Рішення
від 19.09.2016 по справі 912/3209/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2016 рокуСправа № 912/3209/16 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/3209/16

за позовом: державного підприємства "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", м. Кіровоград

до відповідача: відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі, м. Благовіщенське Кіровоградської області

про стягнення 4 964,78 грн.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 01/18-481 від 10.08.2016 р.;

від відповідача - участі не брали.

Державне підприємство "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" звернулось до господарського суду з позовною заявою про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за виконання робіт в сумі 4 964,78 грн.

У судовому засіданні 19.09.2016 р. представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач участі в судовому засіданні не брав, вимог суду не виконав, письмових заперечень або будь-яких пояснень по суті спору суду не надав.

Разом з цим, відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, що підтверджується поштовим повідомленням про отримання 05.09.2016 р. відділом Держгеокадастру в Ульяновському районі ухвали про порушення провадження у даній справі від 01.09.2016 р. (а.с. 26).

На підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд встановив наступні обставини.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 р. № 442 "Про оптимізацію системи центральних органів влади" здійснено реорганізацію Державного агентства земельних ресурсів України шляхом перетворення його в Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Пункти 5, 6 зазначеної постанови встановлюють, що центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, що реорганізуються. Права та обов'язки центральних органів виконавчої влади, що ліквідуються, передаються відповідним центральним органам виконавчої влади, на які цією постановою покладено функції з реалізації державної політики у відповідній сфері. Центральні органи виконавчої влади, що припиняються згідно з цією постановою, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах до завершення здійснення заходів з утворення центральних органів виконавчої влади, яким передаються повноваження та функції центральних органів виконавчої влади, що припиняються.

25.09.2014 р. проведено державну реєстрацію юридичної особи - Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 р. № 5 "Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру", утворено територіальний орган Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру - відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області (Додаток № 1 до постанови). В свою чергу відділ Держземагентства в Ульяновському районі Кіровоградської області як територіальний орган Державного агентства земельних ресурсів реорганізовано шляхом приєднання до відповідного територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, а саме утвореного відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області (Додаток № 1 до постанови).

В силу вимог 108 Цивільного кодексу України, перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової норми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

17.06.2015 р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про проведення державної реєстрації юридичної особи - відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області (а.с. 28-30).

На підставі викладеного, відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі є правонаступником відділу Держземагентства в Ульяновському районі.

24.07.2013 р. між відділом Держземагентства в Ульяновському районі, правонаступником якого є відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі (далі - Замовник або відповідач) та державним підприємством "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (далі - Виконавець або позивач) укладено договір № 6534 (далі - Договір, а.с. 12-14).

Відповідно до умов Договору, Виконавець зобов'язується у 2013 році надати Замовнику послуги, а Замовник - прийняти і оплатити такі послуги; найменування послуг: створення цифрової векторної карти по Ульяновському районі методом векторизації сканованих зображень картограм агровиробничих груп ґрунтів; вихідними матеріалами є картограми агровиробничих груп ґрунтів в електронному вигляді (п.п. 1.1.-1.2. Договору).

Згідно п. 1.3., 1.4. Договору, найменування зміст, обсяг, характеристика та інші вимоги до послуг визначених у п. 1.2. цього Договору, визначається узгодженим сторонами Технічним завданням (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною цього Договору; результати наданих послуг, зазначених п. 1.2. цього Договору, визначені Технічним завданням.

Ціну Договору та порядок здійснення оплати за Договором узгоджені сторонами у розділах 3, 4 Договору.

Так, згідно п.п. 3.1., 4.1.- 4.3. Договору, ціна цього Договору становить 4964,78 грн., у тому числі ПДВ - 827,46 грн. у відповідності з Протоколом узгодження договірної ціни (Додаток № 2) та Кошторисом (Додаток № 3), що є невід'ємними частинами цього Договору; розрахунки проводяться Замовником на підставі ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України щомісяця шляхом перерахування вартості наданих послуг, визначеної в акті наданих послуг, із зазначенням площі території в км. кв., на яку створюються цифрові векторні карти, протягом 10 банківських днів з дати підписання сторонами кожного із зазначених актів наданих послуг, в межах фактичних надходжень на реєстраційний рахунок за бюджетною програмою 2803030 "Проведення земельної реформи" на 2013 рік; у разі збільшення чи зменшення обсягу та, відповідно, ціни наданих послуг, що визначена цим Договором, оплата здійснюється за фактично надані послуги на підставі укладання додаткової угоди; розрахунки за цим Договором здійснюються у національній валюті України в безготівковій формі.

Пунктом 5.9. Договору визначено, що результати наданих послуг, які зазначаються в акті наданих послуг та надаються за умовами цього Договору, вважаються виконаними з моменту підписання сторонами актів наданих послуг, що є підставою для здійснення розрахунків.

Цей Договір набирає чинності з дня підписання його сторонами і діє до 31.12.2013 року (п. 10.1. Договору).

Договір підписаний повноважними представниками Замовника та Виконавця, скріплений круглими печатками сторін.

Шляхом підписання Додатків №№ 1-4 до Договору сторони погодили Технічне завдання на послуги із створення цифрової векторної карти по Ульяновському районі методом векторизації сканованих зображень картограм агровиробничих груп ґрунтів; Протокол узгодження договірної ціни; Кошторис на послуги та Календарний план на послуги (а.с. 15-19).

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором підряду, правовідносини за якими регулюються главою 61 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Господарським судом встановлено, що Виконавцем належним чином та в повному обсязі виконані визначені Договором роботи, що підтверджується актом від 30.08.2013 р. № 12151 наданих послуг згідно Договору на суму 4 964,78 грн. (а.с. 20).

Акт наданих послуг підписаний без зауважень Виконавцем та Замовником, скріплений печатками обох сторін.

Разом з цим, за твердженням позивача, відповідач в суперед умов Договору свої зобов'язання за Договором не виконав, за виконані Виконавцем роботи не розрахувався.

15.06.2016 р. позивач звернувся до відповідача з претензією про сплату заборгованості у тому числі за договором № 6534 від 24.07.2013 р. (а.с. 21-22).

Відповідач розглянув зазначену претензію позивача та у відповідь на неї зазначив, що у зв'язку з відсутністю затвердженого кошторису по КПКВ 2755020 Проведення земельної реформи та паспорту бюджетних програм на 2016 рік відділ Держгеокадастру не має змоги погасити кредиторську заборгованість перед ДП "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (а.с. 23).

Одночасно з відповіддю на претензію відповідачем направлено на адресу Виконавця підписаний акт звірки взаєморозрахунків станом на 06.06.2016 р., у відповідності до змісту якого відповідач підтвердив свою перед позивачем заборгованість на підставі акту наданих послуг від 30.08.2013 р. № 12151, що складає 4 964,78 грн. (а.с. 24).

Оскільки, відповідач заборгованість в розмірі 4 964,78 грн. не сплатив, позивач з метою захисту порушених прав та інтересів звернувся до суду з даним позовом.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Стаття 525 Цивільного кодексу України передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

В силу вимог ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач не надав суду доказів сплати заборгованості за виконані позивачем роботи в сумі 4 964,78 грн., в матеріалах справи такі докази відсутні.

Всупереч вимогам ст.ст. 33-34 Господарського процесуального кодексу України, відповідачем не надано до суду доказів внесення кредиторської заборгованості в сумі 4964,78 грн. до бюджетних запитів та кошторисів установи у послідуючих після виникнення зобов'язання бюджетних періодах.

Крім того, господарським судом враховано правову позицію Верховного Суду України, викладену у постанові від 15.05.2012 р. № 11/446, згідно якої на підставі ч. 2 ст. 617 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України та рішення Європейського суду з прав людини у справі "Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" від 18.10.2005 р., відсутність бюджетних коштів передбачених у видатках Державного бюджету України не виправдовує бездіяльність боржника і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання.

На підставі викладеного, вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33-34, 49, 75, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі (26400, Кіровоградська область, м. Благовіщенське, вул. Героїв України (Леніна), 72, ід. код 39841887, р/р 35215046090760 МФО 820172 ДКСУ у м. Київ) на користь державного підприємства "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (25030, м. Кіровоград, вул. Академіка Корольова, 26, ід. код 00700186, р/р 26005258722800 банк АТ "УкрСиббанк" МФО 351005) заборгованість в сумі 4 964,78 грн., а також 1 378,00 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання повного рішення.

Копію рішення направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення відповідачу за адресою: 26400, Кіровоградська область, м. Благовіщенське, вул. Героїв України, 72.

Повне рішення складено 21.09.2016 року.

Суддя Л.С. Вавренюк

Дата ухвалення рішення19.09.2016
Оприлюднено27.09.2016
Номер документу61456256
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4 964,78 грн

Судовий реєстр по справі —912/3209/16

Рішення від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

Ухвала від 01.09.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні