Рішення
від 31.08.2016 по справі 910/10429/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.08.2016Справа №910/10429/16

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Євро-Опт"

про стягнення боргу за виконані перевезення в розмірі 164 227,26 грн.

Суддя Нечай О.В.

Представники сторін:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд господарського суду міста Києва були передані позовні вимоги Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Євро-Опт" (далі - відповідач) про стягнення боргу за виконані перевезення в розмірі 164 227,26 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 09.06.2016 було порушено провадження у справі № 910/10429/16, розгляд справи призначено на 20.07.2016.

05.07.2016 через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником позивача були подані документи на виконання вимог ухвали господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 910/10429/16 від 09.06.2016.

05.07.2016 через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником позивача було подане клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

20.07.2016 представник позивача у судове засідання не з'явився, вимоги ухвали господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 910/10429/16 від 09.06.2016 позивач виконав.

Представник відповідача 20.07.2016 у судове засідання не з'явився, вимоги ухвали господарського суду міста Києва про порушення провадження у справі № 910/10429/16 від 09.06.2016 відповідач не виконав.

Враховуючи не з'явлення в судове засідання представників сторін та неподання відповідачем витребуваних доказів, розгляд справи відкладено на 31.08.2016.

12.08.2016 представник позивача через відділ діловодства господарського суду міста Києва було подано клопотання про розгляд справи без участі представника позивача за наявними у справі документами.

31.08.2016 представники сторін у судове засідання не з'явились.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

08.04.2016 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Євро-Опт» (далі - відповідач, експедитор) та Фізичною особо-підприємцем ОСОБА_1 (далі - позивач, перевізник) було укладено Договір про організацію міжнародних перевезень вантажів № 08.04.16 (далі - Договір), предметом якого є взаємовідносини сторін, що виникають при плануванні, організації і здійсненні перевезень автомобільним транспортом у міжнародному сполученні експортно-імпортних вантажів, що надаються безпосередньо замовниками експедитора для перевезення транспортом перевізника (п. 1.1 Договору).

Відповідно до п. 2.1 Договору перевізник надає послугу з перевезення вантажу на підставі заявки, яка подається експедитором в письмовій формі до початку завантаження і є невід'ємною частиною Договору. Заявка вважається прийнятою до виконання, якщо вона підтверджена підписами уповноважених осіб та скріплена печатками сторін. У заявці вказується кількість і характеристики вантажу, спосіб навантаження, маршрути, вантажовідправники та вантажоодержувачі, адреси місць навантаження і розвантаження вантажу із зазначенням вантажу, із зазначенням контактних осіб та їх телефонів, дати та час навантаження, розвантаження (терміни доставки) вантажу, адреси проведення митного оформлення під час навантаження і розвантаження вантажу, суми фрахту, умови оплати, валюта платежу.

08.04.2016 від відповідача надійшла заявка № 8-04-16 (далі - Заявка) про перевезення металоконструкції до міста Маріуполь.

У вказаній Заявці, відповідно до умов Договору, були погоджені умови розрахунку за перевезення вантажу, а саме: по 1 900,00 Євро за кожен автомобіль, які мають бути сплачені у валюті України - гривні, по курсу, встановленому Національним банком України станом на дату вивантаження вантажу, протягом 7 днів після отримання оригіналів документів.

Пунктом 5.1 Договору передбачено, що сплата за надані послуги згідно з цим Договором здійснюються шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок перевізника протягом 30 днів згідно виставленому рахунку тільки за умови надання експедитору СМR накладної з відміткою вантажоодержувача про отримання вантажу без претензій за кількістю і якістю.

Умовами Договору, а саме, п. 5.2 передбачений пакет документів, який має бут переданий перевізником експедитору, а саме:

- акт здачі-приймання виконаних послуг;

- податкову накладну;

-оригінали СМR та інших товарно-транспортних документів з відмітками вантажовідправника, вантажоодержувача про отримання вантажу без претензій за кількістю і якістю;

- заявку з мокрою печаткою.

Позивач зазначає, що свої зобов'язання за Договором виконав належним чином, в свою чергу відповідач не виконав зобов'язання по оплаті виконаного позивачем перевезення.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною першою статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 908 Цивільного кодексу України перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення. Загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Частинами 1, 2 та 3 ст. 909 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір є обов'язковим до виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 614 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлене договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання.

Позивачем було здійснено перевезення за Договором, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією товарно-транспортної накладної.

Крім того, на виконання умов Договору, а саме, п. 5.2 позивачем було направлено на адресу відповідача документи, які є підставою для здійснення оплати за перевезення вантажу, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією експрес-накладної № 59000177765895.

Статтею 32 ГПК України передбачено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Ці дані встановлюються такими засобами:

- письмовими і речовими доказами, висновками судових експертів;

- поясненнями представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі. В необхідних випадках на вимогу судді пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі, мають бути викладені письмово.

Відповідно до ст. ст. 33, 34 ГПК України Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно з п. 2.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26 грудня 2011 року N 18 (далі - Постанова № 18) згідно з частиною другою статті 4 3 ГПК та статтею 33 ГПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Якщо подані сторонами та іншими учасниками судового процесу докази є недостатніми, господарський суд може за їх клопотанням чи за власною ініціативою витребувати в порядку підготовки справи до розгляду необхідні для цього письмові і речові докази, інші матеріали.

Відповідачем не було надано суду жодного належного та допустимого доказу на спростування позиції позивача.

Заявкою було передбачено, що відповідач мав сплатити 1 900,00 Євро за кожен автомобіль після отримання оригіналів документів по курсу Національного банку України, встановлений на день вивантаження (22.04.2016).

Проте, судом встановлено, що позивачем було помилково визначено розмір заборгованості, яка підлягає стягненню з відповідача у національній валюті України - гривні.

Згідно з інформацією, яка міститься на офіційному інтернет-сайті Національного банку України (https://bank.gov.ua/control/uk/index), станом на 22.04.2016 курс валюти Євро до Гривні України складав 2,8811785 грн до 100,00 Євро.

Таким чином, враховуючи те, що перевезення здійснювалось трьома автомобілями, що визначено у Заявці, то стягненню з відповідача підлягають 5 700,00 Євро (1900,00 Євро * 3 автомобіля), що станом на дату вивантаження (22.04.2016) складає 164 227,17 грн.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про те, що заявлені позивачем вимоги про стягнення боргу за виконані перевезення в розмірі 164 227,26 грн підлягають частковому задоволенню в загальному розмірі 164 227,17 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Крім того, позивач просив стягнути з відповідача витрати, понесених позивачем на правову допомогу.

Згідно з ч. 6 ст. 49 ГПК України суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються при задоволенні позову - на відповідача.

В якості доказу понесення таких витрат, представник позивача надав суду Договір доручення № б/н, укладений 16.05.2016 між позивачем та ОСОБА_2, згідно з яким,повірений зобов'язується від імені та за рахунок довірителя здійснити наступні дії: надати правовоу допомогу у спорі, що виник з ТОВ «ЄВРО-ОПТ» (п. 1.1 Договору доручення б/з від 16.05.2016).

Пунктом 2.2 Вказаного договору визначено, що за здійснення дій, що визначені у п. 1.1 цього договору, довіритель сплачує повіреному винагороду в розмірі 12 000,00 грн.

Відповідно до квитанції до прибуткового касового ордера № 04-05 від 30.05.2016, повірений прийняв від довірителя 12 000,00 грн.

З огляду на вищенаведене, витрати позивача, понесені на правову допомогу в розмірі 12 000,00 грн підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 4, 49, 82 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Євро-Опт" (01021, м. Київ, вул. Інститутська, будинок 28; ідентифікаційний код: 40238583) на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер картки платника податків: НОМЕР_1) заборгованість в розмірі 164 227 (сто шістдесят чотири тисячі двісті двадцять сім) грн 17 коп.

3. В іншій частині позову відмовити.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Євро-Опт" (01021, м. Київ, вул. Інститутська, будинок 28; ідентифікаційний код: 40238583) на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер картки платника податків: НОМЕР_1) витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 463 (дві тисячі чотириста шістдесят три) грн 40 коп. та витрати на послуги адвоката в розмірі 11 999 (одинадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто дев'ять) грн 99 коп.

Повне рішення складено 05.09.2016.

Суддя О.В. Нечай

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.08.2016
Оприлюднено23.09.2016
Номер документу61417901
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10429/16

Рішення від 31.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 20.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 09.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні