Рішення
від 05.09.2016 по справі 202/1402/16-ц
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1402/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

05 вересня 2016 року Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська в складі головуючого - судді Марченко Н.Ю. за участю секретаря судового засідання Герасименка В.А., представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про поділ майна подружжя, -

В С Т А Н О В И В:

У березні 2016 року позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, в якому зазначає, що з відповідачем перебував у шлюбі з 18 жовтня 2003 року. Мають двох малолітніх дочок: Марію, ІНФОРМАЦІЯ_1, та Олександру, ІНФОРМАЦІЯ_2. Рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 5 червня 2015 року шлюб між ними розірвано. Після розірвання шлюбу діти проживають разом із ним. Під час шлюбу ними було придбане наступне майно: житловий будинок № 68 В«аВ» по вул. Хабарівській у м. Дніпропетровську, нежитлове приміщення № 3 в будинку № 45 по вул. Калиновій у м. Дніпропетровську, автомобіль марки «ВMW» X3 x Drive 20i F25, 2012 року випуску, реєстраційний номер АЕ 8008 ОСОБА_5 того, під час шлюбу відповідачем була приватизована земельна ділянка площею 0,0480 га для обслуговування будинку по вул. Хабарівській, 68 у м. Дніпропетровську. Зазначене спільне майно позивач просить поділити між ним і ОСОБА_4, визнавши за кожним із них право власності на 1/2 частину домоволодіння № 68 В«аВ» по вул. Хабарівській у м. Дніпрі, на 1/2 частину нежитлового приміщення № 3 в будинку № 45 по вул. Калиновій у м. Дніпрі, на 1/2 частину земельної ділянки загальною площею 0,0480 га (кадастровий номер 1210100000:04:035:0024), яка розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Хабарівська, 68 В«аВ» , та на 1/2 частину автомобіля марки «ВMW» X3 x Drive 20i F25, 2012 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1, а також скасувати державну реєстрацію права власності за відповідачем на 1/2 частину зазначеного майна.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав.

Представник відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнав, посилаючись на те, що визначення ідеальних часток подружжя у спільному майні без його реального поділу не вирішить спору між сторонами. Просив у задоволенні позову відмовити повністю.

Суд, з'ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню за наступних підстав:

Судом встановлено, що сторони перебували у шлюбі з 18 жовтня 2003 року.

Мають двох малолітніх дочок: Марію, ІНФОРМАЦІЯ_1, та Олександру, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішенням Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 5 червня 2015 року шлюб між сторонами розірвано.

Як вбачається з цього рішення, сторони припинили шлюбні відносини та не ведуть спільного господарства з вересня 2014 року.

Також судом встановлено, що під час шлюбу ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу від 09.08.2006 року було придбано 84/100 часток домоволодіння по вул. Марко Вовчка, 41 В«аВ» в місті Дніпропетровську.

Рішенням виконавчого комітету Індустріальної районної у м. Дніпропетровську ради від 20.04.2007 року № 350 В«Про розподіл домоволодіння по вул. Марко Вовчок, 41 А на два окремих домоволодінняВ» було проведено поділ вказаного домоволодіння та присвоєно домоволодінню, яке належить ОСОБА_4, адресу вул. Хабарівська, 68 В«аВ» .

ОСОБА_5 того, під час шлюбу ОСОБА_4 була приватизована земельна ділянка загальною площею 0,0480 га (кадастровий номер 1210100000:04:035:0024) за адресою: м. Дніпро, вул. Хабарівська, 68 В«аВ» , що підтверджується копією державного акту про право власності на земельну ділянку від 03.04.2008 року, виданого на підставі рішення Дніпропетровської міської ради від 26.12.2007 року № 174/26.

Також під час шлюбу ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу від 19.11.2013 року було придбано нежитлове приміщення № 3 в будинку № 45 по вул. Калиновій у м. Дніпропетровську, що підтверджується інформаційною довідкою з реєстру прав власності на нерухоме майно.

ОСОБА_5 того, під час шлюбу сторонами було придбано автомобіль марки «ВMW» X3 x Drive 20i F25, 2012 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1, який 21.12.2012 року зареєстровано за ОСОБА_4

Відповідно до частини 1 статті 60 СК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Частиною 2 статті 60 СК України встановлено презумпцію виникнення права спільної сумісної власності подружжя, а саме вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Згідно з частиною 1 статті 69 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Статтею 70 СК України визначено, що в разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

ОСОБА_5 того, відповідно до ч. 1 ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

За змістом ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України, та з огляду на роз'яснення, викладені в п. 18-2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», якщо на приватизованій одним із подружжя земельній ділянці знаходиться будинок, що є спільною сумісною власністю подружжя, то у разі поділу будинку між подружжям до особи, яка не мала право власності чи користування земельною ділянкою, переходить це право у розмірі частки права власності у спільному майні будинку, будівлі, споруди.

Отже, частина земельної ділянки, одержана одним із подружжя у порядку приватизації, відходить у власність іншого подружжя разом із частиною житлового будинку, який поділений між подружжям.

Враховуючи наведене, а також те, що шлюбний договір між сторонами не укладався, будь-яка письмова домовленість щодо часток подружжя в спірному майні відсутня, суд, виходячи з вимог частини 1 статті 70 СК України вважає, що позов у частині визнання за кожним із сторін права власності на 1/2 частину спірного майна є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Таким чином, за ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідно визнати право власності в рівних частках на домоволодіння № 68 В«аВ» по вул. Хабарівській у м. Дніпрі, земельну ділянку загальною площею 0,0480 га (кадастровий номер 1210100000:04:035:0024), яка розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Хабарівська, 68 В«аВ» , нежитлове приміщення № 3 в будинку № 45 по вул. Калиновій у м. Дніпрі, автомобіль марки «ВMW» X3 x Drive 20i F25, 2012 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1, а саме за кожним на 1/2 частину вказаного майна.

Доводи представника відповідача про те, що визначення судом ідеальних часток подружжя в спільному майні без його реального поділу не вирішить спору між сторонами, не ґрунтуються на законі, оскільки згідно зі статтею 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позовних вимог, а вимоги щодо реального поділу спірного майна сторонами не заявлялися, в той час як визначення ідеальних часток подружжя в спільному майні без його реального поділу і залишення такого майна у їх спільній частковій власності відповідає положенням статей 69, 70 СК України.

Щодо вимог ОСОБА_3 про скасування державної реєстрації права власності за ОСОБА_4 на 1/2 частину спірного майна, то вказані вимоги задоволенню не підлягають, оскільки відповідно до частини 1 статті 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 27 Закону України В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майноВ» державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно. Отже, само по собі рішення суду про поділ майна подружжя, яким визначено ідеальні частки подружжя в спірному майні, в тому числі нерухомому, є підставою для оформлення за позивачем права власності на таку частку майна. Позивачу не відмовлено в державній реєстрації за ним права власності на його частину майна на підставі рішення суду.

Відповідно до частини 1 статті 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

При зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 6890 грн. у частині вимог майнового характеру та 551,20 грн. в частині вимог немайнового характеру.

У зв'язку із частковим задоволенням позову, суд присуджує стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору в розмірі 6890 грн.

Керуючись ст. ст. 209, 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про поділ майна подружжя задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_3 і ОСОБА_4 в порядку поділу майна подружжя право власності в рівних частках на наступне майно:

-на 1/2 частину домоволодіння № 68 В«аВ» по вул. Хабарівській у м. Дніпрі за кожним;

-на 1/2 частину земельної ділянки загальною площею 0,0480 га (кадастровий номер 1210100000:04:035:0024), яка розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Хабарівська, 68 В«аВ» , за кожним;

-на 1/2 частину нежитлового приміщення № 3 в будинку № 45 по вул. Калиновій у м. Дніпрі за кожним;

-на 1/2 частину автомобіля марки «ВMW» X3 x Drive 20i F25, 2012 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 за кожним.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_3 витрат по сплаті судового збору в розмірі 6890 (шість тисяч вісімсот дев’яносто) грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подання апеляційної скарги через Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Н.Ю. Марченко

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено23.09.2016
Номер документу61419861
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/1402/16-ц

Ухвала від 05.10.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Рішення від 05.09.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Рішення від 05.09.2016

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні