Рішення
від 12.09.2016 по справі 910/10343/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2016Справа № 910/10343/16

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Шкоденко Ю.О., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Державного підприємства "Український державний центр радіочастот"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ"

про спонукання укласти договір

за участю представників:

від позивача:Ізюмська І.В.- представник за довіреністю № 80/05.1-7/15560 від 23.12.2015 р. від відповідача:не з'явився ВСТАНОВИВ:

До господарського суду м. Києва звернулось Державне підприємство "Український державний центр радіочастот" (далі - ДП "Український ДЦ радіочастот") з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ" (далі - ТОВ "ТРК "Європа Плюс Київ") про спонукання укласти договір.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на ухилення відповідачем від укладення договору на виконання робіт, пов'язаних з радіочастотним моніторінгом та забезпеченням електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів (далі - ЕМС РЕЗ), що має наслідком виконання відповідачем своїх обов'язків по оплаті зазначених робіт у смугах радіочастот загального користування, які надаються позивачем.

У позові ДП "Український державний центр радіочастот" просить суд спонукати ТОВ "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ" укласти договір на роботи, пов'язані з радіочастотним моніторінгом та забезпеченням електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, а також додаток № 1 до нього з датою укладення - 01.06.2016 р.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував позовні вимоги просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, належним чином був повідомлений про час та місце судового засідання. Позиція відповідача з приводу заявленого позову суду невідома.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно з ч. 1 ст.16 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" ДП "Український державний центр радіочастот" відноситься до сфери управління національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, і здійснює свою діяльність на підставі статуту, який затверджується національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

У свою чергу, ТОВ "ТК "Європа Плюс Київ" є користувачем радіочастотного ресурсу України на підставі ліцензії серії НР № 0616-м від 14.01.1999 р. на мовлення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та експлуатує радіолектронний засіб (далі - РЕЗ) звукового мовлення: «Європа», розміщений за адресою: м. Київ, вул. Олегівська, 34б.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.12.2009 року на зазначений РЕЗ ДП "Український ДЦ радіочастот" видало відповідачу дозвіл на експлуатацію РЕЗ звукового мовлення № ДВЧ-13321527, який дійсний до 15.01.2019 р.

Отже, відповідно до частин 2 та 4 ст. 19 Закону України "Про радіочастотний ресурс" Українським державним центром радіочастот здійснюється радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального та спеціального користування відповідно. Радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального та спеціального користування здійснюється за рахунок користувачів радіочастотного ресурсу.

Користувачем радіочастотного ресурсу згідно зі статтею 1 вказаного Закону є юридична або фізична особа, діяльність якої пов'язана з користуванням радіочастотним ресурсом відповідно до законодавства.

Як встановлено у судовому засіданні, 11.06.2015 року ДП "Український ДЦ радіочастот" направив відповідачу пропозицію № 06-08/6103 щодо укладення договору про виконання робіт, пов'язаних з радіочастотним моніторингом та забезпеченням електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів. З вказаною пропозицією був направлений відповідний проект договору № 3018/807м-09 та додаток № 1 до нього. Однак, відповідачем вказана пропозиція була залишена без відповіді та задоволення.

Позивач вважає, що ТОВ "ТК "Європа Плюс Київ" неправомірно ухиляється від укладення зазначеного договору, оскільки його укладення є обов'язковим відповідно до спеціального закону - Закону України "Про радіочастотний ресурс України".

Вирішуючи даний спір по суті та перевіряючи доводи позивача, господарський суд виходив з наступного.

Відповідно до п. 7 ст. 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Згідно з п. 3 ст. 179 ГК України укладення господарського договору є обов'язковим лише для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода, при укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (стаття 180 Господарського кодексу України).

Статтею 181 Господарського кодексуУкраїни встановлено, що: господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками; допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів; проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін; у разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках; сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору; за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Відповідно до приписів статті 187 цього ж Кодексу спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Тобто спонукання до укладення договору можливе тоді, коли хоча б одна із сторін є зобов'язаною укласти договір через пряму вказівку закону або на підставі обов'язкового для виконання акта планування, в тому числі державного замовлення, який видано компетентним органом.

Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України "Про радіочастотний ресурс" користувачі радіочастотного ресурсу України зобов'язані, зокрема, дотримуватися стандартів, норм і правил використання радіочастотного ресурсу України та вносити платежі та збори, передбачені законом, а також у встановленому Національною комісією з питань регулювання зв'язку порядку плату за радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального користування.

Відповідно до ч. 4 ст. 16 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" Український державний центр радіочастот на платній основі за рахунок коштів користувачів радіочастотного ресурсу України на їх замовлення виконує роботи (надає послуги), а за рахунок коштів Державного бюджету України - роботи, пов'язані з розрахунком мереж цифрового наземного мовлення та виявленням джерел радіозавад у смугах частот загального користування за заявою спеціальних користувачів. Перелік робіт та послуг, що виконує УДЦР, а також тарифи на них затверджуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, у встановленому порядку.

Також Положенням про радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального користування, затвердженим рішенням Національної комісії регулювання зв'язку від 16.07.2009 № 1599 (далі - Положення), дія якого поширюється на загальних користувачів радіочастотного ресурсу (далі - РЧР) передбачено, що радіочастотний моніторинг здійснює ДП "Український державний центр радіочастот" за рахунок користувачів РЧР (п.п. 1.3, 1.6 Положення).

При цьому відповідно до пунктів 1.8, 1.9, 1.10 Положення кожний користувач РЧР укладає з ДП "Український ДЦ радіочастот" договір про проведення радіочастотного моніторингу у смугах радіочастот загального користування. Договір про проведення радіочастотного моніторингу підписується повноважними представниками сторін не пізніше тридцяти календарних днів від дня видачі ДП "Український ДЦ радіочастот" заявникові першого дозволу на експлуатацію РЕЗ (ВП). Оплата робіт, пов'язаних з радіочастотним моніторингом, здійснюється користувачами РЧР щомісячно на підставі договору з ДП "Український ДЦ радіочастот" відповідно до законодавства.

Відповідно до п. 1.12 Положення дані щодо виданих (анульованих) дозволів на експлуатацію РЕЗ (ВП) враховуються шляхом внесення змін у додаток до договору. Тобто, у додатках до договору повинні бути зазначені усі РЕЗ (ВП), на які видані дозволи на експлуатацію.

Таким чином, тільки ДП "Український ДЦ радіочастот" може визначити перелік РЕЗ (ВП), на які видані дозволи на експлуатацію, та щодо яких необхідно проводити роботи, пов'язані з радіочастотним моніторингом та забезпеченням ЕМС.

Із зазначеного витікає, що наведення всіх РЕЗ (ВП) користувачів, на які видані дозволи на експлуатацію, у додатку до договору є обов'язковим, як і обов'язковість проведення роботи щодо їх моніторингу.

Також згідно з п. 3.1 Тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства "Український державний центр радіочастот", пов'язаних з користуванням радіочастотним ресурсом України та виділенням номерного ресурсу, затверджених рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку від 11.12.2008 р. № 1256, роботи з радіочастотного моніторингу та забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, випромінюючих пристроїв у смугах радіочастот загального користування ДП "Український ДЦ радіочастот" виконує на платній основі за господарськими договорами з користувачами радіочастотного ресурсу.

Отже, вищевказаними законодавчими актами передбачено здійснення робіт з радіочастотного моніторингу та забезпечення електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, випромінюючих пристроїв у смугах радіочастот загального користування здійснюється виключно на договірних засадах та укладення такого договору між ДП "Український ДЦ радіочастот", як особою, що здійснює радіочастотний моніторінг та ТОВ "ТРК "Європа Плюс Київ", як користувачем радіочастотного ресурсу, є обов'язковим.

До таких же висновків дійшов Вищий господарський суд України у постанові від 19.02.2015 р. по справі № 903/347/14.

Згідно з пунктом 9.9 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23 березня 2012 року № 6 "Про судове рішення" господарські суди у рішенні про спонукання укласти договір повинні зазначити умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект цього договору (наприклад: вважати договір (найменування договору) укладеним на умовах поданого (найменування позивача) проекту цього договору).

Проаналізувавши запропонований позивачем проект договору № 3018/807м-09 з додатком № 1 до нього (є його невід'ємною частиною), суд встановив, що цей договір відповідає вимогам законодавства щодо форми, змісту та істотних умов такого договору, а тому прийшов до висновку щодо необхідності задоволення позову шляхом спонукання відповідача укласти з ДП "Український ДЦ радіочастот" договір № 3018/807м-09 про виконання робіт, пов'язаних з радіочастотним моніторингом та забезпеченням електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів, та додаток № 1 до нього, в редакції запропонованій позивачем.

При цьому суд вважає, що датою укладання вказаного договору № 3018/807м-09 та додатку № 1 до нього є 01.06.2016 р., про що вказував позивач.

З огляду на викладене вимоги ДП "Український ДЦ радіочастот" до ТОВ "ТК Європа Плюс Київ" про спонукання укласти договір визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в редакції поданого позивачем проекту договору.

Згідно з ч. 5 статті 49 ГПК України у разі задоволення позову витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Державного підприємства "Український державний центр радіочастот" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ" про спонукання укласти договір задовольнити.

Спонукати Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ" (01042, м. Київ, вул. Івана Кудрі, буд. 26, код ЄДРПОУ 30185132) укласти із Державним підприємством "Український державний центр радіочастот" (03179, м. Київ, проспект Перемоги, 15 км., код ЄДРПОУ 01181765) договір про виконання робіт, пов'язаних з радіочастотним моніторингом та забезпеченням електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів № 3018/807м-09, а також додаток № 1 до нього в редакції, запропонованій позивачем. Датою укладення договору № 3018/807м-09 та додатку № 1 до цього договору вважати 01.06.2016 р.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Європа Плюс Київ" (01042, м. Київ, вул. Івана Кудрі, буд. 26, код ЄДРПОУ 30185132) на користь Державного підприємства "Український державний центр радіочастот" (03179, м. Київ, проспект Перемоги, 15 км., код ЄДРПОУ 01181765) судовий збір у сумі 1 378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 12 вересня 2016 року.

Повний текст рішення підписаний 19 вересня 2016 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення12.09.2016
Оприлюднено26.09.2016
Номер документу61459262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10343/16

Рішення від 12.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 05.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 06.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні