Рішення
від 20.09.2016 по справі 909/556/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2016 р. Справа № 909/556/16 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шіляк М. А., секретар судового засідання Феденько Н. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства "КРЕДОБАНК"

вул. Сахарова, 78, м. Львів, 79026

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЙ-СОН"

вул. Писарська, 37А, м. Калуш, Івано-Франківська область, 77300

про стягнення заборгованості за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. в розмірі 451 012,65 грн., з яких: 398 800,00 грн. - неповернута сума кредиту; 48 326,01грн. - прострочені відсотки; 2 556,63 грн. - пеня по простроченій основній сумі кредиту; 1 330,01грн. - пеня по прострочених відсотках.

За участю:

від позивача: ОСОБА_1 - представник, (довіреність № 8743 від 12.07.2016 р.);

від відповідача: ОСОБА_2 - представник, (довіреність № б/н від 25.01.2016 р.).

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Івано-Франківської області подано позов Публічним акціонерним товариством "КРЕДОБАНК" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЙ-СОН" про стягнення заборгованості за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. в розмірі 451 012,65 грн., з яких: 398 800,00 грн. - неповернута сума кредиту; 48 326,01 грн. - прострочені відсотки; 2 556,63 грн. - пеня по простроченій основній сумі кредиту; 1 330,01 грн. - пеня по прострочених відсотках.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 06.07.2016 р. прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 21.07.2016 р.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 21.07.2016 р. продовжено строк розгляду спору по 21.09.2016 р. та відкладено розгляд справи в судовому засіданні на 20.09.2016 р.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги викладені в позовній заяві підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

В судовому засіданні представник відповідача заборгованість визнав в повному обсязі в сумі 451 012,65 грн., стосовно задоволення позову не заперечував.

Розглянувши матеріали справи із врахуванням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази у відповідності до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), суд встановив наступне.

04.11.2014 р. між Публічним акціонерним товариством "КРЕДОБАНК" (далі - Банк, Кредитор, Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЕЙ-СОН" (далі - Позичальник, Боржник, Відповідач) укладено Кредитний договір № 16/2014/к (далі - Кредитний договір).

Відповідно до п. 1 Кредитного договору Банк зобов'язується передати у власність Позичальникові грошові кошти (далі - Кредит) у розмірі та на умовах, обумовлених цих договором, а Позичальник зобов'язується повернути кредит, сплатити проценти та комісії за користування кредитом.

Згідно до розділу 2 Кредитного договору Банк видає Позичальнику кредит, а Позичальник приймає його на наступних умовах: розмір та валюта кредиту - 460 000,00 (чотириста шістдесят тисяч грн. 00 коп.) гривень (п. 2.1. Кредитного договору); призначення платежу - відшкодування понесених інвестиційних витрат по придбанню Позичальником обладнання згідно Реєстру купленого обладнання ТОВ "ДЕЙ-СОН" (п. 2.2. Кредитного договору); процентна ставка - розмір змінюваної процентної ставки за перший період дії ставки становить 22,26% річних ("Первинна процентна ставка"), маржа - 2,75% (п. 2. 3. Кредитного договору). Дата остаточного повернення кредиту - 03.11.2017 р. (п. 2.5. Кредитного договору).

Пунктом 5.1. Кредитного договору встановлено графік погашення кредиту.

Зобов'язання Позивача за Кредитним договором виконано в повному обсязі, що підтверджується меморіальним ордером № 36475641 від 05.11.2014 р.

Відповідно до п. 5.1. Кредитного договору Позичальник прийняв на себе обов'язок по поверненню Банку кредиту відповідно графіку погашення заборгованості, проценти сплачуються щомісячно в розмірі, визначеному Кредитним договором. У випадку несвоєчасної сплати процентів та/або повернення Кредиту на підставі пунктів 2.16., 5.8. Банк вправі вимагати дострокового повернення кредиту, процентів, комісій та інших належних до сплати платежів за Кредитним договором.

Згідно до пунктів 5.8. та 5.9. Кредитного договору Банк, у випадках, передбачених п. 2.9. Кредитного договору, вправі вимагати дострокового повернення кредиту, процентів, комісій та інших належних до сплати платежів, зокрема у випадку несвоєчасної сплати відсотків та/або повернення кредиту (частини кредиту). Позичальник зобов'язаний протягом 10 (десяти) банківських днів з моменту отримання письмової вимоги Банку достроково повернути Кредит, відсотки та інші належні до сплати платежі.

10.11.2015 р. на адресу Позичальника відправлено досудову вимогу, в якій Позивач наполягав на терміновому виконанні Позичальником своїх зобов'язань за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. Проте Позичальник у строки, передбачені Кредитним договором кошти Банку не повернув.

Суд вважає позовні вимоги обґрунтованими виходячи з наступного.

В силу ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) між сторонами у справі виникли зобов'язальні відносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" поняття банківського кредиту визначається як будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання на сплату процентів та інших зборів з такої суми. Кредитний договір є концесуальним, він вважається укладеним із моменту досягнення згоди між сторонами за всіма істотними умовами, двостороннім (встановлює права й обов'язки як для кредитодавця, так і для позичальника) та відплатним (обов'язкова відплатність фінансових послуг з надання кредиту у вигляді процентів).

Згідно із ч. 2 ст. 345 Господарського кодексу України (далі - ГК України) кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Відповідно до статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

В силу ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно частини 1 статті 1049 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

Частиною другою статті 1050 ЦК України встановлено, що коли договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати відсотків, належних йому.

Судом встановлено, що Позивач належним чином виконав прийняті на себе зобов'язання згідно Кредитного договору.

З матеріалів справи вбачається, що Відповідач не виконав взяті на себе зобов'язання відповідно до умов Кредитного договору у встановлені строки не повернув заборгованість за кредитом в розмірі 398 800,00 грн. та заборгованість по прострочених відсотках в розмірі 48 326,01 грн. За таких обставин позовні вимоги про стягнення вказаних сум є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 610, 612 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), а боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом та якщо внаслідок прострочення боржника виконання зобов'язання втратило інтерес для кредитора, він може відмовитися від прийняття виконання і вимагати відшкодування збитків.

Частиною 1 статті 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 2 ст. 551 ЦК України якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Частиною 4 статті 231 ГК України встановлено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч. 6 ст. 231 ГК України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Умовами Кредитного договору, зокрема пунктом 7.1. передбачено, що за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань (повернення кредиту/кредитів), оплати процентів, комісій, інших платежів за цим Договором та Додатковими договорами до цього Договору) Позичальник на вимогу Банку сплачує йому пеню в розмірі, визначеному у п. 2.11. Договору, а саме 0,03% за кожен день прострочки від простроченої/несплаченої суми, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період прострочки, за весь час прострочки по кредитах у національній валюті України.

Слід також визнати обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги Позивача щодо стягнення з Відповідача пені по простроченій основній сумі кредиту в розмірі 2 556,63 грн. та пені по прострочених відсотках в розмірі 1 330,01 грн., оскільки такі вимоги заявлені на підставі закону.

За правилами, встановленими ст. 49 ГПК України, судовий збір по справі слід покласти на відповідача.

На підставі вищевикладеного, у відповідності до ст. 124 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України "Про банки і банківську діяльність", ст. ст. 11, 202, 509, 525, 526, 530, 549, 551, 610-612, 1048-1050, 1054 Цивільного кодексу України, ст. ст. 193, 216, 231, 345 Господарського кодексу України та керуючись 43, 49, 82 -85сподарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Публічного акціонерного товариства "КРЕДОБАНК" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЙ-СОН" про стягнення заборгованості за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. в розмірі 451 012,65 грн., з яких: 398 800,00 грн. - неповернута сума кредиту; 48 326,01 грн. - прострочені відсотки; 2 556,63 грн. - пеня по простроченій основній сумі кредиту; 1 330,01 грн. - пеня по прострочених відсотках задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЙ-СОН" (77300, Івано-Франківська область, м. Калуш, вул. Писарська, 37А; код ЄДРПОУ 36112866) на користь Публічного акціонерного товариства "КРЕДОБАНК" (79026, м. Львів, вул. Сахарова, 78; код ЄДРПОУ 09807862) заборгованості за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. в розмірі 451 012,65 грн., а саме: 398 800,00 грн. (триста дев'яносто вісім тисяч вісімсот грн. 00 коп.) - неповернутої суми кредиту; 48 326,01 грн. (сорок вісім тисяч триста двадцять шість грн. 01 коп.) - прострочених відсотків; 2 556,63 грн. (дві тисячі п'ятсот п'ятдесят шість грн. 63 коп.) - пені по простроченій основній сумі кредиту; 1 330,01 грн. (одна тисяча триста тридцять грн. 01 коп.) - пені по прострочених відсотках та 6 765,19 грн. (шість тисяч сімсот шістдесят п'ять грн. 19 коп.) - судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 23.09.2016 р.

Суддя М. А. Шіляк

Дата ухвалення рішення20.09.2016
Оприлюднено28.09.2016
Номер документу61486222
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за Кредитним договором № 16/2014/К від 04.11.2014 р. в розмірі 451 012,65 грн., з яких: 398 800,00 грн. - неповернута сума кредиту; 48 326,01грн. - прострочені відсотки; 2 556,63 грн. - пеня по простроченій основній сумі кредиту; 1 330,01грн. - пеня по прострочених відсотках.

Судовий реєстр по справі —909/556/16

Рішення від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М. А.

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні