Ухвала
від 17.08.2016 по справі 761/29186/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29186/16-к

Провадження № 1-кс/761/17881/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100100000027 від 29 лютого 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.3 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 17 серпня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_4 , згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку в будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належать ОСОБА_6 .

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування №32016100100000027 від 29 лютого 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В клопотанні слідчого зазначено, що групу осіб, які використовуючи підконтрольні їм СГД з ознаками фіктивності проводять безтоварні транзитно-конвертаційні операції з підприємствами реального сектору економіки, при чому отримуючи матеріальну вигоду яка становить приблизно 12% від суми проконвертованих грошових коштів.

Вищевказана транзитно-конвертаційна група складається з невстановлених на даний час фіктивних фізичних осіб-підприємців та з чотирьох СГД з ознаками фіктивності, а саме: ПП «Омікрон» (код ЄДРПОУ 30471869), відсутні трудові ресурси, виробничі потужності, устаткування, транспортні засоби, відсутнє за податковою адресою, про що складено акт від 04.03.2016 року. Згідно із аналізом «єдиного реєстру податкових накладних» встановлено невідповідність отриманих та реалізованих ТМЦ, а саме: переважно ПП «Омікрон» здійснює придбання - витруси від вершків сухих, сироватка молочна, інші продукти харчування, плита деревноволокниста сухого способу виробництва, та у свою чергу реалізовує послуги трактора, транспортні послуги, що свідчить про пересорт ТМЦ даного підприємства; ПП «Флоил» (код ЄДРПОУ 36596592), відсутні трудові ресурси, виробничі потужності, устаткування, транспортні засоби, відсутнє за податковою адресою, про що складено акт від 04.03.2016 року. Згідно із аналізом «єдиного реєстру податкових накладних» встановлено невідповідність отриманих та реалізованих ТМЦ, а саме: переважно ПП «Флоил» здійснює придбання цемент, Автошина 12-16 Л-163БЦ -- НС8(Ун Сер. 4ГД 1), та у свою чергу реалізовує - макуха соєва, транспортні перевезення, що свідчить про пересорт ТМЦ даного підприємства; ТОВ «Євробуд» (код ЄДРПОУ 36702623), відсутні трудові ресурси, виробничі потужності, устаткування, транспортні засоби. Згідно із аналізом «єдиного реєстру податкових накладних» встановлено невідповідність отриманих та реалізованих ТМЦ, що свідчить про пересорт ТМЦ даного підприємства; ППФ «Фактура» (код за ЄДРПОУ 30537065), відсутні трудові ресурси, виробничі потужності, устаткування, транспортні засоби. Згідно із аналізом «єдиного реєстру податкових накладних» встановлено невідповідність отриманих та реалізованих ТМЦ, що свідчить про пересорт ТМЦ даного підприємства.

Враховуючи наступні обставини: відсутність підприємств за податковою адресою, неможливість встановлення фактичного місцезнаходження підприємства; відсутність первинних документів для підтвердження товарності та реальності здійснення господарських операцій за перевіряємий період; відсутність у необхідних умов для здійснення господарських операцій (відсутні основні фонди, трудові ресурси, виробничі активи, складські приміщення, транспортні засоби); різноплановість придбаних та реалізованих товарів, встановлена після аналізу Єдиного реєстру податкових накладних.

Враховуючи об`єми задекларованих операцій, різноплановість проданих товарів та наданих послуг, відсутність трудових ресурсів, вбачається можливим зробити висновок про неможливість здійснення операцій, що задекларовані у податковій звітності.

Вищевикладене свідчить про те, що правочини між ПП «Омікрон» (код 30471869) та ПП «Флоил» (код 36596592) з контрагентами- постачальниками та контрагентами-покупцями, відображені в «Системі автоматизованого співставлення податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» за вказаний період не спрямовані на реальне настання правових наслідків.

Крім цього, в клопотанні слідчого зазначено, що ПП «Флоил» та ПП «Омікрон» подають звітність до органів ДФС з однієї IP- адреси: НОМЕР_1 ; 127.0.0.1; 212.42.77.157, що свідчить про те, що звітність подається з одного комп`ютера, хоча податкові адреси підприємств зовсім різні.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, групу осіб, яка причетна до протиправної діяльності, спрямовану на проведення безтоварних транзитно-конвертаційних операцій та надання знарядь та засобів для досягнення незаконної податкової вигоди третім особам.

Вищевказана група складається:

- Організатор - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 . ОСОБА_7 здійснює повний контроль за діяльністю «конвертаційного центру» веде переговори з клієнтами, вирішує питання, пов`язані з надання послуг зі штучного формування податкового кредиту та валових витрат, а також незаконної «конвертації» безготівкових грошових коштів у готівку для «клієнтів» підприємств реального сектору економіки, офіційно безробітній. Законного підтвердження походження грошових коштів та майна, яке використовує ОСОБА_7 немає, за 2015-2016 роки, згідно із довідкою про доходи, ОСОБА_7 доходів не отримував. Незаконною діяльністю займається у офісному приміщенні, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

- Співорганізатор - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_5 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_5 здійснює контроль за діяльністю групи, інколи виконує роль кур`єра, контролює роботу підконтрольних вищевказаній групі фіктивних фізичних осіб підприємців, вирішує питання, пов`язані з надання послуг зі штучного формування податкового кредиту та валових витрат, а також незаконної «конвертації» безготівкових грошових коштів у готівку для «клієнтів» підприємств реального сектору економіки, офіційно безробітній. Також, як і ОСОБА_7 законного підтвердження походження грошових коштів та майна, яке використовує ОСОБА_5 немає, за 2015-2016 роки, згідно із довідкою про доходи, ОСОБА_5 доходів не отримував. Незаконною діяльністю займається у офісному приміщенні, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , а також у офісному приміщенні № НОМЕР_2 офісного центру, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_6 .

- Бухгалтер ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_7 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_8 . ОСОБА_8 здійснює подання звітності, контроль системи «клієнт-банк», прийом і перевірка фінансових документів, що надходять від клієнтів, ведення податкового та бухгалтерського обліку, виготовлення документів від фіктивних СГД. Незаконною діяльністю займається у офісному приміщенні, яке знаходиться за адресою: м. Біла Церква, вул. Шолом-Алейхема, 49.

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , займається веденням бухгалтерського обліку вищевказаних підприємств, реєстрацією та перереєстрацією підприємств з ознаками «фіктивності», спілкується та контролює дії директорів підприємств з ознаками «фіктивності». Крім того, веде розмови із представниками підприємств реального сектору економіки, щодо проведення фіктивних фінансово-господарських операцій.

- Бухгалтер ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , займається веденням бухгалтерського обліку вищевказаних підприємств, спілкується та контролює дії директорів підприємств з ознаками «фіктивності». Крім того, веде розмови із представниками підприємств реального сектору економіки, щодо проведення фіктивних фінансово-господарських операцій.

- ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_9 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_10 . ОСОБА_12 здійснює операції взаємодії «конвертаційного центру» з клієнтами, з питань передачі первинних документів та проконвертованих у готівку грошових коштів. Незаконною діяльністю займається у офісному приміщенні, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

Слідчий також зазначив, що є достатні підстави вважати, що в будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належать ОСОБА_6 , можуть знаходитися: засоби вчинення кримінального правопорушення, майно, яке було здобуте в результаті його вчинення, чорнові записи, фінансово-господарська документація (статутні та реєстраційні документи, договори з додатками, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, платіжні документи, товарно-транспортні документи, документи листування між підприємствами, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, книги реєстрації податкових накладних, реєстри отриманих податкових накладних, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, вантажно-митні декларації, інвойси, міжнародні товарно-транспортні накладні, міжнародні контракти та інші), комп`ютерна техніка, мобільні телефони, планшети, офісна техніка (перфирійні друкувальні пристрої), печатки, штампи, бланки, чекові книжки, грошові кошти, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, банківські картки а також інші предмети і документи, на підставі яких слідчий встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житловим приміщенням, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за №32016100100000027 від 29 лютого 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.3 КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчим доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження в будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належать ОСОБА_6 , предметів і документів, зазначених слідчим в клопотанні, які мають значення для встановлення істини та можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Однак, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукування та вилучення інших предметів та документів, які мають значення для розслідування кримінального провадження, оскільки слідчим в клопотанні чітко не визначені індивідуальні та родові ознаки відшукуваних речей, які у даному випадку підлягають вилученню, імовірність їх знаходження саме у вказаному приміщенні, їх значення для проведення досудового розслідування та відношення до розслідуваного кримінального провадження.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100100000027 від 29 лютого 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.3 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 та іншим слідчим, що входять до групи слідчих в кримінальному провадженні №32016100100000027 від 29 лютого 2016 року, на проведення обшуку в будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві власності належать ОСОБА_6 , з метою виявлення та вилучення: засобів вчинення кримінального правопорушення, майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, чорнових записів, фінансово-господарської документації (статутних та реєстраційних документів, договорів з додатками, актів прийому-передачі, специфікації, накладних, податкових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книг реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книг реєстрації довіреностей, реєстру виданих та отриманих податкових накладних, вантажно-митних декларацій, інвойсів, міжнародних товарно-транспортних накладних, міжнародних контрактів), комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, планшетів, офісної техніки (перфирійних друкувальних пристроїв), печаток, штампів, бланків, чекових книжок, грошових коштів, магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, банківських карток.

У задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61443804
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/29186/16-к

Ухвала від 17.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні