Ухвала
від 29.08.2016 по справі 761/30371/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/30371/16-к

Провадження № 1-кс/761/18591/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 29 серпня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 , право власності за яким зареєстровано за ОСОБА_4 .

Клопотання мотивоване тим, що прокуратурою м. Києва, в порядку ст. 36 Кримінального процесуального кодексу України, здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у кримінальному провадженні № 42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за фактом фіктивного підприємництва та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом за ознаками кримінальних правопорушень, ч. 2 ст. 209, ч.2 ст. 205 КК України.

В клопотання прокурора зазначено, що з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з наданням послуг по мінімізації податкових зобов`язань та конвертуванням грошових коштів, невстановленими особами створено та придбано ряд суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності».

Зазначені підприємства задіяні в схемі «конвертації» грошових коштів і здійснювали формальне перерахування грошових коштів без мети реального настання правових наслідків і відсутності фактичних дій, спрямованих на виконання зобов`язань, тобто зазначені підприємства декларували невідповідні дані по своїх фінансово-господарських відносин у податковій звітності. Зазначеними підприємствами управляли пов`язані особи, які проводили фінансові операції з метою приховування незаконної діяльності.

Реквізити та завідомо підроблені документи, виконані від імені встановлених фіктивних СПД, надавалися організаторами злочинної діяльності діючим підприємствам Київської та інших областей для використання їх в незаконних схемах безтоварних операцій для ухилення від сплати податків шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та завищення валових витрат, а також для приховування привласнення та розтрати чужого майна з подальшою легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Так, встановлено, що протиправний механізм з конвертації грошових коштів (незаконне переведення безготівкових коштів у готівку) є багаторівневим та має розгалужену структуру, що свідчить про використання значної кількості підконтрольних комерційних структур з ознаками фіктивності, в тому числі нерезидентів.

Згідно з інформацією СБ України встановлено, що громадянином України ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Переяслівка Ніжинського району Чернігівської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) для реалізації вказаного злочинного механізму зареєстровано та використовуються ряд комерційних структур з ознаками фіктивності, в т.ч.: ТОВ «Ікріма» (код ЄДРПОУ 35464945), ТОВ «Маліка» (код ЄДРПОУ 35647733), ТОВ «Нур-Груп» (код ЄДРПОУ 35670910), ПП «Юла» (код ЄДРПОУ 30021339), ТОВ «Херсон Транс-лінк» (код ЄДРПОУ 36008622), ТОВ НВП «SINTA» (код ЄДРПОУ 31234143), СВК Ембріон» (код ЄДРПОУ 21213473) та інші підприємства, в т.ч. використовуються підроблені реквізити підприємств-нерезидентів.

Таким чином, діяльність вищевказаних суб`єктів господарювання, пов`язана з купівлею-продажем товарів широкого вжитку, замовленням або наданням певного виду послуг (робіт), але використовується лише як прикриття для здійснення протиправних операцій, що створюють загрозу економічним інтересам держави, метою яких є легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом.

Проведеними заходами встановлено, що для доставки грошових коштів клієнтам ОСОБА_5 та його помічники використовують транспортні засоби, один з яких - автомобіль марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 .

Таким чином, діяльність підконтрольних ОСОБА_5 суб`єктів господарювання, пов`язана з купівлею-продажем товарів широкого вжитку, цінних паперів, замовлення або надання певного виду послуг (робіт), але використовується лише як прикриття для здійснення протиправних операцій, що створюють загрозу економічним інтересам держави, метою яких є легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом, незаконне переведення безготівкових коштів у готівку, виведення коштів за кордон в офшорну юрисдикцію, а надприбутки, отримані від такої діяльності можливо спрямовуються на підтримання корупційних зв`язків в органах влади для приховування та сприяння такій діяльності, а також створюють умови для використання українських фінансових установ, організацій, підприємств для легалізації доходів, одержаних протиправним шляхом.

Згідно довідки з МВС, яка знаходиться в матеріалах, доданих прокурором до клопотання, право власності за автомобілем марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 , зареєстровано за ОСОБА_4 .

Прокурор також зазначив, що є достатні підстави вважати, що в автомобілі марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 , зареєстровано за ОСОБА_4 , можуть знаходитися: предмети і документи, що відображають відомості про купівлю продаж валют, чорнові записи про проведення валютних операцій, документи, відомості щодо виведення коштів за кордон, документи ТОВ «Ікріма» (код ЄДРПОУ 35464945), ТОВ «Маліка» (код ЄДРПОУ 35647733), ТОВ «Нур-Груп» (код ЄДРПОУ 35670910), ПП «Юла» (код ЄДРПОУ 30021339), ТОВ «Херсон Транс-лінк» (код ЄДРПОУ 36008622), ТОВ НВП «SINTA» (код ЄДРПОУ 31234143), СВК Ембріон» (код ЄДРПОУ 21213473) та ряду інших «фіктивних» СГД, в т.ч. підприємств-нерезидентів», а саме: договори, специфікації до них, податкові накладні, накладні, рахунки - фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листи, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно - транспортні накладні, сертифікати якості та інші документи, що підтверджують фінансово-господарську діяльність зазначених суб`єктів господарської діяльності, які свідчать про протиправну діяльність з боку вказаних осіб, документи про реалізацію отриманої продукції за готівку та наміри в ухиленні від сплати податків, вільні зразки підписів та почерку, комп`ютерна техніка, на якій виготовлялись вказана документація, можлива переписка із особами задіяними у схемі ухилення від сплати податків, переписка із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, незаконно здобуті грошові кошти, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкова звітність на паперових носіях вищеперерахованих та інших «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності, цінні папери, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, чорнові записи, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, документи, що посвідчують осіб, які брали участь у реєстрації суб`єктів господарювання, бланки з відбитками печаток та інші фінансово-господарські документи, які використовувались за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житловим приміщенням, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ст. 205 КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням прокурором доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження в автомобілі марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 , зареєстровано за ОСОБА_4 , зазначених прокурором в клопотанні, які мають значення для встановлення істини та можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 від 29 серпня 2016 року, про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ст. 205 КК України задовольнити.

Надати дозвіл прокурору відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та слідчим, що входять до групи слідчих в кримінальному провадженні №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, на проведення обшуку в автомобілі марки «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_1 , зареєстровано за ОСОБА_4 , з метою виявлення та вилучення: предметів й документів, що відображають відомості про купівлю продаж валют, чорнових записів про проведення валютних операцій, документів, відомостей щодо виведення коштів за кордон, документів ТОВ «Ікріма» (код ЄДРПОУ 35464945), ТОВ «Маліка» (код ЄДРПОУ 35647733), ТОВ «Нур-Груп» (код ЄДРПОУ 35670910), ПП «Юла» (код ЄДРПОУ 30021339), ТОВ «Херсон Транс-лінк» (код ЄДРПОУ 36008622), ТОВ НВП «SINTA» (код ЄДРПОУ 31234143), СВК Ембріон» (код ЄДРПОУ 21213473) та ряду інших «фіктивних» СГД, в т.ч. підприємств-нерезидентів», а саме: договорів, специфікацій до них, податкових накладних, накладних, рахунків - фактури, платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листів, доручень, актів виконаних робіт, актів взаємозвірки, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, товарно - транспортних накладних, сертифікатів якості та інших документів, що підтверджують фінансово-господарську діяльність зазначених суб`єктів господарської діяльності, які свідчать про протиправну діяльність з боку вказаних осіб, документів про реалізацію отриманої продукції за готівку та наміри в ухиленні від сплати податків, вільних зразків підписів та почерку, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація, можливої переписки із особами задіяними у схемі ухилення від сплати податків, переписки із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, незаконно здобутих грошових коштів, чорнових записів, які використовувались у ході злочинної діяльності, електронних ключів доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкової звітності на паперових носіях, вищеперерахованих та інших «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності, цінних паперів, печаток, штампів, кліше, факсиміле підпису, чорнових записів, установчих та реєстраційних документів, договорів оренди, банківських карток, договорів про банківське обслуговування, довіреностей на отримання готівкових коштів в установах банків, документів, що посвідчують осіб, які брали участь у реєстрації суб`єктів господарювання, бланків з відбитками печаток та інших фінансово-господарських документів, які використовувались за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61443952
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —761/30371/16-к

Ухвала від 29.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні