Рішення
від 14.09.2016 по справі 173/1484/16-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1484/16-ц

Провадження №2/173/783/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2016 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Приватний нотаріус Верхньодніпровської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулась позивач ОСОБА_1, з позовом про визнання права власності до відповідача ОСОБА_2 сільської ради, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Приватний нотаріус Верхньодніпровської державної нотаріальної контори та ОСОБА_3В згідно якої просить визнати за нею право власності в порядку спадкування на ? частину земельної ділянки площею 7.100 га., розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0132, в порядку спадкування після смерті Батька ОСОБА_4, померлого 03.01.2016 року посилаючись на наступне.

26 серпня 2010 року померла її бабуся ОСОБА_5.

Після смерті бабусі відкрилась спадщина на майно, яке складається з земельної ділянки (паю) площею 7.100 га., розташованої на території Першотравеньскої сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Спадкове майно після смерті бабусі по ? частці прийняти її сини - ОСОБА_6 та ОСОБА_4, який є її батьком, так як бабуся залишила на них заповіт. Батько прийняв спадщину після смерті бабусі, але не зареєстрував своє право власності на ? частину земельної ділянки в установленому законом порядку.

03.01.2016 року її батько помер.

Після смерті батька відкрилась спадщина у тому числі і на ? частину земельної ділянки площею 7.100 га., розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0132 .

Вона є донькою померлого та спадкоємицею першої черги.

Після смерті батька вона звернулася до приватного нотаріуса Верхньодніпровського районного нотаріального округу з заявою про видачу свідоцтва про право власності на земельну ділянку, що залишилась після смерті батька, але постановою приватного нотаріуса Верхньодніпровського районного нотаріального округу від 15.08.2016 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку в зв'язку з тим, що за життя її батько успадкувавши частину земельної ділянки, але не зареєстрував її в установленому порядку, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала в повному об'ємі , давши пояснення фактично установлені матеріалами справи

Відповідач - представник ОСОБА_2 сільської ради в судове засідання не з'явився, подавши заяву про слухання справи у його відсутність. Будь-яких заперечень проти задоволення позовних вимог не надав.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог: приватний нотаріус Верхньодніпровського районного нотаріального округу в судове засідання не з'явився, подавши заяву про слухання справи у його відсутність.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог: ОСОБА_3, в судовому засіданні позовні вимоги позивача визнав та пояснив, що він не претендує на спадщину, що залишилась після смерті батька та просить визнати право власності на ? частину земельної ділянки в порядку спадкування за позивачкою

Вислухавши осіб, що приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступними підставами: судом встановлено, що 26 серпня 2010 року померла бабуся позивачки - ОСОБА_5, що п підтверджується копією свідоцтва про смерть та копіями свідоцтв про народження та про укладення шлюбу

Після смерті бабусі відкрилась спадщина на майно, яке складається в тому числі і з земельної ділянки (паю) площею 7.100 га., розташованої на території Першотравеньскої сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

Спадкове майно після смерті бабусі по ? частці прийняли її сини - ОСОБА_6 та ОСОБА_4, який є батьком позивачки, так як бабуся залишила на них заповіт.

Батько прийняв спадщину після смерті бабусі, що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину, але не зареєстрував своє право власності на ? частину земельної ділянки в установленому законом порядку.

03.01.2016 року батько позивачки помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після смерті батька позивачки відкрилась спадщина у тому числі і на ? частину земельної ділянки площею 7.100 га., розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0132 .

Позивач є донькою померлого, що підтверджується копіями свідоцтв про народження та про укладення шлюбу, та спадкоємицею першої черги.

Після смерті батька позивач звернулася до приватного нотаріуса Верхньодніпровського районного нотаріального округу з заявою про видачу свідоцтва про право власності на земельну ділянку, що залишилась після смерті батька, але постановою приватного нотаріуса Верхньодніпровського районного нотаріального округу від 15.08.2016 року їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку в зв'язку з тим, що за життя її батько успадкувавши частину земельної ділянки не зареєстрував її в установленому порядку

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України - право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обв»язків ( спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК - право власності вважається набутим правомірним, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_4, за життя був власником ? частини земельної ділянки площею 7.100 га., розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, яка належала померлому ОСОБА_7, на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 07.04.2011 року .

Позивач є донькою померлого ОСОБА_4, та спадкоємцем першої черги за законом. Другий спадкоємець за законом ОСОБА_3 відмовився від прийняття спадщини, що залишилась після смерті батька.

Відповідно до ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємці за законом чи за заповітом мають право прийняти спадщину або не прийняти її.

Так як інші спадкоємці відмовилися прийняти спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_4, у позивачки виникає спадкування за законом, як у спадкоємиці першої черги.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України « Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року № 7 - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами ( зі збереженням її цільового призначення) при підтверджені цього права спадкодавця державним актом про право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Право власності спадкодавця ОСОБА_7, на спадкову земельну ділянку підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 07.04.2011 року (тобто іншими правустановлюючими документами).

Підстави припинення права власності передбачені ст. 346, 378 ЦК України, ст. 140 ЗК України, але ці норми не містять таку правову підставу припинення права власності, як відсутність реєстрації земельної ділянки.

За таких обставин суд вважає за можливе визнати спадкоємцем - позивачем ОСОБА_1, право власності на ? частину земельної ділянки площею 7.100 га., кадастровий номер 1221087500:01:012:0132 розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4, померлого 03.01.2016 року

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в сумі 551.20 грн., суд вважає за можливе покласти на позивача, так як судом не встановлено вини відповідача, щодо порушення прав позивача, а необхідність звернення до суду виникла в зв»язку з недотриманням порядку оформлення його спадкових прав спадкодавцем

Керуючись ст. 10, 60,212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Приватний нотаріус Верхньодніпровської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1 зареєстрованою за адресою ІНФОРМАЦІЯ_2 (Кам'янське) Дніпропетровської області право власності на ? частину земельної ділянки (паю) площею 7.100 га., кадастровий номер 1221087500:01:012:0132 розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4, померлого 03.01.2016 року.

Витрати по сплаті с удового збору в сумі 551.20 грн., покласти на позивача ОСОБА_1

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги до Верхньодніпровського районного суду. Особи, які приймали участь у розгляді справи, але не були присутні підчас проголошення судового рішення мають право подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з моменту отримання копії рішення.

Рішення набирає чинності після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо така скарга подана не була. У випадку подання апеляційної скарги рішення набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було змінене або скасоване.

Суддя Петрюк Т.М

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.09.2016
Оприлюднено23.09.2016
Номер документу61433846
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/1484/16-ц

Рішення від 14.09.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 14.09.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 19.08.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні