Ухвала
від 16.09.2016 по справі 405/6377/16-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6377/16-к

1-кс/405/2125/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.09.2016 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_2 , у кримінальному провадженні №32015120010000094 від 20.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , за період з моменту реєстрації по 30.05.2015 року. Дати розпорядження про надання можливості вилучення вищезазначених документів в оригіналах з метою запобігти спробам їх зміни або знищення, а також для досягнення мети отримання доступу до речей і документів та повноцінного проведення судовопочеркознавчої експертизи вилучених документів.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню щодо службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015120010000094 від 20.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) в порушення вимог п.22.1, п.22.6 ст.44, п.198.1, п. 198.2, п.198.3, п.198.6 ст.198, п.200.3, ст.200, п.201.1, п.201.8, п.201.10, п.201.15 ст.201, п.202.1 ст.202 Податкового кодексу України, в період з 01.01.15 по 31.05.15 шляхом відображення в бухгалтерському обліку та в податковій звітності підприємства нікчемних фінансово-господарських операцій проведених з суб`єктами підприємництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), УБ СП ЛТД ТТЦ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) незаконно сформували податковий кредит з податку на додану вартість підприємства в сумі 4193684 грн., що призвело до фактичного ненадходження в бюджет держави грошових коштів в особливо великих розмірах.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з метою штучного завищення податкового кредиту з ПДВ, в частині фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), УБ СП ЛТД ТТЦ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) відображає у власній податковій звітності товариства придбання насіння соняшника, олії соняшника, а також надання вказаними вище СПД послуг по переробці насіння соняшника. Однак вищевказані підприємства не маючи власних потужностей для виробництва соняшникової олії, а також відсутністю будь-яких актів підприємства фактично не могли здійснити реалізацію зазначених товарно-матеріальних цінностей в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Таким чином, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » своїми протиправними діями, умисно ухилилися від сплати податку на додану вартість до державного бюджету, в розмірі 4193684 грн.

Зазначене кримінальне правопорушення підтверджується актом документальної перевірки №319/2200/34996776 від 28.09.2015 з питань дотримання податкового законодавства вбачається, що складений спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Законом заборонено державному реєстратору видавати копії з реєстраційної справи, а оригінали документів можуть бути видані лише за наявності рішення суду, тому іншим способом отримати документи реєстраційної справи як шляхом тимчасового доступу до речей і документів та їх вилучення в оригіналах не надається за можливе.

Функції державного реєстратора, який відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців по м. Вишневому, виконує ІНФОРМАЦІЯ_10 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Перелічені в клопотанні документи реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (описи поданих держреєстратору документів, заяви, реєстраційні картки про вчинення реєстраційних дій, статутні та реєстраційні документи, повідомлення контролюючого органу про відсутність платника за місцем реєстрації, запити держреєстратора про підтвердження місцезнаходження, довіреності на осіб, які мають право вчиняти реєстраційні дії) першочергово необхідні для забезпечення даного кримінального провадження, проведення судово-почеркознавчої експертизи з метою підтвердження причетності осіб до створення вказаної юридичної особи та здійснення дій, пов`язаних із державною реєстрацією підприємства, встановлення відповідності підписів службових осіб, з`ясування їх посадових повноважень, причетності до управління підприємством.

Значення вказаних документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу про осіб причетних до реєстрації суб`єкта господарювання (як при створенні нової юридичної особи, так і при перереєстрації на інших осіб), також для отримання доказу їх причетності до складання, підпису і подання державному реєстратору відповідних документів.

З посиланням на викладені обставини слідчим обґрунтовується у клопотанні необхідність в наданні тимчасового доступу до вказаних документів.

При розгляді клопотання слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого, вивчивши надані стороною кримінального провадження матеріали, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

Статтею 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст.160 КПК України, у клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів зазначається зокрема: підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню щодо службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015120010000094 від 20.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Дослідивши матеріали клопотання, яке погоджене прокурором, слідчий суддя зазначає, що останнє подане у відповідності до ст. 160 КПК України, реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), до якої слідчий просить отримати доступ має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і може бути використана як докази, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів є неможливо, а тому існує необхідність у наданні тимчасового доступу до речей і документів.

Документи до яких слідчий просить отримати тимчасовий доступ перебувають у володінні у ІНФОРМАЦІЯ_11 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, слідчим в клопотанні не доведено необхідності вилучення вказаних в клопотанні документів в оригіналах, а тому в цій частинні слідчий суддя вважає за необхідне відмовити.

На підставі наведеного, та керуючись ст.ст.159-166 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_2 , у кримінальному провадженні №32015120010000094 від 20.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до речей і документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , за період з моменту реєстрації по 30.05.2015, а саме:

-документи, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, реєстрації змін до установчих документів, та примірники оригіналу установчих документів, примірник оригіналів змін до установчих документів та примірник установчих документів у новій редакції;

-документи, що подаються для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо державної реєстрації змін до установчих документів, припинення юридичної особи;

-документи, що подаються для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі;

-копії повідомлень про підтвердження місцезнаходження юридичної особи;

-документи про зміну місцезнаходження реєстраційної справи;

-заяви, запити про доступ до документів з реєстраційної справи;

-документи, відповідно до яких призначено комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію) або ліквідатора;

-другий примірник повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, надісланого державним реєстратором юридичній особі в установленому законом порядку;

-описи документів, що надаються юридичною особою Державному реєстратору для проведення реєстраційної дії;

-реєстраційні картки: Форма 1 - на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи; Форма 2 - на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом реорганізації діючої (діючих) юридичної особи (юридичних осіб) у результаті злиття, поділу, виділу або перетворення; Форма 3 - на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; Форма 4 - реєстраційна картка про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців; Форма 6 - реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

-довіреності на осіб, які мають право представляти інтереси та вчиняти реєстраційні дії від імені підприємства;

-заяви про вихід із складу засновників, відступлення належної частки в статутному капіталі на користь інших осіб;

-квитанції про оплату послуг держреєстратора, з поштовими конвертами, описами вкладень поштових відправлень перелічених документів.

Строк дії ухвали до 16.10.2016 року.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.09.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —405/6377/16-к

Ухвала від 16.09.2016

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні