Ухвала
від 15.08.2016 по справі 761/28838/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/28838/16-к

Провадження № 1-кс/761/17624/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора відділу прокуратури м. Києва молодшого радника юстиції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ч.2 ст.205 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу прокуратури м. Києва молодший радник юстиції ОСОБА_3 15 серпня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, буд.4, офіс 35, (офісний центр «Комод», 9 поверх), де фактично ОСОБА_4 здійснюється протиправна діяльність, в тому числі щодо проведення незаконних валютних операцій, надання послуг з виведення готівкових коштів за кордон тощо.

Клопотання мотивоване тим, що прокуратурою м. Києва в порядку ст.36 Кримінального процесуального кодексу України здійснюється нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у кримінальному провадженні № 42015000000000031 за фактом фіктивного підприємництва та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.209, ч.2 ст.205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з наданням послуг по мінімізації податкових зобов`язань та конвертуванням грошових коштів, невстановленими особами створено та придбано ряд суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності».

Зазначені підприємства задіяні в схемі «конвертації» грошових коштів і здійснювали формальне перерахування грошових коштів без мети реального настання правових наслідків і відсутності фактичних дій, спрямованих на виконання зобов`язань, тобто зазначені підприємства декларували невідповідні дані по своїх фінансово-господарських відносин у податковій звітності. Зазначеними підприємствами управляли пов`язані особи, які проводили фінансові операції з метою приховування незаконної діяльності.

Реквізити та завідомо підроблені документи, виконані від імені встановлених фіктивних СПД, надавалися організаторами злочинної діяльності діючим підприємствам Київської та інших областей для використання їх в незаконних схемах безтоварних операцій для ухилення від сплати податків шляхом безпідставного завищення податкового кредиту з ПДВ та завищення валових витрат, а також для приховування привласнення та розтрати чужого майна з подальшою легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Встановлено, що протиправний механізм з конвертації грошових коштів (незаконне переведення безготівкових коштів у готівку) є багаторівневим та має розгалужену структуру, що свідчить про використання значної кількості підконтрольних комерційних структур з ознаками фіктивності, в тому числі нерезидентів.

Згідно з інформацією СБ України встановлено, що громадянином України ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Переяслівка Ніжинського району Чернігівської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) для реалізації вказаного злочинного механізму зареєстровано та використовуються ряд комерційних структур з ознаками фіктивності, в т.ч.: ТОВ «Ікріма» (код ЄДРПОУ 35464945), ТОВ «Маліка» (код ЄДРПОУ 35647733), ТОВ «Нур-Груп» (код ЄДРПОУ 35670910), ТОВ «Юла» (код ЄДРПОУ 30021339), ТОВ «Херсон Транс-лінк» (код ЄДРПОУ 36008622), ТОВ НВП «SINTA» (код ЄДРПОУ 31234143), СВК «Ембріон» (код ЄДРПОУ 21213473) та інші підприємства, в т.ч. використовуються підроблені реквізити підприємств-нерезидентів.

Таким чином, діяльність вищевказаних суб`єктів господарювання, пов`язана з купівлею-продажем товарів широкого вжитку, замовленням або наданням певного виду послуг (робіт), але використовується лише як прикриття для здійснення протиправних операцій, що створюють загрозу економічним інтересам держави, метою яких є легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом.

Проведеними заходами встановлено, що у протиправній діяльності ОСОБА_4 використовує офісне приміщення за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, буд.4, офіс 35 (офісний центр «Комод», 9 поверх), де клієнтам видається готівка в національній та іноземних валютах, а також при необхідності забезпечуються операції з обміну валюти за курсами «чорного» ринку.

Крім того, встановлено, що для доставки грошових коштів клієнтам ОСОБА_4 та його помічники використовують такі транспортні засоби: «Volkswagen Transporter», державний номер НОМЕР_1 ; «Shevrolet Aveo», державний номер НОМЕР_2 ; «Cherry Easter», державний номер НОМЕР_3 ; «Ssang Young Korando», державний номер НОМЕР_4 .

Документи, чорнові записи, комп`ютерна техніка, готівкові кошти та інші предмети, що можуть мати значення для доказування, можуть зберігатися за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 - АДРЕСА_1 .

Прокурор в клопотанні зазначає, що для всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення виникла необхідність провести обшук в приміщенні, де фактично здійснюється протиправна діяльність, в тому числі щодо проведення незаконних валютних операцій, надання послуг з виведення готівкових коштів за кордон тощо, за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, буд.4, офіс 35 (офісний центр «Комод», 9 поверх).

Згідно відповіді КП КМБТІ право власності за вказаною адресою зареєстровано за: ТОВ «Петрікол Інвестментс Юкерйн», ТОВ «Сигнум», ТОВ «Фірма Т.М.М.», ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ТОВ «Бонапарт».

Під час обшуку планується відшукати та вилучити предмети й документи, що відображають відомості про купівлю-продаж валют, чорнові записи про проведення валютних операцій, первинні фінансово-господарські документи ТОВ «Ікріма» (код ЄДРПОУ 35464945), ТОВ «Маліка» (код ЄДРПОУ 35647733), ТОВ «Нур-Груп» (код ЄДРПОУ 35670910), ТОВ «Юла» (код ЄДРПОУ 30021339), ТОВ «Херсон Транс-лінк» (код ЄДРПОУ 36008622), ТОВ НВП «SINTA» (код ЄДРПОУ 31234143), СВК «Ембріон» (код ЄДРПОУ 21213473) та ряду інших «фіктивних» СПД, а саме: договори, специфікації до них, податкові накладні, накладні, рахунки-фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листи, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно-транспортні накладні, сертифікати якості та інші документи, що підтверджують фінансово-господарську діяльність зазначених суб`єктів господарської діяльності, які свідчать про протиправну діяльність з боку вказаних осіб, документів про реалізацію отриманої продукції за готівку та наміри в ухиленні від сплати податків, вільні зразки підписів та почерку, комп`ютерну техніку, на якій виготовлялись вказана документація, можливу переписку із особами задіяними у схемі ухилення від сплати податків, переписку із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, незаконно здобуті грошові кошти, чорнові записи, які використовувалися у ході злочинної діяльності, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкову звітність на паперових носіях вищеперерахованих та інших «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності, цінні папери, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, чорнові записи, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські карти, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, документи, що посвідчують осіб, які брали участь у реєстрації суб`єктів господарювання, бланки з відбитками печаток та інші фінансово-господарські документи, які використовувалися за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень.

Як зазначено в клопотанні, інформація, яка міститься у вказаних документах має доказове значення у кримінальному провадженні та може бути використана, як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав наведених у ньому та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення прокурора, який підтримав клопотання та просив його задовольнити, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Крім того, стаття 160 КПК України передбачає отримання доступу до речей та документів, шляхом отримання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів. Наслідком невиконання такої ухвали є можливість звернення із клопотанням про проведення обшуку.

У клопотанні та доданих до нього матеріалах не міститься даних про звернення слідчого, прокурора до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, предметів, речей, зазначених в клопотанні, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні. Не міститься в матеріалах клопотання і відомостей про невиконання такої ухвали.

За таких обставин у задоволенні клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, буд.4, офіс 35, (офісний центр «Комод», 9 поверх), слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку у приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, буд.4, офіс 35, (офісний центр «Комод», 9 поверх), при проведенні досудового розслідування по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ч.2 ст.205 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61505961
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015000000000031 від 19 січня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 209, ч.2 ст.205 КК України

Судовий реєстр по справі —761/28838/16-к

Ухвала від 15.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні