути застосовані до розглядуваного випадку, в частині визначення ним переліку осіб, які мають право на отримання соціальної стипендії, оскільки пізніше прийнятим Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці», який має вищу юридичну силу по відношенню до зазначеної постанови, встановлено інший більш високий рівень стипендії для категорії студентів з числа дітей шахтарів, які мають стаж підземної роботи більше 15 років.

У відповідності до частини 3 статті 10 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», Закони України та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим законом, до приведення їх у відповідність із цим Законом діють у частині, що не суперечать цьому закону. Не внесення відповідних змін до Постанови КМУ після прийняття Закону України не є підставою для порушення прав Позивача на отримання стипендії в розмірі, встановленому Законом

Згідно вимог ст. 8 Конституції України, Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Тому вказаний вище Закон має вищу юридичну силу ніж Постанова Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 №882 «Про порядок призначення і виплати стипендії», а не внесення відповідних змін до Постанови КМУ після прийняття Закону України не є підставою для порушення прав позивача на отримання стипендії у розмірі, встановленому Законом. Положеннями цієї статті гарантовано зазначеним студентам право на навчання за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів з наданням місць для проживання в гуртожитках на час навчання, також на одержання стипендії у розмірі прожиткового мінімуму.

Судом встановлено, що позивачу, за період з липня 2013 року по червень 2016 року, навчальним закладом Коледжем соціальна стипендія не виплачувалась, тим самим загальна сума соціальної стипендії, яку відповідач повинен був виплатити за цей період склала 45 237,00 гривень.

Посилання відповідача на відсутність фінансування на виплати соціальної стипендії не можуть бути підставою для відмови в позовних вимогах.

Відповідно до ч.1 ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 197, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці», Законом України «Про вищу освіту», суд-,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Державного вищого навчального закладу « Криворізький національний університет» в особі відокремленого структурного підрозділу Гірничо - електромеханічний коледж Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» про стягнення заборгованості з виплати соціальної стипендії - задовольнити.

Стягнути з Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» в особі відокремленого структурного підрозділу Гірничо - електромеханічний коледж Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» ( ідентифікаційний номер ЄДРПОУ 37861959) на користь ОСОБА_1 суму не нарахованої і не виплаченої соціальної стипендії за період з 01 липня 2013 року по 30 червня 2016 року в розмірі 45 237 ( сорок п'ять тисяч двісті тридцять сім гривень), а також витрати по сплаті судового збору в сумі 551,20 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення усіма учасниками процесу в Апеляційний суд Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення13.09.2016
Оприлюднено22.09.2016
Номер документу61369871
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з виплати соціальної стипендії

Судовий реєстр по справі —212/3740/16-ц

Рішення від 13.09.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 02.07.2016

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні