Постанова
від 05.05.2016 по справі 522/3245/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

05.05.2016

№ 522/3245/16-к

№ 1-«кс»/522/8436/16

УХВАЛА

Іменем України

05 травня 2016 року м.Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого, погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за №32014160000000269 від 14.11.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 та ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання слідчого, та наданих до клопотання матеріалів, слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32014160000000269 від 14.11.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 та ч. 3 ст. 212 КК України.

Вказане кримінальне провадження зареєстровано на підставі звернень громадян та депутатів за фактом заниження сум податкових зобов`язань та ухилення від сплати податків, зборів та інших платежів до державного бюджету в особливо великих розмірах, невстановленими особами з використанням підприємств - імпортерів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП " ОСОБА_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Як вбачається із вказаних звернень, під час митного оформлення імпорту вантажів вказані підприємства порушують митні правила зокрема шляхом приховування товарів від митного контролю та використання підроблених документів з метою заниження митної вартості імпортних товарів та подальшого ухилення від сплати податків, шляхом безпідставного «продажу» накопиченого імпортного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки. Також мають місце випадки переховування від митного огляду товарів, вартість яких значно перевищує задекларовані, або під виглядом інших товарів зі схожою товарною номенклатурою згідно УКТ ЗЕД, але меншою ставкою мита та вартістю, що призводить до заниження митних платежів та ПДВ.

Усі вищезазначені підприємства здійснюють імпортні операції на території ІНФОРМАЦІЯ_10 та перебувають на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході досудового розслідування встановлено, що матеріали податкових перевірок та реєстраційних справ зазначених підприємств - імпортерів перебувають у володіння ІНФОРМАЦІЯ_11 . З метою повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, перевірки достовірності фактів викладених в заявах та встановлення кола осіб причетних до вчинення злочину, необхідно отримати тимчасовий доступ до копій матеріалів перевірок зазначених підприємств імпортерів за період 2013 р. по теперішній час, їх реєстраційних (юридичних, податкових справ), карток особових рахунків.

Вказані документи містять відомості щодо осіб причетних до здійснення незаконної діяльності зазначеного підприємства, а також містять вільні зразки підписів службових осіб, які необхідні для використання при проведенні слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, та можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні. Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також з метою проведення судово-почеркознавчої та судово-економічної експертиз, слідчий вважав необхідним отримати можливість вилучити копії зазначених документів, які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_11 .

На підставі викладеного, слідчий просив клопотання задовольнити.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до клопотання матеріали, заслухавши думку слідчого, який просив клопотання задовольнити, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини , які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Як вбачається з клопотання слідчого, та наданих до клопотання матеріалів, слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32014160000000269 від 14.11.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 та ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів, що перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_11 по підприємствам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП " ОСОБА_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Вказані вище документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами, кримінального провадження у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, так як вказані документи містять відомості щодо осіб причетних до здійснення незаконної діяльності зазначених підприємств, а також містять вільні зразки підписів службових осіб.

Вилучення копій зазначених документів обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використанням їх в ході проведення слідчих дій, з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

Крім того, зазначені документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів.

Слідчий обґрунтовано довів що виклик представників ІНФОРМАЦІЯ_11 , може призвести до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, якщо сторона кримінально провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення копій зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159,160, 162,163,164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню за №32014160000000269 від 14.11.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 та ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Надати слідчому з особливо важливих справ першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області ОСОБА_3 та особам що будуть діяти за дорученням слідчого, тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення копій документів у ІНФОРМАЦІЯ_11 по підприємствам ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП " ОСОБА_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а саме:

-копії реєстраційної (юридичної, податкової справи, листування, документи на отримання свідоцтва платника ПДВ та ін.);

-копії актів та матеріалів перевірок (планових, позапланових, камеральних та ін.) з додатками та результатами апеляційного, судового оскарження за період з 01.01.2013 по теперішній час;

-копії особових карток по сплаті податків за період з 01.01.2013 по теперішній час;

-копії матеріалів щодо податкового супроводження та адміністрування по сплаті податків та зборів за період з 01.01.2013 по теперішній час;

-копій протоколів про адміністративні правопорушення за період з 01.01.2013 по теперішній час

-копій матеріалів відпрацювання ризикових СГД (у разі наявності).

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення05.05.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/3245/16-к

Ухвала від 11.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Сенатор Л. І.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

Постанова від 05.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кушніренко Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні